BMW 1 Series –Πρώτη Δημοσιογραφική Παρουσίαση στην Αθήνα

BMW 1 Series 01

Η νέα BMW 1 Series είναι τώρα προσθιοκίνητη! Οι καιροί αλλάζουν και η πρακτικότητα κερδίζει πλέον τον ρομαντισμό σε κάθε έκφανση της ζωής μας.
Πως θα γινόταν οι ορθολογιστές να αφήσουν στην ησυχία της την Σειρά 1, όταν μάλιστα το απερχόμενο μοντέλο ήταν ανάδελφο?

Σε αντίθεση με την νέα BMW 1 Series που μοιράζεται ένα κοινό πάτωμα με την σειρά 2 Active και Grand Tourer, τις Χ1 και Χ2, αλλά και τα Mini Countryman, η παλιά σειρά 1 δεν είχε πλέον τίποτε κοινό με κάποιο άλλο μοντέλο στην γκάμα της BMW-και συνεπώς ήταν πλέον ακριβή για να επιβιώσει.

Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η μπροστινή κίνηση εξασφαλίζει καλύτερη εκμετάλλευση χώρων και πιο διαχείρισιμη οδική συμπεριφορά  από του περιβόητους «Πολλούς» οδηγούς.

Οι διαστάσεις είναι παραπλήσιες με την F20, καθώς με μήκος 4,32 μ είναι 5 χιλιοστά μικρότερη και με πλάτος 1,8 μ. είναι 3,5 εκ φαρδύτερη.

Σε ότι αφορά το μεταξόνιο είναι και αυτό 2 εκατοστά μικρότερο από την παλιά, φτάνοντας 2,67 μ όμως όπως θα δούμε το εσωτερικό της BMW 1 Series είναι σημαντικά πιο ευρύχωρο, ενώ το βάρος κυμαίνεται από τα 1,300 έως 1,500 κιλά ανάλογα με την έκδοση.

Το σίγουρο είναι ότι οι προτιμήσεις του πάλαι ποτέ Π.Ο- που μας τον γνώρισε ο Τεράστιος κ. Κώστας Καββαθάς-  πέρασαν σε δεύτερο πλάνο την ώρα που η BMW κατάλαβε ότι οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες της σειράς 1 είτε δεν ήξεραν ότι είναι πισωκίνητη, είτε δεν ήξεραν πώς να την οδηγήσουν.

Επιφυλάσσομαι ωστόσο να το οδηγήσω για να εκφέρω την τελική μου γνώμη γιατί γνωρίζω πολλά αυτοκίνητα με μπροστινή κίνηση που είναι πιο διασκεδαστικά –και κυρίως πολύ πιο αποτελεσματικά-από πολλά πισωκίνητα.

Εμφάνιση

Μέχρι τότε να πω ότι οι φόβοι που είχα ότι νέα BMW 1 Series μοιάζει με μια ελαφρώς πατημένη Χ2 καθησυχάστηκαν όταν την είδα από κοντά. Ναι, η αλήθεια είναι ότι μπορείς να βρεις ομοιότητες, όμως νομίζω ότι αυτές είναι ομοιότητες που συναντάς σε όλα τα αυτοκίνητα της γκάμας της εταιρείας.

Όπως για παράδειγμα η ανεκδιήγητα μεγάλες γρίλιες της μπροστινής μάσκας που κυριεύουν αισθητικά το μπροστινό μέρος με το μέγεθος τους. Είναι τόσο πραγματικά –και μηχανολογικά- μεγάλες που για να μην επηρεάζουν αεροδυναμικά το αυτοκίνητο, οι σχεδιαστές έχουν εξοπλίσει την BMW 1 Series με ένα μηχανισμό που τις κλείνει στις υψηλές ταχύτητες και όταν έχει κρύο.

Conspiracy Theories

Έχω μια θεωρία για το τι συμβαίνει με τις τεράστιες γρίλιες που τελευταία τις βλέπουμε σε όλο και περισσότερους κατασκευαστές.

Είναι γνωστό ότι στην επόμενη γενιά αυτοκίνητων η ηλεκτροκίνηση θα υπερισχύσει και έτσι οι κατασκευαστές μεγαλώνουν τώρα τις γρίλιες για να είναι ξεκάθαρο- σε δέκα χρόνια από σήμερα, ποια είναι τα παλαιομοδίτικα αυτοκίνητα και το ποια είναι τα καινούρια.

Σε δέκα χρόνια τα μοντέρνα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται γρίλιες αφού θα είναι ηλεκτρικά-και όσοι έχουν παλαιομοδίτικα αυτοκίνητα που καίνε ακόμη βενζίνη –και συνεπώς τα αυτοκίνητα τους έχουν γρίλιες- θα είναι  κοινωνικά κατακριτέοι και μπανάλ.

Τα αυτοκίνητα αυτά με τις τόσο μεγάλες γρίλιες  δημιουργούν μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των παλαιών αυτοκινήτων με ΚΕΚ και των νέων ηλεκτρικών-και ποιος θέλει να έχει ένα παλιό αυτοκίνητο?

Και όμως αν εξαιρέσει κανείς την μάσκα που προσωπικά δεν μου αρέσει, η νέα BMW 1 Series είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο με αναλογίες που θυμίζουν την απερχόμενη F20, ενώ μπροστά οι προβολείς είναι τώρα κεκλιμένοι και προσδίδουν μία φρέσκια και νεανική αίσθηση.

Από το πλάι η  BMW 1 Series έχει γνώριμο και ευδιάκριτο σχήμα με έντονα σφηνοειδές προφίλ και ένα λεπτό γραφικό παραθύρου που κορυφώνεται στην κολόνα C.

Η πίσω όψη κυριαρχείται από τα φαρδιά φώτα με το μοντέρνο στυλ και τις εντυπωσιακές πίσω απολήξεις εξαγωγής διαμέτρου 90 mm (ή 100 mm για τις φαλτσοκομμένες εξαγωγές της BMW M135i xDrive) .

Η BMW 1 Series διατίθεται με νέες ζάντες αλουμινίου με διαστάσεις που ξεκινούν από 16”, ενώ εκδόσεις 19” διατίθενται προαιρετικά για πρώτη φορά.

Εσωτερικό/Χώροι

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων έρχεται σε αυτό το στάδιο σαν έξτρα και είναι μοντέρνος παρέχοντας πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο όμως, δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μείνει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά.

Αυτό το νέο φαινόμενο το συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της BMW, αλλά  αυτού του είδους οι καινοτομίες στην βασικότερη ένδειξη του ταμπλό αποτελούν για εμένα μεγάλο φάουλ.

Ίσως πάλι να έχω μεγαλώσει και να έχω αρχίσει να αποκτώ παραξενιές και εμμονές! !

Το εσωτερικό της νέας BMW Σειράς 1 είναι πολύ πιο ευρύχωρο από της προκατόχου της, κυρίως στο πίσω τμήμα.

Η πρόσβαση στην καμπίνα είναι ευκολότερη, καθώς ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 33 mm.

Το πίσω τμήμα προσφέρει 19 mm έξτρα χώρο για το κεφάλι σε συνδυασμό με την συρόμενη πανοραμική ηλιοροφή που ανοίγει προς τα έξω. Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν επίσης +13 mm επιπλέον στην περιοχή των αγκώνων, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τον οδηγό και τον συνοδηγό είναι +42mm.

Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι 380 L, + 20 L πλέον του προηγούμενου μοντέλου, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, φτάνει τα 1.200 L. Τέλος, το ελάχιστο πλάτος του χώρου αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 67 mm.

Ηλεκτρική λειτουργία πίσω πόρτας προσφέρεται με την BMW Σειρά 1 για πρώτη φορά.

Εξοπλισμός

Το βασικό μοντέλο Advantage στη νέα BMW Σειρά 1 πλαισιώνεται από τρεις ακόμα εκδόσεις εξοπλισμού που διαφέρουν μεταξύ τους εξωτερικά και εσωτερικά.

  • Η Luxury Line αναδεικνύει τη φινέτσα και το επίπεδο άνεσης του αυτοκινήτου με στοιχεία όπως το σατινέ Αλουμίνιο και την δερμάτινη επένδυση καθισμάτων Dakota.
  • Η Sport Line με Μαύρες πινελιές, γραφικό παραθύρου σε BMW Individual high-gloss Shadow Line και σπορ καθίσματα,
  • M Sport με στοιχεία σε σατινέ Αλουμίνιο, εμπρός ποδιά με ειδικά σχεδιασμένους εραγωγούς και πίσω ποδιά BMW M σε High-gloss Black οδηγούν τη Σειρά 1 στην κορυφή της σκάλας, όπου βρίσκεται η BMW M135i xDrive.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW 1 Series περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, με την τελευταία έκδοση να ειδοποιεί τον οδηγό και κατά την ανίχνευση ποδηλάτη. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go function και Driving Assistant με Lane Departure Warning και Lane Change Warning, Rear Collision Prevention και Cross-Traffic Alert.

Επίσης προσφέρεται το Driving Assistant Professional, ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας.

Τέλος το σύστημα infotainment περιλαμβάνει μια οθόνη 9’’, η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί στις 10’’ κατόπιν παραγγελιάς.

Κινητήρες/Μετάδοση

Η BMW 1 Series διατίθεται με τρικύλινδρους και τετρακύλινδρους κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης της τελευταίας γενιάς με τεχνολογία BMW EfficientDynamics.

Κινητήρες Diesel

  • BMW 116d τρικύλινδρος 1.500 κ.εκ με απόδοση 116 hp και ροπή 270 N/m μεταξύ 2,250 και 4,000 σαλ. Η τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο είναι 4 ,2 λίτρα και  διατίθεται είτε με χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο, είτε με επτατάχυτο dual-clutch  Steptronic
  • BMW 118d τετρακύλινδρος 1.995 κ.εκ με απόδοση 150 hp και ροπή 350N/m μεταξύ 1,750 και 4,000 σαλ. Η τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο είναι 4,8 λίτρα και  διατίθεται είτε με χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο, είτε με οκτατάχυτου Steptronic
  • BMW 120d x-Drive τετρακύλινδρος 1.995 κ.εκ με απόδοση 190 hp και ροπή 400N/m  μεταξύ 1,750 και 4,000 σαλ. Η τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο είναι 4 ,8 λίτρα και  διατίθεται είτε με χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο, είτε με οκτατάχυτου Steptronic που συνδυάζεται αποκλείστηκα με το νέο σύστημα τετρακίνησης  X-Drive

Κινητήρες Βενζίνης

  • BMW 118i τρικύλινδρος 1.500 κ.εκ με απόδοση 140 hp και ροπή 220 N/m μεταξύ 1.480 και 4,600 σαλ. Η τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο είναι 5.7 λίτρα και  διατίθεται είτε με χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο, είτε με επτατάχυτο dual-clutch  Steptronic
  • BMW Μ135i x-Drive τετρακύλινδρος 1.995 κ.εκ με απόδοση 306 hp και ροπή 450N/m  μεταξύ 1,750 και 5,000 σαλ. Η τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο είναι 4 ,8 λίτρα και  διατίθεται είτε με χειροκίνητο 6αρι κιβώτιο, είτε με οκτατάχυτου Steptronic που συνδυάζεται αποκλείστηκα με το νέο σύστημα τετρακίνησης  X-Drive. Η BMW M135i xDrive έχει επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 4,8 δευτ. μόλις (4,7 δευτ. με πακέτο M Performance, διαθέσιμο από 11/2019) μέχρι την ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250 km/h.

Ανάρτηση/Πλαίσιο

Η νέα BMW 1 Series ζυγίζει 55 kg λιγότερο από την προκάτοχό της η ακαμψία της δομής του αμαξώματος και των βάσεων της ανάρτησης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η ανάρτηση με τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό αίσθησης ασφάλειας που παρέχει η BMW 1 Series στον οδηγό.

Οδική Συμπεριφορά

Δεν οδήγησα την νέα BMW 1 Series, ωστόσο από τότε που παρουσιάστηκε η σειρά 2 Active Tourer οι μηχανικοί της BMW εργάζονται αδιάκοπτα πέντε χρόνια τώρα για να συνδυαστούν οι τεχνολογικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων από τα προσθιοκίνητα μοντέλα του BMW Group (βλ. Χ1,Χ2, Active Tourer και ΜΙΝΙ) με τεχνολογίες της BMW που θεωρητικά εξασφαλίζουν την οδηγική απόλαυση…

Στάνταρ εξοπλισμός της BMW 1 Series, το ARB χρησιμοποιεί έναν ελεγκτή ολίσθησης στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, αντί στη μονάδα ελέγχου του συστήματος DSC (Dynamic Stability Control). Καθώς περιορίζονται οι μεγάλες διαδρομές μετάδοσης σήματος, οι πληροφορίες μεταδίδονται με τριπλάσια ταχύτητα, ενώ ο οδηγός έχει την αίσθηση ότι ο έλεγχος ολίσθησης εκτελείται δέκα φορές ταχύτερα.

M135i xDrive

Ο στάνταρ εξοπλισμός της M135i xDrive περιλαμβάνει επίσης ένα νέας σχεδίασης μηχανικό, μπλοκέ διαφορικό Torsen, που δημιουργεί ακόμα πιο σπορ αίσθηση μέσω μερικής εμπλοκής των εμπρός τροχών.

Το διαφορικό είναι ενσωματωμένο στο στάνταρ οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport και περιλαμβάνει Launch Control mode, που εκμεταλλεύεται πλήρως τη μέγιστη ροπή των 450 Nm με 1η και 2η σχέση.

Η ακόμα πιο άμεση και ακριβής απόκριση του συστήματος διεύθυνσης M Sport στην BMW M135i xDrive αυξάνει αισθητά την ευελιξία του αυτοκινήτου και του ξυπνά το πάθος στις στροφές.

Τα φρένα M Sport παρέχουν εξαιρετική αντοχή στην κόπωση και άφθονα αποθέματα ισχύος πέδησης σε όλες τις περιπτώσεις. Το σύστημα διεύθυνσης M Sport και τα φρένα M Sport διατίθενται επίσης προαιρετικά και για άλλες εκδόσεις της BMW Σειράς 1.

Συμπέρασμα

Όλα θα κριθούν στο εάν η ΒMW κατάφερε να δημιουργήσει μια «μηχανή οδήγησης» που προσφέρει τα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα χαράς στην οδήγηση σε σχέση με την προκάτοχο της.

Εμφανισιακά η BMW 1 Series είναι ένα όμορφο και μοντέρνο αυτοκίνητο που αν και θυμίζει κάτι από Χ2 και κάτι από Mercedes AClass κάνει ξεκάθαρο το ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο της σειρας 1.

Οι χώροι είναι ξεκάθαρα μεγαλύτεροι, ενώ και η προσφερόμενη τεχνολογία και η τετρακίνηση την τοποθετούν σε μια άλλη κατηγορία που μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα την παντοτινή της εχθρό από την Στουτγάρδη.

Εννοείται ότι όταν μας δοθεί η ευκαιρία να την οδηγήσουμε τον Σεπτέμβριο στην επίσημη παρουσίαση- και αρκετά αργότερα (πολύ μετά τους ειδικούς)  όταν έρθει η σειρά μου για μακροχρόνια δοκιμή-θα οδηγηθεί και θα κριθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο όπως αρμόζει στα αυτοκίνητα που μου κερδίζουν το ενδιαφέρον!

Βασικές Τιμές

  118i M135i xDrive 116d 118d 120d xDrive
Κυβισμός 1,5 2,0 1,5 2,0 2,0
Ισχύς (PS) 140 306 116 150 190
ΛΤΜΦ 26.125€ 60.450€ 26.450€ 33.540€ 43,350€
ΛΤΠΦ <20.000€   <20.000€    

 

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπάτου

Previous articleΝέα έκδοση smart urbanshadow – Νέα
Next articleSEAT σημείωσε διψήφια αύξηση πωλήσεων τον Μάιο

2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA
2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA
2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες
2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές.
1999 – Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 – Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα.
1996 – Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές.
1995 – Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές.
1994 – Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση.
1993 – Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές.
1992 – Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 – Καρτ 100cc National