Το 1955, ένα αυτοκίνητο προκάλεσε αίσθηση στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού. Αυτό το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας, ξεπέρασε τα αυτοκινητιστικά στερεότυπα εκείνης της εποχής, αναδεικνύοντας τη Γαλλική πολυτέλεια ως σύμβολο καινοτομίας, κομψότητας και κύρους. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν η Citroen DS.
Το αυτοκίνητο αυτό έγινε γρήγορα σύμβολο, και σήμερα είναι θρύλος.
ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ DS
Παρουσιάστηκε το 1938, βασισμένη σε μία ιδέα του Pierre Boulanger, και είχε στόχο να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα την ‘Traction Avant’. Ήταν το project VGD που ολοκληρώθηκε 17 χρόνια μετά, με το λανσάρισμα της DS 19 τον Οκτώβριο του1955.
Pierre-BOULANGERΟ πρώτος, ο André Lefèbvre, ένας αεροναυπηγός, ένθερμος υποστηρικτής της κίνησης στους εμπρός τροχούς, της αεροδυναμικής, του χαμηλού βάρους, καθώς και της συγκέντρωσης της μάζας γύρω από το κέντρο βάρους.
Ο δεύτερος, ο Paul Magès, ένας αυτοδίδακτος μηχανικός, υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του υδραυλικού συστήματος. Ήταν ο εφευρέτης της περίφημης υδροπνευματικής ανάρτησης, του υδραυλικού τιμονιού, και των υδραυλικών συστημάτων συμπλέκτη και φρένων, της DS.
Flaminio-BertoniΤέλος, ο τρίτος, ο Ιταλός Flaminio Bertoni, ένας στυλίστας, γλύπτης και ταλαντούχος ζωγράφος, που μαζί με την ομάδα του χάρισαν στην DS το άκρως επαναστατικό για την εποχή, και ιδιαίτερα κομψό αμάξωμά της.
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50
Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 50 κυκλοφόρησαν αρκετές εκδόσεις της DS 19.
Πρώτη η ID 19 τον Οκτώβριο του 1956, και στη συνέχεια, το 1958 οι εκδόσεις estate, και η DS 19 Prestige. Ένα ακόμα κατεστημένο που γκρέμισε η Citroen DS 19, ήταν και ο διπλασιασμός των επιλογών των χρωμάτων του αμαξώματος, από τέσσερα σε οκτώ.
Οι πρώτες στιλιστικές αναβαθμίσεις εμφανίστηκαν το 1959, με τον επανασχεδιασμό των γραμμών με ταυτόχρονη επιμήκυνση των πίσω φτερών, και την υιοθέτηση μεγάλων αεραγωγών (σε μέγεθος σταχτοδοχείου), στα εμπρός φτερά. “
CITROEN DS ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
Στη μεγάλη διεθνή καριέρα της DS 19 συντέλεσε και η απόφαση συναρμολόγησής της και εκτός Γαλλίας (Μ.Βρετανία και Βέλγιο από το 1956, και Ν.Αφρική από το 1959).
Σαν σύμβολο κομψότητας και avant-garde στυλ, το αυτοκίνητο εξάγονταν σε όλη τη Δ.Ευρώπη μέχρι και τις χώρες της κοινοπολιτείας, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, όπου και δημιούργησε άπειρους φανατικούς οπαδούς.
Οι αξίες της DS συνδέθηκαν συχνά με τον κινηματογράφο αλλά και με την πολιτική, από τον Charles de Gaulle μέχρι το François Hollande.
Για να αντικαταστήσει τη λιμουζίνα του 1955, που βασιζόταν στην Traction Avant του αμαξοποιού Franay, ο Γάλλος Πρόεδρος παρήγγειλε ένα νέο κρατικό όχημα το οποίο παραδόθηκε στο Elysée Palace στις 14 Νοεμβρίου του 1968. Εξελιγμένο και κατασκευασμένο από τον Henri Chapron, το μοναδικό αυτό μοντέλο της DS είχε μήκος 6,53 μέτρα και διάθετε υπερπολυτελή εξοπλισμό.
Η DS επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πεμπτουσία της κομψότητας και του avant-garde design, με ένα αυθεντικό Γαλλικό αυτοκίνητο.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60
Η νέα DS Pallas που παρουσιάστηκε το 1964 στην διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού, προσέφερε ένα επίπεδο εξοπλισμού, που κανένα Γαλλικό αυτοκίνητο παραγωγής, δεν διέθετε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ξεχώριζε από τα υπόλοιπα μοντέλα Citroen DS χάρη στον προσεγμένο και ιδιαίτερα πολυτελή της εξοπλισμό. Διακοσμητικά χρωμίου, ειδικοί προφυλακτήρες, περίγραμμα χρωμίου στα πίσω φώτα, και πρόσθετοι προβολείς.
Στο εσωτερικό, ξεχώριζαν τα λεπτότερα καθίσματα, οι ψηλότερες πλάτες των εμπρός καθισμάτων, και οι ειδικές δερμάτινες επενδύσεις στον προαιρετικό εξοπλισμό.
Η DS Pallas προσφέρονταν με τις ίδιες χρωματικές επιλογές όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα DS, μπορούσε όμως και να παραγγελθεί με μία μοναδική μεταλλική βαφή.
Τον Οκτώβριο του 1965, ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα της DS Pallas, παρουσιάστηκε μία νέα DS με ένα κινητήρα 2,175κ.εκ. υψηλών επιδόσεων, με ισχύ 109 ίππων, και τελική ταχύτητα που έφτανε τα 175χλμ/ώρα!
Το νέο μοντέλο που ονομάστηκε DS 21, ήρθε να προστεθεί στη γκάμα δίπλα στην DS 19, και ήταν διαθέσιμη από το 1955 (τα ονόματά τους δήλωναν και τη χωρητικότητα των κινητήρων τους).
Η DS απέκτησε νέο εμπρός τμήμα το 1967, και, πέρα από την αναμφισβήτητα όμορφη εμφάνισή της, περιλάμβανε και ένα σύστημα ασφαλείας, που δεν ήταν άλλο από τους περίφημους περιστρεφόμενους προβολείς, οι οποίοι περιλαμβανόταν στον βασικό εξοπλισμό των κορυφαίων εκδόσεων Prestige, Pallas και Cabriolet. Με αυτό το σύστημα η DS είχε τη δυνατότητα να φωτίζει το εσωτερικό των στροφών, πριν ακόμα ο οδηγός στρίψει!
Μετά το Σεπτέμβριο του 1968 και το ολόμαυρο ταμπλό, η Citroen DS 20 αντικαθιστά την DS 19, και την εμφάνισή του κάνει ένα εντελώς νέο ταμπλό με τρία μεγάλο όργανα και ειδικό γείσο σε ολόκληρο το μήκος του. Το 1969 ήταν όμως η χρονιά της μεγάλης μηχανολογικής αναβάθμισης.
Ο κινητήρας των 2.175κ.εκ. της DS 21 απέκτησε σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού με αποτέλεσμα η ισχύς να αυξηθεί στους 139ίππους, και η τελική ταχύτητα να ξεπεράσει πλέον τα 185 χλμ/ώρα!
Περισσότερο από ποτέ, η DS εδραίωσε την κυριαρχία της έναντι των ανταγωνιστών, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα από κάθε άποψη, μοναδικό αυτοκίνητο.
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70. Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Το 1970 και 1971, οι βελτιώσεις που έγιναν στην DS αφορούσαν κυρίως το σύστημα μετάδοσης. Το Σεπτέμβριο του 1970, η DS απέκτησε χειροκίνητο κιβώτιο, όχι 4, όπως συνηθιζόταν, αλλά 5 ταχυτήτων, και ένα χρόνο αργότερα το αυτόματο κιβώτιο 3 σχέσεων της Borg-Warner.
Πριν σταματήσει οριστικά η παραγωγή της τον Ιούλιο του 1975, ύστερα από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Σεπτέμβριο του 1973 η DS γνώρισε και την τελική της εξέλιξη, με την DS 23 να παίρνει τη θέση της DS 21. Το τελευταίο αυτό μοντέλο διέθετε κινητήρα 2.347κ.εκ., τροφοδοσία με ψεκασμό, που απέδιδε 141ίππους, και τελική ταχύτητα που έφτανε τα 193χλμ/ώρα.
Citroen CX
Τον Οκτώβριο του 1974, λανσάρεται η Citroen CX, ένας άξιος διάδοχος της DS. Με τον πρωτότυπο σχεδιασμό της και το εξαιρετικά πρωτοποριακό εσωτερικό της στυλ, καταλαμβάνει και αυτή μία περίοπτη θέση ανάμεσα στα ιστορικά αυτοκίνητα της Citroën.
Όπως ήταν αναμενόμενο πια για μοντέλο της Citroën, η υδροπνευματική ανάρτηση εξασφάλιζε πρωτόγνωρη για την εποχή άνεση και οδική συμπεριφορά.
Τον Σεπτέμβριο του 1975, η CX έγινε το πρώτο όχημα παραγωγής της Citroën που εφοδιαζόταν με κινητήρα ντήζελ.
Τον Σεπτέμβριο του 1984, ή CX GTI Turbo με τελική που έφτανε τα 220 χλμ/ώρα, .πήρε τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου δρόμου της Γαλλίας.
Μετά από αρκετές αισθητικές επεμβάσεις στο μοντέλο τον Ιούλιο του 1985, η CX έκλεισε την καριέρα της τον Ιούλιο του 1991, ενώ έως τα σήμερα χαρακτηρίζεται σαν ένα αυτοκίνητο-σύμβολο εξαιρετικής ποιότητας.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Ismini Fabiatou
Πηγές:Wikipedia, Citroen Museum