Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Volvo C40 Recharge P8 AWD Δοκιμή / Test drive

Volvo C40 Recharge P8 AWD Δοκιμή / Test drive

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Volvo που διατίθεται αποκλειστικά  σαν ηλεκτροκίνητο δείχνοντας ξεκάθαρα τον δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Σουηδική εταιρεία που μοιάζει να προσαρμόζεται στις τάσης της εποχής με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Καθώς το C40 έχει αποκτήσει ένα Coupe SUV αμάξωμα χωρίς τον τρίτο όγκο του XC40 και τις θερμικές ή υβριδικές εκδόσεις του, μια βιαστική ματιά θα διέκρινε ένα αυτοκίνητο που έχει να προσφέρει λιγότερα από ότι η κλασσική SUV έκδοση που στις ηλεκτροκίνητες εκδόσεις της προσφέρει μάλιστα τις ίδιες επιδόσεις.

Η εντυπωσιακή Fastback οροφή το κάνει να δείχνει το πιο μοντέρνο-και κυρίως  το κάνει να μοιάζει με το Model Y και το Ford Mustang Mach-E οποία έχοντας επιλέξει το Coupe SUV αμάξωμα απολαμβάνουν ένα ιδιαιτέρα μεγάλο ποσοστό από την αγορά των ηλεκτροκίνητων οικογενειακών αυτοκίνητων.

Αυτό που όμως ενδιαφέρει όλους εμάς εδώ στο Autoholix είναι ότι το χαμήλωμα του κέντρου βάρους, το νέο σετάρισμα της ανάρτησης και η έξυπνα πισωκίνητα ρυθμισμένη λειτουργία της τετρακίνησης κατάφεραν να κάνουν το Volvo C40 Recharge P8 AWD όχι απλά ένα ενδιαφέρον ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά- σε ότι με αφορά, το πιο ενδιαφέρον οδηγικά αυτοκίνητο στην γκάμα της Volvo.

Η βάση είναι η αρθρωτή πλατφόρμα CMA- και οι διαστάσεις έχουν ελάχιστες διαφορές με το πλάτος να είναι κατά 1 εκ. μεγαλύτερο και το ύψος 5,6 εκ. μικρότερο-κάτι που οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη γραμμή της οροφής αλλά και την απόσταση από το έδαφος που μειώθηκε κατά 2 εκ στα 17,5 εκ.

Το αμάξωμα λοιπόν είναι φαρδύτερο χαμηλότερο από εκείνο του XC40 όμως το μήκος παραμένει το ίδιο στα 4.431 mm-όπως και το μεταξόνιο στα 2.702 mm εξασφαλίζοντας τους ιδίους  εξαιρετικούς χώρους για τους επιβάτες με το XC40.

To βάρος των 2,150 κιλών παραμένει όμως οι ρυθμίσεις στο πλαίσιο και στην μετάδοση καταφέρνουν ουσιαστικά να το εξαφανίσουν από τα χέρια του οδηγού-και αυτό δείχνει τελικά το πόσο διαφορετικό είναι τελικά ένα C40 από ένα XC40 όταν καλείται να υποστηρίζει την σπορ εμφάνιση του!

Έχουμε εδώ ένα αυτοκίνητο που παντρεύει τα γούστα και τους κόσμους δύο κοριτσιών από τις δύο άκρες της Ευρώπης: Της Ελληνίδας αυτοκινητοπαρμένης υπογράφουσας (…κατ΄ευφημισμό «κορίτσι» αφού είναι πια μεγαλοκοπέλα) και της Σουηδέζας (…σαν το Volvo δηλαδή)  Γκρέτα Τούνμπεργκ που με την ευγενική της φυσιογνωμία μάχεται χρόνια τώρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας!

Εμφάνιση

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD διαφοροποιείται από τα XC40 κυρίως από την πιο έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος, τα νέα φωτιστικά σώματα και μια πιο πολύ ενδιαφέρουσα σε σχεδίαση αεροτομή.

Η κάθετη μάσκα- σήμα κατατεθέν του σουηδού κατασκευαστή δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα και έτσι οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο η εμφάνιση δεν αφήνει αμφιβολίες για την καταγωγή του αυτοκινήτου ενώ η τοποθέτηση των χαρακτηριστικών φωτιστικών σωμάτων Pixel–LED που με την χρήση μιας κάμερας επάνω στο παρμπρίζ προσαρμόζει την δέσμη των φώτων ανάλογα με την κίνηση που υπάρχει εμπρός από το όχημα προσδίδουν την γνωστή σκανδιναβική εμφάνιση.

Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι αμέσως γίνεται εμφανής η fastback οροφή, αλλά και οι χαμηλότερες κολώνες της οροφής που δίνουν ένα πιο αεροδυναμικό σχεδιασμό και μια αθλητική φυσιογνωμία που όπως θα δούμε βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις εξωφρενικά συμπαθητικές επιδόσεις!

Το Volvo C40 P8 της δοκιμής εξοπλίζεται με τις προαιρετικές ζάντες των 20 ιντσών που φορούν ελαστικά 235/45 R20 μπροστά και πίσω τα φαρδύτερα 255/40 R20 που σίγουρα συμβάλουν στο «αισθητικό γέμισμα» των μεγάλων θόλων .

Η εξεζητημένη σχεδίαση της πίσω κολώνας είναι πρωτότυπη-και για κάποιους πολύ όμορφη, αλλά γνωρίζοντας τα προβλήματα ορατότητας που αυτή δημιουργεί σε συνδυασμό με το μικρό και έντονα επικλινές πίσω παρμπρίζ πρέπει να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας όταν βλέπουμε τα οφέλη που αυτή έχει στον αεροδυναμικό συντελεστή (CX 0,31 από το 0,33 του XC40).

Αυτό όμως που με κέρδισε είναι η σχεδίαση των πίσω LED φωτιστικών σωμάτων και φυσικά η πρωτότυπη αεροτομή πάνω από το πίσω παράθυρο που αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα.

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD έχει παντού πολύ ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες ωστόσο πιστεύω ότι δεν έχει την σχεδιαστική ισορροπία του XC40, αφού το μπροστινό μέρος του έχει την γεμάτη γωνίες  «καθαρόαιμη» όψη ενός SUV και το πίσω μέρος.

Εσωτερικό

Υπάρχει κάτι στο εσωτερικό των Volvo που σου φτιάχνει την διάθεση. Είναι ο μινιμαλιστικός σκανδιναβικός σχεδιασμός που συνδυάζει ποιοτικά υλικά, με την έλλειψη υπερβολής και τους σεμνούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο Volvo C40 Recharge P8 AWD είναι μαλακά και η ποιότητα των υλικών και της συναρμογής βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ενώ η απόφαση της Volvo να μην προσφέρει σε καμιά έκδοση εξοπλισμού δερμάτινα καθίσματα το καθιστά το πρώτο ολοκληρωτικά vegan μοντέλο στην γκάμα της.

Οι κάθετοι αεραγωγοί εκατέρωθεν της οθόνης και στα άκρα δείχνουν να είναι ογκώδεις, όμως ο σχεδιασμός τους γεννά συνειρμούς από το Volvo 144 και ο χειρισμός τους είναι τόσο χορταστικός, που το μάτι είναι πολύ δύσκολο να εστιάσει σε κάποιες τις μικρολεπτομέρειες όπως είναι τα σκληρά πλαστικά στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας που χαλούν κάπως την υπέροχη εικόνα.

Ο ψηφιακός πίνακας των οργάνων αποτελείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 12,3’’και παρέχει με ευδιάκριτο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται η γνωστή κάθετα τοποθετημένη οθόνη 9“touch-screen” του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί με το νέο λογισμικό Android της Google το οποίο προσωπικά με προβλημάτισε στην χρήση του καθώς αργούσε να συνδεθεί στο κινητό μου, ενώ έχει περιορισμένο μενού λειτουργιών για το αυτοκίνητο και-κυρίως- είναι δύσκολο να επιλεχθεί χειροκίνητα ένας σταθμός ραδιοφώνου διαφορετικός από εκείνον που ήδη υπάρχει στις μνήμες.

Φυσικά τις αδυναμίες στις λειτουργίες τις καλύπτουν οι φωνητικές εντολές που ενεργοποιούνται αν υπάρχει σύνδεση με το internet και πεις «Hey Google», ενώ οι συνεχείς αναβαθμίσεις που κάνει η Google είναι σίγουρο ότι τελικά θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα εμπλουτίσουν τις λειτουργίες.

Εντύπωση μου προκάλεσε η έλλειψη διακόπτη για την εκκίνηση, αφού ένας πιεζοηλεκτρικός διακόπτης που βρίσκεται μέσα στο κάθισμα αντιλαμβάνεται ότι κάθεται σε αυτό ο οδηγός και εκκινεί αυτόματα όλα τα συστήματα.

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD προσπαθεί να γίνει όσο γίνεται πιο απλό στην χρήση και έτσι δεν υπάρχει επιλογή «B» για πιο έντονη ανάκτηση ενεργείας, ούτε επιλογές λειτουργίας ECO και Sport –που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν για να αποτρέψουν τον οδηγό από την χρήση της αστείρευτης ροπής που παρασύρει σε αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τελικά ψάχνοντας τις άκρες και τις γωνίες των υπο-μενού του συστήματος πολυμέσων θα βρεις την ενεργοποίηση της έντονης ανάκτησης ενεργείας και μια επιλογή που ευτυχώς αλλάζει την υποβοήθηση του τιμονιού από υπερβολικά ισχυρή- σε κανονική!

Χώροι/Άνεση

Παρά το χαμηλότερο ύψος της οροφής το εσωτερικό του Volvo C40 Recharge P8 AWD έχει μια μοναδική αίσθηση ευρυχωρίας που προέρχεται από το απλό και ρηχό σε μήκος ταμπλό του. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όσο ευρύχωρο το XC40, παρα τις πιο χαμηλές κολώνες, ενώ η θέση οδήγησης  τοποθετεί τον οδηγό ψηλά όπως αρμόζει σε ένα SUV, χαρίζοντας του καλή ορατότητα προς τα μπροστά και επιεικώς μέτρια προς τα πίσω εξαιτίας της πολύ φαρδιάς πίσω κολώνας.

Φυσικά το πρόβλημα μετριάζεται από τους μεγάλους καθρέπτες και τις κάμερες 360 μοιρών που δίνουν μια πολύ καλή ψηφιακή εικόνα για τον περίγυρο του αυτοκινήτου μετριάζοντας το πρόβλημα.

Η χαμηλή κατά 4 εκατοστά πιο χαμηλή οροφή θα προβληματίσει την είσοδο των πολύ ψηλών (πάνω από 185) επιβατών που θα δουν ότι η είσοδος στο εσωτερικό δεν γίνεται απρόσκοπτα όπως στο ΧC40, αλλά ότι το κεφάλι τους βρίσκει στις κολώνες και τους αναγκάζει να σκύψουν.

Και ενώ η απρόσκοπτη είσοδος στο εσωτερικό που χαρακτηρίζει τα SUV’s θυσιάζεται στο C40 για χάρη της αεροδυναμικής και του εντυπωσιακού σχεδιασμού, στο εσωτερικό, το ύψος για τα κεφάλια των επιβατών παραμένει επαρκές παρά την ύπαρξη της γυάλινης –μη ανοιγμένης οροφής που είναι κατασκευασμένη από φωτοχρωμικό γυαλί.

Η οροφή δεν διαθέτει ούτε σκίαστρο, όμως οι μηχανικοί δηλώνουν πως το τζάμι σκουραίνει αρκετά με τον έντονο ήλιο και δεν ενοχλεί , κάτι που το επιβεβαίωσα και στις ζεστές ημέρες της δοκιμής.

Οι χώροι για μικροαντικείμενα και ποτήρια είναι άπλετοι και υπάρχουν στοιχεία του σχεδιασμού που με εντυπωσίασαν όπως τα ηχεία στις μπροστινές πόρτες που έχουν εγκαταλείψει την κλασσική τους θέση- και έχουν μεταφερθεί τα woofers πίσω από το ταμπλό, και τα tweeters ψηλά κοντά στα πόμολα- ελευθερώνοντας έτσι έναν μεγάλο και πρακτικό χώρο για μπουκάλια- και άλλα σχετικά ογκώδη αντικείμενα-χωρίς να επηρεάζεται η πιστότητα του ήχου.

Τα καθίσματα είναι μαλακά και άνετα, αλλά η πλευρική στήριξη δεν είναι σπουδαία αναγκάζοντας τον οδηγό να κρατιέται με αγωνία από το τιμόνι όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τους 408 ίππους σε ένα δρόμο με πολλές στροφές.

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι ικανοποιητικοί τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι, αλλά το τούνελ της μετάδοσης θα προβληματίσει τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ αν στο πίσω κάθισμα κάθονται παιδιά, τότε η ψηλή πίσω πόρτα σε συνδυασμό με τα μικρά και κόφτα πίσω παράθυρα θα επηρεάσουν την ορατότητα τους προς τα έξω.

Ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στα 414 και μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, όμως σίγουρα θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό του σχήμα και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης, ενώ κάτω από το μπροστινό καπό υπάρχει ακόμη ένας χώρος 31 λίτρων που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα όλα τα καλώδια της φόρτισης .

Κινητήρες/Επιδόσεις/Κατανάλωση

To Volvo C40 Recharge P8 AWD χρησιμοποιεί σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες των 204 ίππων και των 330 Νm ροπής που ο πρώτος τοποθετείται στον μπροστινό άξονα και ο δεύτερος –καλά μαντέψατε- στον πίσω άξονα!

Η συστοιχία των μπαταριών φτάνει σε χωρητικότητα τις 70 ωφέλιμες kWh (75 ονομαστικές), βρίσκεται κάτω από τους επιβάτες περιβάλλεται από ένα αλουμινένιο πλαίσιο ασφάλειας που είναι φερόμενο τμήμα του αμαξώματος συνεισφέροντας στην ακαμψία του πλαισίου.

Σημειώστε ότι το Volvo C40 Recharge επιβραβεύτηκε με αξιολόγηση πέντε αστέρων στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP για το 2022, παίρνοντας θέση δίπλα στα άλλα μοντέλα της Volvo Cars, ως ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Αν δεν είστε καλοί στην πρόσθεση σημειώστε ότι η συνολική ισχύς είναι 408 ίπποι και 660Nm ροπής(!), καθιστώντας τo Volvo C40 Recharge P8 AWD έτοιμο για αστικούς αγώνες dragster, αφού επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ω στον παράλογο χρόνο των 4,8 δευτερολέπτων και στάματα να επιταχύνει μόλις 10 δευτερόλεπτα αργότερα όταν ο κόφτης περιορίζει την τελική του ταχύτητα στα 182 χλμ/ω.

Αυτές είναι επιδόσεις που πριν από μερικά χρόνια θα ντρόπιαζαν μια 911Turbo! Βεβαίως οι επιδόσεις του Volvo C40 Recharge P8 AWD έχουν επίπτωση στην βέλτιστη κατανάλωση η οποία με πολύ προσεκτική οδήγηση φτάνει τα 19 Kwh /100 χλμ, ενώ όποιος υποκύψει χωρίς λογική στην πλανεύτρα ροπή ας περιμένει καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 32 Kwh/100χλμ…και μπράβο τους!

Για την ιστορία η μέση κατανάλωση του τεστ ήταν 22 Kwh/100 χλμ.

Εκτός από την αντικειμενικά αυξημένη κατανάλωση που οφείλεται στους δύο κινητήρες, σημαντικό ρόλο παίζει και ο προκλητικά ευέξαπτος χαρακτήρας του Volvo C40 Recharge P8 AWD που διαρκώς προκαλεί τον οδηγό να πατήσει το γκάζι στο πάτωμα για να απολαύσει την επιτάχυνση.

Η αυτονομία Ρ8 μέσα στην πόλη δύσκολα ξεπερνά τα 370 χιλιόμετρα, ενώ στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο όποιος καταφέρει να κρατηθεί και να οδηγήσει με νομιμοφροσύνη θα καλύψει άνετα πάνω από 320 χλμ.

Αν όμως παραδοθεί στις αδυναμίες του όπως κάθε άνθρωπος που σέβεται την αξία που έχει η ζωή όταν την διασκεδάζεις, τότε καλό είναι να μην απομακρύνεται-γιατί η ζωή με ένα δυνατό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερη κοντά σε μια πρίζα!

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει Volvo C40 Recharge P8 AWD είναι 38 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 12 ώρες σε wallbox με ισχύ 11 kW και μόλις 40 λεπτά για την φόρτιση από 10% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 150 kW.

Αναρτήσεις/ Φρένα

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική αναρτήσεων με τα XC 40 και διαθέτει γόνατα Μc Pherson εμπρός και μια διάταξη με πολλαπλούς συνδέσμους πίσω που όμως είναι τόσο διαφορετικά σεταρισμένες που είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι οδηγάς το ίδιο αυτοκίνητο!

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD είναι 3 εκατοστά πιο χαμηλό από το XC40, έχει μικρότερες διαδρομές στα αμορτισέρ, ακλόνητες αντιστρεπτικές, σκληρά ελατήρια και αυτό που σώζει την άνεση-που δεν είναι κακή- είναι ο περίεργος συνδυασμός της γρήγορης απόσβεσης συμπίεσης με την αργή απόσβεση επαναφοράς.

Το αποτέλεσμα εδώ είναι εντυπωσιακό για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου και προσωπικά πιστεύω ότι παρά το SUVειδές αμάξωμα, εάν έχετε γερό στομάχι σε ένα δρόμο με στροφές είναι με διαφορά το πιο γρήγορο Volvo παραγωγής!

Τα φρένα αποτελούνται από τέσσερα αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 340 mm πίσω και 345 mm εμπρός και οι μπροστινές δαγκάνες έχουν αντικριστά έμβολα.

Σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με το σύστημα ανάκτησης ενεργείας τα φρένα είναι ακούραστα και πανίσχυρα, ενώ καθώς οι ηλεκτροκινητήρες «γλυκαίνουν» το φρενάρισμα δεν βλέπουμε την τάση που υπάρχει στα περισσότερα Volvo XC 40 να παραδίδονται νωρίς στο ABS στα απότομα φρεναρίσματα.

Ωστόσο, η αίσθηση στο πετάλι απαιτεί προσαρμογή λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τα φρένα του.

Το ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, στις στροφές η αίσθηση του δεν ενθουσιάζει αλλά συνηθίζεται γρήγορα.

Στην Πόλη

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD μπορεί να είναι κάπως ογκώδες για το αστικό περιβάλλον, αλλά ο οδηγός του απολαμβάνει την αίσθηση που χαρίζουν τα μεγάλα SUV, ενώ χάρη το τετραγωνισμένο σχήμα είναι αρκετά εύκολο να ορίσεις τις διαστάσεις του μέσα στην κίνηση.

Στο Volvo C40 Recharge P8 AWD η ανάρτηση σε συνδυασμό με τις 20αρες ζάντες επηρεάζουν την άνεση του αυτοκινήτου όπου υπάρχει οδόστρωμα με διαφορετικές επιφάνειες στο δεξί με το κεντρικό μέρος του δρόμου.

Στην Ελλάδα που όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι-για κάποιο ή για κανένα συγκεκριμένο λόγο στο δεξί μέρος τους- το σκληρό σετάρισμα της ανάρτησης θα ενοχλήσει-και όταν οι δρόμοι γίνουν άθλιοι παρουσιάζονται αναπηδήσεις στον εγκάρσιο άξονα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Όταν όμως ο δρόμος είναι αποδεκτός σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει η ηλεκτροκίνηση είναι άριστή με την ηχομόνωση από τα ηχομονωτικά μπροστινά παράθυρα να αφήνουν την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών.

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στην ανάρτηση του χωρίς να υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα! Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το Volvo C40 Recharge P8 AWD σε προκαλεί κάθε στιγμή να επιταχύνεις, να προσπεράσεις και να «τιμωρήσεις» στα φανάρια τους κάθε λογής γκλίγκορους … που «δεν ήξεραν… δεν ρώταγαν????»…

Είναι και ο τρόπος που αντιδρά το αυτοκίνητο στο πάτημα του πεντάλ της επιτάχυνσης …που δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις.

Ίσως αν υπήρχε ένα πρόγραμμα ECO που η χαρτογράφηση του θα το έκανε πιο πολιτισμένο στις αντιδράσεις του γκαζιού να έλυνε αυτό το πρόβλημα και να κατέβαζε την κατανάλωση ενέργειας, όμως οι άνθρωποι της Volvo θέλουν να τα κάνουν όλα απλά…

Συμπερασματικά, αν και εσείς είστε ανώριμοι, να προτιμήσετε το Volvo C40 Recharge P8 AWD για τις μετακινήσεις σας στην πόλη, αλλιώς ίσως να έπρεπε να κοιτάξετε την δικίνητη έκδοση του XC 40 P6 με τους μόλις 204 ίππους που είναι φτηνότερο και πολύ πιο άνετο.

Στον αυτοκινητόδρομο

Όταν το Volvo C40 Recharge P8 AWD βρεθεί στον αυτοκινητόδρομο αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η βελτιωμένη αεροδυναμική σε σχέση με το XC40 ωφελεί το αυτοκίνητο που μοιάζει να γλιστρά πιο άνετα μέσα στον αέρα δημιουργώντας ελάχιστους αεροδυναμικού θορύβους που βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα αυτιά των επιβατών μόνο από την πανοραμική οροφή μετά τα 130 χλμ/ω.

Δυστυχώς όσο ήσυχα και να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθερές ταχύτητες γύρω στα 130-140 χλμ/ω στον αυτοκινητόδρομο μειώνουν την συνολική αυτονομία κάτω από τα 320 χιλιόμετρα και δημιουργούν επιπλέον άγχος στον οδηγό.

Μειώνοντας την ταχύτητα στα 110-120 χλμ/ω η αυτονομία συμφωνά με τον υπολογιστή πλησιάζει τα 400 χλμ ωστόσο είναι σίγουρο ότι όταν η μπαταρία θα πέσει κάτω από το 25% θα εμφανιστούν μηνύματα για την φόρτιση της μπαταρίας που θα σας αγχώσουν από τα 300-320 χλμ.

Στις Στροφές

Ο οδηγός του Volvo C40 Recharge P8 AWD νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν σωστά το αμάξωμα που κάθεται πιο χαμηλά πάνω στις 20αρες ζάντες, στηριζόμενο πέρα από την σωστά στημένη ανάρτηση του και στην ελκτική πρόσφυση που προσφέρει η τετρακίνηση με τους δύο ηλεκτροκινητήρες.

Η ανάρτηση είναι σφικτή αλλά και σχετικά άνετη (!)ενώ χάρη τις στιβαρές αντιστρεπτικές και το χαμηλό κέντρο βάρους που οφείλεται στην τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα, οι κλίσεις μέσα στην στροφή είναι πολύ λιγότερες από ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ο οδηγός.

Μπορεί κατά την απότομη επιτάχυνση να κάθεται το πίσω μέρος και να ελαφρώνει κάπως το τιμόνι του, όμως κατά την διάρκεια της βίαιης επιτάχυνσης που δίνουν τα 660Νm της ροπής δεν προκαλείται καμία αντίδραση που να ενοχλεί τον οδηγό!

Το ESP είναι σχεδόν αδύνατον να επέμβει κατά την επιτάχυνση και στο τιμόνι που ζωντανεύει νοιώθεις την κίνηση να πηγαίνει προς τον πίσω άξονα όταν κάποιος μπροστινός τροχός προμηνύει ότι θα γλιστρήσει.

Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αντιδρά το «κεντρικό διαφορικό» (…που έχει αντικατασταθεί από έναν υπολογιστή και μερικούς αισθητήρες) στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυθμίζοντας τόσο αποτελεσματικά την κατανομή, έτσι όπως κανένα μηχανικό διαφορικό δεν θα μπορούσε αν δεν σπαταλούσε πρώτα έστω και ένα ελάχιστο κομμάτι της ροπής σε γλίστρημα..

Είχα την χαρά δύο από τις ημέρες της δοκιμής οι δρόμοι να είναι βρεγμένοι, με αποτέλεσμα το Volvo C40 Recharge P8 AWD να μου αποκαλύψει σε μικρότερες (και ασφαλέστερες ) ταχύτητες την πληρότητα του σχεδιασμού τόσο του πλαισίου του, όσο και της τετρακίνησης.

Καθώς ο δρόμος από τον Διόνυσο προς τον Αγ. Πέτρο ήταν βρεγμένος διασκέδασα από την πρώτη στιγμή όταν διαπίστωσα την πισωκίνητη τάση που έχει η τετρακίνηση του C40 που σε συνδυασμό με την γεωμετρία της μπροστινής ανάρτησης κάνει το αυτοκίνητο να ανοίγει το πίσω μέρος του σε κάθε επιτάχυνση.

Αποσύνδεσα το ESP, αλλά μετά τα 30 χλμ/ω ενεργοποιούταν ξανά αυτόματα, ωστόσο επειδή το μπροστινό μέρος είναι ακλόνητο –παρουσιάζοντας ελάχιστη υποστροφή και επειδή το ESP επιτρέπει μια απειροελάχιστη οριοθετημένη υπερστροφή κατά την επιτάχυνση, οι 2,2 τόνοι μπορούν να χορεύουν από στροφή σε στροφή, όπως σε κανένα άλλο Volvo που έχω οδηγήσει!

Τα ηλεκτρονικά δεν αφήνουν το πίσω μέρος να ξεφύγει εντελώς καθώς μετά από ένα σημείο επεμβαίνουν κόβοντας το γκάζι, όμως όταν το βρεις μπορείς να οδηγείς ακριβώς στο μεταίχμιο πριν επέμβει το ESP στο γκάζι.

Με χαμηλό κέντρο βάρους, τετρακίνηση, σωστό ζύγισμα, 408 ηλεκτρικά άλογα και ροπή βαποριού τα 2200 κιλά του Volvo C40 Recharge P8 AWD ελέγχονται με ακρίβεια και έχοντας μάθει να ελέγχω το αυτοκίνητο στον βρεγμένο δρόμο αργότερα η οδήγηση στον στεγνό Διόνυσο ήταν εξαιρετικά διασκεδαστική, ασφαλής και γρήγορη.

Η συμπεριφορά είναι ακριβώς η ίδια με την διαφορά ότι η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη και το χαμόγελο πιο έντονο παρότι που αγχωνόμουν μήπως βρεθεί καμία αλεπουδίτσα μέσα ή κανένα αγριογούρουνο στον δρόμο επειδή δεν ακούγεται το γνωστό μούγκρισμα του κινητήρα που ενημερώνει τις ψυχούλες να φύγουν από τον δρόμο και να υποχωρήσουν προς το δάσος….

Ευτυχώς τα απίστευτα φώτα φωτίζουν τον δρόμο μέχρι πολύ μακριά- και προφανώς τα λάστιχα κάνουν αρκετό θόρυβο για να διώξουν τα ζωάκια από τον δρόμο…

Πατάς το γκάζι νωρίς μέσα στην στροφή και το αυτοκίνητο εκτινάσσεται προς τα εκεί που έχεις σημαδέψει με την ροπή των ηλεκτροκινητήρων να εκμηδενίζει την ευθεία που ακολουθεί. Ακόμη και σε διαδοχικές στροφές το μεγάλο βάρος δεν ενοχλεί.

Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη με όλα αν δεν πρόσεχα ότι στους ρυθμούς που οδηγούσα  η πλήρως φορτισμένη συστοιχία μέσα σε 45 λεπτά είχε χάσει σχεδόν το μισό της ρεύμα… Πώς να το κάνουμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν οδηγούνται «τάπα» καίνε τις κάλτσες τους, όμως η απροσδόκητη χαρά που πήρα από αυτό το ηλεκτρικό Volvo συγκρίνεται με εκείνη που μου έχουν δώσει μερικά από τα καλυτέρα αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει.

Στο χώμα

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD  έχει εκπληκτική ελκτική πρόσφυση και χάρη στην έξυπνη τετρακίνηση και την ανεξάντλητη ροπή έχει περισσότερες δυνατότητες από ότι αφήνει να φανεί το σουλούπι του!

Ωστόσο επειδή κανείς δεν θα πάρει ένα τέτοιο αυτοκίνητο με 20αρες ζάντες για σκληρό off-roading, τελικά εκείνο που θα μείνει στους επιβάτες είναι ότι η ανάρτηση με την μικρότερη διαδρομή στα αμορτισέρ και τις ισχυρές αντιστρεπτικές αποδεικνύεται κουραστική στους κακοτράχαλους δρόμους που όλοι ξέρουμε ότι το XC40 ισοπεδώνει.

Σίγουρα πάντως θα σας μεταφέρει με ασφάλεια στον δρόμο για την ερημική παραλία στο νησί, ή στο χιονοδρομικό κέντρο όπου θα απολαύσετε τις διακοπές σας λίγο περισσότερο.

Συμπέρασμα

Επισκεπτόμενοι την επίσημη σελίδα διαμόρφωσης  τιμής (ΕΔΩ) του Volvo C40 Recharge θα δείτε ότι οι τιμές για το δικίνητο Volvo C40 Recharge P6 των 204 ίππων ξεκινούν από τα 53,568 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την έκπτωση της κρατικής επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και της απόσυρσης συμβατικού αυτοκίνητου, που προσφέρουν όφελος 8.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το Volvo C40 Recharge P8 AWD ξεκινά από τα €60,558 (η επιδότηση «κινούμαι ηλεκτρικά δεν ισχύει στην ακριβότερη  έκδοση) και μπορεί να ξεπεράσει και τα €68Κ στην έκδοση και τον εξοπλισμό Ultimate του αυτοκινήτου της δοκιμής.

Φυσικά και τα δύο μοντέλα απαλλάσσονται από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας, ενώ επιτρέπεται να  κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο και παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στην Αθήνα…

Για να τελειώνουμε με τα οικονομοτεχνικά σημειώστε πως και τα δύο καλύπτονται από πέντε χρόνια ή 100.000 χλμ. εγγύηση (οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ για την μπαταρία), έχουν δωρεάν συντήρηση για τρία έτη και πενταετή οδική βοήθεια Volvo Assistance.

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD είναι και ηλεκτρικό και C-SUV!

Και όμως οι μηχανικοί της Volvo δείχνοντας ξεκάθαρα ότι όταν θέλουν μπορούν, κατάφεραν στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό τους μοντέλο να μας παρουσιάσουν μια εικόνα από το μέλλον της εταιρείας όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συνυπάρχει με την χαρά της οδήγησης.

Το C40 έχει χώρους και μια ξεχωριστή εμφάνιση που πιθανότατα να μην αρέσει σε όλους αλλά που προκαλεί τα βλέμματα με την διαφορετικότητα του και ένα άνετο και ποιοτικό εσωτερικό που εκπέμπει ποιότητα μέσα από την απλότητα- χωρίς να κουράζει το μάτι.

Ναι, είναι ακριβό και γίνεται λαίμαργο όταν του ζητάς να σου δίνει συχνά 408 ίππους… αλλά το καλύτερο οδηγικά πιο ενδιαφέρον Volvo δεν απευθύνεται σε όσους αγοράζουν αυτοκίνητο με το μυαλό. Εκείνοι μπορούν να γλιτώσουν αρκετά χρήματα αγοράζοντας την έκδοση P6 ή ακόμη καλύτερα την ηλεκτρική έκδοση Ρ6 του XC 40 που είναι και πολύ πιο οικονομικές στην κατανάλωση.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής είναι η ακριβή απόδειξη ότι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης για την Volvo είναι φωτεινό και ότι όσο υπάρχουν ικανοί μηχανικοί μπορεί να γίνει και συναρπαστικό.

Το Volvo C40 Recharge P8 AWD οδηγικά είναι μια απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη-και πραγματικά παρά την υψηλή του τιμή και ακόμη πιο υψηλή κατανάλωση ενέργειας, πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει στιγμές συγκίνησης σε εκείνους τους λίγους που έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Δεν με ευχαρίστησε
  • Η υψηλή τιμή αγοράς και η κατανάλωση ενεργείας
  • Η πρόσβαση στο εσωτερικό που για τους ψηλούς θυμίζει sedan-αν όχι coupe αυτοκίνητο
 Θα θυμάμαι
  • Τις συγκλονιστικές επιδόσεις στην επιτάχυνση και τους χωρους στο εσωτερικό
  • Την απροσδόκητα καλή συμπεριφορά στον δρόμο

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Μπορείτε να με ακολουθήσετε και στο Instagram fabiatouismini

*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε μπορείτε να το κοινοποιήσετε στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>

Φωτογραφίες Volvo C40 Recharge P8 AWD

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο