Τώρα στις διακοπές εκτός από το να μεταφέρουμε τα παιδάκια μας από και πρός τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες καλύπτουμε με το αυτοκίνητο μας και μεγάλες αποστάσεις.
Τηρούμε όμως τους κανόνες ασφαλείας όταν τα μεταφέρουμε στο αυτοκίνητο?
Ξέρετε ότι για την μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών παιδικών καθισμάτων?
Προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα παιδάκια μας από την κακή την ώρα αγοράζουμε ακριβά αυτοκίνητα με ασφάλεια 5 αστέρων..
Έχετε αλήθεια σκεφτεί ότι σε περίπτωση ατυχήματος ένα παιδάκι που κάθεται στο ειδικό καθισματάκι του μέσα σε ένα Saxo του 2000, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να μην τραυματιστεί σε σχέση με ένα άλλο παιδάκι που κάθεται “χύμα” μέσα σε μια Mercedes S Class?
Μανούλες, εσείς που κρατάτε στην αγκαλιά σας το παιδί σας στην θέση του συνοδηγού νομίζοντας ότι θα το σώσετε σε περίπτωση σύγκρουσης – θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τελικά το χρησιμοποιείτε για αερόσακο…
Ξέρετε ότι όταν ένα παιδί 5 ετών και βάρους 20κιλών βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο που συγκρούεται με ένα τοίχο- με ταχύτητα 50χλμ, την στιγμή της πρόσκρουσης εκσφενδονίζεται προς τα εμπρός με ορμή 350 κιλών. Δεν θα πω τι θα γίνει σε μετωπική σύγκρουση δύο κινούμενων αυτοκινήτων – εκεί θα τρομάξετε…
Συνήθως ακούμε ότι αυτοί που επέζησαν σε ένα τροχαίο ήταν οι άνθρωποι που φορούσαν τις ζώνες τους και εκείνα τα παιδιά που ήταν δεμένα στα ειδικά καθίσματα.
Μπαμπάδες, εσείς τι κάνετε?
Ξέρω κάποιοι θα σκεφτείτε ότι το κόστος είναι μεγάλο για την αγορά ενός καθίσματος, οκ συμφωνώ… Αλλά μιλάμε για την ζωή του παιδιού μας. Μια λύση που προτείνω είναι να μην ντραπείτε να ζητήσετε από κάποιον γνωστό σας το παιδικό καθισματάκι που είχε εκείνος όταν τα παιδιά του ήταν μικρά. Είμαι σίγουρη ότι με μεγάλη χαρά θα σας το δώσει…
Επίσης εάν νομίζετε ότι τα παιδιά μας θέλουν την παρέα μας στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου μάλλον είστε γελασμένοι.
Αυτό που θέλουν είναι να βρίσκονται μόνα τους και να μπορούν να βλέπουν έξω με το σωστό πάντα καθισματάκι και να αισθάνονται ασφάλεια.
Όταν τα εξασφαλίσουν όλα αυτά (privacy – ορατότητα – ασφάλεια) τότε θα χαλαρώσουν τόσο που θα αρχίσουν να ρωτάνε τα πάντα… (πιστέψτε με)
Όσον αφορά την μεταφορά των παιδιών σε άλλο αυτοκίνητο πχ. Παππού – γιαγιά – φίλου, προσπαθήστε να έχετε πάντα κάποιο εφεδρικό καθισματάκι, ή κανονίστε να μετακινηθείτε με το δικό σας αυτοκίνητο.
Παράλληλα καλό θα ήταν να λέτε στους παππούδες ότι δεν είναι ντροπή(!!) να φοράει κάποιος στα πίσω καθίσματα ζώνη, ιδίως όταν πρόκειται για την ασφάλεια του εγγονιού του.
Όσοι ανήκουμε στη δική μας γενιά γνωρίζουμε ότι ζούμε κατά λάθος(!) – και αυτό γιατί πριν 20-30 χρόνια τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είχαν πίσω ζώνες, άσε που πολλές φορές κοιμόμασταν στην εταζέρα με το σελτεδάκι της μαμάς μας!
Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονέας για το παιδικό κάθισμα:
- Διαβάστε σωστά τις οδηγίες τοποθέτησης του, είτε με ISOFIX, είτε με ζώνες.
- Το λοξό τμήμα της ζώνης του καθίσματος ή του αυτοκινήτου δεν πρέπει να περνά από τον λαιμό του παιδιού το δε εγκάρσιο τμήμα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται στα ισχία του παιδιού.
- Δεν τοποθετούμε ποτέ το παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, εφόσον υπάρχει ενεργός αερόσακος.
- Το κεφάλι του παιδιού δεν πρέπει να είναι πιο ψηλά από την πλάτη του καθίσματος.
- Το κάθισμα να είναι πιστοποιημένο.
- Η αγορά του καθίσματος πρέπει να γίνει με την παρουσία του παιδιού.
- Να το δοκιμάζετε επί τόπου και να ζητήσετε από τον πωλητή να σας εξηγήσει τη χρήση.
- Πριν αγοράσετε το παιδικό κάθισμα συμβουλευθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.
Πότε μαθαίνουν τα παιδιά να βάζουν ζώνη;
Μόνο όταν βλέπουν ότι και εμείς φοράμε πάντα ζώνη- ακόμα και για μια απόσταση μερικών μέτρων.
Μην κάνουμε τα ίδια λάθη.
Αρχίστε να εφαρμόζετε και να μαθαίνετε εσείς και τα παιδιά σας τους κανόνες ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο και στον δρόμο.
Εκπαιδεύστε τα παιδιά παίζοντας τον “Τροχονόμο”!
Μπορείτε να επινοήσετε παιχίδια ερωτήσεων για τα σήματα, την προταιρεότητα κτλ, θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδίων σε ότι έχει να κάνει με την τήρηση του ΚΟΚ και την ασφάλεια τους στους δρόμους.
Top Tip: Βεβαιωθείτε πρώτα ότι γνωρίζετε τον ΚΟΚ καλά! Δεν θέλουμε να μάθουμε στα παιδία μας αυτό που εμείς νομίζουμε ότι είναι σωστό, αλλά αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό!
Όταν απαντούν σωστά εκείνα κερδίζουν ένα δωράκι και εσείς εξασφαλίζετε το μέλλον των παιδιών σας… και των εγγονιών σας!
Τι καλύτερο; Τι πιό σημαντικό?
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ:
Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες των οχημάτων. Η ζώνη και τα παιδικά καθίσματα σώζουν ζωές.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου