Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςRenault Arkana - Πρώτη Επαφή - Παρουσίαση

Renault Arkana – Πρώτη Επαφή – Παρουσίαση

Το Renault Arkana παρουσιάστηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία σε μια διαδρομή που ξεκινούσε από την πυκνή κίνηση της Αθήνας και κατέληγε στο Καζίνο του Λουτρακίου όπου και έγινε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτηριστικών και των τεχνολογικών καινοτομιών του.

renault arcana 001Το Renault Arkana που έχει μήκος 4,56 μέτρα, ύψος 1,57 μέτρα και μεταξόνιό 2,72 μέτρα, είναι ένα μεγάλο SUV που σχεδιάστηκε αρχικά για την αγορά της Ρωσίας όπου τα κουπέ SUV όπως η BMW X4 γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση

Είναι περίεργο, αλλά η μόδα που θέλει τα coupe αυτοκίνητα να απέχουν 20 εκατοστά από το έδαφος βρήκε τον δρόμο του και στην Ελλάδα-και μάλιστα στην περίπτωση του Arkana με άκρως ανταγωνιστικές τιμές για την κατηγορία!

Οι τιμές ξεκινούν από τα 25.290 ευρώ για την 1.3 TCe 140hp EDC Hybrid MHEV έκδοση των 1,300 κ.εκ και από τα 29.390 ευρώ για την πιο Hitech έκδοση HYBRID E-TECH 145hp των 1,600 κ.εκ. Υπάρχουν τρία επίπεδα εξοπλισμού, Expression, Expression Plus και Dynamic που δίνουν την δυνατότητα στους φίλους της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας να αυξήσουν το κόστος των αυτοκινήτων τους μέχρι και τα 31.890 ευρώ.

Εμφάνιση

Είναι μια κατηγορία ιδιαίτερου γούστου που πρωτοπαρουσιάστηκε από ττην Sang-Yong Actyon και που εδραιώθηκε στην συνείδηση αρκετών ευπόρων συμπολιτών μας με την ΒMW X6.

Η ιδέα συνήθως ακολουθεί την γνωστή συνταγή του «πάρε το Χ5 φαλτσόκοψε την μισή οροφή πάνω από τον χώρο αποσκευών πρόσθεσε +1 μονάδα στον κωδικό ακριβαίνοντας την τιμή κατa μερικές δεκάδες ευρώ -και το έφτιαξες».

Έτσι με αυτό που έβλεπα στις φωτογραφίες δεν σας κρύβω ότι πριν την παρουσίαση περίμενα να δω ένα Kadjar Coupe, αλλά με έκπληξη κατάλαβα ότι παρά τις ομοιότητες πως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική και μακρύτερη εκδοχή της πλατφόρμας CMF-B που εγγυάται ακόμη μεγαλύτερους χώρους για τα γόνατα των επιβατών και το ζητούμενο διαφορετικό στυλ.

Εσωτερικό 

Οι φίλοι της Renault θα δυσκολευτούν να βρουν τις διάφορες στο  εσωτερικό του Renault  Arkana με το Captur που μοιράζονται και τον ίδιο πίνακα οργάνων ,αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες –- διαφορές στο ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό και φυσικά στο αίσθημα ευρυχωρίας.

Η ποιότητα των πλαστικών είναι λοιπόν αναμενόμενα καλή και η πρακτικότητα σε χώρους, εργονομία και ορατότητα σίγουρα φανερώνουν την συγγένεια στο Γαλλικό DNA των δύο μοντέλων.

Η θέση οδήγησης είναι κλασικά SUVάδικη και εγγυάται καλή ορατότητα στην κίνηση της πόλης, ενώ οι χώροι για τους μπροστινούς επιβάτες  είναι απολαυστικά άνετοι.

Στο πίσω κάθισμα το Renault Arkana προσφέρει 211 χιλιοστά για τα γόνατα-που να είναι ο μεγαλύτερος της κατηγορία του- και 305 χιλιοστά για τα πόδια που και αυτός είναι από τους κορυφαίους της κατηγορίας, δυστυχώς όμως επιβάτες με ύψος που ξεπερνά το 1,85 θα πρέπει να συνωθήσουν στην συνεχή επαφή του κεφαλιού τους με την οροφή-σαν απόρροια του coupe σχεδιασμού,

Όλοι όμως –και οι ψηλοί αλλά και οι πιο βραχύσωμοι επιβάτες, θα εκτιμήσουν τον  χώρο αποσκευών των  513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid που φιλοξενεί  μεγαλύτερες μπαταρίες κάτω από το πάτωμα) που αποτελεί μεγάλο ατού σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο.

Κινητήρες

Το Renault Arkana θα διατίθεται στην ελληνική αγορά από τον Ιανουάριο του 2022 με δύο προσθιοκίνητες (μόνο) εκδόσεις με κινητήρες 1,300 και 1,600 κ.εκ που θα διαθέτουν και οι δύο, δύο διαφορετικούς τύπους αυτομάτου κιβωτίου.

1.3 TCe 140hp EDC Hybrid MHEV

Αρχικά το η πιο προσιτή έκδοση microhybrid,  διαθέτει τον γνωστό 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού 1.3 TCe  που συνδυάζεται με έναν κινητήρα/ γεννήτρια ώστε να  ανακτά την ενεργεία που θα πήγαινε χαμένη κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος και να την αποθηκεύει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V που βρίσκεται  τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.

Το Arkana τροφοδοτεί με αυτήν την ενεργεία τα βοηθητικά συστήματα και το Start/Stop του κινητήρα , αλλά και να  συνδράμει ελαφρά τον κίνητρα κατά την εκκίνηση και την διαδικασία sailing.

Ο επιτυχημένος κινητήρας /πασπαρτού 1,3Τ συνδυάζεται με το γνωστό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων εξασφαλίζοντας  με την βοήθεια της μικρουβριδικής τεχνολογίας 8% χαμηλότερη  κατανάλωση και έως και κατά 8,5% μειωμένες εκπομπές ρύπων CO2 .

Η μικρή έκδοση όπως είναι αναμενόμενο έχει και τις καλύτερες επιδόσεις αφού επιταχύνει το 1.336 κιλών Arkana από τα 0 στα 100 χλμ/ω σε 9,8 δλ. και δίνει μια αξιοπρεπέστατη  τελική ταχύτητα που φτάνει τα 205 χλμ./ώρα.

HYBRID E-TECH 145hp

Η πιο οικολογικά φιλική και τεχνολογικά πιο προηγμένη έκδοση E-TECH Hybrid συνδυάζει έναν 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.598 κ.εκ ,απόδοσης  μόλις 91ίππων με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες,  έναν 36 kW που βρίσκεται μέσα στο καβούκι του κιβωτίου ταχυτήτων και δίνει την ισχύ του σε αυτό- και από ένα 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator) που συνδέεται στον κινητήρα με ιμάντα .

Η ηλεκτρική ενεργεία που ανακτάται αποθηκεύεται  σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου των 1,2 kWh (230V) που βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από τον χώρο των αποσκευών και τροφοδοτεί τους ηλεκτροκινητήρες.

Το Arkana HYBRID E-TECH 145hp είναι ικανό να κινείται μόνο ηλεκτρικά  κατά το 80% του χρόνου οδήγησης στην πόλη εξασφαλίζοντας στο αστικό περιβαλλον έως 40% οικονομία σε σχέση με τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις.

Ενδιαφέρον είναι το κιβώτιο ταχυτήτων που είναι «παραδοσιακό» με μετατροπέα ροπής 6 σχέσεων και παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι οι δύο πρώτες σχέσεις συνδέονται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος όμως έχει πρόσβαση και στις υπόλοιπες 6! Αυτό γίνεται με ένα σύστημα τριών αξόνων που δεν θα το αναλύσουμε επειδή δεν είμαστε ειδικοί και δεν το έχουμε καταλάβει εντελώς!

Στην πράξη πάντως όταν εκκινεί το Arkana είναι πάντα ηλεκτροκίνητο και αν χρειαστεί επιπλέον ροπή αυτή παρέχεται από τον βενζινοκίνητα που εκκινεί και έχει πρόσβαση μόνο στις τελευταίες 4 σχέσεις!

Ιδιαίτερη γαλλική σκέψη και τεχνολογία που θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω στην πράξη- εάν μου δώσουν ποτέ το αυτοκίνητο για δοκιμή- για να δω πως αυτή συγκρίνεται με την εντυπωσιακό σε οικονομία καυσίμων τεχνολογία e:HEV της Honda.

Όπως είναι αναμενόμενο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές , το Arkana HYBRID E-TECH 145hp φτάνοντας τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 10,8 δλ. και με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 172 χλμ./ώρα είναι υποδεέστερο σε επιδόσεις από την πιο μικρή έκδοση.

Αναρτήσεις –Πλαίσιο

Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα  McPherson μπροστά και έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω και-τουλάχιστον στην έκδοση E-TECH Hybrid που οδήγησα ήταν ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση.

Έχει μεγάλες διαδρομές με μέτριας σκληρότητας ελατήρια και αργή απόσβεση επαναφοράς, όμως έχει μια πολύ σκληρή μπροστινή αντιστρεπτική) που κάνει εξαιρετική δουλειά στο να περιορίζει τις κλίσεις μέσα στην στροφή.

Αντίθετα η πίσω αντιστρεπτική είναι πιο ενδοτική για να περιορίζει τις αναπηδήσεις του ημιάκαμπτου και για να αυξάνει την άνεση.

Το τιμόνι έχει πολύ ισχυρή υποβοήθηση και στην διαδρομή που το οδήγησα δεν μπόρεσα να καταλάβω εάν θα το εμπιστευόμουν όσο θα ήθελα μετά από κάποια συνήθεια.

Αντίθετα τα φρένα με ικανοποίησαν πλήρως καθώς και ισχυρά είναι αλλά και μοιάζει να έχουν πολύ καλό τρόπο να συνδυάζουν την ανάκτηση ενέργειας με την καλή αίσθηση στο πετάλι.

Στον Δρόμο

Διάλεξα να οδηγήσω το Arkana HYBRID E-TECH 145hp γιατί θέλησα να δω πως λειτουργεί η τεχνολογία του στην πράξη-και γιατί μου άρεσαν πιο πολύ οι ζάντες  και το χρώμα του μοντέλου που πιστευα ότι έγραφε καλυτέρα στις φωτογραφίες.

Καταρχήν η οδήγηση μέσα στην πόλη δείχνει από την αρχή πόσο καλά ξέρουν να ρυθμίζουν οι Γάλλοι τις αναρτήσεις τους καθώς το Arkana περνά με άνεση πάνω από τους κακοστρωμένους δρόμους της Αθήνας χωρίς να τίποτε να ανησυχεί τους επιβάτες.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το αυτοκίνητο πάντα ξεκινά με τον ηλεκτροκινητήρα και ότι εάν δεν ζορίζεται το πετάλι της επιτάχυνσης συνεχίζει να κινείται ηλεκτρικά ,εξασφαλίζει στο εσωτερικό μια υπεροχή αίσθηση ησυχίας και έλλειψης κραδασμών που μόνο όσοι έχουν οδηγήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταλαβαίνουν.

Μόλις βέβαια πιεστεί το πετάλι της επιταχύνσης και ζητήσεις περισσότερα από όσα μπορεί να σου προσφέρει η ηλεκτροκίνηση, εκκινεί ο ΚΕΚ προσθέτοντας αρκετό θόρυβο και μια αίσθηση απότομης σύμπλεξης στο κιβώτιο.

Δεν θα πω πολλά γιατί το οδήγησα μόνο για 10-15 χλμ μέσα στην κίνηση βαριά κίνηση της βροχερής Αθήνας και το μόνο που πρόλαβα να διαπιστώσω  είναι ότι η τεχνολογία του λειτούργει καθώς η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά στο αστικό περιβαλλον  τα 5,5 λίτρα-κάτι εντυπωσιακό για ένα τόσο ογκώδες και βαρύ αυτοκίνητο.

Στον αυτοκινητόδρομο ταξίδεψα μέχρι 140 χλμ/ω καθώς η διαδρομή μέχρι την Κόρινθο είναι γνωστή για τον αριθμό των καμερών μέτρησης της ταχύτητας, όμως πρόλαβα να καταλάβω ότι έχει γίνει σωστή δουλειά στην μείωση των αεροδυναμικών θορύβων και στην ηχομόνωση από τον χώρο του κίνητρα.

Στο ταξίδι η τεχνολογία της υβριδικής κίνησης δεν δείχνει να βρίσκεται στα καλυτέρα της καθώς είναι εμφανές ότι όλη η κίνηση στηρίζεται στον αδύναμο ατμοσφαιρικό κινητήρα που δεν δείχνει να περνά όμορφες στιγμές καταναλώνοντας περίπου 8 λίτρα /100 χλμ..

renault arcana 002Είναι βέβαιο ότι ο μικρότερος κινητήρας αποτελεί την σωστή επιλογή για όποιον κινείται στους αυτοκινητόδρομούς και ότι η  HYBRID E-TECH απευθύνεται κυρίως σε όσους προσβλέπουν σε άνετες αστικές μετακινήσεις.

Και πράγματι το Arkana HYBRID E-TECH 145hp έχει μια «γαλλική» ποιότητα κύλισης που όταν συνδυάζεται με την ησυχία της ηλεκτροκίνησης μέσα στην πόλη χαρίζουν στους επιβάτες μια μοναδική αίσθησης άνεσης.

Δεν είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το αυτοκίνητο σε δρόμους με στροφές και δυστυχώς ο βροχερός καιρός δεν μου έδωσε την ευκαιρία ούτε να βγάλω κάποιες φωτογραφίες που να σας δείχνουν την εμφάνιση του Arkana στο Ελληνικό τοπίο!

Εάν ποτέ βρεθεί στα χέρια μου για μακροχρόνια δοκιμή-αφού φυσικά ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις από τους ειδικούς και περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος ασφαλείας , θα συμπληρώσουμε όλοι μας την εικόνα του Arkana, που ειδικά στην μικρή του έκδοση μοιάζει να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοκίνητο, το οποίο για να το γνωρίσεις και να καταλάβεις τον χαρακτήρα του χρειάζεσαι πολύ περισσότερο από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.

Μέχρι τότε  μπορείτε να αντλήσετε μερικές επιπλέον χρήσιμες  πληροφορίες από το Δ.Τ που ακολουθεί.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

Εκδόσεις και τιμές

1.3 TCe 140hp EXPRESSION EDC Hybrid MHEV – 25.290 ευρώ
1.3 TCe 140hp EXPRESSION PLUS EDC Hybrid MHEV – 25.590 ευρώ
1.3 TCe 140hp DYNAMIC EDC Hybrid MHEV – 27.790 ευρώ
HYBRID E-TECH 145hp EXPRESSION – 29.390 ευρώ
HYBRID E-TECH 145hp DYNAMIC – 31.890 ευρώ

 

Δελτίο Τύπου

Renault ARKANA 0Με το νέο Arkana, η Renault παρουσιάζει μία νέα γενιά SUV τόσο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση όσο και τη λειτουργικότητα, με εξελιγμένη υβριδική τεχνολογία, υψηλή θέση οδήγησης, ευρυχωρία χωρίς καμία παραχώρηση στη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, πρωτοποριακό και ξεχωριστό στυλ.

Το νέο Renault Arkana εγγυάται ακόμα περισσότερες συναρπαστικές οδηγικές εμπειρίες. Και όλα αυτά, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ασφάλεια, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανώτατη διάκριση των 5 αστεριών που απέσπασε το μοντέλο στις δοκιμές πρόσκρουσης του οργανισμού Euro NCAP.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Renault ARKANAΤο νέο Arkana διαθέτει μία μοναδική εμφάνιση με υβριδικό χαρακτήρα. Με αυξημένη απόσταση από το έδαφος (200 mm), μυώδες προφίλ και φαρδείς ώμους, το Arkana ταιριάζει τέλεια με τον κόσμο των SUV.

Οι εμπρός και πίσω ποδιές και τα προστατευτικά φρύδια στα φτερά τονίζουν ακόμα περισσότερο τη SUV εμφάνιση, ενώ η κεκλιμένη γραμμή της οροφής σε συνδυασμό με το σχήμα των πλευρικών παραθύρων, δημιουργούν μία εντυπωσιακή αισθητική που τονίζεται και από το νεύρο που διατρέχει όλη την πλευρά μέχρι τα πίσω παράθυρα, αντανακλώντας το δυναμισμό του αυτοκινήτου. Παράλληλα η συγκεκριμένη σχεδιαστική προσέγγιση, αντανακλά και τα χαρακτηριστικά ενός κουπέ-SUV μοντέλου.

Μπροστινή όψη: Κομψότητα και στιβαρότητα

Η μάσκα με το μεγαλύτερο σήμα της Renault που φιλοξενείται στο κέντρο της, είναι διακοσμημένη με λεπτομέρειες χρωμίου που χαρίζουν στο νέο Arkana έναν αέρα κομψότητας και στιβαρότητας.

Στο κάτω μέρος, ο πολύ εκφραστικός εμπρός προφυλακτήρας τονίζει το δυναμισμό, ενώ η προστατευτική ποδιά δίνει στο αυτοκίνητο μία πιο στιβαρή εικόνα.

Φωτιστική υπογραφή

Τα full LED φωτιστικά σώματα διαθέτουν την υπογραφή σχήματος «C» που χαρακτηρίζει όλα τα νέα μοντέλα της Renault και τονίζει το στιλάτο και δυναμικό design του νέου Arkana. Τα πίσω φωτιστικά σώματα αξιοποιούν και αυτά την υπογραφή «C» με μία λωρίδα που διατρέχει όλο το πλάτος της πίσω πόρτας και ενώνει νοητά τα δύο φωτιστικά σώματα, δίνοντας έμφαση στο πλάτος του αυτοκινήτου και προσδίδοντας την απαραίτητη μοναδικότητα στην εμφάνιση του νέου Arkana.

Προφίλ

Renault ARKANA 11Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του νέου Arkana, είναι η πλαϊνή του όψη.

Η ξεχωριστή SUV εμφάνιση κάνει το αυτοκίνητο άμεσα αναγνωρίσιμο. Το αμάξωμα πατά σε τροχούς μεγάλης διαμέτρου 690mm. Το μήκος του φτάνει τα 4,568μ., το ύψος το 1,571μ. και το μεταξόνιο είναι 2,720μ. Οι συνολικές διαστάσεις του χαρίζουν ένα πιο ρευστό προφίλ. Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες χρωμίου, όπως στα πλαίσια των παραθύρων, στα προστατευτικά των θυρών, και στα σκούρα εμπρός φρύδια των φτερών, τονίζουν ακόμα περισσότερο το κύρος της κατασκευής.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Ψηφιακό ταμπλό

Renault ARKANA 7Το νέο Arkana εφοδιάζεται με ψηφιακό ταμπλό που περιλαμβάνει: μία έγχρωμη οθόνη 4,2, 7, ή 10.2 ιντσών (ανάλογα την έκδοση), προσφέροντας μία πλήρως εξατομικευμένη, εμπειρία οδήγησης. Την εικόνα συμπληρώνει η κεντρική οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών, η οποία προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες επιφάνειες θέασης στην κατηγορία.

Κεντρική κονσόλα

Renault ARKANA 8Η κεντρική κονσόλα προσφέρει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει σύστημα ασύρματης (επαγωγικής) φόρτισης smartphone, πλευρικές θήκες και ένα δίχτυ από την πλευρά του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης αυτόματο ηλεκτρικό χειρόφρενο από το πρώτο επίπεδο εξοπλισμού, με δυνατότητα Auto Hold στις πλουσιότερες εκδόσεις. Επίσης, οι πλουσιότερες εκδόσεις διαθέτουν μια μεγάλη κάθετη οθόνη αφής 9,3 ιντσών για high-tech αίσθηση.

Μοχλός ταχυτήτων

Η υβριδική έκδοση E-TECH του νέου Arkana μπορεί να εφοδιαστεί με κιβώτιο τύπου e-shifter (χωρίς μηχανική λειτουργία με ντίζες).

Πίνακας οργάνων

Renault ARKANAΗ μοντέρνα αρχιτεκτονική του πίνακα οργάνων ταιριάζει απόλυτα με την εξωτερική εμφάνιση του νέου Arkana και ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες και εργονομικές λειτουργίες. Το επάνω μέρος καλύπτεται από μαλακή υφασμάτινη επένδυση με αφρώδες υλικό, ενώ κάθε επίπεδο εξοπλισμού διαθέτει λωρίδα αποκλειστικής επένδυσης.

Αποθηκευτικοί χώροι και συνδεσιμότητα

Εκτός από την λειτουργία ασύρματης φόρτισης, το νέο Renault Arkana διαθέτει επίσης και τέσσερεις θύρες USB (δύο εμπρός και δύο πίσω), για σύνδεση με ηλεκτρονικές συσκευές. Οι θήκες στις πόρτες μπορούν να χωρέσουν μπουκάλια 1,5 λίτρου.

Κανένας συμβιβασμός στους χώρους

Το νέο Arkana προσφέρει ένα μοναδικό επίπεδο ευρυχωρίας για σπορ μοντέλο, ειδικά στους πίσω επιβάτες που απολαμβάνουν χώρο για τα γόνατά τους έως 211 mm – τον μεγαλύτερο στην κατηγορία του. Ο χώρος των 305 mm για τα πόδια, αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς, ενώ η απόσταση των 860 mm είναι αξιοσημείωτη για μοντέλο με σπορ χαρακτήρα.

Τεράστιο πορτμπαγκάζ

Renault ARKANA 4Το νέο Renault Arkana έχει χώρο αποσκευών 513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid με κιτ επισκευής ελαστικού). Διαθέτει επίσης ένα υπερυψωμένο δάπεδο που μπορεί να τοποθετηθεί στη χαμηλή θέση και να αυξήσει τη χωρητικότητα ή στην ανώτερη θέση για να φιλοξενήσει πιο ογκώδεις αποσκευές. Σε αυτήν τη διαμόρφωση, το πίσω κάθισμα μπορεί να αναδιπλωθεί ασύμμετρα (2/3 – 1/3) ώστε να αποκαλυφθεί ένα εντελώς επίπεδο δάπεδο φόρτωσης.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Μοναδικό υβριδικό σύστημα κίνησης

ETECH Hybrid 145

Ακολουθώντας τα βήματα των Clio, Captur και Mégane, η Renault εφαρμόζει την ίδια στρατηγική και στο νέο Arkana, ενσωματώνοντας την πρωτοποριακή υβριδική τεχνολογία E-TECH.

Η υβριδική τεχνολογία E-TECH βασίζεται σε μία πρωτοποριακή τεχνολογική σχεδίαση που ενσωματώνει πάνω από 150 πατέντες, αξιοποιώντας όλη την τεχνογνωσία της Renault από τους αγώνες της F1, ειδικότερα στον τομέα της ανάκτησης ενεργείας.

Ο κινητήρας E-TECH Hybrid βασίζεται σε εν σειρά και παράλληλη αρχιτεκτονική, εξασφαλίζοντας όλους τους συνδυασμούς μεταξύ των διαφόρων κινητήρων και επιτυγχάνοντας την καλύτερη διαχείριση των εκπομπών CO2.

Ο κινητήρας E-TECH Hybrid των 145 ίππων περιλαμβάνει έναν 4-κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.6 λτ. νέας γενιάς. Είναι εξοπλισμένος με φίλτρο μικροσωματιδίων για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων. Η ισχύς του είναι 69 kW (91 hp), ενώ συνεργάζεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες,  έναν 36 kW και έναν 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator).

Ένα πρωτοποριακό κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών (multi-mode) χωρίς συμπλέκτη συμπληρώνει το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Ο επαναστατικός συνδυασμός των ηλεκτροκινητήρων και του κιβωτίου ταχυτήτων εξασφαλίζει ομαλές αλλαγές ταχυτήτων.

Αυτή η αρχιτεκτονική, επίσης, εξασφαλίζει τη βέλτιστη οικονομία, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει αποκτήσει η Renault στους αγώνες της Formula 1.

Με την μπαταρία ιόντων λιθίου των 1,2 kWh (230V) που βρίσκεται στο χώρο των αποσκευών, ο υβριδικός κινητήρας E-TECH εξασφαλίζει σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται, έως και 80% του χρόνου οδήγησης στην πόλη, 100% ηλεκτροκίνητα, επιτυγχάνοντας έως και 40% μείωση της κατανάλωσης στην πόλη, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το νέο Arkana E-TECH Hybrid επιτυγχάνει συνδυαστική κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και 112-117 γρ./χλμ. εκπομπές CO2 (τιμές WLTP).

Σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης το νέο Arkana E-TECH Hybrid μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 75 χλμ/ώρα.

Microhybrid κινητήρας 1.3 TCe 140

Το νέο Arkana είναι επίσης διαθέσιμο στην έκδοση micro-hybrid, που βασίζεται στον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού 1.3 TCe. Η micro-hybrid τεχνολογία υλοποιείται μέσω της προσθήκης ενός συστήματος εναλλάκτη, σε συνδυασμό με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 12V, τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού. Ο κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά  με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC 7 σχέσεων.

Η τεχνολογία micro-hybrid 12V στο νέο Arkana βελτιώνει τη λειτουργία του Stop & Start και εξασφαλίζει την ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση του αυτοκινήτου. Επιτρέπει επίσης τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος.

Ο εναλλάκτης και η μπαταρία υποβοηθούν επίσης τον κινητήρα στις περιπτώσεις που απαιτείται περισσότερη ισχύς, όπως είναι η εκκίνηση και η επιτάχυνση. Η τεχνολογία micro-hybrid μειώνει έως και κατά 8% την κατανάλωση και έως και κατά 8,5% τις εκπομπές ρύπων CO2, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ομαλότερη επανεκκίνηση και μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση.

Στην έκδοση 1.3 TCe 140 micro-hybrid, το νέο Arkana αποδίδει μέγιστη ροπή 260Nm από τις 1.750 έως τις 3.500 σ.α.λ.. Αυτό σημαίνει +10 ίππους και +20Nm ροπής σε σύγκριση με τον παλιό κινητήρα 1.3 TCe 130. Το νέο Arkana συνδυάζει εξαιρετικά την οικονομία, την ευελιξία και την οδηγική ευχαρίστηση, με κατανάλωση, σε συνδυασμένο κύκλο, 5.8 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 που δεν ξεπερνούν τα 132-138 γρ/χλμ. (τιμές WLTP). 

 ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ARKANA

Αναβαθμισμένη εμπειρία οδήγησης

Το νέο Arkana χρησιμοποιεί τη νέα  πλατφόρμα CMF-B, η οποία το καθιστά εξαιρετικά ευέλικτο, όντας άνετο στην πόλη και δυναμικό στον ανοιχτό δρόμο.

Η ασφαλής οδική συμπεριφορά του νέου Arkana οφείλεται στη σχεδίαση του πίσω άξονα που προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στις γρήγορες καμπές. Οι πλεύσεις είναι περιορισμένες ακόμη και στις πιο απαιτητικές διαδρομές, ενώ η άνεση είναι υψηλού επιπέδου χάρη στη βελτιστοποιημένη ρύθμιση των αμορτισέρ.

Η απόδοση του πλαισίου ενισχύεται από το ακριβές και άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Παράλληλα, το νέο μοντέλο παραμένει πολύ ευέλικτο, με κύκλο στροφής μόλις 11,2 μέτρων.

Στην έκδοση E-TECH Hybrid των 145 ίππων, το νέο Arkana προσφέρει μία απαράμιλλη οδηγική εμπειρία, που οφείλεται στο έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας.

Ο οδηγός απολαμβάνει μια πολύ ομαλή οδήγηση, καθώς η εκκίνηση γίνεται, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, 100% ηλεκτροκίνητα. Η απουσία συμπλέκτη σημαίνει ότι δεν απαιτείται η εμπλοκή του κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Το πλεονέκτημα είναι διπλό: η ροπή είναι άμεσα διαθέσιμη, ώστε να εξασφαλίσει ταχύτατη εκκίνηση αλλά και μείωση των εκπομπών CO2.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το νέο Arkana εξοπλίζεται με σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης για ασφαλέστερη οδήγηση, χωρίς άγχος. Μεταξύ αυτών και το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα. Αυτά τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης, χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες – Οδήγηση, Στάθμευση και Ασφάλεια – και όλα μαζί εντάσσονται στην παλέτα συστημάτων Renault EASY DRIVE.

Οδήγηση

ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ

(Highway & Traffic Jam Companion)

 Το Highway & Traffic Jam Companion συνδυάζει τη λειτουργία του ενεργού cruise control (με Stop & Go) και την υποβοήθηση διατήρησης πορείας στο κέντρο της λωρίδας, το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε δρόμους με στροφές, μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου από τα 0 έως τα 160 χλμ/ώρα και διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα οχήματα ενώ εξασφαλίζει και τη διατήρηση της πορείας στο κέντρο της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος, σταματώντας και ξεκινώντας αυτόματα το αυτοκίνητο μετά από 3 δευτερόλεπτα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση του οδηγού.

Το Highway & Traffic Jam Companion προσφέρει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 βελτιώνοντας σημαντικά την άνεση στην οδήγηση και βοηθώντας τον οδηγό να διατηρεί τα χέρια του πάντα στο τιμόνι και το βλέμμα του συνεχώς στον δρόμο.

 ΕΝΕΡΓΟ CRUISE CONTROL (με λειτουργία Stop & Go)

(Adaptive Cruise Control)

Λειτουργεί σε ταχύτητες από 0 έως 170χλμ./ώ. και διατηρεί αυτόματα μία μέγιστη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Εάν το αυτοκίνητο ‘κολλήσει’ σε μποτιλιάρισμα και αναγκαστεί να σταματήσει, το σύστημα σβήνει με ασφάλεια τον κινητήρα και τον επανεκκινεί μετά από 3 δευτερόλεπτα, μόλις η ροή της κυκλοφορίας αρχίσει και πάλι να κινείται. Ο οδηγός δεν χρειάζεται παρά είτε να πατήσει το πλήκτρο στο τιμόνι, ή να χρησιμοποιήσει το γκάζι.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΦΩΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΣΚΑΛΑΣ

(High Beam Assist)

 Με τη βοήθεια κάμερας στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, το σύστημα αυτό αλλάζει αυτόματα από φώτα πορείας σε προβολείς ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και την κυκλοφορία, διευκολύνοντας έτσι τη νυχτερινή οδήγηση, ακόμα και όταν υπάρχει ανεπαρκής φωτισμός στο δρόμο.

Ασφάλεια

ΕΝΕΡΓΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

(Active Emergency Brake)

 Το ενεργό φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης αναγνωρίζει την παρουσία ποδηλατών και πεζών στην πορεία του αυτοκινήτου και προειδοποιεί τον οδηγό για ενδεχόμενους κινδύνους. Εφόσον ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα ενεργοποιεί και τα φρένα. Το σύστημα λειτουργεί ημέρα και νύχτα.

 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

(Blind Spot Warning)

 Το σύστημα διαθέτει μία νέα τεχνολογία αισθητήρων ραντάρ που εντοπίζουν, ανεξάρτητα με τις καιρικές συνθήκες, οποιοδήποτε όχημα βρεθεί στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, εκτός του οπτικού πεδίου του οδηγού. Ο οδηγός ειδοποιείται για ενδεχόμενη σύγκρουση μόλις επιχειρήσει αλλαγή λωρίδας ή όταν τον προσπερνά ένα άλλο αυτοκίνητο που κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

(Traffic Sign Recognition with Speed Alert)

 Το σύστημα χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα ώστε να ειδοποιήσει αυτόματα τον οδηγό για τα ισχύοντα όρια ταχύτητας και συστήνει την τήρησή τους.

 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

(Lane Departure Warning System and Lane Keeping Assist)

Αυτό το διπλό σύστημα ενεργοποιείται σε ταχύτητες από 70 χλμ./ώρα και πάνω, προειδοποιεί τον οδηγό και διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου σε περίπτωση που αυτό διασχίσει τη διαγράμμιση των ορίων μίας λωρίδας, χωρίς προηγουμένως να έχει ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο φλας.

Στάθμευση

Κάμερα 3600

Στην κάμερα οπισθοπορείας μπορούν να προστεθούν και 4 ακόμα κάμερες, που προσφέρουν εικόνα του αυτοκινήτου από ψηλά εμφανίζοντας όλα τα εμπόδια γύρω από αυτό. Η κάμερα 3600 είναι απλή στη χρήση της και ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ο οδηγός επιλέξει την όπισθεν. Το σύστημα εμφανίζει δύο εικόνες: μπροστά ή πίσω από το αυτοκίνητο ανάλογα με την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο και την επιλογή μεταξύ εικόνας 3600, ή κάνοντας zoom από την κάμερα στην πλευρά του συνοδηγού.

ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΠΙΣΘΕΝ

(Rear Cross Traffic Alert)

 Αυτό το σύστημα υποβοήθησης χρησιμοποιεί τους αισθητήρες ραντάρ για να ειδοποιήσει τον οδηγό όταν βγαίνει με όπισθεν από μία θέση στάθμευσης και στην πορεία του διασταυρώνεται με άλλο αυτοκίνητο.

 Αισθητήρες στάθμευσης, εμπρός, πίσω και στο πλάι

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών στάθμευσης, ο οδηγός καθοδηγείται από 12 αισθητήρες υπερήχων που τον ειδοποιούν για την παρουσία εμποδίων ή αντικειμένων γύρω από το αυτοκίνητο.

 ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

(Easy Park Assist)

Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (παράλληλα, λοξά ή κάθετα) διευκολύνει τους ελιγμούς κατά την είσοδο ή έξοδο από μία θέση πάρκινγκ. Το σύστημα αναλαμβάνει τις κινήσεις του τιμονιού και ο οδηγός δεν έχει παρά να χειρίζεται το γκάζι, το φρένο και το κιβώτιο ταχυτήτων.

ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δικτυωμένη και εξατομικευμένη εμπειρία οδήγησης

Renault EASY LINK: ένα εργονομικό σύστημα πολυμέσων στον πυρήνα ενός δικτυωμένου οικο-συστήματος

Χάρη στο οικοσύστημα Renault EASY CONNECT, το νέο Arkana είναι απόλυτα δικτυωμένο, μέσω της εφαρμογής MY Renault και του νέου συστήματος πολυμέσων Renault EASY LINK. Το σύστημα παρέχει μόνιμη δικτύωση 4G και πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται από συνεργάτες όπως η Google (εύρεση διευθύνσεων) και η TomTom (πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και περιοχές κινδύνου). Από τον χειρισμό του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως, μέχρι και τις πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της πλοήγησης “door to door” με πληροφορίες για το σημείο του προορισμού που αποστέλλονται στο αυτοκίνητο, τη θέση του αυτοκινήτου και τον τηλεχειρισμό των θυρών, όλα τα συστήματα στοχεύουν στο να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία δικτύωσης, τόσο εντός όσο και εκτός του αυτοκινήτου, μέσω smartphone. Το σύστημα πολυμέσων Renault EASY LINK και η ενσωματωμένη χαρτογράφηση προσφέρουν, επίσης, αυτόματες και τακτικές “Over the Air” ενημερώσεις χαρτών.

MULTI-SENSE: εξατομικευμένη εμπειρία οδήγησης

Η τεχνολογία Renault MULTI-SENSE δίνει στον οδηγό την ευκαιρία να εξατομικεύσει την προσωπική του εμπειρία οδήγησης ανάλογα με τη διάθεσή του. Συνδυάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της χαρτογράφησης του κινητήρα, του υποβοηθούμενου συστήματος διεύθυνσης, του εσωτερικού φωτισμού και τη διαμόρφωση του ψηφιακού πίνακα οργάνων, οι ρυθμίσεις του MULTI-SENSE διατίθενται με τρείς διαφορετικές επιλογές:

  • Eco, για περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2
  • Sport, για αμεσότερη απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και πιο άμεση πληροφόρηση και απόκριση από το τιμόνι
  • MySense (εργοστασιακή ρύθμιση), για μια ιδανική εξατομικευμένη εμπειρία.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΜΠΑΓΚΑΖ (Λ.)                                                                                                                                                                     
 

Όγκος πορτμπαγκάζ

513 (E-TECH

Hybrid: 480)

 

Μέγιστη χωρητικότητα πορτμπαγκάζ με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος

1 269 (E-TECH

Hybrid: 1 263)

 

 

  ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Χλστ.)                                                                                                                                                                                                   
Ολικό μήκος 4568
Μεταξόνιο 2 720
Εμπρός πρόβολος 878
Πίσω πρόβολος 970
Ολικό πλάτος με καθρέφτες διπλωμένους/ανοιχτούς 1 820 / 2 034
Μετατρόχιο εμπρός 1 562
Μετατρόχιο πίσω 1 584
Ολικό ύψος 1 576

 

Ύψος με ανοιχτό πορτμπαγκάζ 2 155
Ύψος κατωφλίου φόρτωσης 767
Απόσταση από το έδαφος 200
Απόσταση γονάτων πίσω σειράς 211
Απόσταση μεταξύ αγκώνων εμπρός 1 439
Απόσταση μεταξύ αγκώνων πίσω 1 453
Πλάτος μεταξύ ώμων εμπρός 1 406
Πλάτος μεταξύ αγκώνων πίσω 1 397
Ύψος με ανοιχτό πορτμπαγκάζ 877
Ύψος κατωφλίου φόρτωσης 862
Μέγιστο πλάτος εισόδου πορτμπαγκάζ 1 077
Εσωτερικό πλάτος μεταξύ θόλων στο πορτμπαγκάζ 991
Μέγιστο μήκος χώρου φόρτωσης με αναδίπλωση πίσω καθισμάτων 1 872

 

Πηγή: Renault

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο