Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασσικο ΑυτοκινητοΙστορίαBMW M1 Art Car δια χειρός Andy Warhol

BMW M1 Art Car δια χειρός Andy Warhol

«Αγαπώ αυτό το αυτοκίνητο. Είναι πιο επιτυχημένο από το έργο τέχνης», είχε δηλώσει ο Andy Warhol αφού μεταμόρφωσε την BMW M1 με τις πολύχρωμες πινελιές του. Χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα για να δημιουργήσει το τέταρτο έκθεμα της BMW Art Car Collection.

andy-warhol-bmw-m1-140 χρόνια μετά, ο ενθουσιασμός για το σπορ αυτοκίνητο με κινητήρα στο κέντρο παραμένει αμείωτος. Ήδη το Αμερικανικό είδωλο της Pop Art, διάσημο τότε σε όλο τον κόσμο, μοιραζόταν το ίδιο πάθος με πολλούς λάτρεις του αυτοκινήτου εκείνη την εποχή.

Με την πάροδο του χρόνου, η γοητεία της μοναδικής έκδοσης που δημιούργησε ο Warhol αυξήθηκε. Πολλοί μάλιστα το θεωρούν το καλύτερο της Συλλογής των Art Cars. Της ίδιας άποψης ήταν και ο φωτογράφος αυτοκινήτων, Stephan Bauer, με έδρα το Μόναχο που αυθόρμητα προτίμησε την BMW M1 του Warhol όταν επέλεγε το θέμα των ονείρων του σε τέσσερις τροχούς.

Πέρσι, ο Bauer (29) αναδείχτηκε νικητής του Διαγωνισμού των Social Media “Shootout 2018” που διοργάνωσε το BMW Group Classic και του δόθηκε η ευκαιρία για μία αποκλειστική φωτογράφηση με το BMW Art Car Νο4.

Έτσι προέκυψε μια σειρά φωτογραφιών προς τιμήν των 40 χρόνων της BMW M1 που δημιούργησε ο Andy Warhol. Αυτές αναδεικνύουν μέσα από μία εντελώς νέα οπτική ένα από τα πιο θρυλικά οχήματα της ιστορίας της BMW.

andy-warhol-bmw-m1-12Πέντε καλλιτέχνες φωτογράφοι υπέβαλλαν τις καλύτερες φωτογραφίες του από τον κόσμο των κλασικών αυτοκινήτων BMW στο διαγωνισμό “Shootout 2018” που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα του Instagram.

Το BMW Group Classic ένωσε τις δυνάμεις του με τις θυγατρικές εταιρίες BMW Culture, BMW Motorsport, BMW M GmbH και BMW σε αρκετές διεθνείς αγορές για το κοινό project. Αυτό επικέντρωσε την προσοχή των νεανικών target groups στις πολυάριθμες επιτυχίες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και στο κυνήγι των ρεκόρ με οχήματα και κινητήρες BMW τα τελευταία 100 χρόνια.

Το βραβείο για το νικητή ήταν μία φωτογράφηση με όχημα της επιλογής του από την ολοκληρωμένη συλλογή του BMW Group Classic. Η επιλογή του νικητή ήταν η BMW M1 στην ισχυρή αγωνιστική έκδοση 470 hp που κατασκευάζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Group 4.

Πριν από 40 χρόνια, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο γιόρτασε το αγωνιστικό ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα Procar και πέρασε στην ιστορία της Pop Art.

andy-warhol-bmw-m1-11Με φόντο το κτίριο ενός παλιού εργοστασίου στην Κολωνία, ο Stephan Butler σκηνοθέτησε μία θεαματική αντίθεση ανάμεσα στα έντονα χρώματα του Art Car και το μελαγχολικό γκρι του εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού κτιρίου.

Στις λήψεις σε εξωτερικό χώρο που ακολούθησαν, φώτα λέιζερ περιέβαλαν την BMW M1 συνθέτοντας μία άκρως μυστικιστική ατμόσφαιρα. Και στα δύο ‘σκηνικά’, το Art Car έμοιαζε να αναδύεται μέσα από έναν εντελώς νέο κόσμο – πάντα με απόλυτη τελειότητα.

Τα αποτελέσματα της φωτογράφησης αναρτήθηκαν στη σελίδα του BMW Group Classic στο Facebook και στον Instagram Λογαριασμό του BMW Group Classic.

Το Art Car του Andy Warhol αποδείχτηκε ένα ‘ονειρεμένο θέμα’ για την πρόσφατη φωτογράφηση στην Κολωνία. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έκανε τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για τους φωτογράφους.

1979-bmw-m1_76_01Πριν από 40 χρόνια, οι φωτογραφικές μηχανές δεν είχαν καν προλάβει να στηθούν όταν ο Warhol είχε ήδη βάψει το αμάξωμα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Όπως μάλιστα εξήγησε αργότερα, η ταχύτητά του αντανακλούσε αυτό που ήθελε να εκφράσει με το έργο του: «Προσπάθησα να παρουσιάσω την ταχύτητα ως μία οπτική εικόνα. Όταν το αυτοκίνητο κινείται γρήγορα, όλες οι γραμμές και τα χρώματα μεταμορφώνονται σε κάτι θολό και συγκεχυμένο».

Πολύ σύντομα, μετά και την τελευταία πινελιά, η BMW M1 που φιλοτεχνήθηκε από τον Warhol απέδειξε πόσο γρήγορο μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης. Τον Ιούνιο του 1979, η BMW M1 με αριθμό εκκίνησης 76 έτρεξε στον 24Ωρο Αγώνα του Le Mans.

Ο Γερμανός οδηγός Manfred Winkelhock, και οι Γάλλοι Hervé Poulain και Marcel Mignot οδήγησαν το Art Car στη δεύτερη θέση της κατηγορίας του και κατάφεραν να τερματίσουν στην 6η θέση της γενικής κατάταξης.

Πηγή: BMW

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο