Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔοκιμεςΔοκιμή Mazda 3 1.8 SkyActiv-D - Test Drive

Δοκιμή Mazda 3 1.8 SkyActiv-D – Test Drive

Καθώς κρατάω το τιμόνι του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D σκέφτομαι πόσο πολλά άλλαξαν από την προηγούμενη φορά που είχα καθίσει σε ένα Mazda…

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που η Mazda άφησε εμάς τους Έλληνες καταναλωτές να απολαύσουμε την βαθιά οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι επιλογές μας- και να μπούμε σε μια διαδικασία ωρίμανσης κα αυτοκάθαρσης (ελπίζω).

Πέρα από όσα άλλαξαν στην Ελλάδα μας – και που έτσι και αλλιώς δεν τα καταλαβαίνω και πολύ καλά-ο διαφορετικός κατασκευαστής από την Ιαπωνία που μας έμαθε τους κινητήρες Wankel με την σειρά RX και που αναγέννησε την κατηγορία των roadster με το MX5, αποφάσισε τελικά να επιστρέψει και να διεκδικήσει μια θέση στο γκαράζ μας.

Η Mazda είναι ένας σημαντικός για την πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευαστής και είμαι χαρούμενη που αποφάσισε επιστρέφοντας να φέρει και μια ουσιαστική ποικιλία τεχνολογιών στην μουντή αυτοκινητιστική ζωή της ελληνικής αγοράς.

Έχω κουραστεί να οδηγώ αυτοκίνητα χωρίς εθνικότητα και χαρακτήρα που με αναγκάζουν να προσπαθώ να βρω τις διαφορές που να δικαιολογούν το σήμα στο τιμόνι τους.

Ψάχνω να βρω χαρακτήρα και διαφορετικότητα σε ανούσια για εμένα μέρη… Ψάχνω να βρω διαφορές από την ποιότητα των πλαστικών στο ταμπλό, στην μοντέρνα ή όχι γραμμή σχεδιασμού, μέχρι και στην επίδραση που μπορεί να έχουν μερικά χιλιοστά στην διάμετρο μιας αντιστρεπτικής ράβδου στην οδήγηση πέντε ουσιαστικά ίδιων αυτοκινήτων- με διαφορετικό σήμα…

Οι δοκιμές αυτοκινήτων θυμίζουν σήμερα εκείνα τα παζλ με τίτλο «βρες τις 8 διαφορές» των περιοδικών ποικίλης ύλης- και αυτό είναι λογικό, αφού σήμερα τα αυτοκίνητα για να διατηρήσουν το χαμηλό κόστος εντάσσονται σε ομίλους και μοιραία μοιάζουν μεταξύ τους καθώς χρησιμοποιούν κοινές πλατφόρμες και μηχανικά μέρη.

Σήμερα οι δοκιμές αυτοκινήτων αφιερώνουν περισσότερες γραμμές στην περιγραφή του «tablet» στο ταμπλό από ότι στον κινητήρα που «εννοείται» ότι λειτουργεί σωστά και στην ποιότητα των πλαστικών ταμπλό από ότι στην αίσθηση της ανάρτησης που «εννοείται» ότι θα είναι ασφαλής- και όχι απαραίτητα διασκεδαστική.

Οι μαρκετίστες-επειδή και οι ίδιοι είναι άσχετοι με την αυτοκινητιστική κουλτούρα, μας εκπαίδευσαν να δεχόμαστε το “Collision Detection” ως λογικό αντίμετρο στην υπεραπληροφόρηση που φορτώνει τον οδηγό η νέα τεχνολογία και την «ασφάλεια» των ηλεκτρονικών ως αντίδοτο της απρόβλεπτης ανθρώπινης ελευθερίας.

Από την βαρετή ομοιογένεια των αυτοκινήτων θα βρείτε να ξεχωρίζουν τα κορυφαία μοντέλα των μεγάλων κατασκευαστών και φυσικά οι δημιουργίες «εμμονικών» κατασκευαστών όπως η Alfa Romeo, η Subaru και η Mazda που τολμούν να επιμένουν στην διαφορετικότητα και τον χαρακτήρα των προϊόντων τους.

Είχα  δει από κοντά το Mazda 3 στην εκδήλωση που είχε γίνει με αφορμή την επιστροφή της εταιρείας στην αγορά μας-και για να είμαι ειλικρινής με μια πρώτη μάτια μου είχε φανεί όμορφο, αλλά εκτός Ελληνικής πραγματικότητας λόγω τιμής και χαμηλής ιπποδύναμης.

Λυπάμαι που χρειάζεται να ομολογήσω ότι δεν αφιέρωσα τον χρόνο που χρειάστηκε από την αρχή για να καταλάβω το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία Skyactiv για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και βιάστηκα να ακολουθήσω το ρεύμα των «ειδικών- και μη» που έλεγε: «Καλά αυτοκίνητα, αλλά με αυτή την τιμή δεν θα πουλήσουν»…

Με αυτό το άρθρο– έστω και με καθυστέρηση- ζητώ συγνώμη από τους λαμπρούς και παθιασμένους μηχανικούς της Mazda που άργησα να καταλάβω τι είχαν φτιάξει…

Βλέπετε οι άσχετοι αγγλοσάξονες διαφημιστές εστίασαν περισσότερο στο ότι η γραμμή του Mazda 3 μοιάζει με ένα «αιλουροειδές που είναι έτοιμο να επιτεθεί» παρά στο ότι κάτω από τα καπό των αυτοκινήτων τους συμβαίνει –επιτέλους-μια επανάσταση που παρατείνει το μέλλον των ΚΕΚ!

Αυτοί πρέπει να είναι οι ίδιοι μαρκετίστες που ονόμασαν την καινοτόμο τεχνολογία της Mazda με ένα όνομα που θυμίζει γιαούρτι για την δυσκοιλιότητα, θέλοντας προφανώς να συνδυάσουν την αντίληψη που έχουν για την οικολογία,  με τα όσα (δεν) κατάλαβαν από την εντυπωσιακή δουλειά των μηχανικών.

Λες και οι καταναλωτές είμαστε όλοι μπούφοι και δεν θα καταλαβαίναμε τίποτε περισσότερο από «καθαρούς ουρανούς» και «αγριεμένες γάτες που είναι έτοιμες να επιτεθούν»… Ας  ρίξει κάποιος τους μαρκετίστες στο πηγάδι- και να μην ξεχάσει να κόψει το σκοινί από το μαγκάνι… παρακαλώ!

Σαν μια μικρή και ταπεινή ごめんなさい ( η συγνώμη στα Ιαπωνικά προφέρεται «Gomen’nasai») πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα με δυο απλά λόγια να σας πω τι κατάλαβα για την τεχνολογία «Skyactiv» και να σας προτείνω να δείτε δύο βίντεο για αυτήν.

Όποιος βαριέται, ή γνωρίζει την τεχνολογία καλύτερα από εμένα ας προχωρήσει στην περιγραφή της εμφάνισης…

ごめんなさい Mazda (Skyactiv Χ Technology)

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των κινητήρων πετρελαίου και βενζίνης βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο αναφλέγεται το μείγμα.

Στους κινητήρες βενζίνης το μείγμα βενζίνης αναφλέγεται από τον σπινθήρα του μπουζί, ενώ στον πετρελαιοκινητήρα το μείγμα πετρελαίου εκρήγνυται από την υψηλή πίεση και θερμοκρασία.

Στους βενζινοκινητήρες το μείγμα ξεκινά να αναφλέγεται από ένα σημείο κοντά στο μπουζί και η φλόγα απλώνεται στο μείγμα μέσα στον θάλαμο καύσης καθώς το πιστόνι φτάνει στο κάτω νεκρό σημείο, ενώ στον πετρελαιοκινητήρα το μείγμα εκρήγνυται από την πίεση όλο μαζί ταυτόχρονα στο ΑΝΣ αποδίδοντας ομοιόμορφα έργο από την αρχή της καθόδου του εμβόλου.

Οι πετρελαιοκινητήρες επειδή δεν έχουν σπινθήρα μπορούν να έχουν υψηλή συμπίεση που τους δίνει το πλεονέκτημα του υψηλού βαθμού απόδοσης και ταυτόχρονα το μειονέκτημα του βάρους και του φρικτού ήχου, ενώ οι βενζινοκινητήρες είναι υποχρεωμένοι να έχουν χαμηλότερη συμπίεση καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν την καταστροφική προανάφλεξη της βενζίνης (αυτό που παλιά λέγαμε «πιράκια») που θα προκαλούσε η υψηλή συμπίεση-και υποχρεώνονται σε χαμηλότερο βαθμό απόδοσης.

Η ιδέα του να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα των δύο τεχνολογιών σε κινητήρες βενζίνης δεν είναι νέα, όμως οι μηχανικοί της Mazda κατάφεραν πρώτοι να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα και να παρουσιάσουν μια σειρά κινητήρων που έχουν 20% χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους.

Η τεχνολογία Skyactiv-X εφαρμόζεται σε βενζινοκινητήρες και επιτρέπει στην ανάφλεξη του καυσίμου να γίνεται κυρίως μέσω της συμπίεσης, δηλαδή όπως στους κινητήρες diesel παρότι διαθέτει και μπουζί για την διαχείριση της καύσης στις χαμηλές στροφές και όταν ο κινητήρας είναι κρύος.

Η Mazda με το σύστημα  ανάφλεξης Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI) και την υψηλή συμπίεση 14,2:1 που είναι κατά πολύ υψηλότερη του 12-12,5:1 που επιτυγχάνουν οι αποδοτικότεροι μέχρι σήμερα ατμοσφαιρικοί κινητήρες βενζίνης, καταφέρνει να λειτουργήσει με ένα φτωχό μείγμα βενζίνης που αναφλέγεται λόγω υψηλής συμπίεσης!

Δίπλα από το μπουζί υπάρχει ένα υψηλής πίεσης μπεκ το οποίο ψεκάζει μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα βενζίνης στον σπινθήρα δημιουργώντας μια μικρή περιοχή «πλούσιου μείγματος που επιτρέπει στην συνέχεια στον κινητήρα να χρησιμοποιήσει την υψηλή συμπίεση και να αναφλέξει το υπόλοιπο φτωχό μείγμα που εισάγεται στον θάλαμο…

Το πιστόνι είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στροβιλίζει έντονα το μείγμα κατά την εκτόνωση και να μην προαναφλέγεται.

Αν σας μπέρδεψα μάλλον πρέπει δείτε αυτό:

 

Η τεχνολογία  SkyActiv-D που χρησιμοποιεί το Mazda 3 της δοκιμής αντιστρέφει την λογική της τεχνολογίας Skyactiv-X και παρουσιάζει έναν πετρελαιοκινητήρα με χαμηλή συμπίεση 14:1 αντί για 18:1.

Αυτό βοηθά στην βελτιστοποίηση του χρονισμού της ανάφλεξης επιτρέποντας την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών περιστροφής που αυξάνουν τον βαθμό απόδοσης και μειώνοντας τους ρύπους.

Παράλληλα, καθώς οι πιέσεις μέσα στον θάλαμο είναι χαμηλότερες, ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί να κατασκευαστεί από ελαφρύτερα υλικά και έτσι μπορεί άνετα να περιστρέφεται σε σημαντικά υψηλότερες στροφές και να μην έχει δυσάρεστο θόρυβο και κραδασμούς.

Έτσι ο πετρελαιοκινητήρας πλέον θυμίζει πλέον… βενζινοκινητήρα, έχοντας μια πολύ πιο ομαλή και χωρίς κραδασμούς λειτουργία που του επιτρέπει να ανεβάζει υψηλές στροφές και να μην χρειάζεται πρόσθετα για να μειώσει τις εκπομπές του οξειδίου του Αζώτου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία SkyActiv-D σας προτείνω να δείτε το ακόλουθο βίντεο:

 

Έχοντας οδηγήσει το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D γνωρίζω πλέον ότι η τεχνολογία λειτουργεί με εντυπωσιακό τρόπο-και αναρωτιέμαι:

«Αν δεν υπήρχαν οι παθιασμένοι μηχανικοί της Mazda τότε ποιος κατασκευαστής θα είχε ασχοληθεί σήμερα με το να φέρει αυτή την μικρή επανάσταση στους ΚΕΚ-ειδικά τώρα που η ηλεκτροκίνηση τείνει να κυριαρχήσει»?

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, υπάρχει έστω και ένας βενζινοκέφαλος που συνεχίζει να χαρακτηρίζει αυτοκίνητα σαν το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D «πολύ ακριβά»?

Εμφάνιση

Η βαθιά πέρλα που έχει το επικό βυσσινί χρώμα “Soul Red Crystal” του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D της δοκιμής ήταν αρκετό για να με κερδίσει από την πρώτη ματιά.

Αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον μοναδικό σχεδιασμό ενός αυτοκίνητου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από τα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Ίσως από κάποιες γωνίες μοιάζει με Giullieta, ωστόσο παντού υπάρχουν αναφορές στην αισθητική των προηγούμενων μοντέλων, τόσο στο εντυπωσιακά μακρύ καπό όσο και στο σχήμα των φωτιστικών σωμάτων – και ειδικά στο πίσω μέρος που η εταιρική εικόνα είναι έντονη.

Οι δύο εξατμίσεις στις άκρες του αμαξώματος και το μικρό πίσω παράθυρο θυμίζουν κάτι από το αγαπημένο RX8, ενώ και το μπροστινό μέρος είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από τον ανταγωνισμό.

Αν δεν είχα διαβάσει ότι σύμφωνα με τους Αγγλοσάξονες μαρκετίστες το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D μοιάζει με ένα «αιλουροειδές που είναι έτοιμο να επιτεθεί», θα έμπαινα στον κόπο να περιγράψω τις υπέροχες στάνταρ 18αρες ζάντες και την περίεργη φαρδιά πίσω κολώνα που σίγουρα ενοχλεί στην ορατότητα κατά την οδήγηση.

Όμως, καθώς οι μαρκετίστες το «τελειώσανε», εγώ τι άλλο να πω??

Για εμένα αυτό είναι ένα πολύ όμορφο και ξεχωριστό αυτοκίνητο που τιμά την παράδοση-η οποία ξεκινά από την σειρά RX- που θέλει τα Mazda που έχουν κάτι να πουν για την διαφορετικότητα του κινητήρα τους, να το δείχνουν κιόλας!

Βλέποντας τις φωτογραφίες θα βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα, οπότε ας προχωρήσουμε πιο κάτω!

Εσωτερικό

Ανοίγοντας την πόρτα του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D το εσωτερικό μοιάζει κάπως μουντό καθώς το μαύρο χρώμα επικρατεί σε όλες τις επιφάνειες με κάποιες νικελένιες επιφάνειες στο τιμόνι, τον λεβιέ και το ταμπλό να προσπαθούν να διασκεδάσουν το μάτι.

Όλη η επιφάνεια του ταμπλό είναι καλυμμένη με ποιοτικά μαλακά πλαστικά, ενώ το επάνω μέρος καλύπτεται από μια αφράτη δερματίνη που είναι ραμμένη στις γωνίες της με άσπρη κλωστή.

Η δερματίνη δίνει έναν τόνο πολυτέλειας στο εσωτερικό αλλά θα ήθελα να εκφράσω την αμφιβολία μου για την αντοχή της στον χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί από πραγματικό δέρμα, αλλά δεν ξέρω τι επίπτωση θα είχε αυτό στο κόστος του αυτοκινήτου.

Η εικόνα που αντικρίζουμε στο εσωτερικό  μπορεί να μην εντυπωσιάζει από την πρωτοτυπία της, κερδίζει όμως τις εντυπώσεις σε ότι αφορά τα πλαστικά του που στο επάνω τμήμα του ταμπλό είναι μαλακά στην αφή και πολύ ποιοτικά στην συναρμολόγηση.

Το ταμπλό χωρίζεται στη περιοχή του οδηγού που ελέγχει τα πάντα… και στην περιοχή του συνοδηγού που ελέγχει πολλούς αεραγωγούς – και πολύ του είναι!

Ένα εσωτερικό φτιαγμένο για ανθρώπους που λατρεύουν τον απόλυτο έλεγχο!

Από την πλευρά του οδηγού λοιπόν, ο πίνακας οργάνων είναι… υβριδικός αφού συνδυάζει μια ψηφιακή οθόνη 10’’ στο κέντρο που παίζει τον ρόλο του ταχυμέτρου, με τα αναλογικά όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης και δείχνουν τις στροφές του κινητήρα το αριστερό-και την θερμοκρασία και την στάθμη των καυσίμων το δεξί.

Η κεντρική οθόνη εκτός από την ταχύτητα παρέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την οικονομία στα καύσιμα, το όριο ταχύτητας, την θερμοκρασία, αλλά δεν παραέχει τις πληροφορίες του Navigator και του συστήματος πολυμέσων.

Το σύστημα πολυμέσων βρίσκεται ημιαιωρούμενο στην κορυφή του μέσου του ταμπλό και έχει μια οθόνη 10,5 που έχει έναν οδηγοκεντρικό  προσανατολισμό και χαρακτηρίζεται από την υψηλή ευκρίνεια και τα όμορφα γραφικά της.

Η λειτουργία του συστήματος πολυμέσων που φιλοξένει η οθόνη είναι απολαυστικά γρήγορη, απλή και κατανοητή, ενώ είναι συμβατό τόσο με τις λειτουργίες του Carplay, όσο και του Android Auto.

Το αρχικό παράπονο έρχεται από την έλλειψη λειτουργίας αφής στην οθόνη, που όμως γρήγορα την ξεχνάς μόλις συνηθίσεις την ροδέλα χειρισμού που έχει ακριβώς την ίδια διάταξη πλήκτρων με εκείνη της BMW.

Εξίσου απλός είναι ο χειρισμός και η λειτουργία τόσο του ηχοσυστήματος όσο και του διζωνικού κλιματισμού που τα χειριστήρια τους βρίσκονται χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα, ενώ σε μια σειρά πλήκτρων που βρίσκεται ακριβώς από κάτω υπάρχουν οι διακόπτες των θερμαινόμενων καθισμάτων και του ξεθαμπώματος των παραθύρων.

Τέλος πιο χαμηλά στην κονσόλα του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D θα βρείτε USB, θήκη για το τηλέφωνο, αποθηκευτικό χώρο κάτω από το υποβραχιόνιο και φυσικά τις πατροπαράδοτες θήκες για ποτήρια μπροστά από τον μοχλό ταχυτήτων και για μπουκάλια με νερό στις πόρτες.

Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι κορυφαία και θα μπορούσα να πω ότι κανένας τριγμός δεν ακούγεται στο εσωτερικό ανεξάρτητα από το οδόστρωμα που κινείται το αυτοκίνητο.

Χώροι/Εξοπλισμός

Οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D απολαμβάνουν ένα ζευγάρι ημί-μπάκετ καθίσματα που προσφέρουν μια χορταστική αίσθηση πλευρικής στήριξης και που βοηθούν τον οδηγό να βολευτεί σε μια σπορ θέση οδήγησης.

Το πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι ρυθμίζεται πολλαπλώς και περιέχει χειριστήρια για σχεδόν όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός κάθεται χαμηλά απολαμβάνοντας μια σπορ αίσθηση, όμως όσοι έχουν την συνήθεια να ακουμπούν τον αριστερό τους αγκώνα στο επάνω μέρος της πόρτας θα στεναχωρηθούν καθώς η πόρτα ανεβαίνει πολύ ψηλά αναγκάζοντας το χέρι σε μια αφύσικη γωνία.

Οι λύσεις είναι δύο: είτε σηκώνετε το κάθισμα ψηλά χάνοντας την σπορ αίσθηση, είτε μαθαίνετε να οδηγείτε με το χέρι να ακουμπά στο κάτω μαξιλαράκι της πόρτας.

Προσωπικά επέλεξα τη δεύτερη, αλλά πότε δεν ήμουν εντελώς χαρούμενη. Τουλάχιστον τα υλικά με τα οποία είναι ντυμένη η πόρτα είναι άριστης ποιότητας και σου φτιάχνουν την διάθεση.

Σε ότι αφορά την ορατότητα, η όμορφη χαμηλή γραμμή της οροφής, οι φαρδιές κολώνες και το μικρό παράθυρο της πίσω πόρτας περιορίζουν την ορατότητα προς τα πίσω και κάνουν την χρήση της εξαιρετικής κάμερας οπισθοπορείας απαραίτητη κατά το παρκάρισμα.

Στο πίσω κάθισμα θα καθίσουν με άνεση δύο ενήλικες, αλλά το τούνελ στην μέση περιορίζει τον χώρο για τα πόδια του μεσαίου επιβάτη, ενώ και πάλι οι ψηλοί επιβάτες θα παραπονεθούν για το ύψος της οροφής που τους υποχρεώνει να γέρνουν προς το μέσον του πίσω καθίσματος κάνοντας την φιλοξενία του πέμπτου επιβάτη κουραστική.

Αντίθετα τρία παιδιά φιλοξενούνται άνετα στο πίσω κάθισμα, όμως επειδή είναι παιδιά και έχουν μικρό ύψος, θα νοιώσουν ένα κλειστοφοβικό αίσθημα από τα ογκώδη μπροστινά καθίσματα και τα μικρά και ψηλά τοποθετημένα πίσω παράθυρα που περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα προς τα έξω.

Επιπλέον, οι πίσω πόρτες δεν ανοίγουν διάπλατα και έτσι είναι δύσκολο να τοποθετήσετε τα  παιδιά σας σε παιδικά καθίσματα, παρότι τα ISOFIX βρίσκονται σε πολύ εύκολο σημείο.

Φαίνεται ότι παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες διαστάσεις 4.46μ.Χ 1.8μ. Χ 4ς 1.44μ. οι χώροι του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D δεν είναι το δυνατό του σημείο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον χώρο των αποσκευών που με τα σχεδόν 358 λίτρα του κατατάσσουν το Mazda 3 κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

Για να χαλάσει ακόμη περισσότερο η “σούπα” με τον χώρο αποσκευών, το άνοιγμα της πίσω πόρτας είναι στενό, το κατώφλι φόρτωσης ψηλό, και το πάτωμα του δεν είναι επίπεδο και θα πρέπει να σηκώνετε τις αποσκευές σας αρκετά ψηλά για να τις τοποθετήσετε μέσα στο πορτμπαγκάζ.

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό θα βρείτε σαν στάνταρ μέσα σε ένα Mazda 3 1.8 SkyActiv-D 6αερόσακους, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους καθρέπτες, θερμαινόμενα καθίσματα, διζωνικό κλιματισμό, ένα εκνευριστικό Lane Assist που δεν απενεργοποιείται μόνιμα, Cruise Control  με σύστημα διατήρησης της απόστασης από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και αυτόματο φρενάρισμα και για πεζούς που λειτουργεί όπως εκείνο νομίζει καλύτερα….!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συστήματα είστε στο λάθος website καθώς δεν ξέρω καν – πως και αν λειτουργούν!  Χρησιμοποιήστε το google!

Ανάρτηση Φρένα

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα τον έλεγχο του αμαξώματος και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου.

Είναι αποδεκτά άνετη στην πόλη επιβιώνοντας στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους, όμως πάντα θυμίζει BMW σε εκείνον τον άμεσο τρόπο που αντιδρά στις μεταφορές του βάρους και τον έλεγχο του αμαξώματος μέσα στην στροφή.

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς ότι το αυτοκίνητο έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω- παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ -με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Mazda 3.

Τα φρένα έχουν τέσσερα δισκόφρενα, είναι δυνατά και ανθεκτικά στην σκληρή χρήση που τα υπέβαλα, και το τιμόνι έχει μια εξαιρετική αίσθηση που βοηθά στον έλεγχο μέσα στην στροφή χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Κινητήρας/μετάδοση

Κάτω από το μακρύ καπό του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D υπάρχει το νόημα του αυτοκινήτου! Με μια πρώτη ματιά ο πετρελαιοκινητήρας Skyactiv-D των 1.8 λίτρων που αποδίδει μόλις 116 ίππους (4.000 σ.α.λ.) και 270 Nm ροπής (1.600-2.600 σ.α.λ.) μοιάζει στα χαρτιά να είναι αδύναμος- όμως στην πράξη είναι ότι καλύτερο έχω οδηγήσει σε πετρελαιοκινητήρα μέχρι σήμερα.

Πατώντας το κουμπί για να ξεκινήσω το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η έλλειψη κραδασμών και θορύβου στο εσωτερικό.

Μόλις ξεκίνησα δεν ένοιωσα την γνωστή αίσθηση της ροπής του πετρελαιοκινητήρα και αμέσως το μάτι μου έπεσε στο στροφόμετρο στο οποίο η κόκκινη περιοχή ξεκινά στις 5,5000 σαλ και ξαφνικά ήμουν σίγουρη ότι μου έδωσαν το λάθος αυτοκίνητο!

Ξεκίνησα στο φανάρι και μόλις έβαλα δευτέρα ανέβασα με άνεση τον κινητήρα στην κόκκινη περιοχή των 5,500 σαλ χωρίς να νοιώθω ότι ο κινητήρας ζορίζεται ούτε από άποψη κραδασμών ούτε από άποψη θορύβου.

«Μου έδωσαν λάθος αυτοκίνητο», σκέφτηκα και σταμάτησα δεξιά, απλά για να βεβαιωθώ ότι ο κινητήρας ήταν βενζίνης πριν το επιστρέψω για να πάρω το αυτοκίνητο που είχα συνεννοηθεί με την αντιπροσωπεία στην Γλυφάδα.

Η άδεια έγραφε: κυβισμός 1,8 λίτρα και καύσιμο: πετρέλαιο! Έμεινα άφωνη για λίγο κοιτώντας το πράσινο χαρτί της άδειας με ανοιχτό το στόμα από έκπληξη.

Να σημειώσω εδώ ότι πήγα και πήρα το αυτοκίνητο από την αντιπροσωπεία εντελώς αδιάβαστη- σε σχέση με την τεχνολογία του κινητήρα-και δεν ήξερα στα αλήθεια γιατί λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Μιλάμε για πολιτισμικό σοκ!

Η λειτουργία θυμίζει βενζινοκινητήρα, ενώ ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα το γνώριμο κροτάλισμα του diesel ίσα που ακουγόταν!

Ο SkyActiv-D έχει έναν εξαιρετικά γραμμικό τρόπο λειτουργίας και ίσως να απογοητεύσει αρχικά  τους φίλους των diesel που περιμένουν να νοιώσουν την γνωστή ροπή, αλλά σίγουρα θα τους κάνει να τον λατρέψουν αργότερα μόλις αρχίσουν να οδηγούν σε στροφές χάρη στο μεγάλο εύρος ωφέλιμης λειτουργίας που παρουσιάζει.

Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς-από ένα κιβώτιο ποίημα που θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη και σε MX5.

Οι έξι σχέσεις βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη από άποψη κλιμάκωσης, ενώ οι διαδρομές του επιλογέα είναι μικρές και το κούμπωμα απολαυστικά σαφές!

Από πλευράς επιδόσεων, το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D των 1.270 κιλών χρειάζεται 10,3 δευτ. για φτάσει τα πρώτα 100 χλμ/ω, ενώ το κοντέρ μου είπαν (…γιατί ποτέ δεν τρέχουμε στο Autoholix) δείχνει τα 200 χλμ/ω με ελάχιστη υπομονή.

Οι επιδόσεις μπορεί να μην εντυπωσιάζουν συγκριτικά με τα 1.600άρια μηχανικά σύνολα πετρελαίου που φτάνουν τους 130 ίππους, ωστόσο η μεικτή των 6 λτ./100 χλμ. που πέτυχα κατά την διάρκεια της δοκιμής και οι εκπομπές CO2 των 104 γρ./χλμ. που ανακοινώνει η Mazda σίγουρα ικανοποιούν και την τσέπη μας και τον κυρ-έφορα.

Σε μια σπάνια κρίση οικονομικής οδήγησης που έπαθα κατάφερα να κινηθώ στην διαδρομή από τον Διόνυσο μέχρι τον Ωρωπό- και πίσω, χωρίς κίνηση καταναλώνοντας 4,8 λίτρα / 100 χλμ, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόσο σωστά λειτουργεί η τεχνολογία στην πράξη.

Στην Πόλη

Μέσα στην πόλη η ανάρτηση του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D παρά τα λάστιχα χαμηλού προφίλ 215/45/18,περνά τις λακκούβες και τα σαμαράκια των τριτοκοσμικών δρόμων των Β. Προαστίων της Αθήνας χωρίς να κουράζει τους επιβάτες.

Παράλληλα έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση καθώς δεν ακούγεται θόρυβος ούτε από την κύλιση των ελαστικών αλλά ούτε και από τον χώρο του κινητήρα.

Η καλή ορατότητα προς τα μπροστά μετριάζει το πρόβλημα που δημιουργούν οι φαρδιές πίσω κολώνες και το επικλινές πίσω παράθυρο. Ωστόσο θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αλλάζετε λωρίδα μέσα στην πόλη ή όταν παρκάρετε γιατί παρά την υποβοήθηση που σας προσφέρει η κάμερα οπισθοπορείας, η κακή ορατότητα προς τα πίσω κάνει την διαδικασία παρκαρίσματος μια δύσκολη άσκηση…

Ευτυχώς τo κοφτερό τιμόνι και τα μαλακά πετάλια είναι σύμμαχοι του οδηγού τόσο στην κίνηση μέσα στα στενά, όσο και στο σταμάτα-ξεκίνα της αστικής κίνησης.

Αν εξαιρέσουμε την ορατότητα προς τα πίσω, η συμπεριφορά του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D μέσα στην πόλη είναι μια ευχάριστη έκπληξη και χάρη στον πολύ οικονομικό κινητήρα θα έλεγα ότι ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός-και όχι μόνο,  θα τα βρει σκούρα.

Με την βοήθεια του εξαιρετικής λειτουργίας συστήματος Start/Stop η κατανάλωση στην πόλη κυμαίνεται στα  5,5-6 λίτρα /100 χλμ χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Στον Αυτοκινητόδρομο

Στον αυτοκινητόδρομο το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D βρίσκεται στο στοιχείο του και βοηθούμενος από το εξάρι κιβώτιο και την αεροδυναμική καταφέρνει να κινείται με ταχύτητες 140-150 χλμ/ω καταναλώνοντας περίπου 6 λίτρα/ 100 χλμ, ενώ αν μειώσετε τον ρυθμό σας λίγο η κατανάλωση πέφτει στα 5,5 λίτρα!

Το τιμόνι στις υψηλές ταχύτητες παρέχει πολύ καλή πληροφόρηση και το μόνο παράπονο που είχα ήταν μια σχετική ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους- κάτι που όμως είναι αναμενόμενο από ένα τόσο αεροδυναμικό αυτοκίνητο.

H απουσία αεροδυναμικών θορύβων στο εσωτερικό με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη ενώ η άριστη ηχομόνωση από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις μαζί με την πολύ μακριά 6η ταχύτητα αφήνουν την φασαρία μακριά από τα αυτιά των επιβατών που απολαμβάνουν το ταξίδι τους σε ένα άνετο και πολιτισμένο περιβάλλον που θυμίζει βενζινοκίνητα γερμανικά αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Στρίβοντας

Στις στροφές υψηλών ταχυτήτων το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D παραμένει πεισματικά ουδέτερο και αν πιεστεί πολύ παρουσιάζει μια προοδευτική υποστροφή που ελέγχεται εύκολα.

Για υπερστροφή ούτε λόγος.. αφού δεν υπάρχει χειρόφρενο και επίσης η λειτουργία των ηλεκτρονικών όπως θα δούμε δεν επιτρέπει την μεταφορά βάρους πριν και μέσα στην στροφή.

Χρειάζεται να το παρακάνετε για να προκαλέσετε μια πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα που θα μαζευτεί μόνη της μέσα στα επόμενα δέκατα του δευτερολέπτου από τα έξυπνα ηλεκτρονικά.

Το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D διαθέτει το ίδιο σύστημα ευστάθειας Mazda’s ‘G-Vectoring Control Plus’ το οποίο όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά, οι εσωτερικοί (δεξιοί) τροχοί αρχίζουν από νωρίς να φρενάρουν όσο χρειάζεται για να κάνουν το αυτοκίνητο πιο ευκίνητο και σταθερό μέσα στην στροφή.

Έτσι καθώς το βάρος μεταφέρεται στα αμορτισέρ με προοδευτικό τρόπο εκείνα έχουν τον χρόνο να απορροφήσουν την μεταφορά βάρους την ώρα που οι τροχοί με την βοήθεια των φρένων δημιουργούν ακριβώς τις δυνάμεις που χρειάζονται για να στρίψει το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D μέσα στην στροφή.

Η πληροφόρηση που φτάνει στα χέρια είναι πολύ καλή- και ίσως μόνο όσοι είναι πολύ ευαίσθητοι θα καταλάβουν ότι εάν μπεις σε μια στροφή με φόρα χωρίς γκάζι εμφανίζεται αρχικά ένα στιγμιαίο ελάφρωμα, το οποίο όμως εξουδετερώνεται αμέσως με το που ο οδηγός θα πατήσει λίγο περισσότερο γκάζι.

Η δύναμη του κινητήρα δεν μπορεί να φέρει το πλαίσιο σε δύσκολη θέση σε καμία περίπτωση και χάρη στο ελάχιστα παρεμβατικό ESP θα έλεγα ότι το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D αποτελεί ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο για να χαρεί γρήγορη και ασφαλή οδήγηση ο θρυλικός “μέσος οδηγός”.

Όμως μπορεί ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με 116 ίππους να κάνει έναν οδηγό να περάσει πραγματικά ωραία στην αγαπημένη του διαδρομή?

Το πλαίσιο του Mazda 3 1.8 SkyActiv-D είναι προφανώς φτιαγμένο για να διαχειρίζεται τους διπλάσιους ίππους και έτσι ο μόνος τρόπος για να νοιώσετε ότι το πιέζετε και να διασκεδάσετε οδηγώντας το είναι να μαζέψετε φόρα σε μια κατηφορική διαδρομή.

Η αίσθηση που έχει το τιμόνι όσο ο δρόμος είναι κατηφορικός και η ρυθμίσιμη συμπεριφορά χαρίζουν αμέσως χαμογελά στο στόμα του οδηγού.

Λίγη προσοχή χρειάζεται εδώ στην περίπτωση που στην μέση της στροφής βρείτε εγκάρσιες ανωμαλίες καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναπηδήσεις στο όριο.

Στην αγαπημένη μου κατηφορική διαδρομή- αργά το βράδυ- δεν ντρέπομαι να πω ότι παρασύρθηκα από το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D και κινήθηκα σε ρυθμούς.. ειδικής διαδρομής! Όσο εμπιστεύεσαι τα φρένα, τόσο πιο αργά φρενάρεις και έτσι όταν βρεθείς βαθιά μέσα στην στροφή μοιραία το πίσω μέρος αρχίζει να ανοίγει την τροχιά του.

Δεν χρειάζεται να οδηγάς όπως στα άλλα diesel με μια σχέση επάνω και να στηρίζεσαι αποκλειστικά στην ροπή καθώς ο κινητήρας έχει μεγάλο εύρος λειτουργίας σαν να είναι βενζίνη- και αυτό είναι από μόνο του κάτι που σου φτιάχνει το κέφι όταν οδηγείς!

Γυρνώντας το μοτέρ στις 5-5,300 σαλ, βρήκα ότι η δύναμη επαρκεί (..μόλις!) για να τραβήξει το αυτοκίνητο προς τα εκεί που κοιτούν οι τροχοί την ώρα που το αυτοκίνητο γλιστρά και τους τέσσερις τροχούς του για αρκετή ώρα….

Ανέβηκα την διαδρομή και την ξανακατέβηκα αρκετές φορές..

Δεν φταίω εγώ, τα φρένα άντεχαν.. το μοτερ θύμιζε στην λειτουργία του βενζίνη- και εγώ τεστάροντας το αυτοκίνητο για εσάς, έκανα την διαδρομή ξανά-και ξανά -και ξανά!

Το συμπέρασμα είναι ότι σε κατηφορικές διαδρομές μπορείτε να κινηθείτε όσο γρήγορα χρειάζεται για να παραμείνετε κολλημένοι πίσω από το Gti της παρέας που θα χρειαστεί να φτάσει στην επόμενη ανηφοριά για να μπορέσει να κάνει την διαφορά.

Άσχετο.. Η κατανάλωση σε αυτές τις συνθήκες κυμαίνεται στα 11λίτρα/100 χλμ που είναι κάπως υψηλή- ή μήπως όχι?…

Συμπέρασμα (エンジンを生かしてくれてありがとうマツダ *)

Με το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D η Mazda παρουσιάζει ένα αμάξωμα που έχει ένα σχεδιασμό που είναι εντελώς διαφορετικός από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας. Κανείς δεν θα το πει αδιάφορο, ή θα πει ότι μοιάζει με κάτι άλλο.

Προσφέρει ένα εξαιρετικά άνετο και ποιοτικό εσωτερικό, ενώ διαθέτει σαν στάνταρ όλα τα συστήματα ασφάλειας που ανταγωνισμός τα χρυσοχρεώνει για να σας τα δώσει σαν έξτρα.

Και τελικά φτάνουμε στον λογαριασμό των €28,000 που κοστίζει το αυτοκίνητο της δοκιμής και οι μαχητές του Facebook προθερμαίνουν το πληκτρολόγιο τους για να εκφράσουν το τελικό τους συμπέρασμα-συνήθως πριν να έχουν διαβάσει το άρθρο- που θα θάψει το αυτοκίνητο.

Σαν να βλέπω τα σχόλια: «είναι πολύ ακριβό», «με αυτή την τιμή δεν θα το πάρει ούτε ο αντιπρόσωπος», «με τα ίδια χρήματα παίρνω το γερμανικό Hatch που θα με κάνει πρώτο γαμπρό στο χωρίο»  κτλ.

Όμως τι πληρώνουμε όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο?

Αν αφαιρέσουμε την συνεισφορά μας στα ταμεία του κυρ-έφορα, ένα μεγάλο μέρος αφορά το κόστος παραγωγής του αυτοκινήτου, ένα άλλο πληρώνει για την υπεραξία του σήματος του κατασκευαστή και την διαφήμιση, ενώ το υπόλοιπο σίγουρα έχει να κάνει με το κόστος εξέλιξης του μοντέλου.

Στα αυτοκίνητα των ομίλων αυτό το κόστος επιμερίζεται στις διαφορες μάρκες και έτσι τα αυτοκίνητα μπορεί να είναι ίδια, αλλά αντικειμενικά προσφέρουν αυτό που οι «ΤΣΕΟ» λένε στα ελληνικά «value for money».

Η Mazda όμως είναι μια εταιρεία ανάδελφη που έχει την μανία να παρουσιάζει τεχνολογίες κινητήρων που την τοποθετούν σε μια κατηγορία που απαιτεί από όσους αγαπάνε τα αυτοκίνητα να την βλέπουν με σεβασμό.

Η τεχνολογία  SkyActiv λειτουργεί στα αλήθεια άψογα και οι παθιασμένοι μηχανικοί της Mazda ξόδεψαν το budget τους για να διασώσουν τους ΚΕΚ από την μένη των οικολόγων.

Για αυτό τους οφείλουμε πολλά και σίγουρα δεν τους αξίζει να κρίνουμε τα αυτοκίνητα τους μόνο με τα οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D τελικά δεν είναι για όλους. Αυτό είναι ένα premium αυτοκίνητο, όχι γιατί έχει το σήμα που σου εξασφαλίζει νύφη στην πλατεία της Πολιτείας, αλλά επειδή είναι φτιαγμένο από μηχανικούς που τόλμησαν να σκεφτούν με αντισυμβατικό τρόπο και παρουσίασαν πραγματικά κάτι διαφορετικό-και αυτό αξίζει να πληρωθεί.

Είναι τίμιο να πείτε λοιπόν, «αυτό είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο που δεν μπορώ να αγοράσω», αλλά αν έχετε τα χρήματα να αγοράσετε ένα premium hatch back και αγαπάτε την τεχνολογία των αυτοκίνητων, οφείλετε να δείτε και να σκεφτείτε την αγορά ενός Mazda 3 1.8 SkyActiv-D για να τιμήσετε τους ανθρώπους που το έφτιαξαν.

Το Mazda 3 1.8 SkyActiv-D  είναι ύμνος στην τεχνολογία της αυτοκίνησης και πραγματικά νοιώθω τυχερή που είχα την τιμή να το οδηγήσω και θέλω να πω από την καρδία μου:

エンジンを生かしてくれてありがとうマツダ *

 *Δηλαδή σε ευχαριστούμε  Mazda που κρατάς τους Κινητήρες Εσωτερικής Καύσης Ζωντανούς-έστω και για λίγο ακόμη…

 Δεν με ευχαρίστησαν

  • Οι επιδόσεις και η κακή ορατότητα προς τα πίσω.
  • Η μέτρια εκμετάλλευση των χώρων και το μουντο εσωτερικό.

Θα θυμάμαι

  • Επιτέλους οδήγησα ένα διαφορετικό αυτοκίνητο με έντονο χαρακτήρα.
  • Τον καλύτερο πετρελαιοκινητήρα της αγοράς και την οδική συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Πίνακας Τεχνικών Χαρακτηριστικών

Mazda 3 1.8 SkyActivD
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.759 cc
Ισχύς 85 kW (116 PS) / 4.000 rpm
Ροπή 270 Nm (27,5 kgm) / 1.600-2.600 rpm
Τροφοδοσία Common Rail με υπερτροφοδότηση
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 10,3 sec
Τελική ταχύτητα 194 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 6,0 lt/100 km
Στην Πόλη 5,5-6 lt/100 km
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/ απλοί δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Ελαστικά Toyo Proxes R51, 215/45 R18
ΑΜΑΞΩΜΑ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4,460 x 1,795 x 1,435 m
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1,570 / 1,580 m
Μεταξόνιο 2,725 m
Χώρος αποσκευών 358 λίτρα
Βάρος 1.300 κιλά
Τιμή πώλησης μοντέλου δοκιμής 28.000€

 

Φωτογραφίες

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο