Χειμωνιάτικο βράδυ, ώρα για τη στιγμή που περίμενα. Να τελειώσω με το τρέξιμο της μέρας, να καθίσω με μια κούπα ζεστό καφέ στον υπολογιστή και να γράψω για το νέο Suzuki Jimny.
Με το προηγούμενο μοντέλο έχω τρέξει πολλούς αγώνες. Σε διάφορα στάδια εξέλιξης, μέχρι που το μόνο που είχε μείνει στο αγωνιστικό μου από Jimny, ήταν ένα κομμάτι της καμπίνας του. Έτσι, τώρα είναι σαν να γράφω για έναν παλιό φίλο και ίσως να μην είμαι εντελώς αντικειμενικός. Θα προσπαθήσω να είμαι πάντως.
Σε αντίθεση με το νέο Vitara που δεν έχει και πολλή σχέση με τον προκάτοχό του, το αυτοκίνητο αυτό είναι 100% Jimny, απλώς καλύτερο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημεία που έχουν μεταφερθεί σχεδόν αυτούσια και στα σημεία που έχουν βελτιωθεί.
Εμφάνιση
Μικρό, τετράγωνο αμάξωμα, στενό, με όρθιο παρμπρίζ και κάθετες πλαϊνές επιφάνειες.
Ό,τι χειρότερο για άνετο και αθόρυβο ταξίδι στην εθνική οδό αλλά ό,τι καλύτερο για να χωρέσουν σε ένα μικρό αυτοκίνητο πολλά πράγματα, σάκοι με εξοπλισμό και τσάντες ταξιδιού, καθώς και οδηγός και συνοδηγός με ύψος μεγαλύτερο του μέσου όρου.
Μικροί, ελάχιστοι πρόβολοι εμπρός και πίσω. Οι τροχοί βρίσκονται στις άκρες του αμαξώματος. Ευνόητα τα οφέλη στην κίνηση στο βουνό, καθώς σε συνδυασμό με τις κάθετες επιφάνειες, τίποτα δεν περισσεύει για να χτυπήσει ή για να σε σταματήσει.
Σασί τύπου σκάλας όπως στα μεγάλα 4Χ4 εργασίας (Land Cruiser, G-Wagen, κλπ) με την καμπίνα εδρασμένη επάνω του με silent blocks. Αυξημένη αντοχή στα κρουστικά φορτία. Με άλλα λόγια, όσα χρόνια και να το καταπονήσετε δεν θα “λύσει” και δεν θα τρίζει, ούτε κινδυνεύει να κόψει το πλαίσιο από τα χτυπήματα. Μειονέκτημα, η πολύ χαμηλότερη ακαμψία στα στρεπτικά φορτία. Αντοχή στα κρουστικά, μειωμένη ακαμψία στα στρεπτικά.
Εσωτερικό
Πρώτη εντύπωση μπαίνοντας, είναι ότι το περιβάλλον της καμπίνας είναι αδιαπραγμάτευτα Suzuki. Τα όργανα στο ταμπλό θυμίζουν το θρυλικό Samurai, οι εξάγωνες βίδες άλεν επίσης, το θετικό κούμπωμα του επιλογέα ταχυτήτων το ίδιο.
Στο κέντρο της κονσόλας κυριαρχεί η παρουσία της μεγάλης και όμορφης οθόνης πολυμέσων, που σε συνδυασμό με τον καλό εξοπλισμό, το τιμόνι με τους πολυχρηστικούς διακόπτες, τα συστήματα προειδοποίησης για αλλαγή λωρίδας, διατήρησης σταθερής απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, το ESP, το hill assist και τα θερμαινόμενα καθίσματα παρακαλώ, δημιουργούν έναν ευχάριστο συνδυασμό ρετρό αισθητικής και σύγχρονης λειτουργικότητας.
Οι επιφάνειες από εμφανές μέταλλο στις πόρτες και στο πίσω μέρος της καμπίνας ενισχύουν τον χαρακτήρα του “εργαλείου”, προφανώς όμως δεν είναι στυλιστική επιλογή όπως σε μερικά upmarket μοντέλα αλλά περικοπές κόστους.
Στην δική μου αισθητική κάθονται καλά, αυτό όμως είναι καθαρά θέμα γούστου.
Καθίσματα και υλικά στο ταμπλό αποδεκτά, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Όλο το σύνολο δείχνει να είναι περισσότερο ποιοτικό από του προηγούμενου μοντέλου. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι δεν έτριζε απολύτως τίποτα – Ισμήνη, εσύ άκουσες κάτι; To όχημα είχε μόνο 7500χλμ, είχαν όμως όλα γίνει σε χέρια δημοσιογράφων. Και έχω οδηγήσει αυτοκίνητα με αντίστοιχα χιλιόμετρα που έτριζαν ολόκληρα.
Δεν έχει ίχνος πολυτέλειας αλλά είναι καλοφτιαγμένο και έχει χαρακτήρα. Γενικά αυτό το μικρό αυτοκίνητο δεν έχει καμία σχέση με την εντελώς αδόκιμη και άθλιας αισθητικής λέξη “κλαρινογαμπρός” – σας ζητώ συγγνώμη που την χρησιμοποιώ.
Κανείς δεν θα το πάρει για status, κανείς δεν θα το πάρει για να πουλήσει μούρη. Αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα. Δεν έχω κανένα θέμα με τα πραγματικά ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα. Έχω θέμα με τα “δήθεν” των λίγων κυβικών. Και το Jimny σίγουρα δεν είναι δήθεν.
Θέσεις οδηγού και συνοδηγού όρθιες αλλά εργονομικά σωστές, με εξαιρετική ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις και εύκολη είσοδο και έξοδο. Δεν “αράζεις” στις μακρινές αποστάσεις, είσαι όμως by default έτοιμος να εργαστείς εκτός δρόμου, είτε οδηγώντας είτε μπαινοβγαίνοντας για δεσίματα και δουλειές στο βουνό.
Κινητήρας
Ο κινητήρας είναι η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχο, μαζί με το ESP κατά τη γνώμη μου. Αποδίδει 102 ίππους, 14 περισσότερους από τον 1.3 του προηγούμενου Jimny, από 200 περισσότερα κυβικά. H ροπή βρίσκεται στα 130Nm στις 4.οοο στροφές.
Η διαφορά στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στα χαρτιά. Μπορείς να πας πιο γρήγορα και μπορείς να κάνεις και προσπέραση αν έχεις χώρο. Φυσικά με 102 ίππους και 130Nm ροπής παραμένει ένα αργό αυτοκίνητο. Απλώς έχει πάψει να είναι κουραστικά αργό. Πάντα με δεδομένο τον χαρακτήρα του.
Σημειώστε εδώ πως το βάρος παραμένει στα ίδια κιλά με του προηγούμενου Suzuki Jimny (1090), οπότε η αύξηση στη δύναμη μεταφράζεται ευθέως σε βελτίωση της απόδοσης του αυτοκινήτου. Όλη η φιλοσοφία του στηρίζεται στο εξαιρετικά μικρό βάρος για όχημα με σασί και με άξονες.
Μετάδοση
Μετάδοση με transfer case, με θέσεις 2Ηi, 4Ηi και 4Low. Με καδένα και χειροκίνητη λειτουργία. Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης του 4Low, προφανή στην ελκτική δύναμη και στην ικανότητα εκτός δρόμου.
Πρακτικά χρειάζεσαι αρκετές χιλιάδες κυβικά και αυτόματο κιβώτιο για να υποκαταστήσεις κάπως την ύπαρξη του 4Low. Kαι πάλι όμως, ένα αυτοκίνητο με πολλά κυβικά και αυτόματο κιβώτιο μπορεί να πάει μακρύτερα εκτός δρόμου αν διαθέτει 4Low.
Για ένα όχημα με 1500 κυβικά και χειροκίνητο κιβώτιο όπως το Suzuki Jimny, η ύπαρξη “κοντών σχέσεων” είναι αδιαπραγμάτευτο χαρακτηριστικό για να κινηθεί σε σοβαρό εκτός δρόμου terrain. Οι κοντές μάλιστα σχέσεις είναι 30% πιο κοντές από του προηγούμενου μοντέλου, με μείωση 2:1 αντί για 1,6:1.
Από το transfer, δύο κεντρικοί άξονες μετάδοσης μεταφέρουν την κίνηση στο πίσω ή στο εμπρός και το πίσω διαφορικό, ανάλογα με την επιλογή του οδηγού. Χρησιμοποιούν συνδέσμους Rzeppa για μείωση του NVH (noise, vibration, harshness) όπως και στο Discovery και το Wrangler εδώ και χρόνια, αλλά και πολλά πισωκίνητα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες.
Ανάρτηση
Ανάρτηση με άκαμπτους άξονες εμπρός και πίσω. Πλέον, μόνο κάποια Land Cruiser που δεν εισάγονται στην Ευρώπη και το νέο Wrangler JL έχουν άκαμπτους άξονες εμπρός και πίσω.
Παλαιολιθική διάταξη, με μεγάλη μη-αναρτώμενη μάζα και χαρακτηριστικά γεωμετρίας που δεν ευνοούν την οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο.
Έχουν όμως δύο βασικά πλεονεκτήματα εκτός δρόμου. Το πρώτο είναι ότι εξασφαλίζουν μεγάλες διαδρομές στην ανάρτηση με μικρό σχετικά κόστος σε σχέση με τις ανεξάρτητες αναρτήσεις. Το δεύτερο, ότι εξασφαλίζουν μεγάλη μηχανική αντοχή σε σχέση με το κόστος τους.
(Επεξήγηση για να μην υπάρξουν παρανοήσεις: Το θέμα της γεωμετρίας της ανάρτησης είναι τεράστιο και απαιτεί σειρά εξειδικευμένων άρθρων για να καλυφθεί σωστά.
Εδώ απλώς τονίζω το γεγονός πως, αν το Suzuki Jimny είχε ανεξάρτητες αναρτήσεις, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ακριβό για να έχει την ίδια αντοχή και αξιοπιστία.
Ή αλλιώς, αν είχε ανεξάρτητες αναρτήσεις με αυτό το κόστος, θα είχε πολύ μικρότερη αντοχή και αξιοπιστία από ότι έχει με αυτή την διάταξη.
Όλα γίνονται – όλα όμως είναι θέμα στόχου και κόστους.)
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των άκαμπτων αξόνων είναι πως διατηρούν τους τροχούς πάντα κάθετους ως προς το έδαφος και όχι προς το αμάξωμα. Αυτό δεν είναι θέμα κόστους, είναι κατασκευαστικό χαρακτηριστικό.
Δίνει την μέγιστη πρόσφυση εκτός δρόμου αλλά η οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Οι άξονες του Suzuki Jimny είναι στηριγμένοι στο σασί με διάταξη 3-link, με ράβδους πανάρ εμπρός και πίσω. Διάταξη που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε κανένα άλλο καινούργιο αυτοκίνητο παραγωγής. Υπήρχε στο G-Wagen μέχρι το τέλος του 2018. Δίνει ελαφρώς μικρότερες διαδρομές από την διάταξη 4link και 5-link αλλά είναι πολύ πιο απλή και με ελάχιστα κινούμενα μέρη.
Στον Δρόμο
Ας δούμε και τις εντυπώσεις από την γνωριμία, που είχα την τύχη να γίνει τις ημέρες της κακοκαιρίας και να το δοκιμάσω σε χιόνι και σε λάσπη.
Σε σύγκριση με οποιοδήποτε σύγχρονο αυτοκίνητο δρόμου, γέρνει περισσότερο στις στροφές λόγω του μαλακού, χωμάτινου set up αμορτισέρ και ελατηρίων.
Επίσης, όπως κάθε όχημα με σασί τύπου σκάλας και άκαμπτους άξονες, στρίβει σε δύο χρόνους. Το περιγράφω με μια δόση υπερβολής:
Πρώτα στρίβουν οι τροχοί και μετά ο μπροστινός άξονας, μέσω των radius arms στα οποία είναι στηριγμένος, παίρνει το σασί μαζί του. Και το σασί, μέσω των ελαστικών βάσεων στις οποίες είναι στηριγμένη η καμπίνα, παίρνει και την καμπίνα. Στην πράξη αυτό δεν είναι τόσο δραματικό όσο ακούγεται.
Αλλά η ασάφεια σε σχέση με ένα αυτοφερόμενο πλαίσιο με ανεξάρτητη ανάρτηση είναι εμφανέστατη. Επίσης επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους λόγω του μικρού του μεγέθους και της ψηλής, τετράγωνης καμπίνας και έχει αρκετό θόρυβο για τον ίδιο λόγο.
Οι διαφορές του με τα “κανονικά” αυτοκίνητα είναι όμως μικρότερες απ’ ότι ήταν στο προηγούμενο Suzuki Jimny. Είναι πιο άνετο στην απόσβεση και έχει λιγότερο θόρυβο. Γενικά η συμπεριφορά του δεν θα ξενίσει κάποιον συνηθισμένο με τέτοια αυτοκίνητα.
Σαφώς όμως δεν απευθύνεται σε όποιον περιμένει οδηγική απόλαυση ή σπορ επιδόσεις στην άσφαλτο. Με την βοήθεια του ESP και του ABS φυσικά, είναι ασφαλές. Αλλά δεν είναι στο στοιχείο του.
Εκτός Δρόμου
Εκτός δρόμου αρχίζει το πάρτυ. Πραγματικά, νομίζω πως δεν υπάρχει άλλο όχημα που σε απόλυτα νορμάλ μορφή, χωρίς βελτιώσεις δηλαδή, να μπορεί να κάνει όσα κάνει το Suzuki Jimny.
Και το λέω αυτό έχοντας δοκιμάσει όλα τα κορυφαία 4Χ4 που έχουν κυκλοφορήσει όσο καιρό έχω δίπλωμα οδήγησης, τόσο σε νορμάλ όσο και σε βελτιωμένη μορφή.
Παίρνεις το καινούργιο Suzuki Jimny και αποφασίζεις να λάβεις μέρος στην εκδρομή μιας λέσχης. Με το που φτάσεις στο σημείο συνάντησης, σου κόβονται τα πόδια στη θέα των βελτιωμένων θηρίων των παλαιότερων μελών. Μέχρι το τέλος της εκδρομής όμως, όλοι έχουν πάθει ένα μικρό σοκ.
Γιατί με το νορμάλ Jimny σου πέρασες από σημεία που μόνο τα πολύ σωστά βελτιωμένα 4Χ4 με έμπειρους οδηγούς μπόρεσαν να περάσουν. Οι υπόλοιποι σε κοιτάνε με στραβό μάτι γιατί τους πλήγωσες το Εγώ. Και από μέσα τους υπολογίζουν τιμή μεταπώλησης, δόσεις, πως θα το πουν στη σύζυγο κλπ.
Συγχαρητήρια. Μόλις η Suzuki πούλησε μερικά ακόμα Jimny, χάρη στην απόφασή σου να πας αυτή την εκδρομή.
Λίγο πιο σοβαρά τώρα. Οι γωνίες προσβολής εμποδίου, ράμπας και διαφυγής είναι απλά εξαιρετικές. Οι προφυλακτήρες με τις φάλτσες άκρες, αφήνουν τον τροχό ελεύθερο να ανεβεί στο εμπόδιο (όπως οι aftermarket των χιλιάδων ευρώ) και είναι πολύ πιο έξυπνα σχεδιασμένοι από αυτούς του προηγούμενου μοντέλου.
Η διαδρομή της ανάρτησης, το μικρό βάρος, το σωστό ESP, η ύπαρξη κοντών σχέσεων που δίνει καλή έκρηξη στην εκκίνηση και οι μικρές διαστάσεις, το κάνουν απολαυστικό, ασφαλές και ικανό, σε αξιοθαύμαστο βαθμό.
Υποθέτω πως η Ισμήνη διασκέδασε πολύ την off road δοκιμή σαν συνοδηγός, γιατί προς το τέλος το τεράστιο χαμόγελο είχε εγκατασταθεί μόνιμα στο πρόσωπό της. Και αυτό λέει πολλά για μία καθαρά ασφάλτινη οδηγό αγώνων.
Οδηγώντας το, δεν μπορούσα να μην σκεφτώ πως με ένα σετ ελαστικά με σωστή διάσταση και πέλμα, το ανάλογο gearing, έναν εργάτη εμπρός και ένα locker στο πίσω διαφορικό, θα είναι ασταμάτητο.
Και θα είναι έτσι για πολλά χρόνια και για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα καθώς είναι κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο που η ζωή στο βουνό να μην το φθείρει.
Τα διαφορικά της αυτόματης έκδοσης έχουν βήμα 4.3:1 ενώ της χειροκίνητης 4.1:1, οπότε είναι εφικτό για ένα χειροκίνητο Suzuki Jimny να βάλει λίγο ψηλότερα off road λάστιχα μαζί με κορωνοπήνια από το αυτόματο, χωρίς να χαλάσει το εργοστασιακό gearing.
Φυσικά δεν έχει το ωφέλιμο φορτίο, ούτε την αρχοντιά και την άνεση ενός 4Χ4 που ζυγίζει 2500 κιλά. Σε αυτά όμως που περιμένει κάποιος από ένα τέτοιο όχημα, το νέο Jimny είναι απόλυτα συνεπές.
Συμπέρασμα
Ήδη, η ζήτηση υπερβαίνει τις δυνατότητες παραγωγής της Suzuki. Στην Αγγλία έχει γίνει style icon και οι dealers δεν δέχονται προκαταβολές, γιατί δεν ξέρουν πότε θα έχουν αυτοκίνητα για να παραδώσουν.
Και οι μεγάλοι οίκοι off road βελτιώσεων ετοιμάζουν από τώρα προϊόντα που θα το κάνουν ακόμη πιο ιδιαίτερο.
Κοντεύει μεσάνυχτα πια. Ελπίζω να περάσατε καλά διαβάζοντας. Εγώ πέρασα τέλεια γράφοντας.
Καλές βόλτες 🙂 – Μ.Μ.