Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςBMW i3 94Ah (Τέστ και Video)-Test Drive

BMW i3 94Ah (Τέστ και Video)-Test Drive

BMW i3 94Ah

Μέχρι πριν μερικά εικοσιτετράωρα πίστευα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα  είναι τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια. Άλλωστε πριν από μερικούς μήνες ο μικρός μου γιος είχε διαλέξει για δώρο ένα τηλεκατευθυνόμενο i8 (το οποίο περιέργως λειτουργεί ακόμη) οπότε ένοιωθα ότι είχα μια εξοικείωση με την σειρά “i” της BMW.

Με αυτή την σκέψη/προκατάληψη στο μυαλό άκουγα τον ευγενικότατο συνεργάτη της BMW να μου εξηγεί το πως λειτουργούν τα συστήματα του i3 94Ah στην αντιπροσωπεία της Ν. Κηφισίας.  Με διαβεβαίωσε ότι  η αυτονομία του i3 94Ah ξεπερνά τα 200 χλμ, με μια φόρτιση-οπότε ήταν προφανές ότι αυτό το BMW με την αμφιλεγόμενη εμφάνιση θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια όπως κατάλαβα αργότερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη υψηλής αυτονομίας παίζει ο τρόπος οδήγησης και η κατανόηση της λειτουργίας το συστήματος ανάκτησης ενέργειας.

Έτσι η μέση κατανάλωση του i3 94Ah κυμαίνεται στα 13,5 kWh/100 km, ενώ με προσεκτική οδήγηση μπορεί να πέσει στα 12,3 kWh/100 km και η αυτονομία να φτάσει τα 250 km. Στον αντίποδά αν θέλετε να ταξιδέψετε στον αυτοκινητόδρομο γυρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα στον κόφτη των 4,800 σ.α.λ.- που αντιστοιχούν στα 152 χλμ/ω της τελικής-τότε θα δείτε την κατανάλωση να εκτοξεύεται στα 18,5 kWh/100 km και η αυτονομία θα επαρκεί για μόλις 150χλμ. Όμως όπως ξεκάθαρα δηλώνει το design του i3, το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί  κυρίως για χρήση μέσα στην πόλη και όχι για ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Αμάξωμα

Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική εμφάνιση του i3 δεν κατάφερε να με κερδίσει αμέσως καθώς το ψιλόλιγνο σουλούπι με τους σχεδόν ανύπαρκτους προβόλους ,στους εμπρός και πίσω τροχούς, μου θύμιζαν ένα επιμηκυμένο Smart-φτιαγμένο όμως με πολύ περισσότερο γούστο. Το αμάξωμα του i3 94Ah δεν θυμίζει κανένα άλλο μοντέλο της BMW καθώς έχει φτιαχτεί από την αρχή- και μόνο για το i3.Είναι διαφορετικό, μοντέρνο και μινιμαλιστικό, αλλά όμορφο δεν το λες-τουλάχιστον πριν το οδηγήσεις…

Μέσα στο διπλό αλουμινένιο πάτωμα- διασφαλίζοντας ταυτόχρονα χαμηλό κέντρο βάρους και σωστή κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων- βρίσκονται οι μπαταριές που ούτε λίγο ούτε πολύ ζυγίζουν 400 κιλά!

Ξεκινώντας με αυτό το βάρος οι σχεδιαστές θα ήταν αδύνατον να τοποθετήσουν τις μπαταρίες σε ένα υπάρχον αμάξωμα της εταιρείας χωρίς να επιδεινωθεί η ομοιογένεια και οδηγική ισορροπία του αυτοκινήτου. Και αυτό δεν θα το συγχωρούσε κανείς σε μια BMW- σίγουρα όχι εγώ.

Κινητήρας

Πάνω στο αλουμινένιο πάτωμα κάθεται ένα πλαίσιο φτιαγμένο από ανθρακονήματα, ενώ πίσω και χαμηλά βιδώνεται ο ηλεκτροκινητήρας που αποδίδει 170  ίππους  και 250 Νm ροπής διαθέσιμα από τις ..1 έως τις 4.800σ.α.λ! Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική –κινητήρας και κίνηση  πίσω-εξασφαλίζει χαμηλό κέντρο βάρους, καλύτερη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς και φυσικά περισσότερα αστέρια στα crash tests.

Παράλληλα η αρχιτεκτονική αυτή εξασφαλίζει και ακόμη περισσότερη ησυχία στο εσωτερικό, αφού ο όποιος θόρυβος παράγεται μένει πίσω και μακριά από την καμπίνα. Πάνω στο αλουμινένιο πάτωμα τοποθετείται και το σύστημα με τις αναρτήσεις και τους τροχούς. Το τελικό αποτέλεσμα στην ζυγαριά είναι 1250 κιλά και αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστείτε ότι το i3 καταφέρνει να ζυγίζει όσο ένα Seat Ibiza.

Όταν χρησιμοποιείς τεχνολογίες αιχμής είναι φυσικό η τιμή να γίνεται αλμυρή-και έτσι τα περισσότερα από € 38,000 που κοστίζει το μικρό διαμάντι της BMW είναι ταυτόχρονα πολλά αλλά και απόλυτα δικαιολογημένα.

Η χρήση ανθρακονημάτων για το αμάξωμα αλλά και η μάλλον επιτηδευμένη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί το i3 94Ah από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στον πλανήτη, οδήγησε τους σχεδιαστές από το Μονάχο στο πρώτο σοβαρό φάουλ: τις πόρτες!

Ανέση-Πρακτικότητα

Ποιος σκέφτηκε ότι όταν μια μητέρα πηγαίνει τα παιδία στο σχολείο πρέπει να βγει από το αυτοκίνητο, να ανοίξει πλήρως την εμπρός δεξιά πόρτα, στην συνέχεια να ανοίξει την πίσω δεξιά πόρτα που ανοίγει ανάποδα και μόνον όταν έχει ανοίξει η μπροστινή? Αν σας ακούγεται πολύπλοκό, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα!

Καθώς ανοίγουν ταυτόχρονα η εμπρός και η πίσω πόρτα για να βγουν τα παιδιά, όλοι- μάνα και παιδία- βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στον χώρο που δημιουργείται από τις πόρτες, το αμάξωμα και το στενό ελληνικό πεζοδρόμιο!

Και ενώ αρχικά αυτό φέρνει την οικογένεια πιο κοντά, μετά από λίγο όλοι ψάχνουν να βρουν ποιά πόρτα πρέπει να κλείσουν πρώτα για να διαφύγουν! Παράλληλα, οι πίσω επιβάτες είναι αδύνατον να ανοίξουν μόνοι τους τις πόρτες οπότε σκεφτείτε το σενάριο στο πίσω κάθισμα να έχετε εφήβους που θα πρέπει στο σχολείο να περιμένουν την μαμά να τους ανοίξει τις πόρτες και να τους επιτρέψει να φύγουν..

Άσε που δεν ανοίγουν και τα πίσω παράθυρα. Συμπερασματικά σε ότι αφορά τις πόρτες θέλω να πω: τις είδαμε… εντάξει, φάση έχουν- τώρα αν γίνεται κάντε τις πάλι κανονικές και πρακτικές!

Μπαίνοντας στο εσωτερικό το ταμπλό είναι μοντέρνο, πρωτότυπο και εργονομικό, όμως δεν θυμίζει BMW αφού λείπουν τα οδηγοκεντρικά όργανα με τον υπέροχο πορτοκαλί νυκτερινό φωτισμό. Νομίζω ότι το όμορφο και πολυχρηστικό τιμόνι τουi3 94Ah αντί να έχει για  σήμα τον μπλε-άσπρο έλικα της βαυαρικής φίρμας, θα μπορούσε άνετα να έχει εκείνο το άσπρο δαγκωμένο μήλο της γνωστής εταιρείας. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς με αυτό το πρωτότυπο τρόπο το i3 94Ah δείχνει τον δρόμο του θα ακολουθήσει η εταιρεία στο μέλλον.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου  από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά τα οποία έχουν τέλεια ποιότητα συναρμογής και δεν θα τρίξουν πότε και πουθενά. Βέβαια στο αυτοκίνητο της δοκιμής το ανοιχτόχρωμο υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για το επάνω μέρος της ταπετσαρίας του ταμπλό και των πορτών, δεν δείχνει ποιοτικό την αφή και το μάτι , ενώ σε συνδυασμό με το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ  δημιουργεί αντανακλάσεις που ενοχλούν ειδικά όταν πλησιάζετε σε κάποιο τούνελ, ή έχετε τον ήλιο ανάποδα.

Οι χώροι για τις αποσκευές στα 280 λίτρα πίσω και τα 70 λίτρα εμπρός είναι υπεραρκετοί για αστική χρήση, όμως η υποχρεωτικά τετραθέσια διαμόρφωση του εσωτερικού κάνει ανθρώπους που έχουν τρία παιδία-όπως εγώ-να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία.. Πως γίνεται να υπάρχει χώρος για δύο αναψυκτικά, ενώ δεν υπάρχει χώρος για το τρίτο μου παιδί?

Αλήθεια, μπορώ να δεχθώ όλες τις hipster σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες  που αφορούν τις πόρτες και το «i-phone εσωτερικό», αλλά η έλλειψη πέμπτης θέσης για το παιδί μου-ακόμα και με έξτρα χρέωση-καθιστά το i3 απολύτως ακατάλληλο για εμένα, αλλά και για τις περισσότερες οικογένειες  που θα θελήσουν κάποια στιγμή να μεταφέρουν κάποιο φίλο των παιδιών.

Και αυτό είναι κρίμα, γιατί πίσω και κάτω από την μεταμοντέρνα εμφάνιση και τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες  της i3, υπάρχει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ οικογενειακό αυτοκίνητο πόλης που έχω οδηγήσει μέχρι σήμερα.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί δεν υπάρχει πενταθέσια επιλογή. Η απουσία του τούνελ μετάδοσης, το φαρδύ αμάξωμα και η μεταφορά του επιλογέα πάνω στην κολώνα του τιμονιού κάνουν το πάτωμα επίπεδό προσφέροντας πρωτόγνωρη αίσθηση άνεσης ακόμη και σε έξι επιβάτες(τρείς εμπρος και τρεις πίσω)! Το i3, πάρα τον διαφορετικής αρχιτεκτονικής σχεδιασμό των μηχανικών του μερών (κινητήρας πίσω), στην οδήγηση παραμένει BMW.

Στο Δρόμο

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό ψηλά, σε μια θέση που θυμίζει Χ3 και που εξασφαλίζει άριστη ορατότητα μέσα στην κίνηση. Μάλιστα σε αυτό το σημείο οφείλω να παραδεχτώ ότι το τζάμι στις πίσω πόρτες  που αισθητικά δείχνει παράξενο, κατεβαίνει μέχρι χαμηλά προσφέρει επιπλέον πόντους στην ορατότητα του αυτοκινήτου.

Πιέζεις λοιπόν το κουμπί “Start-Stop” και ενώ δεν ακούγεται τίποτα που να σε προϊδεάζει ότι λειτουργεί κάποιος κινητήρας, η ένδειξη «ready» στην οθόνη μπροστά από το τιμόνι σε ενημερώνει ότι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει και για έναν κάτοχο BMW όλα είναι γνώριμα! Τίποτε δεν σε ξενίζει..

Πατάς το γκάζι και το αυτοκίνητο αρχίζει να κυλά πάνω στα στενά ελαστικά του (εμπρός: 155/70 R19, πίσω: 175/65 R19, τύπου run-flat)  χωρίς να ακούγεται απολύτως τίποτε. Δεν υπάρχει κραδασμός ή θόρυβος από τον χώρο του κινητήρα! Υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης:  το Comfort, το EcoPro, που κάνει την απόκριση του γκαζιού λίγο πιο αργή , και το EcoPro +, που σταματά την λειτουργία του air condition, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την τελική ταχύτητα στα 90χλμ/ω.Το πεντάλ του «γκαζιού» μεταφέρει με απόλυτα αναλογικό τρόπο τις επιθυμίες του οδηγού στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια.

Χάρη στην ροπή των 250 Νm που παραμένει σταθερή από την πρώτη ως τις υψηλότερες στροφές περιστροφής  του κινητήρα, δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων και η αντίδραση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς απώλειες και καθυστερήσεις.

Λίγη συνήθεια χρειάζεται το σύστημα ανάκτησης ενέργειας όπου λειτουργεί με προοδευτικό και αναλογικό τρόπο όταν αφήνουμε το γκάζι φρενάροντας το αυτοκίνητο με τον κινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζουν οι μπαταρίες και όχι σε άχρηστη ζέστη. Το σύστημα απαιτεί μόλις μερικά λεπτά για να το συνηθίσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα λεπτά επαφής το πετάλι επιτάχυνσης  με το ενσωματωμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ξενίζει, όμως  μετά από 5-10 χιλιόμετρα όχι μόνο το συνηθίζεις, αλλά διαπιστώνεις ότι η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη καθώς το αυτοκίνητο οδηγείται χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσεις το πόδι στο πετάλι του φρένου. Όταν μάθεις να υπολογίζεις την λειτουργία του συστήματος και να κρατάς τις αποστάσεις που χρειάζεται από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, το i3 σε ανταμείβει με δωρεάν ενέργεια και μερικά αστεράκια στο ειδικό πρόγραμμα οικονομίας του i-drive.

Σε ένα ειδικό πρόγραμμα που απεικονίζεται στην κεντρική οθόνη του αυτοκίνητου, ο οδηγός προσπαθεί να κερδίσει τα πέντε αστέρια της οικονομικής οδήγησης σε ότι αφορά τον τρόπο που επιταχύνει και προβλέπει την κίνηση του αυτοκίνητου πατώντας όσο λιγότερο φρένο γίνεται.. Τελικά το πετάλι του φρένου θα το πατήσεις το πολύ 10  φορές μέσα σε μια ημέρα για κάτι απρόοπτο! Το τιμόνι έχει λεπτή στεφάνη και ενσωματώνει τα χειριστήρια για το ηχοσύστημα και το cruise control.

Το τελευταίο διαθέτει αισθητήρα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο το οποίο σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροκίνησης του i3 94Ahεπιτρέπουν στο αυτοκίνητο κινείται πραγματικά μόνο του μέσα στην κίνηση της πόλης. Θέλει επίβλεψη, όμως λειτουργεί σχεδόν άψογα και προσφέρει επιπλέον άνεση και ασφάλεια όταν κινούμαστε  σημειωτόν μέσα στις πηγμένες λεωφόρους. Βλέποντας τον σχεδόν αλάθητο τρόπο που λειτουργεί το σύστημα γίνεται προφανές ότι η ημέρα που τα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό είναι -ευτυχώς και δυστυχώς- πολύ κοντά..

Η κρεμαγιέρα-η οποία προέρχεται από το mini- είναι άμεση  και ακριβής δίνοντας αίσθηση BMW, ενώ χάρη στην πίσω κίνηση οι εμπρός τροχοί «κόβουν» τόσο πολύ που το αυτοκίνητο θα ντροπιάσει λονδρέζικο ταξί.. Ο κύκλος στροφής είναι λιγότερο από 9 μέτρα! Μέσα στην πόλη αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη ευελιξία και ευκολία στο παρκάρισμα. Το αυτοκίνητο είναι μικρό σε διαστάσεις και με τους τροχούς στις άκρες του αμαξώματος οι ελιγμοί σε στενούς δρόμους  γίνονται παιχνίδι.

Η ορατότητα είναι εξαιρετική χάρη στην ψηλή θέση οδήγησης, αλλά και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες των παραθύρων. Το γεγονός ότι το i3 94Ah είναι ένα διαφορετικό αυτοκίνητο το αντιλαμβάνεσαι όταν βλέπεις τους περισσότερους οδηγούς να σου δίνουν προτεραιότητα προκειμένου να το παρατηρήσουν και ίσως να αφουγκραστούν… την ησυχία του όταν κινείται.

Η ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες, η ησυχία είναι απόκοσμη! Προσοχή όμως: η αθόρυβη κύλιση του i3 σε  ταχύτητες μέχρι 30χλμ/ω κάνει τους πεζούς και τους ποδηλάτες που κινούνται μέσα στην πόλη να δυσκολεύονται να ακούσουν ότι τους πλησιάζει το i3, και αυτό είναι κάτι που ο οδηγός του αυτοκινήτου οφείλει να γνωρίζει και να τους προστατεύει.

Ευτυχώς ακόμη και στην γρήγορη οδήγηση το i3 είναι αρκετά BMW. Μπορεί να κάθεσαι ψηλά, αλλά το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλά και έτσι σιγά σιγά το αυτοκίνητο κερδίζει την εμπιστοσύνη σου. Τα πάντα είναι όπως πρέπει: η κίνηση μεταδίδεται εκεί που πρέπει -στους πίσω τροχούς, ενώ οι μπροστινοί έχουν να ανησυχούν μόνο για το στρίψιμο του αυτοκίνητου προσφέροντας άψογη αίσθηση στο τιμόνι.

Αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις είναι κάπως ξερές στις αντιδράσεις, έχουν μικρές διαδρομές και σε συνδυασμό με τα χαμηλού προφίλ στενά λάστιχα θα αντιδράσουν απότομα σε απότομες τιμονιές, αλλά και στις ανωμαλίες που θα συναντήσει το αυτοκίνητο  μέσα στη στροφή. Οδηγήστε με σωστές γραμμές και με απαλές κινήσεις και η ισορροπημένη σχεδίαση των αναρτήσεων θα λάμψει- μαζί με το πρόσωπο του οδηγού που θα αρχίσει να χαμογελά μέσα στην απόκοσμη ησυχία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το i3 94Ah είναι ένα αυτοκίνητο πόλης και αν του ζητήσετε να κάνει «ταρζανιές» θα αρχίσει να δυσανασχετεί.

Πέρα από τα όρια (της λογικής) αρχίζει να γίνεται προοδευτικά υποστροφικό, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που δεν αποσυνδέονται ποτέ πλήρως, επεμβαίνουν περισσότερο από όσο πρέπει. Σε βρεγμένους δρόμους και σε ταχύτητες κοντά στα 50 χλμ/ω, αν αφήσετε απότομα το γκάζι, στρίψετε απότομα το τιμόνι και μετά το ξαναπατήσετε απότομα μπορεί και να ξεγελάσετε τα ηλεκτρονικά και να πάτε για 5-10 μέτρα με το πλάι πριν επέμβει η.. ηλεκτροσφαλιάρα! Αλλά αυτό ούτε διασκεδαστικό είναι, ούτε αποτελεσματικό.. Απλά γίνεται.

Στον αυτοκινητόδρομο το i3 είναι τόσο αθόρυβο που μετά από τα 100 χλμ/ω αυτό που ενοχλεί είναι ο μόνο θόρυβος από τον αέρα. Σε ότι αφορά την δυναμική του συμπεριφορά, το i3 εμφανίζεται κάπως νευρικό στους πλάγιους άνεμους, μετά τα 120 χλμ/ω, χωρίς όμως ποτέ να τρομάζει.

Οικονομία

Το βασικό θέμα αυτής της δοκιμής είναι να γνωρίσουμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Επαρκεί η αυτονομία του? Πόσο «καίει»? Γιατί αφού είναι τόσο ακριβό να μην πάρω μια 216 Αctive Tourer που είναι και πιο πρακτική?  Καταρχήν λοιπόν σε ότι αφορά την δική μας οικογένεια, καθημερινά κάνουμε το πολύ 100 χλμ μέσα στην πόλη και έτσι το i3 94Ah χρειάζεται μια φόρτιση ανά 2 ημέρες.

Μέτρησα στο ρολόι της ΔΕΗ πόσο ρεύμα χρειάστηκε για να φορτιστεί πλήρως (αφού πρώτα βρήκα ποια είναι η  οικιακή μας κατανάλωση και την αφαίρεσα) και βρήκα ότι στις 10 ώρες που χρειάζεται για να φορτίσει κατανάλωσε 31,8 KWh. Με κόστος νυχτερινού ρεύματος  €0,11 το κόστος φόρτισης είναι περίπου €3.50. Με αυτό το ρεύμα μπορείς να καλύψεις από 200 μέχρι 250χλμ, οπότε το κόστος ανά 100χλμ κυμαίνεται στα € 1.30 -€1,75 ανά 100χλμ.

Η 216d καταναλώνει  6,5-7 λίτρα πετρελαίου, όποτε με τιμή λίτρου στα €1,20 το λίτρο η 216 καταναλώνει περίπου €8,00 ανά 100χλμ. Αν υποθέσουμε ότι ένα αυτοκίνητο πόλης κάνει περίπου 25,000χλμ το χρόνο, τότε  το ετήσιο κόστος τγια καυσιμα ης i3 βρίσκεται στα €375(!) τον χρόνο, την ώρα που η 216d χρειάζεται €2.000!

Προσθέστε τα τέλη κυκλοφορίας, λάδια, ξύδια και service της 216 και θα δείτε ότι η διάφορα των €10,000 στην τιμή αγοράς της i3 94Ah ισοσκελίζεται σε ένα διάστημα 4- 5 χρόνων. Όλα καλά λοιπόν? Όχι βέβαια! Το τι θα γίνει μετά τα 100.000 χλμ ή τα 8 χρόνια εγγύησης των μπαταριών είναι κάτι που θα με προβλημάτιζει γιατί η τιμή αντικατάστασης  τους ξεπερνά τα €8,000!! Επίσης αυτά τα περίεργα,  στενά και ψηλά ελαστικά με τα οποία εξοπλίζεται η i3 έμαθα ότι κοστίζουν €200 το ένα! Τέλος για να έχεις ένα i3 είναι απαραίτητο να έχεις γκαράζ, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι τα «τζιμάνια» που μας κυβερνούν  δεν θα διπλασιάσουν την τιμή του ρεύματος αύριο το πρωί…

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι τελικά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια λογική απόφαση, αλλά ,με το αν κάποιος γουστάρει να υιοθετήσει την υψηλή τεχνολογία τηςi3 94Ah πριν από τους άλλους. Σε ότι με αφορά, αν είχα διαθέσω τόσα πολλά χρήματα για ένα αυτοκίνητο πόλης και κυρίως αν δεν μου χρειαζόταν χώρος για πέντε επιβάτες θα προτιμούσα το i3 από ένα 216d χωρίς δεύτερη σκέψη..

Έχει τεχνολογικό ενδιαφέρον, ενώ η εμπειρία της επιτάχυνσης του 0-100 χλμ σε 7’’ χωρίς να ακούγεται τίποτα είναι τουλάχιστον εθιστική! Δυστυχώς όλοι οι λεγόμενοι «early adopters» πληρώνουν για να ανοίξουν τον δρόμο στην τεχνολογία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

Το i3 απευθύνεται στους ευκατάστατους συμπολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι σήμερα αυτό είναι το μοναδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει νόημα να αγοράσεις. Σε πέντε χρόνια από σήμερα η τεχνολογία του μάλλον δεν θα εντυπωσιάζει,όμως σήμερα η ΒΜW με το i3 έκανε κάτι που κάνεις άλλος δεν τόλμησε αντιμετωπίζοντας  όλα τα προβλήματα που είχαν μέχρι σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: το βάρος, η αυτονομία, η πρακτικότητα, και το κόστος των μπαταριών, δεν αποτελούν πια πρόβλημα.

Δεν ξέρω αν το  i3 σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ιστορία  της αυτοκίνησης, αλλά μετά από την συμβίωση που είχα μαζί του, ότι και αν οδηγώ μου μοιάζει πολύ θορυβώδες και «πρωτόγονο».

Αν δεν σου χρειάζονται 5 θέσεις, αν έχεις τα χρήματα, αν δεν σε ενοχλούν οι πόρτες εύρημα και αν δεν θέλεις να περιμένεις πέντε χρόνια για να αγοράσεις σε προσιτή τιμή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο «επόμενης γενεάς», τότε-σήμερα- το i3 94Ah είναι μονόδρομος. Αν το οδηγήσεις, για λίγο, όταν βγεις έξω θα διαπιστώσεις ότι είναι και όμορφο-τελικά! Αρχίζεις να βλέπεις λεπτομέριες που δεν έιχες δει..

Εκέινα τα φώτα κάτω χαμηλά στον πίσω προφυλακτήρα, για παράδειγμα, είναι μια ρετρό πινελία σε ένα μοντέρνο αυτοκίνητο. Πως να εκτιμήσεις την ομορφία αν δεν την ζήσεις πρώτα?

Δεν με ευχαρίστησε

  • Ευκολάκι! Οι πόρτες και η τετραθέσια διαρρύθμιση.
  • Η τιμή και η διαδικασία φόρτισης που απαιτεί 10 ώρες.

Θα θυμάμαι

  • Το πρώτο πραγματικά χρηστικό, προσιτό και εύχρηστο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ισμήνη Φαμπίατου

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο