Το μοναδικό αυτοκίνητο που αγόρασα ποτέ μου (με τον μισθουλάκο μου σε άπειρες δόσεις) ήταν ένα Citroen VTS-οπότε φαντάζεστε ότι για να καταλήξω σε εκείνο κόκκινο Saxo που με συντρόφεψε για αρκετά χρόνια μέχρι το 2006 το είχα ψάξει από όλες τις πλευρές!
Έχω άλλη σχέση με τα VTS- μου αρέσουν δεν το κρύβω, αλλά όπως λένε «ότι αγαπάς το παιδεύεις»! Είχα την περιέργεια και την ανάγκη να ανακαλύψω τα πάντα για το πώς συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο του οποίου οι επιδόσεις το κάνουν να κατοικεί στα όνειρα πολλών νέων –και όχι μόνο-ανθρώπων.
Μια γρήγορη ματιά στο internet αρκούσε για να καταλάβω ότι αυτό που ξεκίνησα να μάθω θα το μάθαινα έτσι και αλλιώς: Citroen C4 VTS, 2,000 κ.εκ. 177 ίπποι , 0-100 σε 8,3¨, τελική 225 χλμ/ω,
Εξωτερική Εμφάνιση
Σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση του Citroen C4 VTS το σπορτίφ σχήμα του τιμά με τον καλύτερο τρόπο τα γράμματα VTS. Είναι φρέσκο, χαμηλό, φαρδύ και αιχμηρό κάτι που το κάνει να διαφέρει ουσιαστικά από τα ανταγωνιστικά μοντέλα στα οποία συχνά χρειάζεται να δεις το σήμα για να καταλάβεις την μάρκα τους.
Η παράδοση της Citroen βρίσκεται εδώ με το χαμηλό καπό να τονίζει τις ιδιαίτερες-και μάλλον όχι και τόσο όμορφες- ζάντες και με την μάσκα με τον «λοχία» στο κέντρο της να δείχνει περήφανα την γαλλική προέλευση του αυτοκινήτου.
Τα μεγάλα σε μέγεθος φωτιστικά σώματα εκτός από όμορφα προσφέρουν και πολύ καλό φωτισμό-καθώς τα Xenon που περιέχουν διαθέτουν ένα σύστημα που «γυρνά» την δέσμη τους μαζί με το τιμόνι-όπως στις παλίες καλές μέρες!
Το πίσω μέρος του Citroen C4 VTS είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό με την μεγάλη γυάλινη επιφάνεια της πίσω πόρτας να χαράζει από μόνη της το σουλούπι του αυτοκίνητου.
Ο αεροδυναμικός συντελεστής 0,28 συνεχίζει την παράδοση των πραγματικών Citroen και επιτυγχάνεται χάρη στην κοφτή γραμμή που επέλεξαν οι σχεδιαστές του Citroen C4 VTS. Από πίσω τα ψηλά τοποθετημένα φώτα παραμένουν και το μόνο που προδίδει σε εκείνους που ακολουθούν ότι πρόκειται για την δυνατή έκδοση είναι μια μεγάλη αεροτομή και η οβάλ απόληξη της εξάτμισης.
Η Citroen διάλεξε τον δρόμο της διακριτικότητας για το Citroen C4 VTS καθώς δεν θα βρείτε ούτε φουσκωμένα φτερά, ούτε σήματα για να σας πληροφορούν για την ιπποδύναμη του αυτοκίνητου. Το λογότυπο VTS έχει μετακομίσει στο κάτω μέρος του πίσω φτερού και χρειάζεται να πέσει το μάτι εκεί για να το προσέξεις.
Εσωτερικό/Χώροι
Έχοντας ενθουσιαστεί με τη εξωτερική εμφάνιση και έχοντας στο μυαλό μου την χαμηλή τιμή του αυτοκίνητου ανοίγοντας την πόρτα για να μπω στο εσωτερικό προετοιμάστηκα για αρκετή τσιγκουνιά στο εσωτερικό-όπως συνήθιζε τότε η εταιρεία σε κάποια μοντέλα της.
Ε λοιπόν καμία σχέση! Η μεγάλη πόρτα του Citroen C4 VTS άνοιξε αποκαλύπτοντας ένα ποιοτικό εσωτερικό ενώ- πριν καθίσω στα βελούδινα καθίσματα, το μάτι μου σταμάτησε για λίγο στον όμορφο αλουμινένιο μασπιέ με το λογότυπο της Citroen.
Οι βαριές πόρτες -που έχουν και μια πολύ πρακτική πλαφονιέρα στο κάτω μέρος τους- έκλεισαν με έναν βαρύ γερμανικό γδούπο. Η ποιότητα βρίσκεται παντού, από τα μαλακά πλαστικά, του ταμπλό μέχρι την βαθειά χορταστική επένδυση στις πόρτες και στα πλαϊνά.
Η αίσθηση φιλοξενίας που εκπέμπει το εσωτερικό τονίζεται ακόμη περισσότερο από τον πρακτικό δερμάτινο «τεμπέλη» μεταξύ των δύο καθισμάτων που μετακινείται σε δύο θέσεις .Το κεντρικό μέρος του ταμπλό στολίζεται από ένα φύλο γυαλισμένου αλουμινίου που μαζί με το αλουμινένια πεντάλ και λεβιέ ταχυτήτων κερδίζουν το βλέμμα.
Τα καθίσματα του Citroen C4 VTS είναι ποιοτικά και έχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη, ενώ οι χώροι τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες είναι απόλυτα επαρκείς. Ο οδηγός βρίσκει εύκολα την σωστή θέση για να οδηγήσει καθώς το κάθισμα και το τιμόνι είναι πολύρυθμιζόμενα- όμως η ορατότατα προς τα πίσω είναι απλά προβληματική!
Ο χώρος αποσκευών του Citroen C4 VTS με 320 λίτρα χωρητικότητα μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, αλλά είναι τετραγωνισμένος και απόλυτα πρακτικός.
Δεν έχω μιλήσει ακόμα για τον πίνακα οργάνων και για το τιμόνι… το προσέξατε ε?
Από πού να ξεκινήσω τώρα.. Ας μιλήσουμε για το τιμόνι! Πώς να χωνέψω ότι στον βωμό της πρωτοτυπίας οι άνθρωποι της Citroen έκαναν και πάλι το θαύμα τους-όπως τότε την εποχή που οι περίφημοι «δορυφόροι» έκαναν τους ιδιόκτητες των Gs και των πρώτων BX να ψάχνονται για να βγάλουν φλάς και τελικά να προσγειώνονται τον Άδη..
Πώς να καταπιείς το περίεργο τιμόνι με το κέντρο που δεν περιστρέφεται και που είναι κυριολεκτικά πηγμένο στα κουμπιά και στα λαμπάκια? Τα χέρια μου μπλέχτηκαν τόσες πολλές φορές επάνω στην κολώνα του τιμονιού που κουράστηκα να καταριέμαι αυτόν που σκέφτηκε να κάνει τα απλά πράγματα… πολύπλοκα!
Έλεος! Αλλά έτσι είναι η Citroen-και όπως μας έχει δείξει και παλιότερα στον τομέα της εργονομίας της αρέσει να διαφέρει!
Ευτυχώς που είχα ήδη οδηγήσει το C4 Picasso πριν από λίγους μήνες και είχα μάθει ότι η κόρνα βρίσκεται σε ένα καλά κρυμμένο πλήκτρο κάτω από το τιμόνι περιτριγυρισμένη από τους διακόπτες της ανακύκλωσης του αέρα και του ραδιοφώνου… αχρείαστη να είναι δηλαδή!
Ευτυχώς τα χειριστήρια του διζωνικού κλιματισμού και του ηχοσυστήματος βρίσκονται και στην κεντρική κονσόλα στην κλασική διάταξη που την συναντάμε στα αυτοκίνητα της PSA.
Τα ίδια περίπου έχω να πω και για τον πίνακα οργάνων στο κέντρο του ταμπλό του Citroen C4 VTS. Δεν λέω… είναι πρακτικός και μου άρεσε στο Picasso που απελευθέρωνε χώρο για δύο πολύ μεγάλα ντουλάπια, όμως νομίζω ότι συμφωνείτε ότι αφαιρει πολλούς βαθμούς από την σπορ ατμόσφαιρα που οφείλει να έχει ένα αυτοκίνητο με το λογότυπο VTS στο εσωτερικό του.
Το ψηφιακό στροφόμετρο που έχει τοποθετηθεί στην κολώνα- πίσω από το τιμόνι εύρημα – και που γίνεται κόκκινο όταν πλησιάζουν οι στροφές στον κόφτη μου άρεσε περισσότερο, μόνο που θα προτιμούσα να είχε πιο ευκρινείς(μεγάλες) ενδείξεις.
Από την άλλη πλευρά η δερμάτινη στεφάνη του τιμονιού έχει πολύ καλή αφή και διάμετρο, ενώ καταλήγει σε μια κρεμαγίερα 2,9 στροφών που μπορεί να είναι κάπως βαριά, αλλά παραδίδει μαθήματα ακριβείας σε ότι αφορά την επικοινωνία του οδηγού με τους εμπρός τροχούς.
Προκειμένου το αμάξωμα του Citroen C4 VTS να πετύχει στα «καταραμένα» crash tests έφτασε σχεδόν τα 1400 κιλά κόβοντας έτσι τον ενθουσιασμό του δίλιτρου κινητήρα και του κοντού κιβωτίου ταχυτήτων.
Το καλό βεβαία με το αυξημένο βάρος είναι ότι το αμάξωμα είναι τόσο στιβαρό που σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης δεν επιτρέπει στο εσωτερικό να ακουστεί ο παραμικρός τριγμός παρά την κάπως ξερή και σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης.
Αναρτήσεις/ Φρένα
Τα πετάλια του γκαζιού και του αμπραγιάζ στο Citroen C4 VTS είναι και αυτά κάπως βάρια, όμως το μεσαίο πετάλι είναι απόλαυση. Όσο το πατάς τόσο φρενάρει-χωρίς να έχει εκείνο το απότομο δάγκωμα στην αρχή στο οποίο μας έχουν συνηθίσει τα περισσότερα αυτοκίνητα με καλά φρένα.
Είναι απόλαυση να φρενάρεις με το Citroen C4 VTS- καθώς τα φρένα του έχουν την δύναμη, την αντοχή και κυρίως το ζύγισμα που χρειάζεται για να ξεφύγεις και να αρχίσεις να οδηγείς όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Απλές λύσεις που απλά …δουλεύουν!
Στο ίδιο μοτίβο αποτελεσματικής απλότητας κινούνται και οι αναρτήσεις, καθώς θα βρούμε γόνατα Mc Pherson εμπρός και τον κλασσικό ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Τι να πω…οι άνθρωποι είναι μάγοι!
Κινητήρας
Ο δίλιτρος κινητήρας του Citroen C4 VTS δεν νοιώθει ευτυχισμένος κάτω από τις 4,000 σαλ, και μοιάζει να βρίσκεται στο στοιχείο του μετά τις 5,000 και μέχρι τις 7,100 σαλ -όπου δείχνει την χαρά του με έναν έντονο αλλά σπορτίφ θόρυβο που κάνει την οδήγηση απολαυστική.
Ακόμα και εκεί ψηλά όμως σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ότι έχει 180 ίππους –κάτι που οφείλεται στο αυξημένο βάρος του αμαξώματος.
Το κιβώτιο ταχυτήτων του Citroen C4 VTS είναι μια περίεργη ιστορία!
Είναι ασαφές με μεγάλες διαδρομές και από πλευράς αίσθησης θυμίζει δυστυχώς το Saxo VTS που κάποτε είχα- αφού οι αλλάγές ταχυτήτων γίνονται στο περίπου.. Η διαφορά με το Saxo είναι πως στο C4 όταν συνηθίσεις στην ασάφεια, το κιβώτιο έχει την δυνατότητα να αλλάζει ταχύτητες με τέρμα γκάζι χωρίς να σκαλώνει-κάτι που βοηθά στην γρήγορη οδήγηση.
Επιπλέον το κιβώτιο αυτό έχει πέντε κοντές σχέσεις κάτι που κάνει την έλλειψη ροπής στις χαμηλές σαλ του κίνητρα και το αυξημένο βάρος να μην ενοχλούν τόσο πολύ –όσο το αυτοκίνητο δεν ταξιδεύει σε αυτοκινητόδρομο.
Στην Πόλη
Μέσα στην πόλη το Citroen C4 VTS ελίσσεται με άνεση και το μόνο που θα κουράσει είναι η αντιπαράθεση της σκληρής ανάρτησης με τους χιλιομπαλωμένους δρόμους μας. Παράλληλα η κακή ορατότητα προς τα πίσω εξαιτίας της φαρδιάς πίσω κολώνας και της έντονης κλίσης του παρμπρίζ θα σας κουράσει στο παρκάρισμα και θα σας κάνει να ευγνωμονείτε την αντιπροσωπία που διαθέτει το αυτοκίνητο με το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος στον βασικό εξοπλισμό.
Η κατανάλωση των 12-14 λίτρων στην πόλη είναι μάλλον υπερβολική, και δείχνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι φτιαγμένο για να συνωστίζεται μαζί με την «πλέμπα» στην Λ. Κηφισιάς.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκιντοδρομο η έλλειψη 6ης σχέσης στο κοντό κιβώτιο ταχυτήτων του Citroen C4 VTS αναγκάζει τον κινητήρα να περιστρέφεται σε υψηλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα- σε συνδυασμό με την κάπως ξερή ανάρτηση, να κουράζει τους επιβάτες σε ένα μεγάλο ταξίδι.
Αυτό είναι κρίμα γιατί το αμάξωμα καταφέρνει να κινείται με μεγάλες ταχύτητες χωρίς αεροδυναμικούς θορύβους και με απόλυτη σταθερότητα. Στις ανοικτές στροφές του αυτοκινητοδρόμου το C4 VTS αποζημιώνει τους επιβάτες του( ή.. μάλλον μόνο τον οδηγό!) καθώς το άριστο τιμόνι και οι περιορισμένες κλίσεις επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να στρίβει με ταχύτητες αυτοφώρου χωρίς να ιδρώνει το αυτί του.
Χάρη στην καλή του αεροδυναμική το C4 VTS είναι και σχετικά οικονομικό (περίπου 9 λίτρα /100 χλμ), ενώ στις ευθείες θα φτάσει εύκολα τα 210 χλμ/ω- μετά θέλει λίγο υπομονή για να δεις τα 225 χλμ/ω που υπόχεται η Citroen.
Στις Στροφές
Το Citroen C4 VTS είναι και Citroen και VTS!
Θέλει ανοικτούς δρόμους και στροφές, φουρκέτες και χωριουδάκια, θέλει να το οδηγάς χωρίς προορισμό- και όταν τελικά φτάνεις στον προορισμό σου να θέλεις να ξαναγυρίσεις και να ξαναπάς!
Το αυτοκίνητο βρίσκεται από πλευρά κρατήματος αρκετά κοντά με ένα Renault Clio Sport όχι σε απόλυτα νούμερα, όσο σε επίπεδο διασκέδασης. Μπορεί το μεγάλο βάρος αρχικά να ταλαιπωρεί το στιβαρό αμάξωμα με την μετατόπιση του βάρους πάνω στις αναρτήσεις κατά την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά αυτό είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά ουσιαστικό πρόβλημα και μετά από λίγο το συνηθίζεις.
Με το ESP ενεργοποιημένο είναι ουδέτερο και απόλυτα ασφαλές χωρίς όμως να μπορείς να καταλάβεις τις δυνατότητες του αυτοκινήτου.
Απενεργοποιούμε λοιπόν τον big brother και πάμε!
Φτάνοντας στην κατηφορική φουρκέτα τα δυνατά φρένα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να εκμεταλλευτεί όλη την ευθεία, ενώ με την βοήθεια του τιμονιού το πίσω μέρος θα ανοίξει προοδευτικά την πορεία του για να τοποθετηθεί πριν την στροφή.
Όπως είδατε και στο video ο κινητήρας που αγαπά τις ψηλές στροφές λειτουργίας θα πάρει το αυτοκίνητο από εκεί και θα το βγάλει από την στροφή με μια απολαυστική και απόλυτα ελεγχόμενη με το γκάζι πλαγιολίσθηση και των τεσσάρων τροχών προς το σημείο που σημαδεύουν οι εμπρός τροχοί.
Το ασαφές στην διαδρομή κιβώτιοτου Citroen C4 VTS μετά από αρκετή προπόνηση επιτρέπει χωρίς αντιρρήσεις τις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων με το γκάζι καρφωμένο στο πάτωμα κάτι που βοηθά -μαζί με τις μικρές κλίσεις στην δημιουργία της οδηγικής νιρβάνας που αξίζει σε κάθε οδηγό που διαλέγει VTS για την βόλτα του.
Σε αντίθεση με το C2 VTS αυτό το αυτοκίνητο έχει πολύ έντονο χαρακτήρα και η οδήγηση του κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να θυμίσει ακόμα και «Saxorallo».
Το πολιτισμένο εσωτερικό είναι απλά μια μάσκα που πέφτει χωρις ντροπές σε δρόμους με στροφές. Εδώ ο δυνατός ήχος του κινητήρα μετά τις 5,000 σαλ δεν είναι πια ενοχλητικός, αλλά ένα ακόμα συστατικό της ευχάριστης εμπειρίας που αποκομίζει ο οδηγός από το C4.
Φυσικά θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τους περιορισμούς ενός μπροστοκίνητου αυτοκίνητου με 180 ίππους και να κατανοήσει ότι η αλόγιστη και απότομη χρήση του δεξιού πεντάλ-ειδικά στην έξοδο της στροφής-τιμωρούνται με υποστροφή και μπόλικο καπνό από τα μπροστινά λάστιχα.
Η δύναμη του κινητήρα μπορεί να μην βάζει φωτιά στον δρόμο, αλλά είναι όση χρειάζεται για να χαράξει το χαμόγελο στα χείλη του οδηγού χωρίς να φέρει ποτέ τις καλοστημένες αναρτήσεις σε δύσκολη θέση.
Στο Citroen C4 VTS θα βιώσετε μια ισορροπία δυνάμεων σε ότι αφορά το γκάζι, το φρένο, το κράτημα και το νεανικό design που σου φτιάχνει το κέφι κάνοντας σε να θέλεις να το οδηγάς ασταμάτητα. Σε μια ανάβαση της αγαπημένης μου διαδρομής στην Πεντέλη, έχασα τον λογαριασμό του πόσες φορές οδήγησα πάνω- κάτω!
Ξεχνάς ποια είσαι και που πήγαινες- και τότε ξέρεις ότι το οδηγείς ένα αυτοκίνητο που αξίζει τα λεφτά του.
Συμπέρασμα
Στην περίπτωση του Citroen C4 VTS όμως , έκτος από το κιβώτιο ταχυτήτων και το περίεργο εσωτερικό- που είναι όμως είναι καθαρά θέμα γούστου- εγώ προσωπικά δεν κατάφερα να καταλάβω γιατί αυτό το αυτοκίνητο ήταν και είναι τόσο φτηνό.
Ίσως είναι οι κοινές πλατφόρμες και κινητήρες που χρησιμοποιούνται με την Peugeot, ίσως να είναι η χρήση απλών λύσεων στις αναρτήσεις και τα μηχανικά μέρη- αλλά ένα είναι το αποτέλεσμα: Το αυτοκίνητο αυτό είναι ευκαιρία!
Εκέινο που με ενθουσίασε όμως δεν ήταν η τιμή όσο το ότι αρκετά χρόνια μετά το Saxo VTS, επιτέλους η Citroen κατασκεύασε ένα αυτοκίνητο που αξίζει να λέγεται Citroen VTS.
Πότε ένα Citroen αξίζει να λέγεται VTS?
Μα καλά θα ρωτήσετε, «πότε ένα Citroen αξίζει να λέγεται VTS»?
Η απάντηση είναι απλή και την γνωρίζουν όλοι οι φίλοι κάτοχοι του θρυλικού Saxo VTS (Peugeot Rally): Είναι όταν φτάνεις εκεί που πήγαινες-και ξαφνικά κάτι σε κάνει να ξαναγυρνάς για να μπορέσεις να ξαναπάς-είναι όταν ο χρόνος μοιάζει να σταματά.
Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να οδηγά χωρίς προορισμό… Αυτό είναι VTS!
Δεν με ευχαρίστησε
- Το αντιεργονομικό «τιμόνι/ εύρημα» με το σταθερό κεντρικό μέρος και ο κεντρικά τοποθετημένος πίνακας οργάνων.
- Το ασαφές κιβώτιο ταχυτήτων και μεγάλο βάρος του αμαξώματος και η δίψα του κινητήρα.
Θα θυμάμαι
- Την χαμηλή τιμή και την ποιότητα κατασκευής.
- Το διασκεδαστικό κράτημα και τα α-πί-στευ-τα φρένα.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου.