Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MINI: A 60 Years Young Star!

Από την πρώτη στιγμή, το κλασικό Mini έγινε μέλος της υψηλής κοινωνίας: γαλαζοαίματοι, πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης, μουσικοί και διασημότητες από τον κόσμο της μόδας υπέκυψαν στη γοητεία του Βρετανικού μοντέλου.

 

Το έχει οδηγήσει ο John Lennon, όπως και ο Peter Sellers στις ξεκαρδιστικές κωμωδίες του του Επιθεωρητή Κλουζώ, ακόμα και η Βασίλισσα εθεάθη κάποτε μέσα στο αυτοκίνητο, στο πάρκο του Windsor Castle. Αμέτρητες διασημότητες ενέδωσαν στη γοητεία του κλασικού Mini, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού πριν από 60 χρόνια.

Η ιδιαίτερη σχεδίαση, η εκπληκτική ευρυχωρία και η ευελιξία του αυτοκινήτου στο δρόμο, ήταν παράγοντες αποφασιστικής σημασίας για την αποδοχή του επαναστατικού, μικρού μοντέλου στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας από την πρώτη στιγμή – κυρίως στην πατρίδα του, τη Μ. Βρετανία.

Αποκλειστικές φωτογραφίες απεικονίζουν πολλές διασημότητες από τον κόσμο της μουσικής, του κινηματογράφου και της μόδας να επιλέγουν το κλασικό Mini ως το αγαπημένο τους μέσο μεταφοράς, αναδεικνύοντάς το σε icon της εποχής.

Με στόχο την προβολή της 60ής επετείου της μάρκας, η MINI τιμά αυτά τα ένδοξα πρώτα χρόνια με κάποια εξαιρετικά, ειδικά μοντέλα. Μετά την έκδοση MINI 60 Years των 3θυρων και 5θυρων MINI, το κλασικό Mini έρχεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο. Μία μοναδική, επιμελώς αναπαλαιωμένη, one-off έκδοση στο χρωματιστό, ριγέ ντιζάιν της τρέχουσας MINI 60 Years Lifestyle Collection αναβιώνει την αίσθηση και το τολμηρό lifestyle των 60s.

Ακόμα και μετά το επαναλανσάρισμα της μάρκας το 2001, διασημότητες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να απολαύσουν τη διασκεδαστική οδήγηση που προσφέρει το σύγχρονο MINI, το οποίο ακολούθησε σταθερά τα βήματα του κλασικού προκατόχου του. Ως το πρώτο compact αυτοκίνητο της πολυτελούς κατηγορίας, το MINI δημιούργησε την ‘τάση’ από την πρώτη στιγμή. Η αντισυμβατική φιλοσοφία του έχει εμπνεύσει κινηματογραφικούς παραγωγούς, σχεδιαστές μόδας και άλλους καλλιτέχνες.

Με μία τεράστια δημοτικότητα και σαφή ροπή προς τη χλιδή και την υπέρτατη διασκεδαστική οδήγηση, το MINI έκανε αρκετές εμφανίσεις σε Χολιγουντιανές κινηματογραφικές παραγωγές και κατέκτησε μία θέση στους ιδιωτικούς στόλους  μεγάλου αριθμού εκπροσώπων της showbiz.

 Ο Λόρδος Snowdon έκανε γνωστό το κλασικό Mini στη Βασιλική Οικογένεια.

Το γεγονός ότι το κλασικό Mini έγινε αμέσως δεκτό στους κόλπους της Λονδρέζικης κοινωνίας οφείλεται σε ένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας: ο Λόρδος Snowdon – φωτογράφος, σχεδιαστής, φίλος του σχεδιαστή του Mini, σερ Άλεκ Ισηγόνη και σύζυγος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας – ήταν από τους πρώτους που απέκτησαν το νέο, μικρό αυτοκίνητο. Μία οικογενειακή φωτογραφία τραβηγμένη το 1965, τους παρουσιάζει μαζί με την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα και το γιο τους David να κάνουν βόλτα στο Λονδίνο με ένα Mini.

Ο Λόρδος Snowdon άνοιξε στο Mini το δρόμο για τη βασιλική κατοικία του Σαββατοκύριακου, ήδη στις αρχές του 1960: η κουνιάδα του, Βασίλισσα Ελισάβετ, έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο στο πάρκο του Windsor Castle με τον Ισηγόνη στη θέση του οδηγού. Για το Mini, αυτό ήταν κάτι σαν τίτλος του ιππότη – η υπέρτατη βασιλική διάκριση που ο ίδιος ο Ισηγόνης έλαβε εννέα χρόνια αργότερα.

Beatles , Monkees , Beach Boys , Spencer Davis , Mick Jagger , Eric Clapton και David Bowie – το Mini έγραψε ιστορία με τον καθένα ξεχωριστά.

Paul McCartney of the Beatles with his mini car 27th December 1967 (Photo by Wilson/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το Mini απέκτησε μόνιμη παρουσία στον κόσμο της μόδας, της τέχνης και της μουσικής του αποκαλούμενου “Swinging London”. Η διεθνής φήμη του ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από τον ενθουσιασμό που επέδειξαν για το αυτοκίνητο όλα τα μέλη των Beatles. Ο John Lennon παρήγγειλε ένα Mini το 1964 – αν και δεν είχε άδεια οδήγησης. Ιστορικές φωτογραφίες απεικονίζουν τον drummer Ringo Starr με ένα από τα Mini Cooper S που συμμετείχαν στο 1964 Monte Carlo Rally και τον Paul McCartney να μπαίνει στο προσωπικό του Mini το 1967.

Ο κιθαρίστας George Harrison ήταν περήφανος ιδιοκτήτης ενός Mini de Ville, βελτιωμένου από τον διάσημο κατασκευαστή αμαξωμάτων Radford. Όταν συναντήθηκαν οι Beatles το 1967 για τα γυρίσματα  της τηλεοπτικής ταινίας τους “Magical Mystery Tour” στο West Malling Airfield στο Kent, ο John Lennon απόλαυσε επίσης αγωνιστική οδήγηση στο διάδρομο του αεροδρομίου με ένα Mini βαμμένο σε ψυχεδελικά χρώματα.

Nina Hagen, Singer. Paris – 18 avril 1994 – Portrait de la chanteuse Nina HAGEN dans une rue, appuyée sur l’aile d’une voiture MINI COOPER, portant un ensemble blanc avec pantalon et veste jaune, des gants noirs et des chaussures à talon, écarquillant les yeux. (Photo by Alvaro Canovas/Paris Match via Getty Images)

Η αγάπη διάσημων μουσικών για το κλασικό Mini παρέμεινε σταθερή επί δεκαετίες, και σε καμία περίπτωση δεν περιορίστηκε στα Βρετανικά Νησιά. Ενώ η δημοτικότητα του Mini εξελισσόταν σε παγκόσμιο φαινόμενο, ποπ και ροκ μπάντες από την Αμερική αποκτούσαν νέους θαυμαστές στην Ευρώπη. Το 1966, οι Beach Boys ξεκίνησαν μία διεθνή τουρνέ με τον surfer ήχο τους, ποζάροντας μπροστά από ένα Mini Moke στη Μ. Βρετανία. Η φωτογραφία των Καλιφορνέζων μουσικών με ένα αυτοκίνητο παραλίας που έφερε το όνομα του συγκροτήματος κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο.

Η Αμερικανική μπάντα, The Monkees, έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της περίπου την ίδια εποχή. Υπάρχει μία φωτογραφία που χρονολογείται από αυτή την περίοδο, στην οποία ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Michael Nesmith και η κοπέλα του Phyllis κοιτάζουν ψηλά προς την κάμερα μέσα από την αναδιπλούμενη οροφή ενός Mini. Όπως ο Harrison των Beatles, έτσι και ο Nesmith των Monkees είχε το δικό του προσωπικό Mini Cooper S με την υπογραφή του Radford. Αυτό το πολυτελές και πανάκριβο one-off αντίτυπο, εκτός από αναδιπλούμενη οροφή είχε κινητήρα 100-hp και ξύλινο ταμπλό με πρόσθετα όργανα.

Εκτός από τη διασκεδαστική οδήγηση του κλασικού Mini, ο Λονδρέζος μουσικός David Bowie ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις ικανότητές του στο παρκάρισμα. Πίστευε ακράδαντα ότι δεν υπήρχε άλλο αυτοκίνητο τόσο τέλεια σχεδιασμένο για τη ζωή στην πόλη. Για να τιμήσει τα 40ά γενέθλια του πρώτου μοντέλου, ο Bowie σχεδίασε ένα κλασικό Mini το 1999 που απέπνεε γνήσιο, Βρετανικό αέρα – όπως μία φινετσάτη τσαγιέρα από Βρετανικό ασήμι. Η Γερμανίδα τραγουδίστρια Nina Hagen φωτογραφήθηκε επίσης με ένα Mini Cooper για το περιοδικό Paris Match στη Γαλλική πρωτεύουσα το 1994.

Γεννημένο ‘Πρωταγωνιστής’: το κλασικό Mini σταρ του κινηματογράφου σε τέσσερις τροχούς.

Musician Mike Nesmith, of pop band ‘The Monkees’, peering out of the roof of his Mini with his girlfriend, July 3rd 1967. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Άλλοτε ως guest star, άλλοτε σε ρόλο πρωταγωνιστή – το κλασικό Mini δίνει το παρών σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες επί έξι δεκαετίες. Το 1966 εμφανίζεται στην ταινία cult “Blow Up” καθώς και στην αστυνομική κωμωδία “Kaleidoscope” την ίδια χρονιά, στην οποίο ο σχετικά άσημος ακόμα Warren Beatty είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία “A Cœur Joie” με πρωταγωνίστρια την Brigitte Bardot κυκλοφόρησε επίσης το 1966: σε αυτή εμφανίζονταν διάφορα μοντέλα να ταξιδεύουν με το Mini Cooper.

Το γεγονός ότι η Γαλλίδα σταρ είχε αναπτύξει στενή σχέση με το Βρετανικό αυτοκίνητο και στην ιδιωτική της ζωή επιβεβαίωσαν φωτογραφίες του 1980 στις οποίες απεικονίζεται μαζί με τα σκυλιά της σε ένα Mini Moke.

Η “Βιονική Γυναίκα” ήταν μία τηλεοπτική σειρά που απολάμβανε υψηλή δημοτικότητα σε Αμερική και Βρετανία. Το 1976, η πρωταγωνίστρια Lindsay Wagner πόζαρε στο Λονδίνο μπροστά από ένα κλασικό Mini στερεωμένο σε ατσάλινο πλαίσιο, δίνοντας την εντύπωση ότι σήκωνε το αυτοκίνητο με το ένα χέρι – διαθέτοντας υπερφυσικές δυνάμεις, όπως ο χαρακτήρας που υποδυόταν στην τηλεοπτική σειρά.

 

Michael Caine arriving at building with men holding bats in a scene from the film ‘The Italian Job’, 1969. (Photo by Paramount/Getty Images)

Οι σκηνές στις οποίες το κλασικό Mini χρησιμοποιήθηκε από το Βρετανό ηθοποιό Peter Sellers και το σκηνοθέτη Blake Edwards, ήταν επίσης αντισυμβατικές και χιουμοριστικές. Ο Sellers και ο Edwards γύρισαν την ταινία “A Shot in the Dark” το 1964 ως σίκουελ της αστυνομικής κομεντί “The Pink Panther”.

Ο Επιθεωρητής Κλουζώ (Sellers) οδηγεί ένα αρκετά ασυνήθιστο Mini Cooper – ο ηθοποιός δείχνει επίσης εκτός οθόνης το πάθος του για τις εντυπωσιακές, ειδικές εκδόσεις του κλασικού Mini. Το αυτοκίνητο της ταινίας είναι ένα Mini de Ville το οποίο είχαν επιμεληθεί οι βελτιωτές του Radford με δομή πλέγματος στα πλευρά  του αμαξώματος.

7th October 1965: Actress Britt Ekland sitting on the Mini her husband Peter Sellers bought for her birthday, at the Radford Motor Company showroom, Hammersmith, London. (Photo by Wesley/Keystone/Getty Images)

Με την πάροδο των χρόνων, ο Peter Sellers απέκτησε περίπου δώδεκα εξατομικευμένα κλασικά οχήματα Mini, ανάμεσα στα οποία και ένα που έκανε δώρο στην τότε σύζυγο του Britt Ekland. Ήταν το περιεχόμενο μιας τεράστιας τούρτας γενεθλίων που της προσέφερε στις εγκαταστάσεις του Radford στο Λονδίνο το 1965.

Αναμφίβολα η πιο θεαματική εμφάνιση του κλασικού Mini στη μεγάλη οθόνη ήταν στην αστυνομική περιπέτεια του 1969 “The Italian Job” (“Ληστεία αλα … Ιταλικά”). Σε αυτή την ταινία, ο απατεώνας Charlie Croker που υποδυόταν ο Michael Caine και η συμμορία του διοργανώνουν μία ληστεία χρυσού στο Κέντρο του Τορίνο. Φορτώνουν τη λεία τους σε τρία Mini Cooper – βαμμένα σε κόκκινο, μπλε και λευκό – και ακολουθεί ένα ανελέητο κυνηγητό μέσα από μία σήραγγα του δικτύου αποχέτευσης και πάνω από στέγες σπιτιών και σκαλιά, μέσα στο κυκλοφοριακό χάος της Ιταλικής πόλης.

34 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το ριμέικ της ομώνυμης Βρετανικής αστυνομικής κομεντί: στη νέα έκδοση, με πρωταγωνιστές καταξιωμένα ονόματα του Χόλυγουντ όπως η  Charlize Theron, ο Jason Statham και ο Mark Wahlberg, η ιστορία της θεαματικής ληστείας χρυσού σκηνοθετήθηκε με ακόμα πιο εντυπωσιακό στυλ και ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Όταν ήρθε η ώρα του casting για τους τετράτροχους πρωταγωνιστές, ο κλήρος έπεσε – δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά – στο νέο MINI Cooper S, που έκανε επίδειξη ευελιξίας και σπορ ικανοτήτων στους δρόμους του Los Angeles.

Ηχηρό ‘παρών’ και στον κόσμο της μόδας.

Singer and songwriter John Lennon (1940 – 1980) of the Beatles, in a psychedelic Radford Mini de Ville owned by George Harrison at West Malling Airfield, Kent, 7th November 1967. The Beatles are at the Aerodrome for work on their TV film ‘Magical Mystery Tour’. (Photo by Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images)

Στο ‘Swinging London’ της δεκαετίας του 1960, εκτός από νέους μουσικούς ήχους εμφανίστηκαν και στιλιστικές τάσεις στον κόσμο της μόδας – και το κλασικό Mini ήταν πάντα στην καρδιά της δράσης. Η Lesley Hornby – γνωστή περισσότερο με το ψευδώνυμό της Τουίγκι – πέρασε το τεστ οδήγησης με ένα κλασικό Mini το 1968.

Η Mary Quant, επιδραστική σχεδιάστρια μόδας και ‘εφευρέτρια’ της μίνι φούστας, εμπνεύστηκε επίσης από το κλασικό Mini. Λίγο μετά αφότου απέκτησε άδεια οδήγησης, παρήγγειλε ένα μαύρο Mini και αργότερα σχεδίασε μία ειδική έκδοση  – αναγνωρίσιμη και από τα ασπρόμαυρα ριγέ καλύμματα των καθισμάτων. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια εκδήλωσε το θαυμασμό της και για το νέο MINI: «Είναι ένα μοντέρνο, χαρούμενο και χαμογελαστό αυτοκίνητο».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Paul Smith, από τους πιο διάσημους σχεδιαστές ανδρικής μόδας της Βρετανίας, δημιούργησε μία ειδική, limited σειρά του κλασικού Mini σε μπλε απόχρωση δικής του έμπνευσης, για να ταιριάζει με τις ανθρακί ζάντες αλουμινίου. Μία ακόμα μοναδική έκδοση εξίσου δημοφιλής παρουσιάστηκε για την 40ή επέτειο του κλασικού Mini, την οποία ο Smith έβαψε στην χαρακτηριστική, πολύχρωμη ριγέ σχεδίαση.

ΜΙΝΙ Hellas

Αν κάτι όμως έχει μείνει μέσα μου από το ΜΙΝΙ είναι το γέλιο που χάρισε και χαρίζει με αυτό  ο Mr. Bean στα παιδία μου …και εμένα! Ακόμη και σήμερα όταν βλέπουμε ένα ΜΙΝΙ στον δρόμο ο μικρός φωνάζει το: Το ΜΙΝΙ του Mr.Bean !!

 

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο