Όμως όποιος αγαπά τα αυτοκίνητα βλέπει σε αυτό το αυτοκίνητο τον πρωτοπόρο της υβριδικής τεχνολογίας από μια εταιρεία που τόλμησε να την εφαρμόσει σχεδόν δύο δεκαετίες πριν ξυπνήσουν οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές!
Εξωτερικό
Η διαφορετικότητα τονίζεται από την φουτουριστική γραμμή του η οποία εδώ και 20 χρόνια φροντίζει να δείχνει από μακριά τον οικολογικό χαρακτήρα του αυτοκίνητου. Η δεύτερη έκδοση του αυτοκινήτου- που έμαθε τον κόσμο τι θα πει υβριδική τεχνολογία, είναι φυσικά λίγο μεγαλύτερη σε διαστάσεις-τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, όμως η εμφάνιση του είναι τόσο κοντά σε εκείνη του προηγούμενου μοντέλου που ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις χωρίς να δεις το σήμα που γράφει Prius II στο πίσω μέρος.
Τα λίγο διαφορετικά φωτιστικά σώματα δεν είναι ικανά να κρύψουν την σχεδιαστική ηλικία του αυτοκινήτου εκείνου που αποτελεί κοινό γνώρισμα όλων όσων ενδιαφέρονται για την οικονομία στα καύσιμα και την “σωτηρία” του πλανήτη μας.
Κινητήρας
Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα φροντίζει έτσι ώστε το αυτοκίνητο να σπαταλά όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια για να κινηθεί-και αυτό από μόνο του είναι αξιοθαύμαστο.
Ο βενζινοκινητήρας εστιάζει στην οικονομική λειτουργία, ενώ ο ρόλος του ηλεκτροκινητήρα είναι διπλός: αρχικά χρησιμοποιείται σαν γεννήτρια η οποία κατά την επιβράδυνση μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική αποθηκεύοντας την στην συνέχεια σε συστοιχίες μπαταριών της Panasonic, ενώ στην συνέχεια όταν απαιτηθεί κινεί το όχημα μόνο του ή παράλληλα με τον βενζινοκινητήρα μέσω ενός κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων.
Η αρμονία με την οποία συνεργάζονται ο ηλεκτροκινητήρας με τον βενζινοκινητήρα των 77 ίππων (έναντι 72 του παλαιότερου μοντέλου) αποδίδοντας συνδυασμένοι την κτηνώδη ροπή των 400Νm πραγματικά εντυπωσιάζει, την ώρα που όλα αυτά αναπαριστώνται γραφικά στην οθόνη αφής που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.
Εσωτερικό
Μπαίνοντας στο εσωτερικό, θα πρέπει να επισημάνω ότι το αυτοκίνητο πρέπει κάποιος να σας το δείξει πριν το οδηγήσετε για πρώτη φορά-ή έστω να έχει αρκετό φως για να διαβάσετε το manual, αλλιώς θα αργήσετε πολύ να ξεκινήσετε. Στην δική μου περίπτωση το αυτοκίνητο μου παραδόθηκε σε ένα σκοτεινό δρόμο στην Λ. Πεντέλης και πραγματικά μέχρι να καταλάβω τι γίνεται στο εσωτερικό πέρασα τραγελαφικές στιγμές…
Η αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου που νομίζει ότι ξέρει αρκετά γύρω από το αυτοκίνητο θα καμφθεί με ευκολία καθώς βάζοντας το χειριστήριο στην σχισμή ανάβουν ένα εκατομμύριο φωτάκια και στην συνέχεια πατώντας το start button δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα!
Ψάχνοντας λίγο ακόμα βρήκα τον προτότυπο μοχλό των ταχυτήτων και τον τοποθέτησα στην θέση Drive. Πάτησα το πετάλι του γκαζιού για να ξεκινήσω και χωρίς να ακουστεί τίποτα το αυτοκίνητο έμοιαζε να θέλει να ξεκινήσει αλλά μάλλον το χειρόφρενο ήταν τραβηγμένο- όπως έδειχνε άλλωστε και η ενδεικτική λυχνία.. Εδώ σε θέλω να βρεις στο σκοτάδι που είναι το χειρόφρενο του Toyota Prius II MY 09 στο σκοτάδι! Μετά από καμία 10αρια λεπτά ανακάλυψα ότι τελικά έψαχνα… για ποδόφρενο και έτσι τελικά κατάφερα ιδρωμένη να ξεκινήσω προς το σπίτι μου.
Ηθικό δίδαγμα: RTFM (Read The F..reaking Manual) που λένε και οι αμερικάνοι! Πριν ξεκινήσετε διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης δηλαδή.
Το Toyota Prius II MY 09 είναι ένα πολύ άνετο αυτοκίνητο κάτι που φαίνεται από τους χώρους, αλλά κυρίως από την ποιότητα κύλισης. Σε ότι αφορά τους χώρους, αυτοί επαρκούνε για πέντε άτομα αφού το πίσω κάθισμα είναι ενιαίο και το κεντρικό τούνελ απλά απουσιάζει.
Ο χώρος αποσκευών των 408 λίτρων είναι κανονικός σε σχήμα, όμως είναι ρηχός επειδή κάτω από το δάπεδο του φιλοξένει τις μπαταρίες. Οι πολλοί αποθηκευτικοί χώροι με τα δύο ντουλάπια στο ταμπλό και τον απίστευτο αριθμό ποτηροθηκών του εσωτερικού θα καλύψουν κάθε διαστρεμμένη ανάγκη αποθήκευσης!
Το ηλεκτρονικό ταχύμετρο- και γενικά οι ηλεκτρονικές ενδείξεις του καντράν-δείχνουν αδικαιολόγητα φτηνά σε σχέση με τα πολύ καλά πλαστικά που τα φιλοξενούν και την απόλυτη ιαπωνική ποιότητα κατασκευής- που δέκα χρόνια και 230.000 χλμ μετά- δεν αφήνουν τίποτε να τρίξει στο εσωτερικό.
Στο ταμπλό πάντως την παράσταση κλέβει η κεντρική οθόνη που ελέγχει το ηχοσύστημα, τον κλιματισμό και αναπαριστά με γραφικά την λειτουργία του HDS(Hybrid Drive System), ενώ λειτουργεί και σαν υπολογιστής ταξιδίου δίνοντας ενδείξεις για την κατανάλωση και για την ενέργεια που αποθηκεύεται κατά την διαδρομή.
Αυτό το gadget αποτέλεσε το αγαπημένο μου παιχνίδι και σίγουρα με διέσωσε από το να αυτοκτονήσω από την βαρεμάρα που ένιωσα οδηγώντας το Toyota Prius II MY 09!
Η Υβριδική Τεχνολογία στην Πράξη
Κατά την διάρκεια του τεστ οδηγούσα προσπαθώντας να αποθηκεύσω μέχρι πέντε γραμμές ενέργειας από τον Διόνυσο μέχρι το Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα προσπαθούσα- και κατάφερνα- να κινηθώ για σχεδόν δύο χιλιόμετρα μόνο με τις μπαταριές!
Μιας και μιλάω για μπαταρίες, μου είπαν ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε ανακατασκευασμένο battery pack που αγοράστηκε από το ebay (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ) και είχε αλλαχτεί πριν από περίπου ένα χρόνο με κόστος που δεν ξεπέρασε τα €1,000, όταν ένα αντίστοιχο καινούριο γνήσιο σύστημα ξεπερνά τα €6,000!!! Οπότε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο υβριδικό χρειάζεται μεγάλη προσοχη!
Την ώρα βέβαια που έκανα τα πρώτα μου βήματα στο «Hybrid Εco Driving” στην πόλη, οδηγούσα τόσο αργά και προσεκτικά που οι περισσότεροι οδηγοί που με συναντούσαν μετά από λίγο τελειοποιούσαν τις τεχνικές τους στο “Εco-Mojono”… Το τι άκουσα δεν περιγράφεται- όμως πιστή στο καθήκον κάνω τα πάντα για την ενημέρωση σας!
Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου τρόπου οδήγησης έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν ομαλότερη επιτάχυνση, την διατήρηση της ορμής του αυτοκινήτου και την εκμετάλλευση του φρεναρίσματος-και τελικά ανταμείβει τον οδηγό με ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις.
Πώς να σας το πω? Ένοιωθα την μαγκιά να ξεχειλίζει από τα παράθυρα του Prius όταν ανεβοκατέβαινα την πηγμένη Κηφισιάς με ένα μεγάλο αυτοκίνητο δεκαετίας που καταναλώνει εύκολα 6,0 λίτρα/100 χλμ. Αυτές είναι επιδόσεις που επιτυγχάνουν σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα- κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον στην πόλη η τεχνολογία της Toyota δουλεύει!
Παρά τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το κόστος κατασκευής του νικελίου και το κόστος ανακύκλωσης των μπαταριών μετά την λήξη της ζωής τους είναι τόσο μεγάλο που το Prius θα πρέπει πρώτα να καλύψει 80,000 χιλιόμετρα για να ισοφαρίσει το κόστος παράγωγης τους σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό αυτοκίνητο- αναμφισβήτητα το Toyota Prius II MY 09 αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Στην Πόλη
Η απόλυτη ησυχία στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την πολύ καλή λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου απομακρύνουν κάθε ίχνος άγχους από τον οδηγό. Το τιμόνι είναι πολύ μαλακό και κόβει απίστευτα πολύ κάνοντας το παρκάρισμα και την κίνηση στα στενά της πόλης απροσδόκητα ευχάριστη.
Μέσα στην πόλη η εικόνα γίνεται ακόμα καλύτερη χάρη στα μαλακά αμορτισέρ και τα άνετα καθίσματα (με την ανύπαρκτη πλευρική στήριξη) που χαρίζουν στο αυτοκίνητο μια άνεση που θα τολμούσα να την παρομοιάσω με εκείνη μιας παλιάς Citroen.
Η ποιότητα κύλισης βρίσκεται σε μια δική της κατηγορία και πραγματικά δεν ξέρω πολλά αυτοκίνητα ακόμα και μεγαλύτερων κατηγοριών που να μπορούν να την πλησιάσουν.
Φυσικά αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπό στην συμπεριφορά στον ανοικτό δρόμο, όπου το αυτοκίνητο σε αποτρέπει με πολλούς τρόπους από το να κινηθείς γρήγορα. Καλά θα κάνετε δε να αφουγκραστείτε όσα σου θέλει να σας πει με αγωνιά το τιμόνι του αυτοκίνητου..
Στον αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο -και όσο το αυτοκίνητο κινείται στην ευθεία – το μόνο που θα ενοχλήσει είναι η ευπάθεια του αεροδυναμικού αμαξώματος στους πλευρικούς ανέμους η οποία γίνεται ακόμα πιο ενοχλητική εξαιτίας της μέτριας αίσθησης του ηλεκτρουδραυλικού τιμονιού στις μεγάλες ταχύτητες..
Για το Toyota Prius II MY 09 όπου ακούτε «μεγάλες ταχύτητες» διαβάστε oτιδήποτε πάνω από 130 χλμ/ω.
Φυσικά η ποιότητα κύλισης, η ησυχία και η οικονομία στα καύσιμα(7-7,5 λίτρα/100χλμ) όσο δεν το ζορίζεις αποζημιώνουν με το παραπάνω κάνοντας τα ταξίδι άνετο και ήσυχo .
Αυτό φυσικά ισχύει όσο τηρείτε με ευλάβεια τα όρια ταχύτητας -όπως δηλαδή είναι γνωστό ότι πάντα κάνουν (not) οι δοκιμαστές του Autoholix. Αν ωστόσο θελήσετε να κινειθείτε με την αστρονομική ταχύτητα των 150 χλμ/ω τότε ετοιμαστέιτε για κατανάλωση που υπερβαίνει τα 10 λίτρα, ενώ αν μπορέσετε/επιλέξετε να πάτε γρηγορότερα τότε καλύτερα με τα χρήματα σας να είχατε επιλέξει κανένα Mercedes S 500 (δεκαπενταετίας ) που είναι πιο οικονομικό σε αυτές τις ταχύτητες..
Στρίβοντας (..ναι καλά!)
Στις στροφές η συνταγή χαλάει εντελώς και ξαφνικά το Toyota Prius II MY 09 γίνεται με μιας ένα ανέκδοτο!
Μόλις τολμήσετε να το πιέσετε λίγο παραπάνω μέσα στην στροφή οι κλίσεις από το βαρύ πισώβαρο αμάξωμα γίνονται υπερβολικές και υποχρεώνουν τους εμπρός τροχούς να ανοίξουν την τροχιά τους κάνοντας το Prius II να υποστρέφει πρόωρα ακόμη και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Αν επιμείνετε στο παιχνίδι μπαίνει και το πίσω μέρος που όταν φύγει, λόγω της τοποθέτησης των μπαταριών κάτω από τον χώρο αποσκευών θυμίζει παλιά 911 χωρίς ηλεκτρονικά..
Οδήγησα το αυτοκίνητο με ηρωισμό σε στενό επαρχιακό δίκτυο, όμως το σετάρισμα της ανάρτησης με αποθάρρυνε από κάθε σκέψη για γρήγορη οδήγηση… Να σας πω το κρίμα μου είχα καιρό να τρομάξω με κάποιο αυτοκίνητο μέσα σε στροφή καθώς σε πάνω από μια περιπτώσεις το αυτοκίνητο αποφάσισε να πάει ευθεία για βασανιστικά μεγάλο διάστημα …
Το Toyota Prius II MY 09 είναι το πρώτο (από τα περίπου 500 αυτοκίνητα που έχω οδηγήσει) που με έκανε να τρομάξω πολύ και αρκετές φορές…
Αγοράζοντας ένα τέτοιο αυτοκίνητο πρέπει να αποδεχτείς την υποστροφική του συμπεριφορά, τα ανεπαρκή φρένα, και φυσικά την απόλυτη βαρεμάρα σε ότι αφορά την οδηγική ευχαρίστηση-που απλά απουσιάζει σε κάθε της μορφή!
“Δεν περιγραφώ άλλο”… ( Αντί συμπεράσματος)
Ένας άνθρωπoς σαν εμένα θα μπορούσε άνετα να αποκοιμηθεί οδηγώντας ένα Toyota Prius II MY 09 για αυτό τις ήμερες που είχαμε το αυτοκίνητο ζήτησα αρκετές φορές από τον καλό μου να οδηγεί εκείνος που έχει συνηθίσει-και αναζητά – να οδηγεί «βαπόρια»..
Ωστόσο ακόμη και εκείνος δεν άργησε να φρικάρει -και έτσι το ιαπωνικό θαύμα της τεχνολογίας για τρεις ημέρες έμεινε στα αζήτητα παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο περιμένοντας υπομονετικά να γυρίσει πίσω στους ιδιοκτήτες του…
Για να ακριβολογούμε «δηλαδής» την υπομονή την κάναμε εμείς που το βλέπαμε στο πεζοδρόμιο και όχι το Toyota Prius II που απλά ξεκουραζόταν!
Το Toyota Prius II MY 09 απευθύνεται σε ανθρώπους που κινούνται αποκλειστικά μέσα στην πόλη-και που επιθυμούν να λένε ότι προσέχουν το περιβάλλον, ή που δεν θέλουν να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας.
Είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για όσους αναζητούν την μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β. Ωστόσο κρίνοντας το με τα κριτήρια των αναγνωστών του Autoholix – το Toyota Prius II MY 09 οφείλω να πω ότι είναι το χειρότερο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει πότε κερδίζοντας με άνεση τον τίτλο του «Βασιλιά της Βαρεμάρας»!
Δεν παίζει ρόλο πόσο φτηνά θα το βρείτε μεταχειρισμένο… απλά προσπεράστε το! Υπάρχει και το ΚΤΕΛ..
Δεν με ευχαρίστησε
*Η (αν)αίσθηση του τιμονιού, η αδυναμία των φρένων, η έλλειψη επιτάχυνσης, η απίστευτη υποστροφή, η ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους-και απόλυτη απουσία χαρακτήρα…
Θα θυμάμαι
*Τους χώρους και την ποιότητα κύλισης που χαρίζει η ανάρτηση.
*Την πρωτοποριακή τεχνολογία-και την θέση του στην ιστορία (όχι την δική μου).
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ισμήνη Φαμπιάτου