Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςSUV/OFF ROADΔοκιμή BMW X3 xDrive 20d - Test Drive

Δοκιμή BMW X3 xDrive 20d – Test Drive

Οδηγώντας αυτοκίνητα σαν την BMW X3 xDrive 20d γίνεται ξεκάθαρο ότι αντιπαθώ τα SUV -παρότι οδηγώ καθημερινά ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας. Συμβολίζουν για εμένα την απόλυτη δήλωση ενός συμβιβασμού-που όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα τελειώσει όταν μεγαλώσουν τα παιδιά μου!

bmw-x3-xdrive-20d-04Έχοντας οικογένεια με τον κ. Χ3- που αν ήταν φίλος των τατουάζ το πρώτο πράγμα που θα χτύπαγε στο μπράτσο του θα ήταν το λογότυπο της Χ3, έχω εντρυφήσει σε όλες τις γενιές και facelifts του μεσαίου SUV της BMW σε διάφορους κυβισμούς και χρώματα… οπότε έχω μια σχετική εμπειρία!

Τι έχει συμβεί όμως και από το 2003 που παρουσιάστηκε η Χ3 μέχρι σήμερα υπήρξαν τουλάχιστον 1,500,000 άνθρωποι που λάτρεψαν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κάνοντας το μεσαίο SUV της BMW ένα από τα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα της κατηγορίας?

Ο κ.Χ3 την οδήγησε για πρώτη φορά το 2004 έχοντας τότε ένα υπέροχο Forester Turbo-S και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την απλότητα, την λειτουργικότητα αλλά και τις επιδόσεις της τρίλιτρης τότε Χ3 που το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκίνητου μας συνοδεύει διαρκώς από τότε…

Με μια Χ3 ταξιδεύαμε με τις μηχανές μας φορτωμένες στο τρέιλερ πηγαίνοντας στις Σέρρες σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο όταν ήμασταν ελεύθεροι, με μια άλλη πήραμε τα παιδιά μας  από το μαιευτήριο και πάει λέγοντας…

Έχω καταλάβει καλά τι κάνουν οι σχεδιαστές από το Μόναχο.

bmw-x3-xdrive-20d-09Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Χ3 ήταν τόσο καλή που έμοιαζε σχεδόν εξωγήινη συγκρινόμενη με ότι υπήρχε τότε στην αγορά. Σίγουρα είχε κοστίσει πολλά χρήματα η εξέλιξη της, αλλά το σχέδιο των γερμανών ήταν καλοστημένο και όπως θα δείτε παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα που ήταν μπροστά από την εποχή της, η BMW είχε μια βάση που της επέτρεψε να «αρμέγει» την αγορά για 14 χρόνια με σχεδόν το ίδιο αυτοκίνητο.

Η E83 το 2003 είχε ζωντανή-σχεδόν σπορτίφ-συμπεριφορά στον δρόμο, ήταν πολύ δυνατή, σχετικά όμορφη και ήταν εξωπραγματικά αξιόπιστη. Με ένα αστείο facelift παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι το 2011 που παρουσιάστηκε η F25, που παρότι έδειχνε αρκετά διαφορετική και μεγαλύτερη, ουσιαστικά είχε πολλές συγγένειες με την E83.

Και καθώς γέμιζαν τα ταμεία της BMW και η F25 άρχισε να δείχνει τα χρόνια της, οι απαντήσεις της Mercedes GLC, του Volvo XC60 και κυρίως της Alfa Romeo Stelvio ήταν πλέον αποστομωτικές…

Οι ανταγωνιστές είχαν τον χρόνο να μελετήσουν την F25 και να επενδύσουν σε νέα μοντέλα και έτσι παρουσίασαν τα μεσαία τους SUV που ήταν καλύτερα από την F25, η οποία όμως συνέχιζε να πουλά λόγω κεκτημένης ταχύτητας!

Η BMW άφησε τον ανταγωνισμό να παρουσιάσει τις απαντήσεις του και τελικά το 2017 παρουσίασε την G01, η οποία μοιράζεται την πανάκριβη πλατφόρμα “CLAR” με την Χ5 και που προφανώς με μερικές ανανεώσεις θα είναι κοντά μας και τα επόμενα 14 χρόνια έτσι ώστε οι γερμανοί να βγάλουν πάρα πολλά χρήματα…

Στα χρόνια που έρχονται και ενώ για παράδειγμα η FCA θα πρέπει να πληρώσει για μια νέα πλατφόρμα προκειμένου να παρουσιάσει την επόμενη Stelvio, οι βαυαροί θα χρησιμοποιούν παραλλαγές της CLAR μεγιστοποιώντας το κέρδος τους-που στην συνέχεια τους επιτρέπει να φτιάχνουν κορυφαία οχήματα.

bmw-x3-xdrive-20d-010Με αυτή την τακτική δεν τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, αλλά οδηγούν την αγορά από την θέση του οδηγού.

Η νέα BMW X3 xDrive 20d αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό και είναι ένα αυτοκίνητο που έχει την αυτοπεποίθηση της υπεροχής σε ότι αφορά όλες τις αξίες της κατηγορίας, εκτός- ίσως- της εμφάνισης.

Η οδήγηση, η οικονομία, οι χώροι και η τεχνολογία της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό -που ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει πιο όμορφος, καθώς οι βαυαροί για το δικό μου γούστο ήταν άτολμοι με την σχεδίαση της νέας Χ3.

Εμφάνιση 

Η νέα BMW X3 xDrive 20d έχει σίγουρα μια επιβλητική παρουσία καθώς τα 4,7 μέτρα του μήκους της και η ογκώδης μάσκα μοιάζει πολύ με την μεγαλύτερη Χ5- με την οποία όπως είπαμε έχει χτιστεί στο ίδιο πάτωμα.

bmw-x3-xdrive-20d-015Μπροστά, η γνώστη ευμεγέθης μάσκα με τα μεγάλα θυμωμένα «ρουθούνια» και το χαρακτηριστικό νεφροειδές σχήμα που καθορίζει όλες τις BMW δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την προέλευση του αυτοκινήτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εντυπωσιάζει όσο εκείνη της εκλεπτυσμένης μάσκας μιας Alfa Romeo Stelvio,ή έστω όσο εκείνη ενός Volvo XC60 που του δίνει μια συβαριτική εμφάνιση.

Είναι ΟΚ, αλλά σίγουρα την έχουμε συνηθίσει σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας να είναι σχεδόν ίδια- και καθώς εγώ προσωπικά την βλέπω πολύ συχνά, με έχει κουράσει! Θα ήθελα να δω μια καινούρια σχεδιαστική προσέγγιση στις BMW, αλλά και πάλι αν είναι να πάει προς την κατεύθυνση των ακόμη μεγαλύτερων γριλιών, τότε δεν πειράζει ας μείνει όπως είναι!

Αυτή η μόδα με τις μεγάλες γρίλιες που βλέπουμε τελευταία σε όλους τους κατασκευαστές προσωπικά με προβληματίζει και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδόθηκαν στα κίτς γούστα των πλούσιων Κινέζων καταναλωτών που γουστάρουν να προβάλλουν την μάρκα του αυτοκινήτου τους σαν ένα μέρος της επιτυχίας τους, ή ίσως κάτι άλλο πιο δικό τους και πιο προσωπικό… 😉

bmw-x3-xdrive-20d-018Στα αλήθεια θα προτιμούσα κάτι πιο διακριτικό και ίσως αεροδυναμικό στην όψη- αν και σε ότι αφορά την αεροδυναμική, οι τεράστιες γρίλιες της Χ3 κλείνουν με έναν μηχανισμό στις υψηλές ταχύτητες ή όταν έχει κρύο, διατηρώντας την αεροδυναμική της BMW X3 xDrive 20d σε άριστα για την κατηγορία επίπεδα.

Σε ότι αφορά το προφίλ τα πράγματα είναι κάπως πιο ενδιαφέροντα καθώς οι αναλογίες είναι σωστές, ενώ χάρη στην διαμήκη τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον μπροστινό άξονα, εξασφαλίζεται ίση κατανομή βάρους 50/50 μπροστά-πίσω και φυσικά ο κοντός πρόβολος που δίνει ένα πιο εκτός δρόμου παρουσιαστικό.

Η πισωκίνητη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τα 20 εκατοστά απόστασης από το έδαφος δίνουν στην BMW X3 xDrive 20d γωνία προσέγγισης 26 μοιρών, ράμπας 19μοιρών και φυγής 23 μοιρών- τιμές που σίγουρα ικανοποιούν αν λάβουμε υπόψη την στόχευση του αυτοκινήτου.

Οι πανέμορφες ζάντες με τα φαρδιά ελαστικά 245/50/19 γεμίζουν με πειστικό τρόπο τους θόλους των τροχών, ενώ ο  «εικονικός» αεραγωγός στον μπροστινό τροχό θα ήθελα πολύ να ήταν αληθινός…

bmw-x3-xdrive-20d-017Το πίσω μέρος είναι το σημείο του αυτοκίνητου που με προβληματίζει περισσότερό καθώς το βρίσκω εντελώς άτολμο, παρά τις δύο εξατμίσεις στις άκρες του αμαξώματος και την  «προστατευτική» ποδιά χαμηλά κάτω από τον προφυλακτήρα.

Η BMW X3 xDrive 20d για εμένα μοιάζει πολύ από πίσω με την Χ1 και πολλές φορές στον δρόμο χρειάζεται να δω το σήμα Χ3 πάνω δεξιά στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, ή τους αεραγωγούς πίσω από τον μπροστινό τροχό για να καταλάβω ότι δεν βλέπω την πιο «ταπεινή» Χ1.

Ναι η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός κρύβει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο και τα 1,800 κιλά του μεγάλου αμαξώματός, όμως η σχεδιαστική ομοιότητα με την επιτυχημένη στην χώρα μας Χ1 δεν νομίζω ότι κολακεύει τον ιδιοκτήτη της Χ3 που πληρώνει κατά μέσο όρο €15.000 περισσότερα χωρίς αυτό να φαίνεται ξεκάθαρα…

bmw-x3-xdrive-20d-016Η σύγκριση της Χ3 με το όμορφο macho αμάξωμα ενός Volvo XC60 την αδικεί, ενώ σε ότι αφορά την σύγκριση με την εμφάνιση της ιταλίδας ντίβας και η διαφορά στα συναισθήματα που προκαλούνται είναι απλά χαοτική.

Ωστόσο, παρόλα ο κ.Χ3 εξακολουθεί να τοποθετεί την BMW X3 xDrive 20d μπροστά από ηλιοβασιλέματα και να την θαυμάζει καθώς ο ήλιος χάνεται στην θάλασσα… Προφανώς εδώ κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει-και θα το βρούμε!

Εσωτερικό.

Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την σικάτη πολυτέλεια που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου σε περιβάλλει.

bmw-x3-xdrive-20d-019Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο-και χάρη στα ειδικά ηχοαπορροφητικά παράθυρα,  απομονώνει την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους. Την ίδια στιγμή όραση, αφή και όσφρηση (χάρη στον ειδικό μηχανισμό που αρωματίζει τον χώρο) κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλό με ευχάριστα μηνύματα.

Ο κ.Χ3-και οι όμοιοι του, βρίσκουν όλους τους διακόπτες ακριβώς εκεί που ήταν και πριν  16 χρόνια στην πρώτη τους Χ3- κάτι που τους κάνει να νοιώθουν άνετα από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν στο αυτοκίνητο.

Οι διακόπτες για τα παράθυρα και τα φώτα, τα πλήκτρα του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού, οι λεβιέδες για τους καθαριστήρες και τα φλάς, όλα βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση –και το μόνο που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η ακόμη πιο ποιοτική λειτουργία τους.

Όλα είναι ταξινομημένα με ιδιαίτερη εξυπνάδα και λειτουργικότητα, γι αυτό αισθάνεσαι την άνεση του χώρου τόσο στις μπροστινές όσο και στις πίσω θέσεις. Αν κάτι μου φάνηκε κάπως περίεργο αυτό ήταν ότι οι μπροστινές ζώνες δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν σε ύψος -κάτι ακατανόητο για ένα τόσο πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο.

Τα καθίσματα είναι υπενδεδυμένα με ποιοτικό δέρμα που δεν γλιστράει και αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα με ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που εφαρμόζει το κάθισμα γύρω από την μέση, ενώ διαθέτουν και ρύθμιση τριών διαφορετικών επιλογών.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι εξαιρετικά πρακτικός διαθέτοντας πολλούς χώρους αποθήκευσης, ενώ φυσικά είναι και εργονομικός καθώς τα πάντα βρίσκονται ακριβώς εκεί που πρέπει.

bmw-x3-xdrive-20d-025Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του και επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται τις βασικότερες λειτουργιές των συστημάτων του μέσα από μια σειρά πλήκτρων που διαθέτει.

Θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Stelvio, όμως δεν θέλω να γίνομαι και πολύ γκρινιάρα…

Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Comfort,Eco) που επιλέγει ο οδηγός.

Το περίεργο εδώ είναι ότι ενώ δεν υπάρχει κάποιο προστατευτικό κάλυμμα για την σκόνη που θα πέφτει πάνω στην οθόνη, υπάρχουν δυο αλουμινένια δακτυλίδια κολλημένα στο ταχύμετρο και το στροφόμετρο-μάλλον για να προσδώσουν μια πιο τρισδιάστατη εικόνα στο σύνολο. Στην πράξη όμως αυτό περιορίζει τις δυνατότητες αλλαγής των γραφικών της οθόνης που διαφορετικά-αν δεν περιοριζόταν από τα δακτυλίδια- θα μπορούσε να κάνει «παππάδες»!

Βέβαια ο πίνακας είναι ευκρινέστατος και πολύ πληροφοριακός, αλλά μερικές φορές βλέπω πράγματα που δεν τα καταλαβαίνω και έχω την τάση να τα μοιράζομαι μαζί σας…

Απλά νομίζω ότι η πλήρης ελευθερία διαμόρφωσης που δίνουν οι ψηφιακοί πίνακες της VAG μάλλον με έχουν κακομάθει…

Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και είναι στάνταρ μαζί με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε άλλα αυτοκίνητα.

Λες και το έχει φτιάξει …η Apple- τόσο καλό είναι!

bmw-x3-xdrive-20d-026Τώρα που το σκέφτομαι ίσως αυτό να εξηγεί το γιατί εμείς που έχουμε iPhone μπορούμε να απολαύσουμε την χρήση του Carplay, ενώ όσοι έχουν συσκευές Android μένουν να απορούν τι συμβαίνει και το αυτοκίνητο δεν εξοπλίζεται με Android Auto.

Η BMW οφείλει να λύσει άμεσα αυτή την ανισότητα παρουσιάζοντας μια αναβάθμιση του λογισμικού του iDrive που θα έχει εφαρμογή και στα υπάρχοντα μοντέλα.

Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό που συνήθως είναι Android)!

Χώροι/Άνεση

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον οδηγό λίγο πιο χαμηλά από ότι στην E83 και η F25, όμως ακόμη και έτσι οδηγώντας την BMW X3 xDrive 20d μέσα στην κίνηση εξακολουθείς βρίσκεσαι ψηλότερα από τους υπόλοιπους κοινούς ανθρώπους που δεν έχουν SUV!

bmw-x3-xdrive-20d-020Τα μπροστινά θερμαινόμενα καθίσματα που είναι άνετα και παρέχουν ικανοποιητική στήριξη, προδιαθέτουν ευχαρίστα τον οδηγό να απλώσει τα χέρια του πάνω στο πανέμορφο τιμόνι με την προπελίτσα στο κέντρο.

Ο χώρος για το κεφάλι του οδηγού είναι άπλετος και (επιτέλους) θα βολέψει πανύψηλους οδηγούς που τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υπομένουν αυτοκίνητα που το κεφάλι τους ακουμπά μόνιμα στην οροφή.

Σε ότι αφορά την ορατότητα, κοιτώντας προς τα μπροστά είναι άριστη, ενώ και η ορατότητα προς τα πίσω είναι εξίσου καλή με το μεγάλο πίσω παράθυρο και τις πίσω κολώνες-επιτέλους – να μην είναι όσο φαρδιές όσο απαιτεί η μόδα…

Οι χώροι στο πίσω κάθισμα είναι με μια λέξη άψογοι- τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι-και οφείλω να πω ότι είναι από τα λίγα αυτοκίνητα που έχω δοκιμάσει που έχει την δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση τρεις ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Παντού υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι για μπουκάλια, ποτά κτλ. ενώ οι πλάτες στο πίσω κάθισμα χωρίζονται σε ποσοστό 40:20:40 και το κάτω μέρος τους σύρεται σε δύο διαφορετικά τμήματα με ποσοστό 60:40.

Οι πίσω πόρτες ανοίγουν διάπλατα κάνοντας την διαδικασία του δεσίματος των παιδιών στα ειδικά καθίσματα εύκολη, ενώ τα μεγάλα παράθυρα εξασφαλίζουν πολύ καλή ορατότητα στα παιδιά που θα μπορούν απολαμβάνουν το ταξίδι τους κοιτώντας την φύση έξω από το παράθυρο.

bmw-x3-xdrive-20d-0Ο χώρος αποσκευών με τα 550 λίτρα είναι από τους μεγαλύτερους  της κατηγορίας και θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες μιας οικογένειας με το κανονικό τετράγωνο σχήμα του και το χαμηλό (για SUV) κατώφλι φόρτωσης.

Φυσικά, η πόρτα που ανοίγει ηλεκτρικά είναι στάνταρ, ενώ καλοδεχούμενος είναι και ο διπλός πάτος του χώρου αποσκευών που σας επιτρέπει να ασφαλίσετε αντικείμενα αξίας που αφήνετε μέσα στο αυτοκινήτου.

Εξοπλισμός

Στον τομέα του εξοπλισμού, η BMW X3 xDrive 20d παρέχει σημαντικά πακέτα στον στάνταρ εξοπλισμό, που περιλαμβάνει από συστήματα ασφάλειας τύπου Active Auto Pilot, μέχρι Ambient Lightning και δερμάτινη θερμαινόμενα καθίσματα.

bmw-x3-xdrive-20d-027Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων, η πανοραμική οροφή, ο διζωνικός κλιματισμός, η ηλεκτρική πίσω πόρτα, η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων, τα θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα… και αλλά πολλά… που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τιμή που πλησιάζει τα €63.000 στην έκδοση εξοπλισμού που δοκιμάζουμε.

Άξιο αναφοράς φυσικά είναι το σύστημα Efficient Dynamics που το βρίσκουμε σε όλα τα μοντέλα της BMW και που ο οδηγός μπορεί να επιλέξει 3 προγράμματα οδήγησης:

*Eco-Pro: που βοηθά με μια ήπια χαρτογράφηση του κινητήρα να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 18%. Προορίζεται κυρίως για μετακινήσεις μέσα στην πόλη και που αποσυμπλέκει το σύστημα κλιματισμού, ενώ βάζει νεκρά (Sailing Mode) στο κιβώτιο ταχυτήτων όταν κινείστε σε κατηφορικές διαδρομές και αφήσετε το γκάζι..

*Comfort: Είναι το προεπιλεγμένο σύστημα οδήγησης, και χρησιμοποιεί την χαρτογράφηση του Eco-Pro απομονώνοντας το Sailing Mode και επιτρέποντας την χρήση κλιματισμού όταν σταματά το αυτοκίνητο.

*Sport: H χαρτογράφηση του κινητήρα γίνεται πιο άμεση, οι σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου ανεβάζουν τις στροφές ψηλότερα και κατεβαίνουν ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται για να φρενάρεις, ενώ το τιμόνι γίνεται πιο σφικτό. Το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να πει κάνεις για την λειτουργία στην θέση sport είναι οι κάπως απότομες αλλαγές των σχέσεων-που γίνονται όμως γλυκύτατες όταν το joystick επιλέξει το χειροκίνητο πρόγραμμά. Σε αυτό το πρόγραμμα το ESP επιτρέπει να φεύγει με ασφάλεια μέχρι κάποιο σημείο το πίσω μέρος, ενώ αν θέλετε να διασκεδάσετε σε κάποιον χιονισμένο δρόμο το ESP απομονώνεται εντελώς πατώντας το πλήκτρο του DSC για περισσότερο από 5’’.

Κινητήρας-Μετάδοση

Ο κινητήρας της BMW X3 xDrive 20d είναι o βασικός τετρακύλινδρος δίλιτρος turbo diesel με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας ο οποίος διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού Common-Rail και αποδίδει 190 ίππους και 400 Νm ροπής στην περιοχή από 1.700 -4.000 σαλ.

bmw-x3-xdrive-20d-023Στην πράξη πρόκειται για έναν κινητήρα που έχει ελάχιστους κραδασμούς ενώ και ακουστικά δεν ενοχλεί με το πετρελαιοκίνητο κροτάλισμα- τουλάχιστον στο εσωτερικό.

Τραβάει αποφασιστικά από τις 1,400 σαλ και συνεχίζει δυνατά μέχρι τις 4,400 σαλ, ενώ αν επιμείνετε δεν έχει πρόβλημα να φτάσει και μέχρι τις 5,000 σαλ , όμως με μειωμένη ισχύ και αυξημένο θόρυβο.

Συνεργάζεται αρμονικά με τον κιβώτιο ταχυτήτων που φροντίζει να κρατά τον πετρελαιοκινητήρα σε στροφές λειτουργιάς που βγάζει τον καλύτερο του εαυτό.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις επιδόσεις βρίσκω ότι τόσο η επίδοση των 7, 8 ‘’ για διαδικασία του 0-100 όσο και τα 210 χλμ/ω που (από ότι μου είπαν) δείχνει εύκολα το ταχύμετρο, δείχνουν ότι ο συνδυασμός της ροπής με το 8αρι κιβώτιο αντιμετωπίζουν με ευκολία τα 1,800 κιλά του βάρους.

Μπορεί το BMW X3 xDrive 20d να πατάει τόσο καλά στον δρόμο που να ζητά περισσότερη δύναμη, όμως  αυτές οι επιδόσεις είναι στα αλήθεια αξιοπρεπέστατες και συνδυάζονται με τις ακόμη καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία καταναλώνοντας  με προσεκτική οδήγηση 7,2 λίτρα ανά 100 χλμ μέσα στην πόλη και μπορεί να πέσει και κοντά στα 6 λίτρα αν κινείστε αποκλειστικά εκτός πόλης!

Μετάδοση

Το Steptronic των 8 σχέσεων το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.

bmw-x3-xdrive-20d-022Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο λεβιεδάκια πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το BMW X3 xDrive 20d θα διαπιστώσετε ότι είναι προγραμματισμένο να κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση. Ξεχάστε λοιπόν το χειροκίνητο mode γιατί απλά δεν θα το χρειαστείτε ποτέ… Αυτό το κιβώτιο δεν θα κάνει ποτέ λάθος!

Η ροπή αφήνει το κιβώτιο ταχυτήτων και φτάνει στους τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης xDrive, που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς- και όταν χρειαστεί, με ανεπαίσθητο τρόπο στέλνει την ροπή και στους μπροστινούς τροχούς.

bmw-x3-xdrive-20d-021Για να επιτευχθεί μια πιο ζωντανή συμπεριφορά, το νέο xDrive είναι ρυθμισμένο να μοιράζει την ροπή σε ποσοστό 45% εμπρός και 55% πίσω, εξασφαλίζοντας στην Χ3 μια εμφανώς πισωκίνητη συμπεριφορά που είναι απολύτως καλοδεχούμενη.

Το σύστημα  «κλειδώνει» με την πίεση του DSC απομονώνοντας ταυτόχρονα και το antispin κάτι που μπορεί να φανεί αρκετά διασκεδαστικό σε όσους ξέρουν-και θέλουν- να παίξουν σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση.

Ανάρτηση/Φρένα

Η ανάρτηση του BMW X3 xDrive 20d αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και  πολλαπλούς συνδέσμους πέντε αρθρώσεων πίσω. Η ανάρτηση αποτελείται κυρίως από τμήματα που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο έτσι ώστε να έχει μικρό μη φερόμενο βάρος και να έχει πιο άμεσες αντιδράσεις στην αντιμετώπιση των ανωμαλιών του οδοστρώματος.

bmw-x3-xdrivΗ ρύθμιση της αποτελεί ότι πιο εύστοχο έχω δει σε SUV τα τελευταία χρόνια καθώς μπορεί να έχει μια σφικτή αίσθηση όπως συνηθίζει η BMW, όμως χάρη στην ελαστική στήριξη των υποπλασιών της δεν γίνεται πότε απότομη στις λακκούβες θυμίζοντας σε άνεση το XC60, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα στα αμορτισέρ μια σφικτή συμπίεση και απόσβεση επαναφοράς που ελέγχουν απόλυτα τους τροχούς ακόμη και στην θέση Comfort του συστήματος Adaptive Suspension.

Αν επιλέξετε την θέση Sport οι βαλβίδες των αμορτισέρ θα την κάνουν πιο σφικτή ακόμη και από εκείνη της Alfa Romeo Stelvio χωρίς όμως να χαθεί η γενικότερη αίσθηση άνεσης που έχει η Χ3!

bmw-x3-xdrive-20d-00Η διαδρομή της ανάρτησης και στην BMW X3 xDrive 20d δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και έτσι, οι σκληρές αντιστρεπτικές ράβδοι καταφέρνουν να περιορίσουν τις κλίσεις στις στροφές μειώνοντας ίσως σε αντάλλαγμα τις εκτός δρόμου δυνατότητες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο( F25).

Είναι εμφανές ότι η BMW περίμενε να παρουσιάσει ο ανταγωνισμός τα αυτοκίνητα του- και αφού τα μελέτησε, παρουσίασε μια ανάρτηση που καταφέρνει να δίνει την άνεση ενός  XC60 και ενός GLC 250 μαζί με τον έλεγχο του αμαξώματος μιας Stelvio ταυτόχρονα! Και αυτό συμβαίνει με έναν τρόπο τόσο φυσικό, που ξεχνάς ότι οδηγείς ένα ψηλό SUV και νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα καλορυθμισμένο sedan.

“Hats off” BMW!

Τα φρένα χρησιμοποιούν μεγάλους αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς και σταματούν το βαρύ αυτοκίνητο σε μόλις 36 μέτρα, ενώ έχουν και πολύ καλή αίσθηση στο πετάλι όσο δεν το παρακάνεις. Αν ξεφύγεις σε μια κατηφορική διαδρομή το μεγάλο βάρος του αυτοκίνητου μπορεί να τα αναγκάσει να χάσουν ένα μέρος αίσθησης τους – όμως τελικά δεν χάνουν τίποτε από την αποτελεσματικότητα τους.

Στην Πόλη

Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό (στην θέση comfort), ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις την BMW X3 xDrive 20d μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης δεν είναι ο εφιάλτης που φαντάζεστε.

bmw-x3-xdrive-20d-01Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας δεν κάνει αισθητή την παρουσία του ούτε με κραδασμούς ούτε με τον θόρυβο του.

Η ορατότητα χάρη στην «SUVειδή» θέση οδήγησης είναι πολύ καλή γύρω-γύρω και γενικά η οδήγηση στην πόλη ταιριάζει γάντι στην BMW X3 xDrive 20d παρά τις τεράστιες διαστάσεις της και τα 1800 κιλά γεμάτου βάρους.

Οι αναρτήσεις καταπίνουν κάθε… ανώμαλη ανωμαλία που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενώ η άριστη ηχομόνωση σε συνδυασμό με τα άνετα καθίσματα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης στους επιβάτες

bmw-x3-xdrive-20d-02Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 7,5 λίτρα ανα 100 χλμ χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και μπορεί να πλησιάσει και τα 6 λίτρα αν κινείστε σε δρόμους χωρίς κίνηση.

Πρέπει να σημειώσω πως οι τιμές κατανάλωσης που πέτυχα μέσα στην πόλη με την βαριά και τετρακίνητη BMW X3 xDrive 20d ήταν τελικά ελαφρά καλύτερες από εκείνες που είχα καταγράψει με την πολύ πιο ελαφριά δικίνητη και τρικύλινδρη Χ1 πριν λίγο καιρό- και αυτό μου είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω…

Στον Αυτοκινητόδρομο

bmw-x3-xdrive-20d-012Το BMW X3 xDrive 20d έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.

Η ανάρτηση παραμένει άνετη στην θέση Comfort και δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή, χωρίς να απασχολείται από πλευρικούς ανέμους, ενώ δεν παρουσιάζει μετατοπίσεις ή φαινόμενα «πλεύσης» ακόμη και αν συναντήσετε κάποια ανωμαλία μέσα σε μια στροφή.

bmw-x3-xdrivΗ άνετη ανάρτηση δίνει στους επιβάτες την αίσθηση ότι κινούνται πάνω σε ένα μαγικό χαλί την ώρα που ο οδηγός με την βοήθεια του μαλακού τιμονιού χαλαρώνει απολαμβάνοντας την διαδρομή, χωρίς να απασχολείται από πλευρικούς ανέμους, διαμήκεις λακκούβες, ή τον θόρυβο που μπορεί να βασανίζει τους άλλους οδηγούς.

bmw-x3-xdrive-20d-024Στις παρατεταμένες στροφές δεν παρουσιάζονται έντονες κλίσεις ακόμη και όταν η BMW X3 xDrive 20d στρίβει με ταχύτητες αφαίρεσης αδείας οδήγησης και τροχών, ενώ κινείστε μέχρι 140-150 χλμ την ώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία των επιβατών.

Ταξιδεύοντας με περίπου 140 χλμ/ω αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο η έλλειψη αεροδυναμικών θορύβων αλλά και η ήσυχη λειτουργία του δίλιτρου πετρελαιοκινητήρα που γουργουρίζει στις 2.100 σαλ με 8η ταχύτητα καταναλώνοντας μόλις 6,5 λίτρα καυσίμου για κάθε 100 χλμ.

Στις Στροφές

bmw-x3-xdrive-20d-011Η ανάρτηση ακόμη και στην θέση Comfort είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την χαρά του οδηγού, και χάρη τις σχετικά μικρές διαδρομές της και την σωστή στήριξη της, η BMW X3 xDrive 20d καταφέρνει να γέρνει ελάχιστα, να φρενάρει αποτελεσματικά και να συνεργάζεται άψογα με τον κινητήρα προσφέροντας ένα αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό.

Με τον κινητήρα τοποθετημένο στον διαμήκη άξονα, την αλουμινένια ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και την «πισωκίνητη» ρύθμιση της τετρακίνησης που στέλνει συνήθως την ροπής στους πίσω τροχούς, ο οδηγός ξέρει ακριβώς τι να περιμένει.

bmw-x3-xdrive-20d-0223Στην θέση Sport το τιμόνι γίνεται πιο πληροφοριακό, ενώ κινητήρας, κιβώτιο και φρένα αποκτούν μια πιο επιθετική ρύθμιση.

Οι στροφές του κινητήρα ανεβαίνουν πολύ κοντά στο κόκκινο των 5,000 σαλ πριν αλλάξουν, ενώ τα κατεβάσματα που πετυχαίνει το κιβώτιο έρχονται να συμπληρώσουν την τάση που έχει το πίσω μέρος να ανοίξει την τροχιά του λόγω της πισωκίνητης κατανομής της ροπής όταν φρενάρεις δυνατά πριν την στροφή χωρίς ηλεκτρονικά.

Μέσα στην στροφή το μπροστινό μέρος μοιάζει για πολύ λίγο να γλιστρά και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να νοιώσεις το πίσω μέρος να συμμετέχει στο στρίψιμο είναι να μείνεις στο πετάλι του γκαζιού.

bmw-x3-xdrive-20d-08Το βαρύ SUV κάθεται στον πίσω του άξονα σαν να είναι κάποιο πισωκίνητο sedan επιταχύνοντας προς το εσωτερικό της στροφής και εξαντλώντας γρήγορα την δύναμη του κινητήρα που μοιάζει να μην είναι αρκετός για να φέρει σε δύσκολη θέση το πλαίσιο.

Χρειάζεται να κινηθείτε σε ολισθηρά οδοστρώματα με πολύ κλειστές στροφές για να δοκιμάσετε να οδηγήσετε με ένα μικρό φλικάρισμα τσιμπώντας ταυτόχρονα τα φρένα με το αριστερό πόδι- μένοντας φυσικά συνεχώς τέρμα στο γκάζι-για να κρατήσεις την πίεση του τούρμπο ώστε γυρίσει ελαφρά το BMW X3 xDrive 20d με το πλάι!

Ξαφνικά μπαίνεις σε έναν ρυθμό που ενώ είναι εντελώς ακατάλληλος για ένα τέτοιο αυτοκίνητο, δείχνει ξεκάθαρα την απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στην ανάρτηση που επιτρέπει στα 1,800 κιλά του ψηλού SUV να κινείται σε δρόμους με εναλλασσόμενες στροφές και φουρκέτες χωρίς να «μπουρδουκλώνεται»!

bmw-x3-xdrive-20d-09Η ανάρτηση προλαβαίνει μέσα στην στροφή να ελέγξει την μεταφορά βάρους και να προσφέρει μια διασκεδαστική συμπεριφορά που θυμίζει Stelvio την ώρα που στην ευθεία η ανάρτηση προσφέρει άνεση που μοιάζει ισάξια ενός XC60.

Το μόνο που θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει την Stelvio είναι εκείνη η διαβεβαίωση που δίνει η ιταλίδα από την αρχή στον οδηγό ότι το μπροστινό μέρος δεν πρόκειται να γλιστρήσει ποτέ.

Δεν ξέρω ποιος ενδιαφέρεται για αυτού του είδους την οδήγηση, όμως δοκιμάζοντας την Χ3 στα όρια καταλαβαίνεις ακριβώς γιατί αυτό το πλαίσιο θα πρωταγωνιστεί για τα επόμενα 14 χρόνια…

Στο χώμα

Εκτός δρόμου αυτό που θα ενοχλήσει από την αρχή είναι οι μεγάλες διαστάσεις του BMW X3 xDrive 20d d που μοιάζει να είναι τόσο φαρδύ που δεν χωρά με ευκολία στους στενούς χωματόδρομους.

Η γνώση ότι οδηγάς ένα αυτοκίνητο που η αξία του πλησιάζει τα €65.000 γρήγορα σε κάνει να σκεφτείς ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να συμβεί είναι να  γρατζουνίσεις το βαθύ του χρώμα σε κάποιο κλαδί, ή το να σκίσεις ένα λάστιχο από τους τροχούς των 19’’.

bmw-x3-xdrive-20d-06Η ανάρτηση ωστόσο παρά την πολύ καλή συμπεριφορά στην άσφαλτο παραμένει απρόσμενα άνετη στις εκτός δρόμου διαδρομές κρατώντας τους επιβάτες ξεκούραστους.

Σε πιο δύσκολες διαδρομές θα εκτιμήσεις τον κοντό πρόβολο που επιτρέπει να πλησιάσεις με θάρρος λακκούβες και εμπόδια, όμως οι μικρές διαδρομές της ανάρτησης και οι σκληρές αντιστρεπτικές θα επιτρέψουν στους τροχούς να χάσουν την επαφή τους με το έδαφος εύκολα και να φέρουν σε δύσκολη θέση την τετρακίνηση.

Επίσης αν κινηθείτε σε βαθειά άμμο, σαν αυτή που έχει στον Σχινιά το μεγάλο βάρος του Χ3 θα σας υπενθυμίσει πάντα ότι καλό θα ήταν να μην χάσετε την φόρα σας…

Σίγουρα όμως σε ένα χιονισμένο ορεινό δρόμο η Χ3 θα κινηθεί με άνεση,  ενώ απενεργοποιώντας τα ηλεκτρονικά είναι σίγουρο ότι θα περάσετε πολύ καλά μαζί της!

Συμπέρασμα

Η BMW X3 xDrive 20d είναι τόσο καλά σχεδιασμένη που είναι δύσκολο να την συγκρίνεις με οτιδήποτε άλλο θα ήθελε να συγκριθεί μαζί της.

bmw-x3-xdrive-20d-03Μια Stelvio έχει λίγο πιο πολύ fun στις στροφές αλλά είναι σκληρή και δυσκίνητη στην πόλη και ένα XC60 είναι λίγο καλύτερο εκτός δρόμου διαδρομές αλλά στις στροφές καλά θα κάνεις να ηρεμήσεις και να απολαύσεως το τοπίο.

Μια GLC είναι λίγο πιο άνετη στον δρόμο αλλά δεν έχει καμία τύχη απέναντι στην Χ3 σε ότι αφορά την δυναμική συμπεριφορά, ενώ και το εσωτερικό της Mercedes δείχνει κάπως γερασμένο.

Εκεί όμως που υπερτερούν και οι τρεις ανταγωνιστές της BMW X3 xDrive 20d είναι στο ότι έχουν μια εμφάνιση με μοναδική προσωπικότητα και ομορφιά που ξεχωρίζει. Όταν ξοδεύεις πάνω από €60Κ η εμφάνιση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και η ομοιότητα της Χ3 με τα μικρότερα μοντέλα της γκάμας της BMW σίγουρα θα κάνει τον αγοραστή της να νοιώσει ότι δεν αγοράζει κάτι ξεχωριστό.

Ωστόσο ο κ.Χ3 και ενάμισι εκατομμύριο άλλοι σαν εκείνον, αφού οδηγήσουν την BMW X3 xdrive 2.0d εξακολουθούν να θέλουν στο τέλος της ημέρας να την θαυμάζουν μπροστά από ένα ηλιοβασίλεμα…

Αυτοί ξέρουν!

Δεν με ευχαρίστησε

  • Η ατολμία και η έλλειψη μοναδικότητας  στην σχεδίαση του εξωτερικού
  • Η υψηλή τιμή

Θα Θυμάμαι

  • Την φανταστική οδική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες και τις επιδόσεις.
  • Τους μεγάλους χώρους και τον αποδοτικό κίνητρα.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

 

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο