Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςPlug In Electric Vehicles (PHEV)Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS Δοκιμή / Test drive

Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS Δοκιμή / Test drive

To Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS είναι όλα όσα σημαίνει ο Σουηδός κατασκευαστής μαζί με όσα θέλουν οι «καθώς πρέπει» πελάτες του-σε ένα αυτοκίνητο!

Η αυτοκινητική μόδα θέλει SUV, οι οικολόγοι με την Greta Thunberg «ευγενικά απαιτούν» να πεθάνουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χθες (… or else!), όμως οι πελάτες της Volvo παραμένουν οι ίδιοι και θέλουν ένα αυτοκίνητο που να τους δίνει ταυτόχρονα άνετη καθημερινή μετακίνηση και απόλυτη ανεξαρτησία για τις οικογενειακές τους εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο.

Από την μια πλευρά τα « premium SUV» απευθύνονται σε ανθρώπους με ανάγκες σε χώρους για τα ταξείδια και –γιατί όχι-πολυτελή χαρακτήρα για χαλάρωση στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις, ενώ από την άλλη η συμπαθής Greta προστάζει οι αστικές μετακινήσεις να γίνονται με μικρά και ελαφριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φιλικά στο επιβαρυμένο με ρύπους περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων.

Το Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS είναι όλα αυτά μαζί και έτσι- όπως και το απλό XC40, είναι ένα επίκαιρο και εμπορικά πολλά υποσχόμενο αυτοκίνητο- ακόμη και στην μαγευτική Χερσόνησο της Φορομπηχτίας.

Καθώς τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν μπορούν ακόμη να προσφέρουν την ελευθερία που απαιτεί ένα SUV, η Volvo παρουσίασε την σειρά Recharge που αποτελεί παιδί των δυο αντικρουόμενων τάσεων που περιγράψαμε μεταφέροντας τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα των δύο κόσμων…

Στην θεωρία λόγω των 1,900 κιλών που ζυγίζει-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομικό-και αρα οικολογικό, αλλά ούτε και να έχει την δυναμική συμπεριφορά του συμβατικού μοντέλου που ζυγίζει από 300, έως 350 κιλά λιγότερο και που έχει και χαμηλότερο κέντρο βάρους.

‘Όταν κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά.

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα είχε το βάρος του κινητήρα, ενώ ένα βενζινοκίνητο δεν θα είχε το βάρος των μπαταριών.

Το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση, όμως η τεχνολογία της Volvo καταφέρνει να μετατρέπει την ενέργεια του φρεναρίσματος σε ηλεκτρισμό και να την αποθηκεύει στις  μπαταρίες ιόντων λιθίου χωρητικότητας 10,7 kWh.

Το Volvo XC40 T5 Recharge «πατάει» στην πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) και έχει δεχθεί κάποιες μετατροπές και ενισχύσεις έτσι ώστε οι μπαταρίες της υβριδικής ηλεκτροκίνησης να χωρούν κάτω από το κεντρικό τούνελ με ασφάλεια και χωρίς να περιορίζουν τον χώρο των αποσκευών.

Εμφάνιση

Το Volvo XC40 T5 Recharge με διαστάσεις 4.425/1.863/1.652 mm είναι το μικρότερο SUV στην γκάμα της Volvo και διαφοροποιείται από τα απλά XC40 μόνο από το δεύτερο πορτάκι φόρτισης που βρίσκεται στο μπροστινό φτερό και από την διακριτική ένδειξη «Τ5,Recharge, R Design» στο πίσω μέρος του.

Η κάθετη μάσκα σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών LED φωτιστικών -σχεδίασης «σφυρί του Θωρ», όπως τα ονομάζει η Volvo-  ψηλά στις ακμές των φτερών προσδίδουν μια πιο επιθετική εμφάνιση.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι εύκολα διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη υπερυψωμένο Crossover- καθώς τα σχεδόν 21,5 εκατοστά απόστασης από το έδαφος και οι μικροί πρόβολοι των τροχών (εμπρός και πίσω) το τοποθετούν κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας από άποψη προδιαγραφών- και δείχνουν την ξεκάθαρη Off road στόχευση των σχεδιαστών.

Παρότι το μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι δεν βοηθά την δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο, ειδικά με το επιπλέον βάρος των μπαταριών που είναι τοποθετημένες σχετικά  ψηλά μέσα στο κεντρικό τούνελ, είναι ξεκάθαρο ότι η Volvo θέλει να δώσει έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα  σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα 1,900 κιλά και το ψηλό κέντρο βάρους δεν αρκούν σε καμία περίπτωση να αποτρέψουν τους αγοραστές, που μαγεμένοι από την έντονη εικόνα που προβάλλει το Σουηδικό PHEV/SUV, το αγοράζουν με μανία παρότι στην υβριδική του μορφή το XC40 ξεκινά από τα €50,000…

Η Volvo με την macho εμφάνιση μοιάζει να προτρέπει τους ιδιοκτήτες του XC 40 να το λασπώσουν και να ακολουθήσουν και πιο Hardcore παρέες σε εκτός δρόμου εξορμήσεις, όμως εμπόδιο σε κάτι τέτοιο θα σταθούν οι πανέμορφοι αλουμινένιοι τροχοί με τα «στρητάδικα» 235/50R19 και φυσικά η έλλειψη τετρακίνησης που θα περιορίσει τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας-μπορεί να είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά προσωπικά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί δεν μπορώ να δω ούτε την ομορφιά, ούτε και την λογική αυτής της σχεδίασης…

Αλλά όπως λένε: « περί ορέξεως»…

Το πίσω μέρος διαθέτοντας τα γνωστά φωτιστικά σώματα της  Volvo έχει έντονη προσωπικότητα και ομορφιά , ενώ το διακριτικό σήμα «Τ5 Recharge» κάνουν αυτό το SUV ποθητό στους οικολόγους που ακολουθούν και αόρατο στον κυρ-έφορα!

Εσωτερικό

Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση.

Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, όμως η κεντρική κονσόλα που είναι φτιαγμένη από ένα φτηνό στην όψη και δυσάρεστο στην αφή πλαστικό, ενοχλεί σε ένα αυτοκίνητο που η αξία του ξεπερνά τα €50Κ!

Επίσης το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του… αλλά ταυτόχρονα δεν σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες με τις άκρες των δακτύλων σου γιατί απλά δεν έχει shift paddles!

Μικρές-ασήμαντες τσιγκουνιές που σκιάζουν την άψογη κατά τα άλλα εικόνα στο εσωτερικό.

Οι κάθετοι αεραγωγοί δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε εκείνες τις μικρολεπτομέρειες που μπορεί να χαλάσουν την εικόνα.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα παρέχοντας με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα ο πίνακας διαφοροποιείται γιατί στο δεξιό τμήμα του δεν εμφανίζεται το στροφόμετρο, αλλά ένα κυκλικό όργανο διαχείρισης της ενέργειας κατά την οδήγηση.

Το στροφόμετρο με την κόκκινη γραμμή στις 6,300 σαλ εμφανίζεται μόνο στο πρόγραμμα για την γρήγορη και την εκτός δρόμου οδήγηση, αν και προσωπικά θα ήθελα να είχα την δυνατότητα να εμφανίζεται όποτε εγώ το επιθυμώ.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται μια κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9 “touch-screen” που προέρχεται κατευθείαν από τα μεγαλύτερα μοντέλα της σειράς XC –και που σε συνδυασμό με την έλλειψη πολλών πλήκτρων δίνει μια «Hi-Tech» ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος για να συνηθίσεις την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων, αλλά ευτυχώς η απόκριση του έχει γίνει άμεση προσθέτοντας πόντους στην εμπειρία χειρισμού του.

Όπως έχω γράψει και παλαιότερα σε ένα ειδικό αφιέρωμα, η πρακτικότητα και η εργονομία όλων αυτών των συστημάτων προβληματίζει  –ιδίως εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία-καθώς για παράδειγμα για να ρυθμίσεις το συστήματα αερισμού την ώρα που οδηγάς πρέπει να ακουμπήσεις την οθόνη στο κατάλληλο σημείο-και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να πάρεις τα μάτια σου από τον δρόμο.

Για να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα η Volvo έχει τοποθετήσει κάτω από την οθόνη μια σειρά από πλήκτρα που επιτρέπουν την απευθείας ρύθμιση του ηχοσυστήματος και την εναλλαγή των προγραμμάτων χαρτογράφησης σε τέσσερα επίπεδα (Hybrid/Pure/Sport/OffRoad) – χωρίς να χρειάζεται να πάρει ο οδηγός το βλέμμα του από τον δρόμο για πολύ χρόνο, ενώ μια σειρά από συστήματα φροντίζουν για την ασφάλεια του οχήματος, ακόμη και αν ο οδηγός δεν προσέχει τον δρόμο!

Χώροι/Άνεση

Το εσωτερικό του Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό του. Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι είναι πιο ευρύχωρο από τον ανταγωνισμό, αλλά η κατασκευή του ταμπλό και η απλότητα των υλικών δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

Η θέση οδήγησης του Volvo XC40 T5 Recharge τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.

Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται με τους μεγάλους καθρέπτες και με την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά στις αλλαγές λωρίδας θέλει κάποια προσοχή.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπήρξαν στοιχεία του σχεδιασμού που πραγματικά με εντυπωσίασαν και αναρωτήθηκα γιατί δεν τα έχω δει και σε άλλα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Επίσης στον μεσαίο αποθηκευτικό χώρο- κάτω από το υποβραχιόνιο- υπάρχει ένα αποσπώμενο καλαθάκι αχρήστων το οποίο αφαιρείται για να καθαριστεί και να πλυθεί. Σαν μητέρα τριών παιδιών που είμαι, αυτό το τελευταίο το βρίσκω πανέξυπνο και πραγματικά με ενθουσίασε!

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας τον οδηγό να κρατιέται από το τιμόνι όταν βρίσκεται σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά το τούνελ της μετάδοσης-που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο ογκώδες για να φιλοξενήσει τις μπαταρίες,  θα προβληματίσει τον μεσαίο επιβάτη- αν αυτός δεν είναι παιδί…

Από την άλλη αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κόφτα πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα μικρόσωμων παιδιών προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών έχει μείνει αμετάβλητος και με 460 λίτρα-που αυξάνεται στα 1.336 λτ. με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλωμένες-μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Κινητήρες

Το Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS από ότι ίσως να καταλάβατε από την ονομασία… εξοπλίζεται με δύο ανεξαρτήτους κινητήρες, ένα θερμικό και έναν ηλεκτρικό.

Κάτω από το καπό θα βρείτε έναν τρικύλινδρο κινητήρα 1.477 cc  που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή εξάτμισης και άμεσου ψεκασμού αποδίδει 180 PS στις 5.800 rpm και 265 Nm ροπής μεταξύ των 1,500 και 3,000 σαλ.

Η ισχύς αυτού του κινητήρα μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων πάνω στο οποίο έχει προσαρμοστεί ένας υδρόψυκτος ηλεκτροκινητήρας που ζυγίζει μόλις 34 κιλά και αποδίδει επιπλέον 82 ίππους και 160 Nm ροπής.

Η συνδυασμένη ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τα 262 άλογα ενώ η συνδυασμένη ροπή είναι εξωπραγματική φτάνοντας τα 475 Nm!

Στον χώρο του κεντρικού τούνελ μετάδοσης-εκεί που θα υπήρχε ο άξονας μετάδοσης του συμβατικού μοντέλου, έχει τοποθετηθεί µία συστοιχία µπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 10,8kWh που φροντίζει για  την αποθήκευση της ενέργειας είτε από την φόρτιση μέσω πρίζας του δικτύου, είτε από την ανακτώμενη ενεργεία κατά την επιβράδυνση του οχήματος.

Τα προγράμματα λειτουργίας είναι τα ακόλουθα:

  • Hybrid, που ουσιαστικά αποτελεί και την προεπιλεγμένη θέση λειτουργίας όπου το σύστημα χρησιμοποιεί και τους δύο κινητήρες με προτεραιότητα στον ηλεκτροκινητήρα εφόσον υπάρχει επάρκεια ρεύματος στις μπαταρίες και εφόσον το GPS δεν τοποθετεί το αυτοκίνητο σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Εάν βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο τότε η προτεραιότητα δίνεται στον βενζινοκινητήρα και ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται όσο γίνεται λιγότερο για να διατηρηθεί το ρεύμα στις μπαταριές για αστική χρήση.
  •  Pure, όπου χρησιμοποιείται μόνο ο ηλεκτροκινητήρας μεχρι την ταχύτητα των 130χλμ/ω δίνοντας μια θεωρητική αυτονομία 55 χιλιόμετρων. Στην πράξη υπολογίστε ότι με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία που διαρκεί περίπου 4 ώρες στην πρίζα του σπιτιού σας, μπορείτε να καλύψετε περίπου 35-40 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.
  • Power, όπου όσο οι μπαταρίες έχουν πάνω από 30% φόρτισης οι δύο κινητήρες συνδυάζονται στο μέγιστο της απόδοσης τους με τον βενζινοκίνητα να δουλεύει με χάρτη υψηλής απόδοσης.
  • Off Road/Slippery , εμπλέκονται και οι δύο κινητήρες και παρότι το αυτοκίνητο είναι μόνο μπροστοκίνητο το σύστημα πρόσφυσης χρησιμοποιεί χάρτες για να βελτιστοποιηθεί η εκτός δρόμου κίνηση.

Στην πράξη ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον ηλεκτροκινητήρα και η εμπλοκή του ηλεκτροκινητήρα γίνεται χωρίς να μπορεί να αντιλήφθη κάτι ο οδηγός. Στο πρόγραμμα Pure η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι αρκετή για να καλύψει τις αστικές ανάγκες και σε συνδυασμό με την απίστευτη ηχομόνωση εξασφαλίζει ηρεμία και αίσθηση οικολογικής ολοκλήρωσης.

Το μόνο που ακούγεται όταν κινείστε με τον ηλεκτροκίνητα είναι το ελαφρύ και χωρίς κραδασμούς βούισμα του ηλεκτροκινητήρα.

Εάν χρειαστεί περισσότερη δύναμη, ενεργοποιείται ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας που είναι εξίσου ήσυχος και χωρίς κραδασμούς όσο δεν περιστρέφεται πάνω από τις 5,500 σαλ. Ο ηλεκτροκινητήρας βοηθά τον τρικύλινδρο να μοιάζει σε αίσθηση σαν ένας μεγάλος V6 τόσο σε λειτουργία όσο και σε ήχο.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η δύναμη και η ροπή υπερνικούν εύκολα τους 1,9 τόνους του βάρους του και επιταχύνουν από 0 στα 100 χλμ/ω σε 7,5 δευτερόλεπτα και οι επιδόσεις επιτάχυνσης θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακές αν οι τροχοί δεν έχαναν τόσο εύκολα την πρόσφυση τους αναγκάζοντας το ESP να κόψει την δύναμη των δύο μοτέρ.

Η τελική σε όλα τα Volvo μετά το 2021 περιορίζεται στα 180 χλμ/ω σύμφωνα με  την νέα πολιτική της Volvo όπου το Care Key βάζει όριο ταχύτητας στα 180 km/h (*διαβάστε σχετικά).

Η κατανάλωση εξαρτάται από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, από τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο και φυσικά από τις συνθήκες.

Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 35-40 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που κοστίζει περίπου €3,50- να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα.

Αντίθετα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο η κατανάλωση φτάνει εύκολα τα 9-10 λίτρα/100 χλμ, ενώ μεσα στην πόλη με την χρήση που κάναμε στην οικογένεια μας καλύπτοντας περίπου 130 χλμ/ ημέρα κυμάνθηκε στην εντυπωσιακή τιμή των 4,5-5 λίτρων /100 χλμ. ξεκινώντας το πρωί με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες.

Αναρτήσεις/ τιμόνι

Η ανάρτηση του Volvo XC40 T5 Recharge αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και η ρύθμιση της στοχεύει απολύτως  προς την άνεση-όπου και καταφέρνει να πάρει όλα τα εύσημα.

Λόγω του αυξημένου βάρους είναι αρκετά «πλαδαρή» και το αυτοκίνητο νοιώθει βαρύ στη γρήγορη οδήγηση, όμως όταν βρίσκεται στους γεμάτους λακκούβες δρόμους της Ελλάδας μας από κάτω της «αλέθει» τα πάντα!

Το Volvo XC 40 είναι από τα πιο άνετα αυτοκίνητα της κατηγορίας και σε συνδυασμό με το απαραίτητο για Off Road όχημα ύψος από το έδαφος των 21,5 εκ. είναι αναμενόμενο να επιτρέπει κλίσεις στις στροφές.

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα δισκόφρενα που έχουν μέτρια δύναμη και μοιάζουν να δυσκολεύοντα να διαχειριστούν το βάρος του αυτοκινήτου εμπλέκοντας πολύ εύκολα το ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Παράλληλα, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του.

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό πολύ ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η  αίσθηση του σε συνδυασμό με τις κλίσεις του αμαξώματος αποθαρρύνουν την γρήγορη οδήγηση.

Στην Πόλη

Με το Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS μπορεί να είναι ογκώδες για το αστικό περιβαλλον, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση King of the Road που χαρίζουν τα μεγάλα SUV.

Οι μαλακές και με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεις – με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος, συνδυάζονται με το άκαμπτο πλαίσιο και τα μαλακά καθίσματα μεταμορφώνοντας το ΔΛΔ (Δημοτικό Λακκουβοδρόμιο Διονύσου) σε παιδική χαρά!

Οι λακκούβες και τα σαμαράκια εξαφανίζονται με «γαλλικό» τρόπο, ενώ το μεγάλο αμάξωμα χάρη στο κοφτερό τιμόνι- που χρειάζεται 3 στροφές από άκρη σε άκρη- βολεύεται στους στενούς δρόμους και παρκάρει εύκολα.

Η άριστη ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών, ενώ εφόσον οι μπαταρίες είναι φορτισμένες δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από… 0 έως 5 λίτρα/100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.

Στον αυτοκινητόδρομο

Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και έτσι το επιπλέον βάρος των μπαταριών το κάνει πιο λαίμαργο ακόμη και από το τετρακίνητο Τ5 των 247 ίππων καταναλώνοντας περίπου 9-10 λίτρα/100 χλμ.

Το αυξημένο βάρος σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί στην οδήγηση, αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.

Ο οδηγός νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ του.

Ταξιδεύοντας ακόμη και με 180 χλμ αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων (αν εξαιρέσουμε κάποιο σφύριγμα από τις ράγες της οροφής) αλλά και η ήσυχη λειτουργία του τρικύλινδρου που γουργουρίζει στις 4,200 σαλ με 7η ταχύτητα.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση του Volvo XC40 T5 Recharge να απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος ο οδηγός παρασύρεται σε ήρεμους ρυθμούς που του επιτρέπουν να απολαύσει την διαδρομή και να φτάσει ξεκούραστος στον προορισμό του.

Είναι ένα αυτοκίνητο φτιαγμένο με έναν τόσο ξεκάθαρο οικολογικό προσανατολισμό-που το να ζητάς από ένα αμάξωμα 1900 κιλών που στέκεται  21,5 εκ πάνω σε άνετες αναρτήσεις και μαλακές αντιστρεπτικές να στρίψει σαν GTi είναι εντελώς παράλογο.

Αμέσως ξεχωρίζει η αίσθηση δύναμης και ροπής με τον υβριδικό κινητήρα να αντιδρά άμεσα στο πετάλι του γκαζιού αναγκάζοντας τους μπροστινούς τροχούς να αδυνατούν να την διαχειριστούν την άφθονη ροπή όπως της αξίζει.

Αν το πιέσετε ακόμη περισσότερο η υποστροφή γίνεται έντονη, ενώ αν αποφασίσετε να επιμείνετε στο γκάζι, τότε η κατάσταση γίνεται δυσάρεστη- αν και ευτυχώς τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο μαζεύεται από τα ηλεκτρονικά.

Με πιο στρωτή και λίγο πιο αργή οδήγηση το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, αλλά δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν είναι διασκεδαστικό καθώς το μαλακό ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι σε αυτές τις συνθήκες δείχνει να έχει πολύ φτωχή αίσθηση και να χρειάζεται αρκετή συνήθεια μέχρι να το εμπιστευτείς.

Τα φρένα δεν μοιάζουν να έχουν αρκετή δύναμη και το ABS είναι εξαιρετικά παρεμβατικό, ενώ στην γρήγορη οδήγηση θα χάσουν μέρος της  αποτελεσματικότητα τους καθώς προσπαθούν να παλέψουν με το μεγάλο βάρος.

Το Volvo XC40 T5 Recharge είναι ένα ταξιδιάρικο οικογενειακό αυτοκίνητο, οπότε ηρεμήστε και απολαύστε το-εσείς και οι αγαπημένοι σας!

Αν αναζητάτε συμπεριφορά Hatchback σε SUV, τότε ίσως θα π

ρέπει να κοιτάξετε άλλες επιλογές όπως είναι η BMW X1 -που όμως δεν μπορεί να πλησιάσει το Volvo XC 40, ούτε στην άνεση- και σίγουρα ούτε στην εκτός δρόμου χρήση.

Στο χώμα

Η μπροστινή (μόνο) κίνηση και η φοβερή ροπή συνδυαζόμενη με το μεγάλο βάρος θα κάνουν τους τροχούς να σπινάρουν εύκολα στην λάσπη ή στο χιόνι και έτσι γρήγορα θα καταλάβετε ότι το Volvo XC40 T5 Recharge δεν είναι για σκληρές εκτός δρόμου διαδρομές με χαμηλή πρόσφυση.

Αν όμως οδηγάτε έξυπνα, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το πρόγραμμα Off Road/Slippery μαζί με το  το  Hill Descent Control θα κάνουν το Volvo XC40 T5 Recharge να κινείται εκεί που τα περισσότερα δικίνητα SUV θα σταματούσαν, ενώ τα 21,5 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες για την εκτός δρόμου κίνηση.

Ο τρόπος που η ανάρτηση διαβάζει τις τρύπες και τις φυτευτές πέτρες στην εκτός δρόμου γρήγορη οδήγηση, επιτρέπει στο πλαίσιο να τοποθετηθεί στη σωστή τροχιά για την είσοδο, το apex και την έξοδο της κάθε στροφής.

Η ανάρτηση σε πετρώδες ανώμαλο έδαφος έκτος του ότι κράτησε τους τροχούς σε επαφή με το έδαφος ήταν και ιδιαίτερα άνετη στο εσωτερικό του αυτοκίνητου, κάτι που δείχνει ότι το Volvo XC 40 όταν κινείται σε εκτός δρόμου διαδρομές μπορεί να δώσει στους επιβάτες κορυφαία άνεση.

Σίγουρα πάντως στον δρόμο για την ερημική παραλία στο νησί, το Volvo XC40 T5 Recharge θα σας μεταφέρει με ασφάλεια και άνεση- καθώς οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης θα απορροφήσουν κραδασμούς από πέτρες και νεροφαγώματα κρατώντας το πλήρωμα ξεκούραστο.

Συμπέρασμα

Το Volvo XC40 T5 Recharge στην βασική του έκδοση ξεκινά από τα 51.066 € απευθύνεται σε όσους καλύπτουν καθημερινά μικρές προς μεσαίες αποστάσεις μέσα στην πόλη έχοντας ταυτόχρονα έντονες οικολογικές ή φορολογικές ανησυχίες. 😉

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ακριβό αυτοκίνητο το οποίο όμως είναι φιλικό σε ότι αφορά την εταιρική φορολόγηση και έτσι σαν PHEV που είναι δεν πληρώνει καθόλου τέλη κυκλοφορίας, ενώ μπορεί να παρκάρει δωρεάν στο κέντρο των πόλεων!

Όμως όσο και να με εντυπωσίασε η δυνατή επιτάχυνση και το πανέμορφο εσωτερικό του αυτοκινήτου που οδήγησα, δεν μπορώ να ξεπεράσω ότι με τα ίδια περίπου ή και λιγότερα χρήματα μπορεί κάποιος να πάρει το τετρακίνητο D4 που καταναλώνει περίπου τα ίδια καύσιμα σε αστικές συνθήκες (δηλ. περίπου100-120 χλμ/ημέρα) χωρίς να καίει ρεύμα- που μοιάζει να ξεχνάμε ότι το πληρώνουμε και αυτό!

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις το Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS είναι με διαφορά το πιο επιτυχημένο PHEV SUV στην Ελλάδα-και αυτό λέει σίγουρα πολλά για την ανταπόκριση που έχει στους καταναλωτές.

To πρόβλημα ωστόσο παραμένει και είναι η τιμή!

Με αυτό το κόστος κάποιος θα σκεπτόταν να κοιτάξει (ειδικά αν μιλάμε για Leasing) κάποιο SUV της αμέσως επόμενης κατηγορίας όπως το XC 60, ή την Χ3 που προσφέρουν πολύ περισσότερα σε χώρους και άνεση.

Οπότε …πάμε πάλι πίσω στην απλή δικίνητη έκδοση Τ3 που προσφέρει περίπου τα ίδια με πολύ λιγότερα χρήματα!…

Μπέρδεμα σας λέω!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η αδυναμία της ανάρτησης και των φρένων να διαχειριστούν αποτελεσματικά την μεταφορά του (μεγάλου) βάρους στην γρήγορη οδήγηση.
  • Η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω και η υψηλή τιμή.

Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης και τον λιτό- εργονομικό και ταυτόχρονα «αρχοντικό» σχεδιασμό του εσωτερικού.
  • Την δύναμη και την αρμονία του υβριδικού κινητηρίου συνόλου και την εντυπωσιακή επιτάχυνση.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

 Φωτογραφίες Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο