Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MASERATI BOOMERANG-Ιστορία

H MASERATI BOOMERANG είναι ένα εικονικό concept car που παρουσιάστηκε σαν στατικό μοντέλο στην έκθεση αυτοκινήτου του Τορίνο το 1971 και αργότερα μέχρι το 1982 μετατράπηκε σταδιακά σε ένα πλήρως λειτουργικό Concept Car.

Η MASERATI BOOMERANG σχεδιάστηκε από τον Giorgetto Giugiaro και η εντύπωση που δημιούργησε το πρωτότυπο στο κοινό της έκθεσης του Τορίνο ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αποτέλεσε την απαρχή της σχεδιαστικής σχολής του «Angular Design”που επηρέασε τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1970 και του 1980- και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η επιρροή της στους βιομηχανικούς σχεδιαστές της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν τόσο έντονη που πολλοί θεωρούν πως πολλά αυτοκίνητα, όπως τα VW Golf 1, VW Passat, Lancia Delta, Maserati Quattroporte III, Lotus Esprit και το De Lorean DMC-κρύβουν μέσα στον σχεδιασμό τους γραμμές και κυρίως… γωνιές από την  MASERATI BOOMERANG!

Εμφάνιση

Με διαστάσεις 4,342 mm Χ 1,860 mm και μεταξόνιο 2,600 mm η MASERATI BOOMERANG ζύγιζε μόλις 1400 κιλά αφού στην ουσία κάτω από την πολύ εντυπωσιακή της εμφάνιση κρυβόντουσαν τα μηχανικά μέρη της εξίσου εντυπωσιακής MASERATI BORA που ο Giorgetto Giugiaro είχε σχεδιάσει το 1968.

Η κλασσική αρχιτεκτονική του κεντρο-πισω-μήχανου Supercar που κληροδότησε η Bora στην BOOMERANG επέτρεψε τον σχεδιασμού ενός εξαιρετικά χαμηλού και αιχμηρού αμαξώματος που είχε ύψος μόλις 1,070 mm.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της εμφάνισης της ήταν το ευμέγεθες τραπεζοειδές παρμπρίζ που είχε γωνιά μόλις 13 μοιρών από το επίπεδο του αυτοκινήτου!

Παρότι οι κατασκευαστές του παρμπρίζ ανέφεραν ότι η τοποθέτηση του σε τόσο μικρή γωνία θα παρουσίαζε προβλήματα αντανακλάσεων και παραμόρφωσης, η επιμονή του Giugiaro οδήγησε τελικά στην τοποθέτηση του στην Boomerang.

Αργότερα, το 1975 ένα σχεδόν τόσο επικλινές παρμπρίζ- με γωνία 18 μοιρών- τοποθετήθηκε σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής την γνωστή μας Lotus Esprit!

Το γεωμετρικό της προφίλ κυριαρχείται από τα δύο τεράστια παράθυρα που φτάνουν χαμηλά στις πόρτες και φυσικά από τις “space-age” ζάντες της Campagnolo που σύμφωνα με την Italdesign είναι “οι πιο όμορφες ζάντες που έχει σχεδιάσει ο Giugiaro”!

Καθώς το βλέμμα συνεχίζει προς τα πίσω, σταματά στις μεγάλες κάθετες γρίλιες που φροντίζουν για τις ανάγκες ψύξης του κινητήρα και κάνουν εμφανές στον παρατηρητή ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω μέρος της Boomerang.

Ξεκινώντας από το αιχμηρό ρύγχος με τα αναδιπλούμενα φωτιστικά σώματα μέχρι και το πίσω ριχτό τμήμα ο παρατηρητής δεν θα βρει ούτε μια “περιττή” καμπύλη-εκτός φυσικά από εκείνες που αφορούν τους τροχούς!

Το ίδιο μοτίβο αναπαράγεται και στο πίσω μέρος με το τραπεζοειδές παράθυρο, τα μεγάλα τετράγωνα φωτιστικά σώματα και τις τέσσερις τετράγωνες εξατμίσεις στα άκρα του προφυλακτήρα.

Κοιτώντας την MASERATI BOOMERANG, όλα κάτι σου θυμίζουν καθώς όλα τα ιδιαιτέρα σχεδιαστικά της στοιχεία της -λίγο ή πολύ, έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο σε εξωτικά όσο και σε καθημερινά αυτοκίνητα που όλοι γνωρίζουμε…

Εσωτερικό

Η καμπίνα των επιβατών προσφέρει κλασσικά θέσεις για δύο επιβάτες και ξεχωρίζει από την τοποθέτηση όλων των οργάνων και των βασικών διακόπτων στην κολώνα του τιμονιού- μέσα από την στεφάνη.

Τα bucket καθίσματα ήταν δερμάτινα και ήταν σταθερά τοποθετημένα στο πάτωμα του αμαξώματος χωρις την δυνατότητα μετακίνησης. ‘Ετσι για να βολευτεί ένας οδηγός τα πετάλια και το τιμόνι μπορούσαν να μετακινηθούν εμπρός-πίσω κατά 8 εκατοστά, κάτι που σαν ιδέα, επίσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Στην κεντρική κονσόλα υπήρχαν οι διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα, τον κλιματισμό και φυσικά ο μοχλός των ταχυτήτων.

Στο κέντρο του τιμονιού υπάρχει ένα μεγάλο στροφόμετρο με την κόκκινη περιοχή του στις 5,800 σ.α.λ και ενώ αυτό περικυκλώνεται από διακόπτες και όργανα για την θερμοκρασία του νερού, την στάθμη της βενζίνης και την πίεση του λαδιού, οι σχεδιαστές μοιάζει να έχουν ξεχάσει να τοποθετήσουν ένα ταχύμετρο!

Η στεφάνη του τιμονιού γυρίζει γύρω από τον πίνακα οργάνων- και ενώ όλο το σύστημα είναι σίγουρα πρωτότυπο, παραμένει μάλλον άσχημο και σίγουρα επικίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης.

Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον οδηγό, σε περίπτωση σύγκρουσης όλη η κολώνα τραβιόταν αυτόματα προς το εμπρός μέρος του αυτοκίνητο με ένα μηχανισμό με γρανάζια και αλυσίδα!

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1986, η Audi παρουσίαζε το πατενταρισμένο σύστημα Procon-Ten, που έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα-απλά με πιο αξιόπιστο τρόπο!

Κινητήρας- Μετάδοση

Τα μηχανικά μέρη που εξόπλισαν την μοναδική MASERATI BOOMERANG της ιστορίας ήταν και τα δύο αλουμινένια V8, με τέσσερις εκκεντροφόρους επικεφαλείς (δύο σε κάθε πλευρά) και είχαν δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Η πρώτη έκδοση του κίνητρα είχε 4,719κ.εκ και απέδιδε 310 ίππους, ενώ το 1973 ο κινητήρας αυτός υπερκυβίστηκε στα 4,930 κ.εκ και με σχέση συμπίεσης 8.5:1. απέδιδε 320 ίππους στις 6,000 σαλ και 441 Nm ροπής στις 4200 σαλ.

Ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στον διαμήκη άξονα και μετέφερε την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβώτιου 5 σχέσεων της ZF.

Η τροφοδοσία γινόταν από τέσσερα καρμπιρατέρ καθέτου ροής 42 DCNF/14 της Weber, ενώ η ανάφλεξη ήταν ηλεκτρονική και προερχόταν από την Bosch.

Ανάρτηση-Φρένα

Το πλαίσιο ήταν monocoque και στο πίσω μέρος συνδεόταν με τον κινητήρα με ένα σωληνωτό υποπλαίσιο που στήριζε την ανάρτηση, τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Η ανάρτηση ήταν ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς-για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της Maserati- και αποτελείτο από διπλά ψαλίδια, ενώ τα φρένα ήταν αεριζόμενοι δίσκοι σε όλους τους τροχούς.

Τι απέγινε η MASERATI BOOMERANG?

Το ένα και μοναδικό πρωτότυπο αφού παρουσιάστηκε σε πάρα πολλές εκθέσεις της Ευρώπης μέχρι το 1974, τελικά πουλήθηκε σε έναν ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων στο  Benidorm της Ισπανίας!

Το 1980 το πρωτότυπο αγοράστηκε από άλλον ιδιοκτήτη, ο οποίος το ανασκεύασε πλήρως χρησιμοποιώντας τα μηχανικά μέρη της Bora.

Η ανακατασκευή χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια και έτσι το 1990 παρουσιάστηκε στο Bagatelle Concours στο Παρίσι, όπου ο Giorgetto Giugiaro υπέγραψε το δημιούργημα του στο πίσω μέρος.

Αυτό ήταν αρκετό για να εκτοξευθεί η αξία του αυτοκινήτου και έτσι το 2002  πουλήθηκε για $640,000, ενώ τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018 πουλήθηκε σε έναν νέο ιδιοκτήτη από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι για το αστρονομικό ποσό των €3,300,000!

Happy End?

😎

Video

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Πηγές:

  • Bonhams http://www.bonhams.com/auctions/23127
  • RM Sotheby’s. 2018-08-30. Retrieved 2018-09-2
  • Maserati S.p.A. Archived from the original on July 26, 2011. Retrieved May 17, 2013.
  • Wouter Melissen (22 September 2014). “Maserati Boomerang”. Retrieved 20 February 2018.
  • “Audi Asso di Picche (1973)”.
  • “SERIES 1 Fashion Films – Third Opus” (Press release). Louis Vuitton. 2014-07-13. Retrieved 2014-09-05.
Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο