1995 -Formula 3 (Part 1)

Formula3 - 25 6 95 Tripoli (2)
Formula3 - 25 6 95 Τρίπολη(5)

Σίγουρα πολλοί απόρησαν γιατί σταμάτησα τόσο σύντομα να ασχολούμαι με τα Kart και έκανα το άλμα στην Formula 3.

Kart τέλος για εσένα δεσποινίς…

Στον τελευταίο αγώνα που έτρεξα με Kart κάποιος-δεν θυμάμαι ποιος και δεν έχει σημασία πια -παρότι του είχαν βγάλει μπλε σημαία για να τον προσπεράσω (καθώς ήμουν ένα γύρο μπροστά)  αποφάσισε μα με κτυπήσει και να με βγάλει εκτός πίστας.

Έχασα το πρωτάθλημα-οκ- αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι μετά τον εμβολισμό στο τέλος της ευθείας του Ασπρόπυργου το Kart μου προσγειώθηκε ανάποδα με εμένα να χτυπώ το κράνος μου και το Kart να προσγειώνεται από επάνω μου.

Φοβηθήκαμε όλοι-και έτσι αποφασίσαμε ότι το Kart τελείωσε για εμένα-και ότι αν ήταν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό θα χρειαζόμουν κάτι που θα παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια στα διαρκή «τζαρτζαρίσματα» που προφάνως θα βίωνα λόγω “της διαφορετικότητας μου” στους αγώνες.

Τεό Λαζάκης

Την ίδια εποχή βρέθηκε στον δρόμο μας ο Τεό Λαζάκης που μίλησε με τον Παναγιώτη Φαμπιάτο- ο οποίος εκείνον τον καιρό συμμετείχε ήδη δύο χρόνια στο νεοσύστατο πρωτάθλημα F3 έχοντας  κιόλας κατακτήσει έναν τίτλο.

O κ. Λαζάκης ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος που έγραφε τότε στους 4Τροχούς- και ασχολείτο αποκλειστικά με τον χώρο της Formula, έχοντας πολλές γνωριμίες σε κορυφάιο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

Είπε:

«Η μικρή είναι κρίμα να μείνει στην Ελλάδα γιατί θα χαθεί όπως πολύ άλλοι καλοί Έλληνες οδηγοί χάθηκαν. Το γεγονός ότι είναι γυναίκα – νέα – εμφανίσιμή και γρήγορη είναι κάτι που λείπει από τον χώρο του μονοθέσιου αθλητισμού- και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ξεκινώντας να κάνουμε σχέδια για το εξωτερικό.»

Το όνειρο

O Τεό Λαζάκης μας άνοιξε τους ορίζοντες , με έβαλε να μάθω καλά Αγγλικά, Ιταλικά, να αλλάξω το χτένισμα μου-και μεταξύ άλλων  να αρχίσω να κρατάω ημερολόγιο για κάθε αγώνα που θα συμμετείχα.

Μερικά από αυτά τα ημερολόγια θα δείτε όπως είναι αδιόρθωτα με τα ορθογραφικά και συντακτικά τους λάθη- δεν είχα ανακαλύψει το word proofing tool τότε!  Ευτυχώς βλέπω ότι από τότε μέχρι σήμερα μοιάζει να  βελτιώθηκε το γράψιμο μου.

Πρώτη φορά με Dallara 391

Τέλος πάντων, το 1995 καταλήξαμε με τους δύο ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και που ο καθένας τους μου έμαθε πολλά διαφορετικά πράγματα για τον χώρο των αγώνων, να κάνουμε δοκιμές με ένα μονοθέσιο της F3 στην πίστα του Μπάρι της Ιταλίας.

Με το που μπήκα μέσα ο χρόνος έμοιασε να σταματά για εμένα.

Ήθελε πολύ δύναμη για να στρίψει, να ξεκινήσει και άλλη  τόσο για να αλλάξεις ταχύτητα ή να φρενάρεις… Η ανταμοιβή όμως ήταν άμεση και απερίγραπτή. Δεν ήταν η ασύλληπτη δύναμη του κινητήρα του δίλιτρου κινητήρα της Alfa Romeo με τους  200 ίππους στις  8,000-8,500σαλ (… νομίζω) στα 580 κιλά, αλλά ήταν η δύναμη των φρένων αυτής της Dallara 391 (1991) που δεν μπορούσα να πιστέψω.

Όσο βαθιά και να φρέναρα, όσο  και να προσπαθούσα πάντα το μονοθέσιο μπορούσε να ξεπεράσει την φαντασία μου στο φρενάρισμα. Κατάλαβα αμέσως ότι έπερεπε να δουλέψω στα φρένα.

Παρόλα αυτά, έχοντας από μικρή εκείνο το «κάτι» που μου επέτρεπε να οδηγήσω σχετικά γρήγορά ότι κινείται (από μηχανή του γκαζόν μέχρι F3), μετά από τρεις τέσσερις γύρους, άρχισα να οδηγώ σαν να είχα ξαναοδηγήσει.

Θυμάμαι ότι οι Ιταλοί της Dallara που είχαν έρθει εκεί δεν πιστεύανε ότι οδηγούσα πρώτη φορά μονοθέσιο- και ενθουσιάστηκαν τόσο που μας χάρισαν την Dallara 391.. εντάξει πλάκα κάνω!

Χρειάστηκε να την αγοράσουμε (ο πατέρας μου δηλαδή..) μαζί όλη με όλη την προίκα της (ζάντες – αμορτισέρ –αεροτομές κ.α).

Δεν μας περισσεύανε τα χρήματα πότε- και όταν έτρεχα πάντα είχα στο μυαλό μου να μην κάνω ζημία γιατί δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να καλύψουμε μεγάλες ζημίες. Απλά οι Ιταλοί μας μίλησαν για το όνειρο!

Μετά από συνεννοήσεις του Τεό Λαζάκη οι Ιταλοί μας είπαν ότι αν φτάσω σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο πριν αρχίσει το Πρωτάθλημα Ιταλίας θα ήταν πιθανό να άνοιξει ο δρόμος για την συμμετοχή εκέι-και ίσως… δεν θα σας πω ποιον ονειρευόταν το κοριτσάκι να δει από κοντά…

Τα ονειρα δεν κοστίζουν…

Είχα τρεις μήνες να γίνω καλύτερη, στην οδήγηση, τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και ότι άλλο μπορουσε να χρειαστεί. Δουλεψα σκληρά σε όλα τα επίπεδα!

Για να εγκλιματιστούμε καλύτερα με το αυτοκόνητο και με τον χώρο της F3 συμμετείχαμε στον πρώτο μας αγώνα του Ελληνικού Πρωταθλήματος F3 στην Τρίπολη στις 8/6/95 -έτσι ώστε να αποκτήσω εμπειρία πριν να φύγουμε στο εξωτερικό μετά από 2 -3 μήνες.

1ος Αγώνας Formula 3 – Περιγραφή από Αγώνα Τρίπολης Ι.Φ. (25/6/95) + χρονομετρημένα

Φωτογραφίες – Συνεντεύξεις από τον 1ο Αγώνα Τρίπολης (25/6/95)

2ος Αγώνας Formula 3 – Περιγραφή Αγώνα Τρίπολης από Ι.Φ. (8/10/95) + χρονομετρημένα

Φωτογραφίες – Συνεντεύξεις από τον 2ο Αγώνα Τρίπολης (8/10/95)

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει..

Μέσα σε αυτό το διάστημα ο αγαπητός κ.Λαζάκης που με γέμισε με τα τόσα όνειρα- και με βοήθησε σε τόσα σημαντικά πράγματα που δεν είχαν να κάνουν με την οδήγηση-έφυγε προδομένος από την υγεία του … Μεγάλη απώλεια, ενός σημαντικού ανθρώπου που με βοήθησε να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Χωρίς την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με την ομάδα στην Ιταλία (οι εποχές ήταν τότε τόσο διαφορετικές) η απόφαση να συνεχίσουμε να τρέχουμε στο πρωτάθλημα στην Ελλάδα ήρθε χωρίς δισταγμό.

Είδαμε ότι δεν ήταν δύσκολο να έρθουν οι χορηγίες καθώς το άθλημα βρισκόταν σε άνθιση και σαν γυναίκα που ήμουν μπόρεσα να πλησιάσω χορηγούς προιόντων και εταιρείων που δεν θα μπορουσαν να διαφημιστούν σε άλλο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά υπήρξαν γκρίνιες, που ειλικρινά σήμερα που τις θυμάμαι μου φαίνονται ακόμη πιο αστείες από ότι τότε!

Η συμμετοχή μου στην F3, ήταν μια εμπειρία ζωής που με καθόρισε-καθώς οδηγώντας στην F3 το μάτι μου άρχισε να διαβάζει την πίστα με «άλλες ταχύτητες» και έτσι από τότε όταν οδηγούσα με κοινά αυτοκίνητα τα πάντα μοιάζουν σαν να παρακολουθώ μια ταινία σε Slow Motion!

Η οικογένεια- τα Πάντα!

Ο Πατέρας μου- και όλη μου η οικογένεια- στάθηκαν δίπλα μου και με βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις έτσι ώστε να μάθω να οδηγώ και να συνεχίζω να ονειρεύομαι. Με βοήθησαν να ξεπεράσω προβλήματα και ήταν πάντα δίπλα μου ότι και να γινόταν..

Δεν χρειάζεται να τους πω ξανά πόσο ευγνώμων είμαι- έμαθα τώρα πια σαν μητέρα τριών παιδίων ότι τα “ευχαριστώ” περισσέυουν στους γονείς!

Που θα ήμουν σήμερα εάν κατάφερνα να αγωνιστώ στο εξωτερικό δεν γνωρίζω, αλλά δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο να μετανιώνω, ή που να με απογοητεύει!

Αν τα κατάφερνα  ίσως τα πιο λατρεμένα μάτια που αντικρίζω κάθε πρωί που ξυπνώ να μην υπήρχαν- και είναι αυτά τόσο πιο σημαντικά από ότι όλα εκείνα μαζί!

Ευχαριστώ για την ανάγνωση ..των αναμνήσεων μου!

Δείτε όλη όλη την Ιστορία όπως διαμορφώνεται σε αυτό το LINK: ΙΣΜΗΝΗ ΦΑΜΠΙΑΤΟΥ: MY RACING CV

Ισμήνη Φαμπιάτου

Previous articleBMW i8 Roadster
Next articleΗ νέα BMW M2 Competition
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National