Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

103 χρόνια BMW

BMW story0014Στις 7 Μαρτίου 2019, η επέτειος ίδρυσης της εταιρίας γιορτάστηκε για 103η φορά. Όλο αυτό το διάστημα ένα μικρό εργοστάσιο κινητήρων αεροπλάνων μεταμορφώθηκε σε κορυφαίο κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παγκοσμίως. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τον χαρακτήρα της εταιρίας και τους κυριότερους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την επιτυχία της.

Οι ηθικές αξίες της βασίζονται στο θάρρος για καινοτομίες, στην ετοιμότητά της να κάνει το επόμενο βήμα εξέλιξης, στο συναγωνισμό με τους καλύτερους και στην ικανότητά της να ξεπερνά τις προκλήσεις.

Το 2019, το BMW Group Classic κάνει μία αναδρομή σε πολυάριθμα γεγονότα, εξαιρετικά επιτεύγματα και καινοτομίες που βασίζονται ακριβώς σε αυτές τις αρχές.

 

100 χρόνια πριν: Η πρώτη επιτυχία της BMW ήταν ένα ρεκόρ ύψους πτήσης.

BMW story01Στις 17 Ιουνίου 1919, ο έμπειρος πιλότος δοκιμών Franz Zeno Diemer θέλησε να βοηθήσει την αναπτυσσόμενη εταιρία BMW να πετύχει το πρώτο της παγκόσμιο ρεκόρ. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Oberwiesenfeld του Μονάχου πιλοτάροντας το αεροπλάνο του που είχε κατασκευάσει η Γερμανική Flugzeugwerke με κινητήρα BMW IV στοχεύοντας σε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ.

Ο κινητήρας 230 hp ήταν ειδικά σχεδιασμένος για πτήσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Ο Diemer χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να ανεβάσει το αεροπλάνο του σε υψόμετρο 9.760 m. Στο ανοιχτό cockpit, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες έως -50 βαθμούς και να αναπνέει αέρα με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου. Ποτέ πριν ένα αεροπλάνο δεν είχε πετάξει τόσο ψηλά.

 

90 χρόνια πριν: BMW 3/15 hp – είσοδος στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.

BMW story0141Δέκα χρόνια αργότερα, η BMW είχε ήδη επεκτείνει την προϊοντική γκάμα της με μοτοσικλέτες – και μετά έκανε το επόμενο βήμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την εμπλοκή στο χώρο του αυτοκινήτου.

Πρόεδρος ήταν Franz-Josef Popp, ο οποίος κατείχε μία διευθυντική θέση στην εταιρία τα πρώτα στάδια παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών. «Η εμπειρία μας από τον τομέα κατασκευής μοτοσικλετών μας ενθάρρυνε να ξεκινήσουμε την παραγωγή μικρών αυτοκινήτων, για τα οποία η εγχώρια αγορά εμφανιζόταν πολλά υποσχόμενη. Με γνώμονα αυτό, αγοράσαμε την κατασκευάστρια αυτοκινήτων Fahrzeugfabrik Eisenach», ανακοίνωσε ο Popp στην Ετήσια Αναφορά της Εταιρίας.

Στις 22 Μαρτίου 1929, η πρώτη BMW 3/15 PS έφυγε από τη γραμμή συναρμολόγησης του Berlin-Johannisthal. Σχεδόν 16.000 μονάδες αυτού του νέου μικρού αυτοκινήτου κατασκευάστηκαν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1932.

 60 χρόνια πριν: Η μεταστροφή έγινε με την BMW 700.

BMW story013Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η εταιρία συνέβαλε σημαντικά στο να φέρει τους ανθρώπους της νέας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο δρόμο με την BMW Isetta και, στη συνέχεια, την BMW 600.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες των πελατών εξακολούθησαν να αυξάνονται και ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα νέο, μικρό αυτοκίνητο με συμβατική σχεδίαση για να αντισταθμίσει την πτώση πωλήσεων. Ο Βιεννέζος εισαγωγέας BMW, σχεδιαστής αυτοκινήτων και πρώην οδηγός αγώνων Wolfgang Denzel λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη. Παρουσίασε στο Δ.Σ. της BMW τη σχεδίαση ενός δίθυρου μοντέλου notchback που είχε δημιουργήσει ο Ιταλός σχεδιαστής Giovanni Michelotti.

Το πρωτότυπο αποτέλεσε την πλατφόρμα για την BMW 700, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου, 1959. Μέχρι το 1965, πάνω από 190.000 μονάδες είχαν πωληθεί και η BMW κατάφερε να βγει από την οικονομική ύφεση.

 

60 χρόνια πριν: Μικροί μέτοχοι υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της BMW .

BMW story0214Προβλήματα πωλήσεων στον τομέα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είχαν προκαλέσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του 1950. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1959, η εξαγορά της εταιρίας από την Daimler-Benz AG ήταν θέμα της ατζέντας.

Ωστόσο, πολλοί από τους μικρούς μετόχους εναντιώθηκαν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης που ήταν συνδεδεμένο με την εξαγορά. Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνεδρίας, ο δικηγόρος Friedrich Mathern κατάφερε να εντοπίσει ανακρίβειες στα επίσημα νούμερα. Πρόβαλε ένσταση ότι όλα τα κόστη εξέλιξης για την BMW 700 είχαν συμπεριληφθεί αδικαιολόγητα στον ισολογισμό του 1958.

Επίσης, επέκρινε το γεγονός ότι η αξία της μάρκας BMW και των εργαζομένων της είχε αποτιμηθεί τόσο χαμηλά. Η συνεδρίαση διεκόπη – με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η προθεσμία της προσφοράς από τη Στουτγάρδη. Η BMW παρέμεινε ανεξάρτητη, αλλά η οικονομική κρίση δεν είχε λυθεί. Η ισχυρή δέσμευση του σημαντικού μετόχου Herbert Quandt τελικά προσέφερε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη συνέχεια. Την επόμενη χρονιά, υπέβαλλε νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης που έλαβε υπόψιν και τα συμφέροντα των μικρών μετόχων.

 

50 χρόνια πριν: Ξεκινά μία νέα εποχή στην παραγωγή μοτοσικλετών.

BMW story01431Κινητήρες αεροπλάνων είχαν ήδη κατασκευαστεί στο Βερολίνο-Σπάνταου υπό την εποπτεία της BMW ήδη από τη δεκαετία του 1930 και μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο προστέθηκαν εξαρτήματα μοτοσικλετών και αυτοκινήτων. Το 1969, ολόκληρη η παραγωγή μοτοσικλετών μετεγκαταστάθηκε από το Μόναχο στο Βερολίνο.

Η έναρξη παραγωγής της BMW /5 Series συνέπεσε με τη μεταστέγαση. Ο τεχνικός διευθυντής της εποχής, Helmut Werner Bönsch, την παρουσίασε με αυτοπεποίθηση: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η BMW κατασκευάζει τις καλύτερες και πιο προηγμένες μοτοσικλέτες του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια. Φιλοδοξία μας είναι να διατηρήσουμε αυτή η φήμη στο μέλλον». Έτσι κι έγινε.

Οι BMW 50/5, BMW R 60/5 and BMW R 75/5 εξελίχθηκαν ως σπορ μοτοσικλέτες τουρισμού σύγχρονης σχεδίασης και είχαν εντελώς νέο πλαίσιο με τηλεσκοπικό πιρούνι στον εμπρός τροχό και προοδευτικό σύστημα πίσω ανάρτησης. Και για πρώτη φορά, οι πελάτες μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ εκδόσεων με διαφορετικά χρώματα.

 

40 χρόνια πριν: Η BMW M 1 συμμετέχει στο πρωτάθλημα Procar Series .

BMW story015Η σπορ BMW M1 με κινητήρα στο κέντρο ήταν ήδη ακαταμάχητη ακόμα και ακίνητη. Αλλά η αληθινή μαγεία της αποκαλύφθηκε στην αγωνιστική πίστα. Αυτό αναδείχτηκε κυρίως στο πρωτάθλημα Procar Series που ξεκίνησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BMW Motorsport GmbH εκείνη την εποχή, Jochen Neerpasch.

Οι αγώνες διοργανώθηκαν το 1979 και το 1980 στο πλαίσιο προθέρμανσης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 στην Ευρώπη και εξελίχθηκαν σε ραγδαία επιτυχία. Οι ίδιοι ο πρωταγωνιστές γοητεύθηκαν από την ιδέα του Neerpasch για τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ πιλότων της Formula 1 και οδηγών αυτοκινήτων τουρισμού που οδηγούσαν οχήματα με ίδια μηχανολογία και απέδιδαν 470 hp.

Στις 12 Μαΐου του 1979, ο πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Procar Series ξεκίνησε στο Zolder, Βέλγιο, και ακολούθησαν 16 ακόμα αγώνες.

 

20 χρόνια πριν: Παγκόσμια πρεμιέρα για την BMW X 5.

BMW story0146Ένα όχημα παντός εδάφους με τετρακίνηση που εκτός από εντυπωσιακή συμπεριφορά στο δρόμο, προσέφερε και άριστες επιδόσεις στο δρόμο – με αυτή την περιγραφή παρουσιάστηκε η BMW X5 το φθινόπωρο του 1999, ως το παγκοσμίως πρώτο Sports Activity Vehicle. Λίγους μήνες αργότερα, η BMW X5 Le Mans επέδειξε τις τεράστιες δυνατότητές της στη δυναμική οδήγηση.

Επρόκειτο για ένα πειραματικό όχημα με V12 κινητήρα που απέδιδε πάνω από 700 hp. Ο οδηγός αγώνων Hans-Joachim Stuck πέτυχε τελική ταχύτητα 309 km/h με αυτό το αυτοκίνητο στο Nürburgring. 20 χρόνια μετά το ντεμπούτο του πρώτου SAV, η οικογένεια μοντέλων BMW X αυξήθηκε σε επτά μοντέλα. Το 2018, το 37,3% των συνολικών πωλήσεων της μάρκας ήταν μοντέλα BMW X.

 

20 χρόνια πριν: Η BMW Z 8 ασκεί τεράστια γοητεία με την κλασική αισθητική της.

BMW story019Το 1999, η BMW παρουσίασε επίσης ένα ορόσημο στην ιστορία των μοντέλων, που δεν υστερούσε σε υπόλοιπα προσόντα. Η BMW Z8 που σχεδίασε ο Δανός Henrik Fisker δημιούργησε αίσθηση στη παγκόσμια πρεμιέρα της στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Οι κομψές γραμμές θύμιζαν τη θρυλική BMW 507 ενώ το πολυτελές cockpit παραμένει εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα. Οι κλασικές φόρμες ‘έντυσαν’ καινοτόμες τεχνολογίες: ένα αυτοφερόμενο αλουμινένιο πλαίσιο με βιδωμένο αμάξωμα και V8 κινητήρα 400 hp V8. Συνολικά 5.703 οχήματα BMW Z8 κατασκευάστηκαν μεταξύ 2000 και 2003 σε ειδική μονάδα παραγωγής που ιδρύθηκε ειδικά γι’ αυτό το όχημα, στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο.

Πηγή: BMW

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο