Thursday, June 30, 2022
HomeΝεαBMW Z4 Oletha Coupe-Παρουσίαση

BMW Z4 Oletha Coupe-Παρουσίαση

Είναι σίγουρο ότι η BMW Z8 αναβιώνοντας τις αναλογίες  της θρυλικής  BMW 507 έμεινε στην ιστορία σαν ένα πανέμορφο roadster πολυτελείας που το γνωρίσαμε όταν στο The World Is Not Enough του James Bond κόπηκε στα δύο από ένα ιπτάμενο πριόνι!

Η Ζ8 κατασκευάστηκε από το 2000 μέχρι το 2003 από αλουμίνιο χρησιμοποιώντας τον V8 κινητήρα  S62 της Μ5 που απέδιδε 400 άλογα στις 6.600 στροφές. Όποιος παρασυρθεί  από τα μηχανικά της μέρη και τις προδιαγραφές  της Ζ8 και νομίζει ότι αυτό ήταν ένα κάμπριο  Μ5 θα απογοητευτεί και από την δυναμική συμπεριφορά αλλά και από τις επιδόσεις.

Ωστόσο, έχοντας μια περιορισμένη παραγωγή από 5,700 αντίτυπα και εξωφρενικά υψηλή τιμή όταν παρουσιάστηκε, σήμερα οι BMW Z8 πωλούνται σαν μεταχειρισμένες σε τιμές που ξεπερνούν τα €250.000 και φτάνουν και τα €500.000!.

Είναι κατανοητό, ότι παρά την συναρπαστική της εμφάνιση κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα προσπαθούσε να χαλάσει ένα τόσο σπάνιο  αυτοκίνητο βελτιώνοντας τις επιδόσεις μια γνήσια Ζ8.

Μαγεμένοι από την ομορφιά της Ζ8 οι άνθρωποι της Smit Engineering Vehicles (SVE)  σκέφτηκαν να δημιουργήσουν την δική τους βελτιωμένη έκδοση χρησιμοποιώντας όμως σαν βάση  το πλαίσιο μιας ταπεινής BMW Z4 (E85).

Αμάξωμα

Η BMW Ζ4 Oletha Coupe γεννήθηκε όταν η ταπεινή Ζ4 ντύθηκε με ένα διαχρονικό κουστούμι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα το οποίο ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές της  Ζ8 διατηρώντας ταυτόχρονα τις μαζεμένες αναλογίες μιας Ζ4 Coupe.

 

Το αισθητικό αποτέλεσμα  θυμίζει μια Z8… Coupe με λίγο πιο μαζεμένες διαστάσεις και προκαλεί κάθε άνθρωπο καλό γούστο!

Το μπροστινό μέρος  έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα και  την κλασσική νεφροειδή γρίλια της  Ζ8, ενώ στο μακρύ καπό ξεχωρίζει μια έντονη εισαγωγή που θυμίζει και αυτή την θρυλική 507.

Οι αναλογίες του προφίλ ταΐζονται με εκείνες της 507, ενώ στα μπροστινά φτερά υπάρχουν πανομοιότυποι με της Ζ8 αεραγωγοί που ενσωματώνουν και το πλευρικό φλάς.

Το πίσω μέρος έχει έναν διαχρονικό σχεδιασμό Coupe/Fastback που καταφέρνει να ενσωματώνει μια αναδιπλούμενη αεροτομή  διατηρώντας όμως τις καμπύλες και τα χαρακτηριστικά λεπτά φωτιστικά σώματα που θυμίζουν  Ζ8.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ας μην γελιόμαστε όμως…

Ο λόγος που διαβάζετε για την  BMW Ζ4 Oletha Coupe είναι επειδή υποψιάζεστε ότι κάτω από το μακρύ καπό της αναπνέει ο πιο ποθητός ατμοσφαιρικός V8 που έχει φτιάξει η BMW στην ιστορία της-που δεν είναι άλλος από τον επικό S65B44, της E92 BMW M3 GTS!

Φυσικά ο  ατμοσφαιρικός  V8 των 4.4 λίτρων απέκτησε μια βελτιωμένη πολλαπλή εισαγωγής από ανθρακονήματα, ενώ η ηχητική πανδαισία ολοκληρώνεται  με την χρήση μιας ελεύθερης εξάτμισης  από ανοξείδωτο ατσάλι που φροντίζει να ξυπνά την κόλαση  όταν ο κινητήρας γυρνά στις 8,000 σαλ για να αποδώσει τα 450 άλογα του.

Για την μετάδοση χρησιμοποιήθηκε το γνωστό 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο της M3, ενώ η κίνηση μεταδίδεται –φυσικά- στον πίσω άξονα από ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης με πιο κοντή τελική σχέση μετάδοσης στο 3,62.

Υπάρχουν φυσικά επιλογές και από πιο «γήινους κινητήρες» όπως για παράδειγμα ο εξακύλινδρος σε σειρά S54 της Μ3 Ε46.

Αναρτήσεις

Όλοι οι τμήματα της ανάρτησης  παραμένουν σχεδιαστικά τα ίδια, όμως έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο για μικρότερο μη αναρτώμενο βάρος, ενώ τα αμορτισέρ είναι ρυθμιζόμενα δύο σταδίων   KW V2.

Το τιμόνι έχει αποκτήσει μια πιο κοντή κρεμαγιέρα με σχέση 12.8:1, τα φρένα προέρχονται από την αγωνιστική σειρά της  ΑΡ, ενώ οι πανέμορφες ζάντες φορούν Michelin Pilot Sport 4S.

Περάστε από το Ταμείο Παρακαλώ

Δεδομένου ότι το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει δεχθεί και αυτό τις περιποιήσεις της SVE έτσι ώστε να επιτευχτεί το βάρος των μόλις 1400 κιλών- και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα φτιαχτούν μόλις 100 αντίτυπα, το κόστος των $450,000 μοιάζει λογικό για όποιον έχει πολλά χρήματα και αγαπά την παράδοση και την τεχνολογία της ΒMW.

Οι υπόλοιποι ίσως να θεωρήσουμε τα χρήματα πολλά για μια “παλιά Ζ4”, ωστόσο δεν θα λέγαμε ποτέ όχι να οδηγήσουμε οτιδήποτε κινείται από τον S65B44!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Φωτογραφίες

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty