Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΑπόψειςΌριο ταχύτητας στην Ιόνια Οδό

Όριο ταχύτητας στην Ιόνια Οδό

Ξεκινάς από Αθήνα με προορισμό τα Ιωάννινα. Ευκαιρία να δεις και την περίφημη «Ιόνια Οδό». Την οδό μήκους 200 σχεδόν χιλιομέτρων, που, όπως διαφημίζεται από το Υπουργείο, αποτελεί «έναν ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, που εκτείνεται από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έως και τον ανισόπεδο κόμβο της Αμφιλοχίας».

Σημειώστε, ότι σύμφωνα με το  άρθρο 2 του Κ.Ο.Κ., ως αυτοκινητόδρομο, νοείται η «Οδός ειδικής μελέτης και κατασκευής για την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, η οποία δεν εξυπηρετεί τις συνορεύουσες με αυτήν ιδιοκτησίες και η οποία: α) διαθέτει, εκτός ειδικών σημείων ή προσωρινά χωριστά οδοστρώματα για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, που διακρίνονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστικές νησίδες είτε, κατ’ εξαίρεση, με άλλα μέσα, β) δεν διασταυρώνεται ισόπεδα με άλλη οδό, μονοπάτι, σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή και γ) έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και έχει ειδική σήμανση με πινακίδες ως αυτοκινητόδρομος».

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (άρθρο 20 παρ. 2) το όριο ταχύτητας ορίζεται, κατ’ αρχήν, στα 130χλμ/ώρα (για τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες άνω των 125 κ.ε.) ενώ σύμφωνα με την παρ. 7 του ίδιου άρθρου μπορεί να μεταβληθεί (να μειωθεί) ύστερα από μελέτη και μόνο με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

Ξεκινάς λοιπόν από Αθήνα, εισέρχεσαι αρχικά στον αυτοκινητόδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και ακολούθως της Ολυμπίας Οδού. Διαπιστώνεις λοιπόν ότι στο τμήμα της διαδρομής από την Αθήνα έως το Ρίο το όριο ταχύτητας είναι κατά κανόνα 130χλμ/ώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Διασχίζοντας όμως το γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ο απόλυτος παραλογισμός. Λες και περνάς σε έναν άλλο κόσμο. Ενώ, εισέρχεσαι σε έναν (πράγματι) υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο και, ευλόγως, αναμένεις ότι το όριο ταχύτητας θα είναι, ομοίως, 130χλμ/ώρα, διαπιστώνεις ότι:

  • τα παλιά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, αυτά δηλαδή που υπήρχαν και πριν την παράδοση της Ιόνιας Οδού έχουν όριο 120χλμ/ώρα,
  • τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, αυτά δηλαδή που παραδόθηκαν σταδιακά έως Αύγουστο του 2017 έχουν όριο … 100 και 110χλμ/ώρα !!!, όσο δηλαδή είναι το όριο των οδών ταχείας κυκλοφορίας

Στο σύνολο δηλαδή της Ιόνιας Οδού ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα σημείο στο οποίο να καθορίζεται το προβλεπόμενο όριο των αυτοκινητοδρόμων από τον Κ.Ο.Κ. Όριο, το οποίο, σημειωτέον, «επιστρέφει» πλέον στην Εγνατία Οδό.

Ερώτηση: Ποιοι οδοί έχουν, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, όριο 110χλμ/ώρα;

Απάντηση: Οι οδοί ταχείας κυκλοφορίας.

Επόμενη ερώτηση: Ποια η ουσιώδης διαφορά μεταξύ αυτοκινητοδρόμου και ταχείας κυκλοφορίας;

Απάντηση: οι οδοί ταχείας κυκλοφορίας ΔΕΝ έχουν χωριστά οδοστρώματα ΟΥΤΕ διαχωριστική νησίδα (ούτε διόδια έχουν, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση …).

Με άλλα δηλαδή λόγια, η Ιόνια Οδός, αυτοκινητόδρομος, ΜΕ χωριστά οδοστρώματα και διαχωριστική νησίδα, έχει το ίδιο όριο ταχύτητας που προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδούς ταχείας κυκλοφορίας, οδούς με καταφανώς, μικρότερη ασφάλεια.

Μήπως τελικά τον Αύγουστο του 2017 ΔΕΝ παραδόθηκε αυτοκινητόδρομος;;;

Αναζήτησα στις βάσεις νομικών δεδομένων την Υπουργική Απόφαση με την οποία, όπως προβλέπει ο ΚΟΚ, εγκρίθηκε η προβλεπόμενη από το άρθρο 20 παρ. 7 του Κ.Ο.Κ., χωρίς αποτέλεσμα. Τέτοια απόφαση δεν βρέθηκε.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, δεδομένου μάλιστα ότι, σύμφωνα πάντα με τον ΚΟΚ, οι αυτοκινητόδρομοι είναι οδοί «ειδικής μελέτης και κατασκευής», δηλαδή βάσει της κοινής λογικής, οδοί που σχεδιάζονται για να είναι ασφαλείς και ικανοί να δέχονται υψηλές ταχύτητες, ποιοι άραγε είναι οι ειδικότεροι λόγοι που επιβάλουν τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας σε νεότευκτο αυτοκινητόδρομο στα 100 και 110χλμ/ώρα;

Θα ήθελα πραγματικά κάποιος να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Και να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να πείσει …

 

Σέργιος Μαναράκης

Δικηγόρος / Διαμεσολαβητής Ν.3898/10

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο