Όλα ξεκίνησαν το 1918 από την Nakajima Aircraft Company- κάτι που ίσως να εξηγεί και την εμμονή της εταιρείας στους κινητήρες μπόξερ που σίγουρα είναι μια διάταξη που θυμίζει αεροπορικούς κινητήρες.
Όταν ιδρύθηκε η Fuji Heavy Industries LTD το 1953 και αποφάσισε να φτιάξει αυτοκίνητα, η Ιαπωνία έβγαινε ηττημένη από τον πόλεμο και τα οχήματα που κατασκεύασε αρχικά ήταν μικρά μοντέλα σαν το Subaru 360 προκειμένου να καλύψει τις μεταφορικές ανάγκες των Ιαπώνων. Η ομοιότητα με το Fiat 500 δεν ήταν καθόλου τυχαία, ούτε στο σχήμα ούτε και στην αρχιτεκτονική των μηχανικών μερών. Για αυτό άλλωστε και το Subaru 360 ήταν όμορφο!
Αργότερα- το 1966 – όσο η Ιαπωνική κοινωνία έβρισκε τον βηματισμό της και κυριαρχούσε στην παγκόσμια βιομηχανία, τα αυτοκίνητα της Fuji Heavy χρειάστηκε να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν πιο δυνατούς και σύγχρονους κινητήρες.
Και ευτυχώς η αεροπορική παράδοση της εταιρείας έφερε στο προσκήνιο ξανά τους κινητήρες μπόξερ δίνοντας ζωή στο πρώτο μικρομεσαίο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο της εταιρείας που ονομάστηκε Subaru 1000.
Subaru Leone (1η Γενιά)
Η πρώτη Γενιά του Subaru Leone ήταν ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του Subaru 1000-και το όνομα του προήρθε από την Ιταλική λέξη leone – που δεν χρειάζεται να είστε Λατίνοι για να καταλάβετε ότι σημαίνει λιοντάρι!
Το όνομα χρησιμοποιήθηκε από την Subaru για να δείξει την ηγετική θέση του μοντέλου στην γκάμα της- καθώς αυτό ήταν το μεγαλύτερο αυτοκίνητο της Subaru, πάνω από τα Subaru 360 Kei και Subaru Rex.
Το Subaru Leone παρουσιάστηκε το 1971 αρχικά σαν ένα δίπορτο Coupe- που μοιραζόταν το ίδιο πάτωμα με το …. Nissan Skyline(!) της εποχής- αλλά που κάτω από το καπό του γουργούριζε ένας boxer κινητήρας 1,400 κ.εκ.
Το ότι μοιραζόταν τα αμαξώματα και αρκετά μηχανικά μέρη με την Nissan δεν πρέπει να μας δημιουργεί έκπληξη -καθώς από το 1968 η Subaru συνεργαζόταν με την Nissan, όπως συνεργάζεται σήμερα με την Toyota για την παράγωγη του ΒΤ86.
Λίγο αργότερα τον Απρίλιο ακολούθησε και η τετράπορτη έκδοση σεντάν πάντα με μπροστινή κίνηση σε εκδόσεις DL, GL.
Τον Σεπτέμβριο του 1972 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Sapporo, η Subaru παρουσίασε μια Station wagon έκδοση του Leone εξοπλισμένη με επιλεκτική τετρακίνηση προκειμένου να τονίσει τις δυνατότητες κίνησης που είχε το Leone στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το Subaru Leone SW, AWD ήταν το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με τετρακίνηση, και διέθετε τον υδρόψυκτο τετρακύλινδρο μποξέρ να κρέμεται μπροστά από μπροστινό άξονα.
Μπορεί το υπέροχο Jensen FF (για το όποιο μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο) να παρουσιάστηκε έναν χρόνο νωρίτερα όμως ο θηριώδης κινητήρας των 7,2 λίτρων και η τιμή που ακολουθούσε την περιορισμένη παραγωγή του το έκανε μια «λιχουδιά για λίγους»…
Η δυναμική παρουσία της Audi στους αγώνες έκανε τον κόσμο να πιστεύει ότι εκείνη παρουσίασε πρώτη τετρακίνητο επιβατικό αυτοκίνητο- όμως η αλήθεια είναι ότι το πρώτο επιβατικό τετρακίνητο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής ήταν το Subaru Leone -που μάλιστα εισήγαγε και την παράδοση της Subaru να εξοπλίζει τα αυτοκίνητα της με πλευρικά παράθυρα χωρίς πλαίσιο-αφού έτσι τα βρήκε από τo Nissan Skyline!
Έτσι η τετρακίνηση έγινε το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Subaru που της επέτρεψε να κάνει ένα μεγάλο αριθμό πωλήσεων σε χώρες όπου οι κλιματικές συνθήκες ευνοούσαν τον πάγο και τα χιόνια.
Η απρόσμενη επιτυχία του Leone έκανε την Subaru να εστιάσει στην δυναμική συμπεριφορά και την ασφάλεια των αυτοκινήτων της. ‘Ετσι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ότι το Subaru Leone coupé 1400 RX 4WD που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1973, ήταν από τα πρώτα ιαπωνικά αυτοκίνητα που ήταν εξοπλισμένα με 4 δισκόφρενα την ώρα που το χειρόφρενο επενεργούσε στους μπροστινούς τροχούς κατά τα πρότυπα… της Citroen!
Τίποτε δεν είναι τυχαίο-και η αναφορά στον Γάλλο κατασκευαστή έγινε για να τονιστεί η δεκτικότητα που είχε τότε η Subaru σε κάθε μορφής προηγμένες τεχνολογίες.
Κινητήρες/Μετάδοση
Οι κινητήρες ήταν αρχικά μποξερ 1,2 και 1,4 με εκκεντροφόρους επικεφαλής, αλλά το 1976 παρουσιάστηκε και μια πιο δυνατή έκδοση 1,600 κ.εκ που απέδιδε περίπου 60 ίππους.
Σε ότι αφορά τα κιβώτια ταχυτήτων τα αρχικά μοντέλα ήταν τετρατάχυτα, ενώ με την παρουσίαση του κινητήρα των 1,600 κ.εκ εμφανίστηκε ένα πεντατάχυτο χειροκίνητο και ένα τριτάχυτο αυτόματο που προοριζόταν κυρίως για τις αγορές της Β. Αμερικής όπου το αυτοκίνητο γνώριζε μεγάλη επιτυχία.
“Leone Facelift “
Απρίλιο του 1977 το αμάξωμα του Leone «ανανεώθηκε» και απέκτησε τον νέο πιο «μετα..μοντέρνο» σχεδιασμό που έμελε με την ασχήμια του να χαρακτηρίζει τα αυτοκίνητα της Ιαπωνικής Βιομηχανίας- ιδιαίτερα την δεκαετία του 70 και 80.
Ήταν τετράγωνα, άχρωμα και άοσμα, αλλά ευτυχώς κάτω από το καπό υπήρχαν τα γνωστά μηχανικά μέρη που έσωζαν την κατάσταση και ένα νέο πιο μοντέρνο και λειτουργικό ταμπλό.
Dimensions | |
Wheelbase | 2,455 mm (96.7 in) |
Length | 3,995 mm (157.3 in) |
Width | 1,500 mm (59.1 in) |
Height | 1,385 mm (54.5 in) |
Curb weight | 775 kg (1,709 lb) |
Subaru Leone (2η Γενιά)
Τον Ιούνιο του 1979 το Subaru Leone ανανεώθηκε πλήρως με την γκάμα του να περιλαμβάνει εκδόσεις Sedan, Station Wagon και Coupe.
Αυτό που χαρακτήρισε αυτή την γενιά ήταν η παρουσίαση του συστήματος τετρακίνησης με την ηλεκτρική εμπλοκή ενός υδραυλικού πολύδισκου από ένα κουμπί στον λεβιέ ταχυτήτων και –φυσικά-το σύστημα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων (κόντες σχέσεις) στις χειροκίνητες εκδόσεις.
Η επιλογή της τετρακίνησης γινόταν από ένα κόκκινο κουμπί πάνω στον επιλογέα ταχυτήτων που μετέτρεπε το Leon από προσθιοκίνητο σε τετρακίνητο οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσε ο οδηγός-χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει ή να μειώσει την ταχύτητα του.
Όσοι από εσάς θυμάστε το Subaru Justy θα γνωρίζετε ακριβώς την λειτουργία του συστήματος.
Οι κινητήρες ήταν του LEONE δεύτερης γενιάς ήταν μπόξερ 1,600 κ.εκ, με εκκεντροφόρους επικεφαλής, της σειράς 1.6L EA-71, ενώ μετά το 1981 έγινε 1,800 κ.εκ της σειράς 1.8 L EA-81 που απέδιδε 94 ίππους.
Dimensions | |
Wheelbase | 2,445 mm (96.3 in) |
Length | 4,285 mm (168.7 in) |
Width | 1,620 mm (63.8 in) |
Height | 1,415 mm (55.7 in) |
Curb weight | 1,091 kg (2,405 lb) |
Subaru Leone (3η Γενιά)
Τον Ιούλιο του 1984 η Subaru παρουσίασε την Τρίτη γένια του Leone που είχε ελάχιστα πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση (παραμένοντας αδιόρθωτα άσχημο) και άνετους εσωτερικούς χώρους-ειδικά στην έκδοση Station Wagon. Οι εκδόσεις περιελάμβαναν τα 1.3 DL, 1.6 DL, 1.6 GL, 1.8 DL, και τις τετρακίνητες 1.8 GL 4WD,
Χαρακτηριστικό ήταν και το ψηφιακό ταμπλό με τo on board computer και την πνευματική ανάρτηση με το ρυθμιζόμενο ύψος που προσφερόντουσαν σαν έξτρα σε αυτή την γενιά.
Κινητήρες/Μετάδοση
Οι κινητήρες και τα συστήματα μετάδοσης με τα οποία εξοπλίστηκε η 3η γένια του Subaru LEONE είναι πολύ κοντά σε σχεδιασμό και γεωμετρία με εκείνα που οδηγούμε μέχρι σήμερα στα μοντέλα της εταιρείας.
Εκτός από τις εκδόσεις 1,3 και 1,6, νέος ήταν ο κινητήρας των 1,8 λίτρων EA-82 SOHC που ανάλογα με την έκδοση προσφερόταν με καρμπιρατέρ ή ψεκασμό ενός ή πολλαπλών σημείων- και που απέδιδε μέχρι 94 ίππους στην ατμοσφαιρική του έκδοση.
Για όσους ήθελαν περισσότερη δύναμη υπήρχε και μια έκδοση με υπερσυμπιεστή που απέδιδε 120 ίππους
Tα κιβώτια ταχυτήτων ήταν κυρίως το πεντατάχυτο χειροκίνητα και μετά το 1981 τα τετρατάχυτα αυτόματα, ενώ οι τετρακίνητες χειροκίνητες εκδόσεις διέθεταν και κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων (κόντες σχέσεις).
Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως που έγινε σε αυτό το μοντέλο είχε να κάνει με την αλλαγή του επιλεκτικού συστήματος τετρακίνησης, από το νέο Full-Time 4WD με τον ηλεκτρονικό έλεγχο των τριων διαφορικών που βρίσκουμε και στα σημερινά αυτοκίνητα της εταιρείας.
Dimensions | |
Wheelbase | 2,470 mm (97.2 in) (sedan) |
Length | 4,435 mm (174.6 in) (sedan) |
Width | 1,660 mm (65.4 in) |
Height | 1,335 mm (52.6 in) (2WD sedan) |
Curb weight | 1,060 kg (2,340 lb) (RX) |
SUBARU LEONE BRAT
H επιτυχία που γνώριζαν τα ημιφορτηγά στις ΗΠΑ με τα Chevrolet El Camino και τα Ford Ranchero, οδήγησαν την Subaru στην παρουσίαση μια έκδοσης με καρότσα που ονομάστηκε BRAT και που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή από την νεολαία της εποχής -που το χρησιμοποιούσε για να φορτώνει τα σύνεργα των extreme δραστηριοτήτων της -όπως Ski, Surf και MotoCross.
Το BRAT στηριζόταν στην τετρακίνητη Station Wagon έκδοση του Subaru Leone και είχε ένα ιδιαίτερα περιποιημένο εσωτερικό που σε συνδυασμό με την δυνατότητα που υπήρχε στις ΗΠΑ να τοποθετούνται δύο θέσεις στην καρότσα μαζί με ένα Hard Top του επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί και σαν επιβατικό αυτοκίνητο.
Αυτό του έδωσε την δυνατότατα να παρακάμψεις την νομοθεσία δασμών στις ΗΠΑ που επέβαλε 25%φόρο στα εισαγόμενα επιβατικά αλλά μόλις 2,5% στα φορτηγά. Έτσι το Subaru Brat χάρη στην χαμηλή του τιμή και την θρυλική του αξιοπιστία έγινε ανάρπαστο στις ΗΠΑ και έκανε τα αυτοκίνητα της Subaru αγαπητά στην Αμερική.
Κινητήρες/Μετάδοση
Οι κινητήρες του BRAT ήταν μποξερ 1,600 κ.εκ, με εκκεντροφόρους επικεφαλής, της σειράς 1.6L EA-71, ενώ μετά το 1981 (δεύτερη γενιά) έγιναν 1,800 κ.εκ και ήταν της σειράς EA-81 που απέδιδε 94 ίππους.
Tα κιβώτια ταχυτήτων ήταν κυρίως πεντατάχυτα χειροκίνητα και μετά το 1981 διατέθηκαν και τετρατάχυτα αυτόματα, ενώ οι τετρακίνητες χειροκίνητες εκδόσεις διέθεταν και κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων (κόντες σχέσεις).
Σε ότι αφορά την τετρακίνηση ήταν η ίδια με εκείνη του Leone και έτσι μετά το 1981 απέκτησε το σύστημα τετρακίνησης με την ηλεκτρική εμπλοκή με κουμπί από τον λεβιέ των ταχυτήτων.
Εμπλοκή στο WRC
Η τεχνολογική αρτιότητα της τρίτης γενιάς του Leone –και η άνθιση που γνώρισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με τις επιτυχίες της Audi, οδήγησαν την Subaru στην δημιουργία του Subaru Rally Team Japan με αρχιμηχανικό τον Noriyuki Koseki -που αργότερα ίδρυσε της Subaru Tecnica International STI.
Από το 1980 μέχρι το 1898 η STi συμμετείχε με τα Subaru Leone coupé, και RX Turbo επιλεκτικά σε μερικά Ράλλυ του παγκόσμιου πρωταθλήματος Rally με οδηγούς όπως οι Ari Vatanen, Per Eklund, Shekhar Mehta και φυσικά τον Mike Kirkland που τερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα του 1986 και κέρδισε το Safari Rally της ίδιας χρονιάς.
Η εμπειρία που απέκτησε η STi από την συμμετοχή του Leone το WRC πέρασε αυτούσια στο Subaru Impreza που το αντικατέστησε- και όλοι ξέρουμε τι ξύλο έπεσε μετά…
Ένα πολύ σημαντικό αυτοκίνητο για την Subaru
Το Subaru Leone οδήγησε την Fuji Heavy Industries LTD από έναν απλό συνεργάτη της Nissan που ήταν μέχρι το 1968, σε μια από τις προηγμένες τεχνολογικά εταιρίες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας -που σε πείσμα των καιρών τιμά την παράδοση της παρουσιάζοντας διαρκώς ξεχωριστά αυτοκίνητα που εστιάζουν πρώτα από όλα στα δυναμικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια.
Με την εμφάνιση δεν τα είχαν ποτέ καλά εκεί στην Subaru-και έτσι το ασχημόπαπο Subaru Leone δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο όμορφος κύκνος του παραμυθιού παραμένοντας-αντίθετα- ένα από τα πιο άσχημα παπιά στην λίμνη!
Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων, όσο πιο άσχημο γινόταν το Leone τόσο πιο πολύ έσφιγγε το τεχνολογικό λάβαρο της Fuji Heavy Industries LTD που δεν ξέχασε πότε την αεροναυπηγική της κληρονομιά και τις πρωτοποριακές λύσεις.
Από το 1971 μέχρι το 1994 το Leone αποτέλεσε το όχημα που μετέφερε και εξέλιξε όλη την τεχνολογία που θαυμάζουμε σήμερα σε όλα τα Subaru όσο κανένα άλλο μοντέλο στην ιστορία της αγαπημένης μας εταιρείας.
Μπορεί τo Impreza να κέρδισε πρωταθλήματα, να δοξάστηκε σαν θεός από τους οπαδούς του-και κάποιοι (όχι εγώ) να το είπαν και όμορφο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα για την Subaru ξεκίνησαν ουσιαστικά από το ασχημόπαπο που θυμηθήκαμε σήμερα-και για αυτό το Leone αξίζει τον θαυμασμό μας!
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Πηγές:
- “The evolution of the Subaru Leone (1971 to 1994)”. SUBARU Philosophy. Fuji Heavy Industries Ltd. 1 August 2012. Retrieved 20 December 2013.
- “Vintage Subaru Ad (1973 The Subaru GL Coupe)”. Scoobyblog.com. Retrieved 2010-12-24.
- “Motorsport History – 1990”. Subaru Global. Retrieved 2008-02-25.
- “自動車ガイドブック [Japanese Motor Vehicles Guide Book]” (in Japanese). 25. Japan: Japan Automobile Manufacturers Association. 1978-10-10: 203. 0053-780025-3400.