SEAT – 50 χρόνια σε 60 δευτερόλεπτα

50-years-in-sixty-seconds_08_HQ01

Ασπρόμαυρες εικόνες σε αντίθεση με το βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD 4K, φαξ έναντι εφαρμογών και δίσκους βινυλίου σε mp3. Η κοινωνία εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία 50 χρόνια, αλλά με ποιο τρόπο άλλαξε η αυτοκινητοβιομηχανία;

Η αυτοκινητοβιομηχανία εξελίχτηκε τις τελευταίες δεκαετίες, από το σχεδιασμό και την παραγωγή έως τις εξαγωγές. Ο ίδιος αριθμός αυτοκινήτων που γινόταν κάποτε σε μια μέρα τώρα διαρκεί μόνο 3 λεπτά. Σε σύγκριση με τα δύο χρόνια αναμονής για ένα SEAT 600, σήμερα μπορείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο σε 10 λεπτά και με 5 κλικ ενός ποντικιού.

Από το μολύβι και τη γόμα στην εικονική πραγματικότητα: ένα μοντέρνο κέντρο σχεδιασμού και ανάπτυξης δεν μοιάζει με αυτά της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Οι πυξίδες, οι γόμες και τα μακρά τραπέζια εργασίας με ατέλειωτους σωρούς σχεδίων έδωσαν τη θέση τους σε δισκία, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και επιπλέον οθόνες.

 

Από 5 έως 2.400 αυτοκίνητα ημερησίως: όταν η SEAT άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο στη Zona Franca το 1950, η ημερήσια παραγωγή ήταν 5 αυτοκίνητα. Σήμερα, το εργοστάσιο Martorell αποδίδει πάνω από 2.300 καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο 3 λεπτά για να φτάσουν τα ίδια αυτοκίνητα όπως και πριν.

Αυτή η εξέλιξη κατέστησε την μετακίνηση ολόκληρης της χώρας σε τροχούς. Την δεκαετία του ’50, στην Ισπανία υπήρχαν 3,1 αυτοκίνητα ανά 1.000 άτομα σε σύγκριση με το σήμερα που είναι 480.

 

Από το να κάνεις τα πάντα με το χέρι σε περισσότερα από 2.000 ρομπότ: στην αρχή, τα ρομπότ ήταν κάτι σαν επιστημονικής φαντασίας. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, τα αυτοκίνητα βαφόντουσαν με το χέρι, ενώ σήμερα, 84 ρομπότ εφαρμόζουν λεπτές στρώσεις χρώματος σε ένα θάλαμο ψεκασμού ενώ ένας τελευταίας γενιάς σαρωτής σε 43 δευτερόλεπτα ελέγχει την επιφάνεια ότι είναι λεία.

Σήμερα στο εργοστάσιο υπάρχει μια «τεχνολογική κούρσα» με πάνω από 2.000 ρομπότ και περισσότερους από 7.000 εργαζομένους  να συνεργάζονται καθημερινά στα εργαστήρια συναρμολόγησης των αυτοκινήτων.

 

Από την εργασία των 40 βαθμών: χωρίς κλιματισμό, σε χαμηλές θερμοκρασίες και κοντά σε 40 βαθμούς το καλοκαίρι ήταν οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων πριν από μισό αιώνα.

Σήμερα, τα εργοστάσια είναι εξοπλισμένα για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία και να έχουν τις τελευταίες εξελίξεις στην εργονομία για την πρόληψη πιθανών τραυματισμών.

 

Από τη Μπογκοτά στο Σίδνεϊ: η εξαγωγή αυτοκινήτων το 1965 ήταν ανήκουστη για την SEAT. Μια συμβολική κίνηση, αρκετά μοντέλα μάρκας εκφορτώθηκαν στην Κολομβία. Μετά το 1983 οι εξαγωγές έγιναν πιο συχνές, με την εμπορευματοποίηση της Ronda στις Κάτω Χώρες.

Το 2018, η SEAT εξήγαγε το 80% των 474.300 αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν στο Martorell.

 

Από μια περίοδο αναμονής 2 ετών σε 5 κλικ: ο τρόπος αγοράς ενός αυτοκινήτου έχει επίσης αλλάξει πάρα πολύ. Οι αντιπροσωπείες ήταν το μοναδικό σημείο επαφής για να δει και να αγοράσει κάποιος ένα αυτοκίνητο.  Σήμερα το 71% των αγοραστών συμβουλεύονται πρώτα online διάφορες πηγές πληροφοριών πριν επισκεφθούν ένα σημείο πώλησης.

Επίσης στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο χρόνος αναμονής για αγορά ενός SEAT 600 ήταν 2 χρόνια. Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε αυτοκίνητο σε μόλις 10 λεπτά και μετά από μόλις 5 κλικ, όπως στην περίπτωση του σχεδίου online αγοράς που η SEAT έχει εφαρμόσει στη Νορβηγία.

Πηγή: Seat