Η SEAT μείωσε τα απόβλητά της κατά 34%

SEAT Martorell

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανακύκλωσης, η SEAT ανακοίνωσε πως κατά τη φετινή χρονιά θα εστιάσει τις προσπάθειες της ως προς το περιβάλλον στη μείωση των αποβλήτων της.

Τα τελευταία 8 χρόνια, η SEAT κατόρθωσε να μειώσει την παραγωγή αποβλήτων της κατά 34% ενώ τους επόμενους μήνες πρόκειται να εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση αποβλήτων παραγωγής έως και 60% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

SEAT Martorell2Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, η SEAT πρόκειται να αντιμετωπίσει και το θέμα της βελτιστοποίησης του διαχωρισμού αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τα απόβλητα που παράγονται σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως το κονιασμα χρώματος και στεγανοποίησης.

Τα τελευταία 8 χρόνια, η εταιρεία έχει μειώσει με επιτυχία το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 34%. Από το 2010 που η SEAT ξεκίνησε την περιβαλλοντική της στρατηγική για το Ecomotive Factory, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά 21,6% και 30,9% αντίστοιχα. Επιπλέον, μείωσε τις εκπομπές CO2 και πτητικών οργανικών ενώσεων κατά 63,3% και 21,4% και παρήγαγε συνολικά 34,2% λιγότερα απόβλητα.

Ο SEAT Vice-president for Production and Logistics Dr. Christian Vollmer επεσήμανε ότι
«επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη βελτίωση ώστε να γίνουμε μία εταιρεία-πρότυπο από
κάθε άποψη για την ποιότητα και την αποδοτικότητα των εργοστασίων παραγωγής καθώς
και για την εξεύρεση λύσεων-παραδειγμάτων για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία όπου η
ανακύκλωση, η μείωση εκπομπών και η περιβαλλοντική φροντίδα καθίστανται όλο και πιο
σημαντικές». Το 2018 η SEAT επένδυσε 16 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή.

Με το βλέμμα στο 2025

Το επόμενο ορόσημο στην περιβαλλοντική στρατηγική της SEAT είναι η βελτίωση των δεικτών της κατά 60% μέχρι το 2025. Η εταιρεία ήδη εργάζεται σε πρόσθετα συστήματα, όπως μία εγκατάσταση ανάκτησης θερμότητας απο τις καμινάδες του εργοστασίου στο Martorell, οι οποίες από πλευράς ενέργειας επιτρέπουν εξοικονόμηση ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση 760 νοικοκυριών καθώς και μείωση εκπομπών CO2 που ισούται με την απορροφητική ικανότητα 250.000 δέντρων.

Επιπλέον η SEAT πρόκειται να εφαρμόσει τη χρήση χρωμάτων με βάση το νερό σε ολόκληρη τη διαδικασία βαφής συμπεριλαμβανομένης και της επίστρωσης. Αυτή η πρωτοβουλία θα αποτρέψει την εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων ισοδύναμη με τη χρήση βαφής με διαλύτες για τη βαφή 38.000 αυτοκινήτων.

Μοναδικές πρωτοβουλίες

Μια από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της SEAT είναι το πάρκο ηλιακής
ενέργειας SEAT al Sol στις στέγες του εργοστασίου στο Martorell, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη. Η SEAT, με 53.000 φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν έκταση ισοδύναμη με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, παράγει 17 εκατομμύρια kWh ετησίως, αρκετή ενέργεια για να φορτίσει το νέο SEAT el-Born συνολικά 293.100 φορές, επιτρέποντας στο πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της SEAT να καλύψει μια απόσταση 105 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), εγκαταστάθηκε στο SEAT Martorell το 2018 ένα νέο σύστημα βαφής υψηλής απόδοσης. Αυτό το καινοτόμο μέτρο μείωσε το ποσοστό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που παράγονται από τη διαδικασία αυτή κατά 40% ή 10 τόνους ετησίως. Επίσης στο τμήμα χρωμάτων, ένα νέο περίβλημα ψεκασμού τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 για να χρωματίσει το δίχρωμο πλαίσιο του SEAT Arona και του Audi A1.

Ομοίως, η ποσοτική δυναμική της διαδικασία βαφής αυξήθηκε από 2.300 σε 2.400 αυτοκίνητα την ημέρα με πλήρη αυτοματοποίηση μιας από τις γραμμές. Η εταιρεία επένδυσε 23 εκατομμύρια ευρώ σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Πηγή: SEAT