Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασσικο ΑυτοκινητοΙστορίαAlfa Romeo Montreal -Ιστορία (Video)

Alfa Romeo Montreal -Ιστορία (Video)

Alfa_Romeo_Montreal_000Το 1967 για να γιορτάσει ο Καναδάς τα 100 χρόνια της ίδρυσης του διοργάνωσε μια παγκόσμια έκθεση στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ όπου προσκάλεσε όλες οι χώρες του κόσμου να συμμετέχουν ώστε να εκθέσουν τις καινοτομίες και τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.

Η Ελλάδα δεν έστειλε ούτε ένα ντενεκέ φέτα, όμως στο περίπτερο της Ιταλίας η Alfa Romeo κατείχε μια περίοπτη θέση με ένα πρωτότυπο σπορ μοντέλο που έμελλε να αφήσει εποχή!

Marcello Gandini Q&ATο πρωτότυπο

Το πρωτότυπο έφτασε στον Μόντρεαλ με την Alfa Romeo να μην το έχει ονοματίσει και έτσι το κοινό προκειμένου να μπορεί να αναφέρεται  σε αυτό το βάφτισε Alfa Romeo Montreal – και έτσι το όνομα καθιερώθηκε.

Τα Alfa Romeo Montreal σχεδιάστηκε από τον οίκο Bertone και ήταν βασισμένο στο σασί της Alfa Romeo Giulia Sprint GT, ενώ την μαεστρία στην σχεδίαση του αυτοκινήτου ανέλαβε ο διάσημος τότε Ιταλός  σχεδιαστής Marcello Gandini – δημιουργός και άλλων όμορφων αυτοκίνητων όπως για παράδειγμα η Lamborghini Miura.

Αρχικά σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη χρησιμοποιήθηκεο τετρακύλινδρος κινητήρας των 1.600 cc της Alfa Romeo Giulia Ti.

Alfa_Romeo_Montreal_900Στην έκθεση ο κόσμος που την έβλεπε επηρεασμένος από τις εισροές αέρα πίσω από τις πόρτες, νόμιζε ότι το Alfa Romeo Montreal είχε τον κινητήρα πίσω, όμως στην πραγματικότητα ο κινητήρας ήταν μπροστά σε εγκάρσια θέση με κατανομή βάρους 60% μπροστά και 40% πίσω.

Η Alfa Romeo χρησιμοποίησε την Montreal για να διαφημίσει το σήμα και τα προϊόντα της σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στην συνέχεια έγινε μόνιμο έκθεμα στο μουσείο της.

Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε παγκοσμίως το κοινό για την Montreal οδήγησε την Alfa Romeo τρία χρόνια αργότερα να βάλει στην παραγωγή ένα αυτοκίνητο που βασιζόταν στο πρωτότυπο του Montreal- και σκέφτηκε να το ονομάσει Alfa Romeo Montreal!

Το μοντέλο παραγωγής

To Alfa Romeo Montreal παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1970 και ενώ εμφανισιακά ήταν παρόμοια με το πρωτότυπο, η έκδοση παραγωγής αποδείχθηκε σε ότι αφορά τα μηχανικά της μέρη – πολύ καλύτερη!

Κινητήρας

Alfa_Romeo_Montreal_010Σε αντίθεση με τα δύο εκθεσιακά πρωτότυπα του ’67 το νέο Μόντρεαλ παραγωγής ήταν ένα κανονικό  2+2 coupe εξοπλισμένο με έναν κινητήρα διαμάντι των 2.6-λίτρων V8 -βασισμένο σε μια εξημερωμένη έκδοση του 33 Stradale-με ψεκασμό της SPICA,  ξηρό κάρτερ και μηχανικό κιβώτιο ZF πέντε ταχυτήτων.

Με 197 ίππους στις 6,500 σ.α.λ., το Μόντρεαλ επιτύγχανε μέγιστη ταχύτητα 224 km / και  επιτάχυνση 0-100 km / h σε 7 δευτερόλεπτα-επιδόσεις που εκείνη την εποχή την κατέτασσαν στα Supercars.

Πλαίσιο-Αναρτήσεις

Το πλαίσιο ήταν δανεισμένο από την Alfa Romeo GTV και είχε δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς, διπλά ψαλίδια με ελικοειδή ελατήρια – μπροστά, ενώ πίσω ο γνωστός άξονας με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης άφηνε υποσχέσεις για ατέλειωτες πλαγιολισθήσεις.

Δυστυχώς όμως τα δυναμικά χαρακτηριστικά του πλαισίου αποδείχθηκαν ανίκανα να διαχειρισούν την δύναμη και την ροπή του V8 και έτσι η οδική συμπεριφόρα της Alfa Romeo Montreal θα περάσει στην ιστορία σαν “προβληματική¨..

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Alfa_Romeo_Montreal_04 Η προσαρμογή του πρωτότυπου που σχεδιάστηκε από τον Marcello Gandini στις πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας και τις προδιαγραφές του αυτοκίνητου παραγωγής αποδείχθηκε πολύ πιο περίπλοκη από ότι αρχικά υπολόγιζαν οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Alfa Romeo.

Η απόφαση για την τοποθέτηση του V8 (33 Stradale)- αντί του τετρακύλινδρου κινητήρα με τον οποίο είχε εξοπλιστεί το πρότυπο στην έκθεση του Μόντρεαλ, σήμαινε ότι το πλαίσιο έπρεπε  να τροποποιηθεί εντελώς στο μπροστινό μέρος.

Η γιγαντιαία εισαγωγή αέρα τύπου ΝΑCA πάνω στο καπό για παράδειγμα δεν ήταν για να ψύχει τον κινητήρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος κάτω από το κάλυμμα ώστε να χωρέσει το σύστημα ψεκασμού και το μεγάλο φίλτρο αέρα.

Ήταν μάλιστα πρόχειρα φτιαγμένη, με αποτέλεσμα να περνάει νερό και να σκουριάζει η αντλία του injection που βρισκόταν ακριβώς από κάτω!

Η λύση/γιατροσόφι για το πρόβλημα ήταν να λύνεται η εισαγωγή και να στεγανοποιούνται τα εξαρτήματα με σιλικόνη..

Το γενικότερο Design του Alfa Romeo Montreal ήταν παρόμοιο με το αρχικό διατηρώντας κάποιες λεπτομέρειες όπως τα μπροστινά στρογγυλά φώτα που καλύπτονται εν μέρει από τις χαρακτηριστικές “γρίλιες” που κρύβονται όταν αναβουν, ενώ διατηρήθηκαν και οι εισροές αέρα πίσω από τις πίσω πόρτες, που εκτός ότι χρησίμευαν για τον εξαερισμό της καμπίνας  θεωρήθηκαν και βασικό σχεδιαστικό γνώρισμα του εκθεσιακού μοντέλου και έτσι παρέμειναν.

Εσωτερικό

Alfa_Romeo_Montreal_300Ο εσωτερικός σχεδιασμός της Alfa Romeo Montreal ήταν τυπικά ιταλικός-δηλαδή, κομψός και σπορ. Τα μεγάλα άνετα καθίσματα με τα προσκέφαλα (τύπου bucket), το τιμόνι – πραγματικό κομψοτέχνημα, και το εντυπωσιακό ταμπλό με τους δύο τεράστιους κυκλικούς πίνακες οργάνων να κυριαρχούν πίσω από το τιμόνι κέρδιζαν το βλέμμα του οδηγού.

Σαν γνήσιο αυτοκίνητο GT, η Alfa Romeo Montreal εξοπλιζόταν με πίσω καθίσματα που όμως ήταν κατάλληλα μόνο για παιδιά και σύστημα κλιματισμού για τις καλοκαιρινές βόλτες στην Riviera.

Λίγο χαμηλότερα και προς το κέντρο του ταμπλό ήταν τοποθετημένο ένα ποιοτικό ραδιόφωνο και ακριβώς από κάτω από μια σειρά από διάφορους διακόπτες και ρυθμιστές θερμοκρασίας ολοκληρώαν την εικόνα.

Περιέργως το εσωτερικό ήταν εξαιρετικά λειτουργικό, ο πίνακας οργάνων ήταν ακριβής και πλήρης ενώ η εργονομία και η ισορροπημένη θέση οδήγησης ξεχώριζε την Alfa Romeo Montreal από τα ανταγωνιστικά μοντέλα.

Αγωνιστική Ιστορία

Alfa_Romeo_Montreal_10020Αν και η της Alfa Romeo Montreal δεν είχε σχεδιαστεί για αγώνες, οι άνθρωποι της  Autodelta γοητευμένοι από την μοναδική εμφάνιση του αυτοκινήτου έκαναν μια προσπάθεια να συμμετασχουν στην κατηγορία Group 4 στα τέλη του 1972 στο Montreal.

Η έκδοση Autodelta είχε κινητήρα 2.997 cc και ισχύ 370 hp στις 9000 σ.α.λ. και παρουσιάστηκε στο London Racing Car Show τον Ιανουάριο του 1973, όμως το πλαίσιο αδυνατούσε ακόμη και με την φροντίδα των καλυτερων μηχανικών να διαχειριστεί την επιπλέον δύναμη…

Η πορεία της ομάδας δεν ήταν εντυπωσιακή (για να το πούμε ευγενικά) αφού ακόμη και η Autodelta δεν κατάφερε ποτέ να μετατρέψει αυτό το πανέμορφο αυτοκίνητο βόλτας σε ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό.

«Πρώτυπη» Γραμμή Παραγωγής

Alfa_Romeo_Montreal_1001Η παραγωγή της Alfa Romeo Montreal ήταν οικονομικά ασύμφορη, αφού σε μια στιγμή παράνοιας του ιταλικού κρατισμού της δεκαετίας των συνδικάτων-οι επίτροποι  των συνδικάτων που συμμετέιχαν στις αποφάσεις της εταιρείας-αποφάσισαν το αυτοκίνητο να κατασκευάζεται σε δύο εργοστάσια..

Η Alfa Romeo Montreal φτιαχνόταν κάπου στην μέση- μεταξύ του εργοστασίου της Alfa Romeo στο Arese και των εγκαταστάσεων Carrozzeria Bertone. Πήγαινε και ερχόταν μια-δύο φορές για να παιρνει αέρα!

Αρχικά λοιπόν το πλαίσιο κατασκευαζόταν στο Arese, και στην συνέχεια το έστελναν στις εγκαταστάσεις της Bertone όπου διαμορφωνόντουσαν και τοποθετούνταν τα διάφορα μέρη του αμαξώματος και το πανέμορφο χειροποίητο εσωτερικό.

Όταν οι εργασίες του αμαξώματος τελείωναν στις εγκαταστάσεις της Carrozzeria Bertone, τότε η Alfa Romeo Montreal φορτωνόταν πάλι στο τρένο και οδηγείτο πίσω στο εργοστάσιο στην Arese για να εγκατασταθεί ο κινητήρας, τα μηχανικά μέρη και οι αναρτήσεις.

Παράνοια

Μπορώ να πω ότι διαβάζοντας για την ασυνάρτητη αυτή γραμμή παραγωγής ένοιωσα ένα ρίγος ανακούφισης  διαπιστώνοντας ότι επιτέλους κάποιοι μπόρεσαν να ξεπεράσουν τους έλληνες συνδικαλιστές στην ανοργανωσιά και την προχειρότητα. Και όπως είδαμε και σε τόσες πολλές περιπτώσεις και στην χώρα μας, η ανοργανωσιά και η έλλειψη προγραμματισμού κοστίζουν ακριβά..

Alfa_Romeo_Montreal_03Το Alfa Romeo Montreal ήταν μια εμπορική αποτυχία εξαιτίας του υψηλότατου κόστους παραγωγής που την υποχρέωνε να πωλείται στον τελικό καταναλωτή σε τιμή υψηλότερη από εκείνη μιας Porsche 911 ή μιας Jaguar E-Type- ενώ την χαριστική βολή την έριξε η πετρελαϊκή κρίση που άλλαξε τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας για πάντα.

Παρόλο που η παραγωγή του Alfa Romeo Montreal παρατάθηκε μέχρι το 1977 συνολικά κατασκευάστηκαν μόνο 3.925 μονάδες-και έτσι μέσα από μια εμπορική αποτυχία γεννήθηκε ένα από τα πιο όμορφα κλασσικά αυτοκίνητα όλων των εποχών!

ΒΑΛΤΕ ΤΕΡΜΑ ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO!!!

VIDEO

Όλα αυτά τα χρόνια- όσο αστείο και σας φανεί-η Alfa Romeo Montreal δεν πούλησε ποτέ επίσημα κάποιο Montreal ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε στον Καναδά όπου έκανε το ντεμπούτο της, αφού η Alfa δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων στη Βόρεια Αμερική.

Ένα από τα πιο ποθητά αυτοκίνητα..

Έτσι σήμερα το Alfa Romeo Montrealείναι ένα περιζήτητο συλλεκτικό αυτοκίνητο, καθώς οι λίγες μονάδες που έχουν επιβιώσει λατρεύονται από τους λάτρεις της Alfa Romeo που είναι ερωτευμένοι με την ομορφιά και την ιστορία της αδιαφορώντας για την γκρίνια και τα αρκετά προβλήματα που προκύπτουν από την συμβίωση μαζί της..

Σας θυμίζει κάτι?

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Πηγές:  MUSEO STORICO ALFA ROMEO, DtRockstar1, Wikipedia, The Alfa Romeo Montreal Website , 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο