Με ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό, βιώνουμε καθημερινά μια εκρηκτική συνύπαρξη στον δρόμο. Χρήστες και οχήματα όλων των κατηγοριών, απαιτούν χώρο και προτεραιότητα έλευσης, στο μοναδικό πλέον κοινό σημείο αναφοράς, τον δρόμο.
Ο δρόμος, αντί να μας ενώνει, σαν μια οικογένεια, σαν κοινωνία, μας χωρίζει, μας μεταλλάσσει, γίνεται ένα πεδίο μάχης. Αποτέλεσμα τούτου είναι να θρηνούμε κάθε μέρα 5 νεκρούς, 9 βαριά τραυματισμένους και ανάπηρους και 78 ελαφρά τραυματίες στους ελληνικούς δρόμους.
Σε συνέχεια της παραπάνω τραγωδίας και μετά από κάθε τροχαίο συμβάν, εμφανίζονται πάλι οι γνωστοί στατιστικολόγοι, ΜΚΟ και “γνώστες” κάθε είδους, να ξιφουλκήσουν ενάντια σε όλους και υπέρ της οδικής ασφάλειας (sic!). Είναι όλοι αυτοί που χρησιμοποιούμε (πολιτεία και πολίτες) ως βολικό άλλοθι για την αποτυχία μας.
Την αποτυχία μας να περιορίσουμε την ανθρωποθυσία στον βωμό της ταχύτητας, της εγωπάθειας, της επιπόλαιης οδήγησης, της τσαπατσουλιάς, της ανεπάρκειας, των συμφερόντων και της ανευθυνότητας.
Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους ότι οι στάσεις ζωής και συμπεριφοράς είναι η γενεσιουργός αιτία αυτής της εικόνας και έχουμε προτείνει λύσεις.
Ας σταματήσουμε να υποκρινόμαστε, ας μην αναζητούμε απαντήσεις σε εξωγενείς παράγοντες, αναθέτοντας ευθύνες και αναζητώντας λύσεις σε επικοινωνιολόγους, κρατικοδίαιτες οργανώσεις και “ξερόλες”.
Η παντελής απουσία κυκλοφοριακής παιδείας και ομαλής συνύπαρξης στον δρόμο, είναι η βασική αιτία του θρήνου και της οδύνης.
Επιτέλους, θεσμοθετήστε σήμερα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και της σύγχρονης κινητικότητας σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία ως υποχρεωτικό μάθημα με εξετάσεις, το οποίο θα γίνεται από πιστοποιημένους προς τούτο Εκπαιδευτές Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, με άξονα το αναλυτικό πρόγραμμα που σας έχουμε προτείνει.
Κάθε βδομάδα και στις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας καταγράφονται τροχαία συμβάντα, ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Τις τελευταίες εβδομάδες η Κρήτη βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα, με ένα τρομακτικά αρνητικό ρεκόρ τροχαίων συμβάντων: Την 18ετία από το 2001-2018 στο νομό Ηρακλείου είχαμε 632 νεκρούς, στο νομό Λασιθίου 177 νεκρούς, στο νομό Ρεθύμνης 246 νεκρούς και στον νομό Χανίων 381 νεκρούς!
Αν αναλογιστούμε επίσης ότι, σε καμιά άλλη ίσως περιφέρεια της χώρας, δεν υπάρχει τόση ευαισθησία και ενημέρωση για τα τροχαία συμβάντα, διαπιστώνουμε πως μάλλον είμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Το νησί αυτό, ως αυτόνομη μικρογραφία της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει κοιτίδα δράσεων για το όραμα μηδέν. Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη όλων των εταίρων της Κοινωνίας της Κυκλοφορίας θα μπορούσε να αρθρώσει ένα καθοριστικό πρόγραμμα προς αυτόν τον στόχο, το οποίο θα αποτελέσει τον πιλότο για ολόκληρη την χώρα!