Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςElectric Vehicles (EV)Mercedes-Benz EQB 250 Δοκιμή / Test drive

Mercedes-Benz EQB 250 Δοκιμή / Test drive

Με τις τιμές όλων των αυτοκινήτων να έχουν πάρει την ανηφόρα και τους χώρους που προσφέρει η Mercedes-Benz EQB 250 να συναγωνίζονται στα ίσια-και να ξεπερνούν  εκείνους των SUV της κατηγορίας C, η υψηλή τιμή κτήσης που έχει το μικρότερο μοντέλο της σειράς EQB δείχνει πλέον κατανοητή.

Η σειρά των Mercedes-EQ μπορεί πλέον να καλύψει σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές ανησυχίες των πελατών της εταιρείας με το αστέρι και ξεκινά από την EQA και φτάνει στην κορυφαίας αεροδυναμικής EQS.

Η Mercedes-Benz EQB 250 όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε συγγενεύει με την «μικρή» EQA με την οποία μοιράζεται σχεδόν όλα τα μηχανικά της μέρη, αλλά και με την πολύ ευρύχωρη GLB που χάρη στο μεγάλο της μεταξόνιο εντυπωσιάζει με τους εσωτερικούς της χώρους και την δυνατότητα επταθέσιας διάταξης.

Η τιμή της μπροστοκίνητης Mercedes-Benz EQB 250 ξενικά από τις 46.970 ευρώ (με την κρατική επιδότηση των €8,000) ενώ όποιος θέλει τετρακίνηση που προκύπτει από την τοποθέτηση ενός ακόμη ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα της Mercedes-Benz EQB 300 4MATIC 228 hp (θα πρέπει να αποχωριστεί περίπου €53,000 με την επιδότηση).

Η Mercedes χρησιμοποιώντας την νέα πλατφόρμα MFA2 μάλλον το παράκανε και δημιούργησε εννέα νέα μοντέλα: Την A-Class για το καθημερινό Hatchback, την  A-Class Sedan για όσους έχουν κλασσική αισθητική, την CLA για όσους θέλουν σπορ coupe εμφάνιση, την CLA Shooting Brake για τους… πυροβολημένους(?), την B-Class για τους νοσταλγούς των MPV, την GLA για όσους παραπονιόντουσαν για τους χώρους του προηγούμενου μοντέλου και την GLB για όσους θέλουν ένα πραγματικά ευρύχωρο MPV που δείχνει σαν SUV και που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 άτομα και  (…ΟΥΦ τις αμιγώς ηλεκτρικές EQΑ και EQB!

Έτσι το αυτοκίνητο της δοκιμής μας βασίζεται και αυτό στο «πάτωμα MFA2 και χάρη στην έξυπνη σχεδίαση καταφέρνει με διαστάσεις 4.65m. X 1.83m. X 1.66m να έχει εσωτερικούς χώρους και παρουσία που ξεπερνά ακόμη και την κατά πολύ ακριβότερη GLC.

Η ηλεκτροκίνηση ήρθε μάλλον πιο γρήγορα από ότι το περίμεναν ακόμη και οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σπεύσουν να μετατρέψουν αρκετά από τα SUV μοντέλα τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Η BMW με το iX3, η Volvo με τo XC40 Recharge και φυσικά η Mercedes-Benz EQA 250 και το EQB 250 της δοκιμής αποτελούν τα εισαγωγικά SUVμοντέλα των premium κατασκευαστών στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Είναι όλα τους SUV’s που βρίσκονται στην κορυφή του κύματος της μόδας- σε ότι αφορά την αποδοχή του σχεδιασμού τους από κοινό  και έτσι οι κατασκευαστές «βολευτήκαν» με την μετατροπή τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα αποφεύγοντας τις ολιστικές λύσεις τύπου Volkswagen ID4 και ID3 που απαιτούν νέες πλατφόρμες και εισάγουν έναν νέο σχεδιαστικό κώδικα που ίσως εμείς οι καταναλωτές να μην είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα SUVs που προέκυψαν είναι σχεδόν ίδια με τα πετυχημένα εμπορικά μοντέλα των εταιρειών και είναι πιο οικονομικά στην κατασκευή τους-αν και το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν διαφέρουν αρκετά για να πείσουν τους ηλεκτροκίνητους να επενδύσουν 20-30 % περισσότερα χρήματα από ότι μια αντίστοιχη έκδοση με θερμικό κινητήρα.

Και αν η εμφάνιση αποτελεί ένα υποκειμενικό πρόβλημα, οι απαιτούμενοι συμβιβασμοί στους μειωμένους εσωτερικούς χώρους, το αυξημένο βάρος και η αντιμετώπιση του από ένα πλαίσιο που αρχικά έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται 500 κιλά λιγότερα, αποτελούν μερικά από τα αντικειμενικά προβλήματα που οι κατασκευαστές έπρεπε να λύσουν.

Επειδή εκεί στην Στουτγάρδη φτιάχνουνε αυτοκίνητα από την απαρχή της αυτοκίνησης, η Mercedes-Benz EQB 250 διαχειρίζεται αυτά τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο ενώ ταυτόχρονα η εμφάνιση της χωρίς να προκαλεί καταφέρνει να είναι αρκούντως εντυπωσιακή και να τονίζει την «ηλεκτρικότητα» του μοντέλου.

Εμφάνιση

Η Mercedes-Benz EQB 250 διαφέρει από τις θερμικές GLΒ κυρίως από την διαφορετική μάσκα που δεν έχει γρίλιες και από μια λωρίδα LED που ενώνει τα φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω δίνοντας μια φουτουριστική όψη στο αυτοκίνητο –κυρίως το βράδυ.

Παρότι το μήκος της EQΒ είναι μεγαλύτερο κατά πέντε εκατοστά από εκείνο της GLΒ, αυτό αφορά τον σχεδιασμό των πιο εντυπωσιακών προφυλακτήρων και όχι τους εσωτερικούς χώρους που δεν επωφελούνται καθώς το μεταξόνιο παραμένει ακριβώς το ίδιο στα 2829 mm.

Η εμφάνιση της Mercedes-Benz EQΒ 250 ξεκαθαρίζει ότι αυτό το ηλεκτρικό SUV ανήκει στην Premium κατηγορία όχι μόνο από το δυναμικό σχήμα του, αλλά και από τις πολλές μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που το κάνουν Mercedes-Benz!

Η μάσκα σχεδιαστικά παραμένει ίδια με την GLΒ, ωστόσο επειδή δεν χρειάζεται να ψήχει το ψυγείο κάποιου θερμικού κινητήρα οι γρίλιες της εκφυλλίστηκαν-και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου εξαφανίστηκαν δίνοντας την θέση τους σε ένα glossy πλαστικό που φωνάζει ηλεκτροκίνηση!

Το μεγάλο αστέρι μπροστά μοιάζει να στέκεται στην μέση της μάσκας χάρη σε δύο έντονες αλουμινένιες βάσεις που δημιουργούν ταυτόχρονα μια επιθετική εικόνα, αλλά και συνειρμούς που οδηγούν το μυαλό σε πολύ ακριβότερες κατασκευές του ομίλου.

Τα μπροστινά φωτιστικά σώματα είναι Laser Led σε όλες τις εκδόσεις, ενώ οι δύο αλουμινένιες γραμμές που σχηματίζονται εκατέρωθεν του μεγάλου αστεριού στην μάσκα μας δείχνουν ότι το επίπεδο εξοπλισμού του αυτοκινήτου της δοκιμής είναι AMG Line καθώς οι πιο απλές εκδόσεις έχουν μόνο μια γραμμή.

Το προφίλ του αυτοκινήτου είναι αεροδυναμικό και οι κάθετες πίσω κολώνες που θυμίζουν GLS σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή για SUV απόσταση από το έδαφος- που φτάνει τα 21 εκατοστά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σχεδιαστές εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Ευρώπης έριξαν και μια ματιά και στις εκτός δρόμου διαδρομές των ονείρων μας.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τα κεφάλια των επιβατών της τρίτης σειράς, το ύψος του αμαξώματος είναι πολύ μεγάλο και με ψηλά παράθυρα παντού, ενώ πίσω από την μακριά πόρτα των πίσω επιβατών υπάρχει μια καμπύλη γραμμή που προσδίδει ύψος και οδηγεί στην σχεδόν κάθετη πίσω πόρτα.

Ωστόσο, αισθητικά επειδή οι ώμοι του αμαξώματος πάνω από τους μπροστινούς τροχούς είναι αρκετά χαμηλοί (λόγω της κοινής πλατφόρμας με την A-Class) και οι πόρτες χαμηλές, η καμπίνα των επιβατών όταν κοιτάς το αυτοκίνητο στα ¾ από μπροστά και στο προφίλ μοιάζει σαν μια φούσκα που έχει κολληθεί πάνω σε ένα χαμηλό αμάξωμα-και αυτό μου χαλάει λίγο την macho εικόνα που είχε το μπροστινό μέρος.

Δείχνει λίγο σαν να έχει κολλήσει μια τεράστια καμπίνα πάνω σε μια A-Class (…δηλαδή ακριβώς ότι συμβαίνει), ενώ ο μεγάλος όγκος από το πλάι κάνει τους τροχούς με τα ελαστικά 235/55R18 και τις ειδικές αεροδυναμικές ζάντες των ηλεκτρικών εκδόσεων να μοιάζουν μικροί για την αισθητική ισορροπία του συνόλου.

Ευτυχώς πηγαίνοντας προς τα πίσω η εικόνα βελτιώνεται και η σχεδόν κάθετη πόρτα με την μικρή αεροτομή στο επάνω μέρος της και το μεγάλο παράθυρο δίνουν στο αυτοκίνητο μια επιβλητική παρουσία που θυμίζει πολύ μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η πίσω όψη με τα «χαμογελαστά» LED φωτιστικά σώματα που ενώνονται επίσης με μια κόκκινη μπάρα φωτιστικών και την αεροτομή στο πίσω μέρος να βοηθά στην επίτευξη του αεροδυναμικού συντελεστή CX 0,28, κάνουν την Mercedes EQΒ όμορφη.

Εσωτερικό

Η είσοδος στο εσωτερικό της Mercedes-Benz EQΒ 250 δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη για όσους έχουν ζήσει με την νέα γλώσσα της Mercedes-Benz και βρίσκεται σε αρμονία με τα ταμπλό που έχουμε δει τόσο στις διάφορες εκδοχές της A-Class και της GLΒ.

Στο επάνω μέρος του ταμπλό έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες 10,25’’που για κάποιους ίσως να δημιουργούν μια λιγότερο εντυπωσιακή εικόνα.

Επί της ουσίας η εικόνα στο ταμπλό είναι απόλυτα μοντέρνα σε ύφος και δυναμικότητα προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές επιλογές παραμετροποίησης.

Σε αντίθεση με την GLΒ τα μαλακά ποιοτικά πλαστικά κυριαρχούν παντού, ακόμη και στις πόρτες, ενώ το πάνω μέρος του ταμπλό είναι ντυμένο με μια απομίμηση δέρματος που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη.

Εξαίρεση αποτελούν τα χαμηλότερα τμήματα των θυρών και τα χερούλια που είναι κατασκευασμένα από σκληρά και μέτριας ποιότητας πλαστικά που ευθύνονται για όποιους τριγμούς θα προκύψουν σε απαιτητικές διαδρομές σαν το ΔΛΔ.

Σε ότι αφορά την εργονομία η τοποθέτηση του επιλογέα στην κολώνα του τιμονιού είναι μια πολύ έξυπνη και λειτουργική ιδέα που ελευθέρωσε χώρο για ένα πολύ βαθύ και πρακτικό ντουλάπι στην κεντρική κονσόλα.

Η ευκολία χειρισμού του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) έφερε μια επανάσταση στην εργονομία των Mercedes και πλέον τα πάντα ρυθμίζονται από το pad στην κεντρική κονσόλα, ή από το mini pad που βρίσκεται πάνω στο υπέροχο τιμόνι.

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-όταν ευκαιρήσετε!

Για παράδειγμα οδηγώντας μπορεί να νοιώσετε την ανάγκη να παίξετε με το σύστημα πλοήγησης ή τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του εσωτερικού σε 4 αποχρώσεις…

Με το touchpad μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν τα πάντα- και μετά στα διαλλείματα του παιχνιδιού με τα μπλιμπλίκια να οδηγείτε κιόλας-όταν ευκαιρήσετε!

Στα σοβαρά όμως, επειδή είναι σίγουρο ότι παίζοντας θα αφαιρεθείτε από την οδήγηση, η Mercerdes έχει εξοπλίσει την EQΒ με διαφορά ηλεκτρονικά βοηθήματα που θα κρατήσουν το αυτοκίνητο στην λωρίδα του, ή θα φρενάρουν όταν εσείς αντί να κοιτάτε τον δρόμο θα μπλιμπλικίαζεστε… Σε τέτοια εκτίμηση έχουν τον σύγχρονο οδηγό!

Πίσω στην EQΒ, όλη η εικόνα στο εσωτερικό κατακλύζει τον οδηγό με μια υπέροχη αίσθηση πολυτέλειας και τεχνολογικής υπεροχής.

Η τεχνολογική υπεροχή επιβεβαιώνεται- εάν ξέρετε Αγγλικά- από το σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC που σας καταλαβαίνει χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιες συγκεκριμένες εντολές, αλλά που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταλάβει τι θέλετε να πείτε.

Άνεση –Χώροι

Τα μπροστινά καθίσματα της Mercedes-Benz EQΒ 250 είναι κάπως στενά για τους πολύ εύσωμους επιβάτες, όμως παρέχουν ικανοποιητική στήριξη και προδιαθέτουν ευχάριστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με το ποθητό αστέρι!

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς, ενώ επειδή το εσωτερικό ύψος στο μπροστινό μέρος είναι άπλετο τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί ψηλά, σε μια τυπική SUV θέση που εξασφαλίζει εξαιρετική ορατότητα στην κίνηση μέσα από τα μεγάλα και κάθετα παράθυρα.

Η απόσταση του πίσω καθίσματος από το μπροστινό είναι πραγματικά εξωφρενικά μεγάλη και το ίδιο ισχύει και για το πλάτος που θα βολέψει τρεις ενήλικες, ωστόσο προκειμένου να μην επηρεαστεί το ύψος για το κεφάλι των πίσω επιβατών από την οροφή, ο πάγκος έχει μικρό ύψος από το πάτωμα με αποτελέσματα να τοποθετεί τα γόνατα πιο ψηλά από την λεκάνη και να μην υποστηρίζει σωστά τους μηρούς των πίσω επιβατών κουράζοντας στις μεγάλες διαδρομές.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα κατά 14 εκατοστά με ποσοστό 60:40.

Ταυτόχρονα επειδή οι πίσω πόρτες έχουν μεγάλο μήκος –για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επιβάτες της τρίτης σειράς στην 7θέσια θερμική έκδοση- η είσοδος στο εσωτερικό είναι άνετη τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τους γονείς που θέλουν να δέσουν τα παιδιά τους στα ειδικά καθίσματα που πάντα κάθονται σε αυτά (..τι? όχι?) όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο.

Οι πόρτες κατεβαίνουν χαμηλά καλύπτοντας και διατηρώντας τους μασπιέδες καθαρούς για να μην λερώνονται τα πόδια σας κατά την είσοδο, ενώ και τα παράθυρα κατεβαίνουν πλήρως μέσα στην πόρτα.

Τα παράθυρα χάρη στο μεγάλο μέγεθος τους χαρίζουν πανοραμική θέα στα μικρόσωμα παιδιά μας που μπορεί να κάθονται πίσω και να απολαμβάνουν την διαδρομή, ή -εάν τα έχουμε μάθει έτσι- να παίζουν στο κινητό τους αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο “living matrix”.

Ο χώρος αποσκευών των 500 λίτρων είναι άριστος με τα καθίσματα τραβηγμένα πίσω και μπορεί να φτάσει τα 650 αν μετακινήσετε τα καθίσματα μπροστά, ενώ όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης 1750 λίτρα.

(Ηλεκτρο)Κινητήρας

Κάτω από το καπό της Mercedes-Benz EQΒ 250 βρίσκεται ένας ηλεκτροκινητήρας  που αποδίδει 190 ίππους και 375 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 10.200σ.α.λ!

Η δύναμη περνά απευθείας στους μπροστινούς τροχούς χωρίς την διαμεσολάβηση κιβωτίου ταχυτήτων μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις τριβές και το βάρος. Ακόμη και όταν επιλέγει όπισθεν ο οδηγός από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα αυτό επιτυγχάνεται απλά αντιστρέφοντας την φορά περιστροφής του μοτέρ.

Η συστοιχία των μπαταριών Λιθίου – ιόντων (li-on)  χωρητικότητας 66,5 kWh είναι υδρόψυκτες και βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα στο πίσω μέρος της EQΒ και είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα ειδικό κουτί που είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια των μπαταριών.

Η «εκκίνηση» του μοτέρ γίνεται από ένα κουμπί στην κονσόλα το οποίο όταν πατηθεί προσφέρει την ίδια συγκίνηση που προσφέρει και το πλήκτρο εκκίνησης της καφετιέρα σας! Τίποτε δεν συμβαίνει …εκτός βέβαια από κάποια λαμπάκια που ανάβουν και κάποιες ενδείξεις στο ταμπλό!

Ωστόσο χάρη στην ροπή των 375Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη.

Το σύστημα ρυθμίζεται ως προς την λειτουργία του από τα paddles πίσω από το τιμόνι και με την σωστή χρήση του θα μπορέσετε να εξοικονομείτε περίπου 20 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση χάρη στην καλύτερη ανάκτηση ενέργειας που προσφέρει.

Αξίζει να προσπαθήσετε!

Η βέλτιστη κατανάλωση με πολύ προσεκτική οδήγηση μπορεί να φτάσει τις 14,0 Kwh /100 χλμ, μέση 19 Kwh/100 χλμ, ενώ αν ξεφύγετε μπορεί και να ξεπεράσει στιγμιαία και τις 28,6 Kwh/100 χλμ.

Η σωστή οδήγηση και το περιβάλλον μέσα στο οποίο οδηγείτε παίζουν σπουδαίο ρόλο. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε χρησιμοποιώντας στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση…

Μιλώντας για την θέρμανση, χάρη στην αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQΒ πριν την έναρξη μιας διαδρομής.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις η EQΒ είναι σβέλτη χωρίς να «βάζει φωτιά στην άσφαλτο»  και μέτρησα ότι τα πρώτα 100 χλμ/ω έρχονται σε περίπου 9 δευτερόλεπτα και ότι η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 163 χλμ/ω (..μου είπαν κάποιοι).

O χρόνος που χρειάζεται για να φορτίσει η Mercedes-Benz EQB 250 είναι περίπου 36 ώρες σε κοινή οικιακή πρίζα, 9,5 ώρες σε wallbox με ισχύ 7,2 kW και μόλις 42 λεπτά για την φόρτιση από 20% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας σε ταχυφορτιστή DC των 100 kW που θα βρείτε σε ορισμένα πρατήρια.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποκτήσετε και ένα Wallbox.

Ανάρτηση /Φρένα

Η ανάρτηση της Mercedes-Benz EQΒ 250 αποτελείται από αλουμινένια γόνατα McPherson εμπρός και μια διάταξη τεσσάρων αλουμινένιων συνδέσμων πίσω.

Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει άνεση σε όλες τις συνθήκες, αλλά καταφέρνει χάρη στις ισχυρές αντιστρεπτικές και τις μικρότερες σε σχέση με την GLΒ διαδρομές των αμορτισέρ-που επιβάλλονται από την τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το πάτωμα και που μειώνει την απόσταση από το έδαφος στα 15,5 εκατοστά- να μην επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές και να μην δίνει πουθενά την αίσθηση χαλαρότητας.

Τα φρένα λόγω της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση που χρησιμοποιεί ένα μέρος της διαδρομής του πεντάλ στην ανάκτηση πριν ουσιαστικά αρχίσει το αυτοκίνητο να φρενάρει με τους δίσκους του θέλουν αρκετή συνήθεια.

Ωστόσο στην συνέχεια χάρη στους 4 αεριζόμενους δίσκους οι 2,2 τόνοι βάρους της EQΒ φρενάρουν πολύ καλά και χωρίς να παρουσιάζεται κόπωση από το σύστημα πέδησης .

Το ηλεκτρουδραυλικό τιμόνι διαθέτει και αυτό ισχυρή υποβοήθηση και ενώ είναι ιδανικό για την κίνηση στην πόλη και ακριβές στον αυτοκινητόδρομο, δυστυχώς στις στροφές δεν με ενθουσίασε με την αίσθηση του.

Στην Πόλη

Έχοντας συνηθίσει να κινούμαι με ένα SUV παρόμοιων διαστάσεων δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να νοιώσω αμέσως άνετα πίσω από το τιμόνι της Mercedes-Benz EQΒ 250  καθώς η εξαιρετική ανάρτηση περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων του αγαπημένου μας Δήμου Διονύσου χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Το μαλακό ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι κάνει την διαδικασία της κίνησης μέσα στα στενά της πόλης να μοιάζει με παιχνίδι, ενώ είναι άξιο αναφοράς το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού σε μόλις 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη.

Στην Ελλάδα που όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι-για κάποιο ή για κανένα συγκεκριμένο λόγο, στο δεξί μέρος τους- το σκληρό σετάρισμα των αντιστρεπτικών θα ενοχλήσει και όταν οι δρόμοι γίνουν άθλιοι παρουσιάζονται αναπηδήσεις στον εγκάρσιο άξονα του αυτοκινήτου (ειδικά στο πίσω μέρος).

Όταν όμως ο δρόμος είναι αποδεκτός σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος η απόλαυση της ησυχίας που χαρίζει η ηλεκτροκίνηση είναι άριστη. Η καλή ηχομόνωση αφήνει την βοή της πόλης έξω από την καμπίνα των επιβατών κάνοντας την κίνηση στην πόλη πραγματικά ήσυχη και απολαυστική.

Η ορατότητα που εξασφαλίζει η αρχοντική SUV θέση οδήγησης επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τους πληβείους πολύ μακριά μέσα στην κίνηση, ενώ οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες βοηθούν και αυτές στις διασταυρώσεις.

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που είδα μέσα στην πόλη είναι ότι η Mercedes-Benz EQΒ 250 ξυπνά τα πιο άγρια ένστικτα του “NeoHellinous Arenopithikous” ο οποίος αποκλείεται να παραχωρήσει προτεραιότητα ακόμη και αν εκείνος έχει STOP…

Ευτυχώς αν είστε γυναίκα δεν φταίτε εσείς αλλά ο μ@λ@@ας που σας το πήρε»…οπότε όλα καλά!

Ο πολιτισμένος τρόπος που η δύναμη του ενός ηλεκτροκινητήρα αποδίδεται στην Mercedes-Benz EQB 250 να παρασύρει τον οδηγό σε μια ράθυμη και απολύτως οικολογική οδήγηση που τον επιβραβεύει με μια εντυπωσιακή οικονομία και μια ανέμελη από άποψη αυτονομίας καθημερινότητα.

Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά γλυκά και με ακρίβεια.

Η αυτονομία μέσα στην πόλη δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα αφού κυμαίνεται περίπου στα 400 χλμ, ενώ πρέπει να πω ότι τα σημεία φόρτισης σε βενζινάδικα, πλατείες και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.

Στον Αυτοκινητόδρομο.

Παρότι αυτό είναι το περιβάλλον στο όποιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη «δρόμο να διανύσουν» με την Mercedes-Benz EQB 250 τόλμησα να οδηγήσω με σύνεση την απαιτητική διαδρομή μέχρι τα πέριξ της Αράχωβας και να γυρίσω αυθημερόν χωρίς φόρτιση, για να διαπιστώσω ότι όταν γύρισα είχα διαθέσιμα ακόμη 50 χλμ!

Άρα μικρά ταξίδια γίνονται χωρίς πρόβλημα, ενώ αν γνωρίζετε που θα βρείτε «δυνατούς» φορτιστές 100KWh που φορτίζουν τις μπαταρίες από το 20-80% μέσα σε 40 λεπτά τότε θα μπορούσατε να αποτολμήσετε και μεγαλύτερα ταξίδια.

Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 163 χλμ/ω και κοιτώντας την οθόνη της οικονομίας ..καταλαβαίνεις το γιατί-καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται μετά τα 130-140 χλμ/ω είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την απόσταση που διανεύει το αυτοκίνητο.

Σκεφτείτε πως  με αυτούς τους ρυθμούς η κατανάλωση ανεβαίνει στις 22-23 KWh/100 με την αυτονομία να πέφτει στα περίπου 260-280 χιλιόμετρα…

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες «σφίγγει» και παρέχει καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους που έβρισκαν στην μεγάλη πλευρική επιφάνεια του Mercedes-Benz EQB 250 ένα τρόπο να παίζουν με την ηρεμία του οδηγού.

Στις Στροφές

Σε επαρχιακούς δρόμους με την άνετα ρυθμισμένη ανάρτηση η πολύ βαριά και με ψηλό κέντρο βάρους Mercedes-Benz EQB 250  είναι αναμενόμενο πως δεν θα βολεύεται και θα δυσανασχετεί… καθώς κάθεται ψηλά στις άνετες αναρτήσεις της.

Οδηγώντας με ανοιχτές γραμμές και μακριά από τα όρια της, η βαριά Mercedes-Benz EQB 250 παραμένει ουδέτερη, φρενάρει αποτελεσματικά και όσο το οδόστρωμα έχει καλή πρόσφυση θα στρίβει με ταχύτητες που δεν ταιριάζουν ούτε με τον SUV, αλλά ούτε και με τον ηλεκτρικό της χαρακτήρα.

Θα έλεγα μάλιστα ότι επειδή έχει πιο χαμηλά το κέντρο βάρους και πιο σκληρές αντιστρεπτικές στην αρχή παρουσιάζεται πιο σταθερή από την GLΒ η οποία λόγω και των μεγαλυτέρων διαδρομών στην ανάρτηση γέρνει περισσότερο μέσα στην στροφή.

Πλησιάζοντας όμως “φορτωμένη” την πρώτη στροφή της αγαπημένης μου διαδρομής με αρκετή φόρα, είδα ότι «κάθεται» αμέσως  στον εμπρός εξωτερικό τροχό της και αρχίζει να γέρνει… προκαλώντας την ακατανόμαστη.

Η συνταγή της Mercedes είναι ξεκάθαρη και περιέχει προδιαγεγραμμένες δόσεις προοδευτικής υποστροφής που θα αποτρέψουν το πίσω μέρος να συμμετέχει στην οδήγηση και να τρομάξει τον σύγχρονο οδηγό.

Η ανάρτηση είναι μεν σχετικά σφικτή σε ότι αφορά την συμπίεση και την απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ, όμως οι 2,2 τόνοι του βάρους κάνουν την EQΒ να εμφανίζεται δυσκίνητη στις διαρκείς εναλλαγές πορείας μέσα σε μια σφικτή διαδρομή.

Μοιάζει ότι οι αναρτήσεις δεν προλαβαίνουν να διαχειριστούν την απότομη και διαρκή μεταφορά βάρους από την μια πλευρά στην άλλη- και τούμπλαλιν- και έτσι υποχρεώνουν τον οδηγό να υποχωρήσει και να μειώσει τον ρυθμό του.

Εάν ο δρόμος γλιστράει το τιμόνι ελαφρώνει και το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει με το μπροστινό του μέρος του να βρίσκεται σε δυσκολία κοιτώντας τον “Mεγάλο Aδελφό” στα μάτια για βοήθεια. Ευτυχώς τα ηλεκτρονικά μαζεύουν γρήγορα και διακριτικά την κατάσταση και έτσι όλα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο

Χρειάζεται λοιπόν να οδηγείτε με καθαρές γραμμές και εάν θέλετε να πάτε ακόμη πιο γρήγορα… τότε  ίσως θα πρέπει να κοιτάξετε κάτι που είναι φτιαγμένο για να προσφέρει χαρά στην οδήγηση σε ορεινούς δρόμους.

Ένα ηλεκτρικό οικογενειακό μπροστοκίνητο SUV σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για αυτή την δουλειά…

Στο χώμα

Παρατηρώντας το προφίλ της Mercedes-Benz EQB 250 βλέπεις ότι οι γωνίες προσέγγισης, προσέγγισης 18ο, ράμπας 13,9ο και αναχώρησης και ράμπας καθώς και το ύψος των 16 εκατοστών από το έδαφος  προδιαθέτουν για κάποιες ήπιες εκτός δρόμου εξορμήσεις σε τεραίν με καλή πρόσφυση που δε θα φέρουν σε δύσκολη θέση την μέτρια ελκτική πρόσφυση που προσφέρει η μπροστινή κίνηση.

Επίσης το μεγάλο βάρος που έχει μεταφερθεί προς το πίσω μέρος του αμαξώματος επηρεάζει αρνητικά την κατανομή στους δύο άξονες και επιβαρύνει την ελκτική πρόσφυση στην εκκίνηση.

Σε συνδυασμό με την έτσι και αλλιώς προβληματική ελκτική πρόσφυση κατά την εκκίνηση η EQB θα ακινητοποιηθεί εύκολα σε ένα δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και έτσι θα πρέπει να κινείστε παντού και πάντα με φόρα.

Είναι απόλαυση σε ομαλούς χωματόδρομους όπου κινείται ισοπεδώνοντας τις λακκούβες και τις πέτρες, όμως στην λάσπη (..και υποθέτω στο χιόνι) θα χρειαστεί ιδιαίτερη μαεστρία για να μην κολλήσει στα δύσκολα.

Δεν πιστεύω ότι θέλει κάποιος να οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο ένα ακριβό αυτοκίνητο, όμως σίγουρα όλοι αν κινηθούν με προσοχή στις συνήθως ήπιες χωμάτινες διαδρομές που οδηγούν στις αγαπημένες μας παραλίες, η ανάρτηση και το στιβαρό πλαίσιο θα προφέρουν μια κορυφαία αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που δεν θα σας απογοητεύσει.

Συμπέρασμα

Βλέποντας το εντυπωσιακό αμάξωμα της Mercedes-Benz EQB 250 αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τεράστιους χώρους, ωστόσο επειδή δεν ήταν φτιαγμένη από την αρχή για να είναι ηλεκτρική, οι μπαταρίες έχουν τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών κάνοντας αδύνατη την ύπαρξη της 7θέσιας έκδοσης που θα βρείτε στην θερμική GLB.

Έτσι κάποιος που θα αγοράσει την EQB θα προσέξει ότι η μικρότερη κατά 10 εκατοστά (…και συνεπώς πιο ευκίνητη στην πόλη) EQΑ προσφέρει επαρκείς χώρους και θα προβληματιστεί για το ποιο μοντέλο θα πρέπει να επιλέξει.

Ωστόσο μόλις σταματήσουμε να την συγκρίνουμε με την EQΑ και δούμε την Mercedes-Benz EQΒ 250 σαν ένα εντελώς ξεχωριστό αυτοκίνητο που είναι φτιαγμένο για την καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας της Mercedes στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Είναι απόλαυση να ζεις με ένα τέτοιο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη και να κάνεις τις διαδρομές σχολείο-δουλειά-δραστηριότητες-σπίτι, απολαμβάνοντας την υπέροχη ποιότητα κύλισης που χαρίζει η μελετημένη ανάρτηση της Mercedes.

Στο εσωτερικό -εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις, η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη της φήμης του κατασκευαστή, ενώ οι χώροι χάρη στην εγκάρσια τοποθέτηση του κινητήρα, προσωπικά μου φάνηκαν πολύ πιο άνετοι από εκείνους μιας Mercedes GLC.

Αν προέρχεστε από ένα Hatchback θα ενοχληθείτε από το μέτριας αίσθησης τιμόνι και θα νοιώσετε γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο το ψηλότερο κέντρο βάρους επηρεάζει την δυναμική συμπεριφορά του οχήματος.

Η τιμή της είναι λογική απέναντι στον ηλεκτρικό ανταγωνισμό και ξεκινά με την επιδότηση του κράτος από τα €53,000.

Για αυτά τα χρήματα κάποιος-«έχων και κατέχων»- αγοράζει ένα όμορφο και άνετο αυτοκίνητο που κινείται εξαιρετικά οικονομικά και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του στις καθημερινές του μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Αν η λογική κυβερνούσε την ζωή μου, αν δεν ήμουν Autoholix, αν τα όνειρα μου δεν ήταν κόκκινα, αν ήμουν πλούσια να… αυτό είναι ένα κατάλληλο αυτοκίνητο να είχα.. στην οικογένεια. Όχι ότι θα με χάλαγε να είχα ένα AMG A35 με 300+ άλογα και χαμηλό κέντρο βάρους…

Αλλά είπαμε, παρότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία είναι καλύτερα να κλαις την δυστυχία σου μόνη σου σε κάτι πολύ δυνατό και γρήγορο πάρα σε κάτι ηλεκτρικό και ψηλό που είναι φορτωμένο με μια οικογένεια!  😉

Δεν με ευχαρίστησε

  • Το υψηλό βάρος που επηρεάζει την οδική συμπεριφορά
  • Οι περιορισμένοι σε σχέση με την GLΒ χώροι στο εσωτερικό

Θα θυμάμαι

  • Την ποιότητα κύλισης και την ευκολία που χαρίζει στην καθημερινότητα
  • Το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και η χαμηλή κατανάλωση

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Twitter,    Facebook,   YouTube,   LinkedIn,   Instagram,

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Mercedes-Benz EQB 250

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο