Μπορεί το νέο Ford Focus 1.5 TDCi να μην είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο προηγούμενο μοντέλο που βρισκόταν κοντά μας από το 2009 μέχρι και το 2014, όμως το εκτεταμένο facelift που έγινε ανανέωσε το μοντέλο τόσο αισθητικά όσο και σε ότι αφορά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ήταν επιβεβλημένο προκειμένου να βρεθεί το Focus στο ίδιο επίπεδο με αυτοκίνητα του ανταγωνισμού όπως τα Opel Astra, VW Golf TSi 1.0 .
Εξωτερικό/ Σχεδίαση
Το νέο μοντέλο διατίθεται με νέους πιο «καθαρούς» κινητήρες, ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιαστικά εμπρός μέρος, ενώ έχει δεχτεί αρκετές βελτιώσεις στον σχεδιασμό και την ποιότητα του εσωτερικού.
Παράλληλα, το αμάξωμα έχει ενισχυθεί και οι βελτιώσεις στην ρύθμιση των αναρτήσεων και του τιμονιού υπόσχονται μια πιο ενδιαφέρουσα οδηγική εμπειρία.
Η διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο είναι εμφανής καθώς η απρόσωπη εμπρός εμφάνιση του προηγούμενου μοντέλου αναβαθμίστηκε χάρη σε μια προχωρημένη οκτάγωνη τραπεζοειδή μάσκα και λεπτότερους προβολείς που βρίσκονται ψηλά στο καπό.
Έτσι το επιτυχημένο νέο look της Ford- που θυμίζει Aston Martin- δίνει δυναμικά το παρόν και στο νέο Focus χαρίζοντας μια ξεχωριστή και αντικειμενικά όμορφή εμφάνιση πάρα το άχρωμο-άσπρο- χρώμα που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής.
Το προφίλ του αυτοκινήτου θυμίζει Focus, διατηρώντας το χαμηλό πίσω μέροςτης οροφής που χαρίζει αεροδυναμική γραμμή τόσο στο μάτι όσο και στην πράξη.
Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου με τα μικρά φωτιστικά σώματα είναι αυτό που έχει τις μικρότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, και για το γούστο μου είναι μάλλον άτολμο και άχρωμο.
Εσωτερικό/ Χώροι
Ανοίγοντας την πόρτα και πριν κοιτάξω μέσα στο αυτοκίνητο, το μάτι μου σταμάτησε στο πιο έξυπνο και απλό σύστημα προστασίας απέναντι στο γρατζούνισμα των πορτών-ever! Αυτό που θα γράψω θυμίζει εκπομπή telemarketing, αλλά.. πόσες φορές δεν έχετε στεναχωρηθεί όταν ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου σας σε ένα παρκινγκ και εκείνη χτυπά πάνω στο διπλανό αυτοκίνητο προκαλώντας ζημία στην πόρτα του αυτοκινήτου σας, αλλά και στο ταλαίπωρο διπλανό αυτοκίνητο?
Λοιπόν μηναπελπίζεστε! Η Ford χάρη στο σύστημα Door Edge Protector, σας απαλλάσσει από αυτό το άγχος.
Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικά απλό στη σύλληψη που χάρη σε ένα διακόπτη κοντά στον μεντεσέ της πόρτας με μηχανικό τρόπο εμφανίζει στις ακμές της πόρτας ένα μαλακό πλαστικό προστατευτικό που αγκαλιάζει τις ακμές της- και έτσι ώστε όταν ανοίγουν δεν γδέρνονται ούτε οι πόρτες του Focus ούτε και το χρώμα του διπλανού σας αυτοκινήτου. Συγνώμη εάν σας κούρασα με αυτό το απλό στην σύλληψη αλλά μεγαλειώδες στην αποτελεσματικότητα σύστημα, αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση η λειτουργία του-και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εξοπλισμός σε όλα τα αυτοκίνητα!
Μετά από αυτό η είσοδος μου στο εσωτερικό δεν προκάλεσε κάποια μεγάλη έκπληξη καθώς οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο περιορίζονται στην αντικατάσταση της περίπλοκης κεντρικής κονσόλας με μια νέα που έχει το ένα τρίτο των κουμπιών που είχε η προηγούμενη έκδοση.
Μάλιστα το αυτοκίνητο της δοκιμής στην κεντρική κονσόλα υπήρχε μια μεγάλη οθόνη 8’’χειρισμού αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός ελέγχει το ηχοσύστημα, το GPS, τον κλιματισμό και το κινητό τηλέφωνο.
Επιπρόσθετα ο οδηγός μπορεί να χειριστεί όλα αυτά τα συστήματα μέσω ενός πλήκτρου στο τιμόνι που ενεργοποιεί το σύστημα SYNC, το οποίο μέσω φωνητικών εντολών ενεργοποιεί και χειρίζεται με αξιόπιστο τρόπο τα παραπάνω συστήματα.
Ο πίνακας οργάνων φωτίζεται με έναν όμορφό μπλε φωτισμό, ενώ τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες προσδίδουν ένα ποιοτικό αέρα στο αυτοκίνητο. Το ταμπλό είναι μάλλον ογκώδες όμως η ποιότητα συναρμογής και η εργονομία βρίσκονται υπεράνω κριτικής και μάλλον πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.
Τα συστήματα ασφαλείας εκτός από το σύστημα ESP( το οποίο απενεργοποιείται από τα settings της κεντρικής οθόνης), το abs και τους 6 αερόσακους, περιλαμβάνειτώρα και ένα σύστημα συγκράτησης των φρένων για την εύκολη εκκίνηση στις ανηφόρες, αλλά και το Active City Stop που φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο σε περίπτωση απότομης ακινητοποίησης του εμπρός αυτοκίνητου.
Εννοείται ότι αυτό το σύστημα για ευνόητους λόγους δεν τόλμησα να δοκιμάσω την αποτελεσματικότητα του. Χάρη στο ρυθμιζόμενο τιμόνι βολεύτηκα εύκολα στο κάθισμα το οποίο μπορεί να παρέχει μέτρια πλευρική στήριξη, όμως είναι πολύ άνετο και ξεκούραστο στα μακρινά ταξίδια.
Οι χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί τόσο εμπρός όσο και πίσω, με την ρυθμιζόμενη σε μέγεθος θέση για δύο αναψυκτικά δίπλα από το χειρόφρενο να ξεχωρίζει. Το σύστημα κλιματισμού είναι πολύ αποδοτικό και εύκολο στον χειρισμό, ενώ όλοι οι διακόπτες έχουν μια ποιοτική λειτουργιά.
Ένα μικρό εργονομικό φάουλ έχει γίνει στην τοποθέτηση του διακόπτη για τα φώτα, καθώς όταν βγαίνει ο οδηγός ενεργοποιεί διαρκώς τα φώτα με το γόνατο του, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.
Το πίσω κάθισμα προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους στα γόνατα για τρεις ενήλικες και μόνο επιβάτες άνω του 1,80 ίσως παραπονεθούν για το ύψος της οροφής.
Αντίθετα, ενώ ο χώρος των αποσκευών με 317 λίτρα είναι στενός, ρηχός και βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, εγώ προσωπικά αυτό το συγχωρώ γιατί το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας ενός χαρακτηριστικού του αυτοκίνητου που προσδίδει άνεση και ασφάλεια.
Βλέπετε η πίσω ανάρτηση του Focus με τούς πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σε συνδυασμό με τους μεγάλους σε διάμετρο τροχούς κλέβουν αρκετό ωφέλιμο χώρο αποσκευών, κάνοντας δύσκολη την ζωή των γονιών που θέλουν να χωρέσουν εκεί το παιδικό καροτσάκι τους και τα λοιπά συμπράγκαλα.
Φυσικά, προσωπικά όταν είναι να επιλέξω μεταξύ οδικής συμπεριφοράς και χώρων τις περισσότερες φορές κλείνω προς την οδική συμπεριφορά-οπότε η επιλογή της Ford να θυσιάσει λίγο από τον χώρο αποσκευών για μια υψηλών προδιαγραφών ανάρτηση με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.
Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα Μc Pherson εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και είναι σοφά ζυγισμένη μεταξύ άνεσης και σπορτίφ συμπεριφοράς.
Οι γερμανοί για να καθησυχάσουν κάποιες γκρίνιες του ειδικού τύπου σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, δαπάνησαν ατελείωτες ώρες στην ρύθμιση της ανάρτησης και της αίσθησης του τιμονιού και σε ότι αφορά εμένα δεν άφησαν κανένα περιθώριο για κριτική σε αυτό τον τομέα. Το τιμόνι έχει πού καλή αίσθηση στα γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα είναι μαλακό στο παρκάρισμα και «κόβει» πολύ.
Κινητήρας/ Μετάδοση
Το Focus 1.5 TDCi της δοκιμής διαθέτει ένανυπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 1,5 λίτρων που στοχεύει στην χαμηλή κατανάλωση καυσίμων. Οι μηχανικοί της Ford ρύθμισαν με πιο ήπιο τρόπο την χαρτογράφηση της τροφοδοσίας και έτσι η απόδοση του φτάνει μόλις τους 95 ίππους στις 3,600 σαλ και η ροπή τα 27,5Ν/Μ στις 2,000σαλ.
Άλλα δεν είναι μόνο κινητήρας που είναι σχεδιασμένος για οικονομία-υπάρχει μια σειρά από συστήματα όπως το σύστημα Start/Stop, το σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα, αλλά και τα λάστιχα χαμηλής τριβής μαζί με τις γρίλιες της μάσκας που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την ταχύτητα για να βελτιώνουν την αεροδυναμική.
Στην θεωρία το αυτοκίνητο καταναλώνει κάτω από 4 λίτρα/ 100χλμ και εκπέμπει 98 γρ. CO2 πείθοντας με αυτόν τον τρόπο το «ευαίσθητο σε θέματα οικολογίας» ελληνικόφορολογικό σύστημα να μην του επιβάλλει τέλη κυκλοφορίας.
Στην πράξη όμως ο κινητήρας θα καταναλώσει μέσα στην πόλη γύρω στα 6 λίτρα, ενώ στο ταξίδι με πολύ προσοχή μπορεί να πετύχετε και 5,2 λίτρα/ 100 χλμ. εάν οδηγείτε με ταχύτητες κάτω των 140 χλμ.
Ένα πυκνής κλιμάκωσης και με πολύ θετικό κούμπωμα εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να μεταφέρει την δύναμη στους μπροστινούς τροχούς.
Σε συνδυασμό με τον πολύ μαλακό και ακριβή συμπλέκτη, το κιβώτιο ταχυτήτων καταφέρνει να αναδείξει τα καλά στοιχέια του κινητήρα. Σε ότι αφορά τον συμπλέκτη όμως παρατήρησα ότι εάν παρασυρθείς και αρχίσεις να τον πιέζεις πολύ, θα ζεσταθεί εύκολα και θα χάσει γρήγορα ένα μεγάλο μέρος από την απόδοση του.
Ας μην μείνουμε άλλο στον κινητήρα λοιπόν, αλλά ας δούμε πως συμπεριφέρεται το νέο Focus 1.5 TDCi μέσα στην πόλη.
Στην Πόλη
Το Focus με διαστάσεις 4,36Χ 1,82 μέτρα το Focus είναι ίσως το μεγαλύτερο σε διαστάσεις αυτοκίνητο της κατηγορίας, όμως χάρη στο μαλακό τιμόνι και την καλή ορατότητα κινείται και παρκάρει με άνεση μέσα στην πόλη. Το σύστημα πλοήγησης που διαθέτει το αυτοκίνητο της δοκιμής σε συνδυασμό με το σύστημα SYNC2 κάνουν εύκολη την ζωή μέσα στην πόλη.
Η ηχομόνωση είναι εξαιρετική και έτσι ο θόρυβος και οι κραδασμοί του πετρελαιοκινητήρα μένουν έξω από την καμπίνα μαζί με τον θόρυβο από τις λακκούβες.
Η ποιότητα συναρμολόγησης και η άνετη ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους ισοπεδώνουν τις ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να είναι χαλαρές και να κοπανάνε.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο το Focus 1.5 TDCi βρίσκεται πραγματικά στο σπίτι του. Ο μικρός πετελαιοκινητήρας- όταν πάρει φόρα την κρατάει- και με την βοήθεια του κιβωτίου ταχυτήτων με τις 6 μακριές ταχύτητες διατηρεί άνετα ταχύτητες 160 χλμ καταναλώνοντας πάντα λιγότερα από 7 λίτρα / 100 χλμ.
Το αεροδυναμικό αμάξωμα δεν παράγει αεροδυναμικούς θορύβους ενώ όσο ο κινητήρας δεν ξεπερνά τις 3,500 σαλ η καμπίνα είναι εξαιρετικά ήσυχη. Το τιμόνι έχει καλή αίσθηση και το αυτοκίνητο είναι σταθερό σε κάθε είδος οδοστρώματος, ενώ το αμάξωμα χάρη στην μελετημένη αεροδυναμική του αδιαφορεί εντελώς για τους πλάγιους ανέμους διατηρώντας αμετάβλητη την πορεία του.
Στρίβωντας
Σε δρόμους με κλειστές στροφές έχεις να κάνεις με δύο διαφορετικές τάσεις. Από την μια έχεις ένα ζυγισμένο πλαίσιο με ένα άμεσο τιμόνι που σου φωνάζει να οδηγήσεις γρήγορα και από την άλλη έχεις έναν κινητήρα που βαριέται!
Χάρη στα πολύ καλά χαρακτηριστικά του πλαισίου μπορείς πάντα να οδηγήσεις γρήγορα σε ένα κατηφορικό δρόμο, καθώς το αυτοκίνητο είναι ουδέτερο και τελικά μαζεύει χιλιόμετρα.
Το σίγουρο είναι πάντως οι δυνατότητες του πλαισίου είναι τέτοιες που ο κινητήρας των 95 ίππων δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το φέρει σε δύσκολή θέση.
Η λύση είναι να ξοδευτέιτε λιγο περισότερο από τα €17,500 που κοστίζει η έκδοση με τους 95 ίππους και να επιλέξετε την εναλλακτική του ίδιου πετρελαιοκινητήρα των 1.5 λίτρων με 120 ίππους – που είναι ζωντανός και εξίσου οικονομικός.
Δεν με ευχαρίστησε
- Ο αδύναμος κινητήρας 1,5TDCi
Θα θυμάμαι
- Την τέλεια ρύθμιση ανάρτησης και του τιμονιού
- Την ποιότητα κατασκευής και την κορυφαία ποιότητας κύλισης.
Ισμήνη Φαμπιάτου