Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΝέο Mazda CX-30 / Παρουσίαση

Νέο Mazda CX-30 / Παρουσίαση

Μετά την παρουσίαση του νέου Mazda3, σειρά έχει το Mazda CX-30, το δεύτερο στη σειρά των μοντέλων επόμενης γενιάς της Mazda.

Mazda_CX-30_Girona2019_Exterior_40Το μικρομεσαίο SUV εγκαινιάζει μία νέα κατηγορία για τη Mazda. Με 4.395χλστ. μήκος, 1.795χλστ. πλάτος, 1.540χλστ. ύψος και 2.655χλστ. μεταξόνιο, το νέο μοντέλο τοποθετείται  ανάμεσα στο Mazda CX-3 και το ήδη καταξιωμένο και δημοφιλές Mazda CX-5, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πελατών που επιθυμούν να συνδυάσουν τις συμπαγείς και φιλικές για αστικό περιβάλλον διαστάσεις του πρώτου, με την ευρυχωρία και την πρακτικότητα του δεύτερου.

Το νέο Mazda CX-30 αναδεικνύει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην πρωτοποριακή σχεδιαστική φιλοσοφία που η μάρκα ονομάζει Kodo design. Διατηρώντας όλη τη ζωντάνια του αυθεντικού Kodo ‘Soul of Motion’, αυτή η πιο ώριμη πρόταση στοχεύει πλέον στο μεγαλύτερο κύρος του styling μέσα από την κομψότητα και την αυστηρότητα μιας μινιμαλιστικής, (“less is more”) αισθητικής, εμπνευσμένης από τις πιο αγνές παραδόσεις της ιαπωνικής τέχνης.

Το ανθρωποκεντρικό εσωτερικό παρουσιάζει μία καθαρή, φωτεινή και ευρύχωρη για τους επιβάτες καμπίνα, και μία άνετη και προσανατολισμένη στον οδηγό, θέση οδήγησης. Το cockpit και η καμπίνα εστιάζουν στην εργονομική τελειότητα σε συνδυασμό με την κορυφαία σχεδιαστική τεχνολογία που περιλαμβάνει τη θέση οδήγησης, το οπτικό πεδίο προς τα χειριστήρια HMI (Human-Machine Interface), το ποιοτικό ηχοσύστημα.

Mazda_CX-30_Girona2019_Exterior_39Οι πρόσφατα εξελιγμένες τεχνολογίες όπως το ηχοσύστημα Mazda Harmonic Acoustics των 8 ηχείων ή το κορυφαίο ηχοσύστημα των 12 ηχείων της Bose, έχουν ιδανικά ενσωματωθεί με τα ποιοτικά υλικά και το αψεγάδιαστο φινίρισμα, δημιουργώντας ένα εσωτερικό περιβάλλον υψηλής ποιότητας και απόλυτης κομψότητας.

Το νέο μικρομεσαίο SUV ενσωματώνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της φιλοσοφίας των μοντέλων νέας γενιάς Skyactiv-Vehicle της Mazda, η οποία όχι μόνο αξιοποιεί την εγγενή ισορροπία του ανθρώπου για πιο φυσικό και διαισθητικό έλεγχο του οχήματος, αλλά μειώνει και ελέγχει παράλληλα το επίπεδο NVH (Θόρυβος, κραδασμοί, τραχύτητα) εξασφαλίζοντας μια μοναδική «ποιότητα ησυχίας» στην καμπίνα.

Ο συνδυασμός των έξυπνων τεχνολογιών όπως είναι το σύστημα 4κίνησης i-Activ (AWD) το οποίο συνεργάζεται αρμονικά με το σύστημα G-Vectoring Control (GVC) που ρυθμίζει την κατανομή της ροπής μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών, και του συστήματος GVC Plus της μπροστινής κίνησης, καθιστά ακόμα πιο εμφατικά τα χαρακτηριστικά της εμπειρίας οδήγησης με την ονομασία Jinba Ittai.

Mazda_CX-30_Girona2019_Exterior_15Η κινητήρια μονάδα αντιπροσωπεύει την τελευταία εξέλιξη του συστήματος Skyactiv-X των κινητήρων Skyactiv βενζίνης και diesel, και διαθέτει την επαναστατική τεχνολογία της μάρκας με την ονομασία SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition), η οποία υιοθετεί μία μοναδική μέθοδο καύσης που συνδυάζει την άνεση ανεβάσματος των στροφών ενός βενζινοκινητήρα με την εκπληκτική απόκριση ενός diesel.

Τέλος, το υπερπλήρες πακέτο ενεργητικής ασφάλειας i-Activsense του Mazda CX-30 περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης του οδηγού (Driver Monitoring) και εξασφαλίζει στο μικρομεσαίο SUV μία ακόμα πιο εξελιγμένη ικανότητα να παρέχει σε όλους τους επιβάτες αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και απολαυστικές εμπειρίες οδήγησης.

Mazda CX-30_Interior (5)Το Mazda CX-30 εξελίχθηκε για να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο design στην κατηγορία των μικρομεσαίων crossover SUV. Στηριγμένη στη φιλοσοφία σχεδιασμού ‘όμορφο & τολμηρό’, η εξωτερική του εμφάνιση αντανακλά  την ανόθευτη κομψότητα αλλά και το δυναμισμό ενός SUV.

Κάτω από τις απαλές γραμμές του αμαξώματος με το σχήμα που παραπέμπει σε κουπέ, οι μαύρες επιφάνειες του κάτω μέρους δημιουργούν την εικόνα στιβαρότητας και σταθερότητας που εισπράττει κανείς από ένα μοντέλο SUV.

mazda-cx-30-2020 00Στο εσωτερικό, ξεχωρίζει το κομψό cockpit και η ευρύχωρη και φωτεινή ατμόσφαιρα στην καμπίνα που δίνει σε όλους τους επιβάτες την αίσθηση διαβίωσης σε ένα ήρεμο και άνετο περιβάλλον. Σε κάθε λεπτομέρεια έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, από την επιλογή των υλικών έως το αναβαθμισμένο επίπεδο συναρμογής, ώστε να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό περιβάλλον κορυφαίας ποιότητας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Το στυλ κυριαρχείται από μία νέα σχεδιαστική έκφραση : ‘Charge and Release’. Η έκφραση αυτή προέρχεται από τα ιδεογράμματα της Γιαπωνέζικης καλλιγραφίας και εξελίχθηκε για να περικλείει τους τρείς βασικούς πυλώνες της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του Kodo : Yohaku, η ομορφιά του κενού. Sori, οι απόλυτα ισορροπημένες καμπύλες και Utsuroi, το παιχνίδισμα του φωτός με τη σκιά.

Mazda_CX-30_Girona2019_Exterior_47Ειδικότερα, το Sori φαίνεται ξεκάθαρα στην αψίδα των ώμων που ξεκινά από τον εμπρός προφυλακτήρα και καταλήγει στον πίσω τροχό και δίνει έναν αέρα ζωντάνιας.

Το Utsuroi γίνεται ορατό στις επιφάνειες του αμαξώματος με τη μορφή ενός “S” κάτω από τη γραμμή των ώμων, που δημιουργείται αντανάκλαση του περιβάλλοντος καθώς το αυτοκίνητο κινείται. Η έκφραση αυτή των γραμμών του αμαξώματος καταλήγει τελικά σε ένα σβήσιμο μέσω ενός απλού κυματισμού στο πίσω μέρος.

Αποφεύγοντας τις έντονες ακμές για χάρη της εικόνας της κίνησης, το Mazda CX-30 επιτυγχάνει να αντικατοπτρίζει το στυλ και την καλαισθησία ενός έργου τέχνης και την έντονη εικόνα του δυναμισμού.

ΣXΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

mazda_cx-30_girona2019_interior_05Το design της καμπίνας του Mazda CX-30 βασίζεται στη σχεδιαστική ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Mazda, και την παραδοσιακή Ιαπωνική αρχιτεκτονική του Ma, ή αλλιώς του άδειου χώρου. Η βασική διαμόρφωση συνδυάζει το άνετο και συμπυκνωμένο cockpit του οδηγού, και την καθαρή και ευρύχωρη περιοχή γύρω από το συνεπιβάτη.

Ο πίνακας οργάνων έχει επίκεντρο τον οδηγό και περιλαμβάνει τα τρία όργανα και την κεντρική οθόνη, έχει ελαφριά κλίση προς τον οδηγό, προσφέροντας ιδανική ορατότητα και ευκολία χρήσης, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση απόσπασης της προσοχής του από το δρόμο.

mazda_cx-30_08Το πάνω τμήμα του ταμπλό περιλαμβάνει μία δευτερεύουσα οθόνη. Ακριβώς μπροστά από αυτή την οθόνη την πάνω επιφάνεια του ταμπλό διατρέχει ένα οριζόντιο νεύρο που καταλήγει στην πόρτα του συνοδηγού και συνεχίζει στο ίδιο στυλ και στο δεξιό πάνελ. Εκεί διακρίνει κανείς το άψογο φινίρισμα με τις ταπετσαρίες και τις υψηλής ποιότητας ραφές με τα μεταλλικά διακοσμητικά, που δίνουν στο εμπρός μέρος της καμπίνας μία ιδιαίτερα όψη.

Μία φαρδιά κονσόλα στο πάτωμα φιλοξενεί το λεβιέ των ταχυτήτων, τις ποτηροθήκες και πιο πίσω στην ‘περιοχή ελέγχου,’ τον περιστροφικό διακόπτη που είναι τοποθετημένος πιο κοντά στον οδηγό για μεγαλύτερη ευκολία στους χειρισμούς και εργονομικά τέλεια λειτουργία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το μικρομεσαίο αυτό SUV αντιπροσωπεύει μία νέα κατηγορία μοντέλων για τη Mazda. Με το στόχο κατά το σχεδιασμό του το συνολικό του μήκος να είναι στα 4,4μ η λιγότερο, το νέο Mazda CX-30 τοποθετείται ανάμεσα στο Mazda CX-3 και το ήδη καταξιωμένο και δημοφιλές Mazda CX-5.

mazda-cx-30-2020 01Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών εκείνων που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διαστάσεις του μικρομεσαίου και ευχάριστου στις αστικές μετακινήσεις CX-3, με την ευρυχωρία και την πρακτικότητα του CX-5.

Αν και αρκετά συμπαγές για να προσφέρει εξαιρετική ευελιξία σε συνθήκες αστικής κυκλοφορίας, το Mazda CX-30 συνδυάζει την ευκολία πρόσβασης στο ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό του, και τον μεγάλο χώρο αποσκευών 430λίτρα.

Mazda CX-30
Συνολικό μήκος 4,395 mm
Συνολικό πλάτος 1,795 mm
Συνολικό ύψος μέχρι την οροφή 1,540 mm
Μεταξόνιο 2,655 mm
Εμπρός πρόβολος 915 mm
Πίσω πρόβολος 825 mm

 

Θέση οδήγησης

mazda_cx-30_22Ο σχεδιασμός του cockpit συνδυάζει την κορυφαία εργονομία και το Kansei Engineering (που βασίζεται στις ανθρώπινες αισθήσεις) και προσφέρει την ιδανική θέση οδήγησης για οδηγούς κάθε σωματότυπου.

Το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος (45mm) και απόσταση (70mm) δίνοντας έτσι στον κάθε οδηγό τη δυνατότητα να βρει την ιδανική θέση οδήγησης. Επιπλέον, η έδρα του καθίσματος διαθέτει στάνταρ ρύθμιση της κλίσης αποτρέποντας έτσι το κρέμασμα των μηρών (μεγάλη κλίση προς τα πάνω) ή την αύξηση της πίεσης στους μηρούς (μεγάλη κλίση προς τα κάτω).

Επικοινωνία ανθρώπου-Μηχανής (Human Machine Interface / HMI)

Mazda CX-30_Details (8)Η οθόνη του συστήματος Active Driving Display, τα όργανα και η κεντρική οθόνη έχουν σχεδιαστεί με στόχο να εμφανίζουν τις πληροφορίες με ξεκάθαρο και απλό τρόπο, ενώ οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται είναι παντού ίδιες ώστε να δημιουργήσουν μια ευχάριστη και ενιαία εμφάνιση.

Το Mazda CX-30 διαθέτει μία μεγάλη κεντρική οθόνη 8.8ιντσών, η οποία προσφέρει ευκολία στη χρήση και στη λειτουργία της μέσω του χειριστηρίου Commander.

Ορατότητα και οπτικό πεδίο

Mazda CX-30_Details (5)Το Mazda CX-30 υιοθετεί το σχεδιασμό του cockpit με γνώμονα την υποσυνείδητη αντίληψη του ανθρώπου για το χώρο και την ικανότητά του να καθορίζει την απόσταση και την ταχύτητα όταν μετακινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, η γραμμή κατά μήκος του πάνω τμήματος της επένδυσης της πόρτας και οι γραμμές της κεντρικής κονσόλας ορίζουν τα νοητά όρια της λωρίδας κυκλοφορίας που βλέπει κανείς από το παρμπρίζ. Επίσης, οι γραμμές στο καπό εκτείνονται προς τα εμπρός προς το σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι γραμμές των ορίων της λωρίδας κυκλοφορίας, βελτιώνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση του οδηγού.

Ο συνολικός σχεδιασμός καθιστά το Mazda CX-30 εύκολο στην οδήγηση βοηθώντας τον οδηγό να αντιληφθεί καλύτερα τη σχετική απόσταση και την ταχύτητα.

Mazda Connect

Το Mazda CX-30 υιοθετεί το πρόσφατα βελτιωμένο σύστημα Mazda Connect, το οποίο διαθέτει σημαντικά βελτιωμένη ασφάλεια και φιλικότητα προς το χρήστη.

Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ικανότητα του hardware στην επεξεργασία των δεδομένων και το βελτιστοποιημένο λογισμικό μειώνουν κατά το ήμισυ τον χρόνο εκκίνησης για την οθόνη του infotainment. Συστήματα όπως αυτό της πλοήγησης είναι έτοιμα για χρήση σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα.

Το σύστημα Mazda Connect ενσωματώνει στο στάνταρ εξοπλισμό του, το λογισμικό  Apple CarPlay® και Android Auto™, μέσω σύνδεσης με USB.

Το εξελιγμένο HMI περιλαμβάνει τη βασική λειτουργία όλων των μενού. Οι οθόνες του μενού υιοθετούν μια διάταξη κάθετης λίστας και ο χρήστης περιστρέφει τον επιλογέα Commander για να μετακινηθεί στα μενού και πιέζει για να επιλέξει.

Οι λειτουργίες πλοήγησης υιοθετούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως έναν γυροσκοπικό αισθητήρα 3D και μια λειτουργία One Box Search που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να αναζητήσει έναν προορισμό εισάγοντας απλά λέξεις-κλειδιά, όπως κατά την αναζήτηση στο Google.

ΓΚΑΜΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

Mazda CX-30_Technical_See-through_SKYACTIV-X_LHD_MTΗ γκάμα περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Mazda Euro 6d-TEMP Skyactiv-D κινητήρων diesel και των Euro 6d Skyactiv-G κινητήρων βενζίνης, συμπεριλαμβανομένου και του επαναστατικού βενζινοκινητήρα Skyactiv-X.

Οι καθαροί και οικονομικοί κινητήρες Skyactiv-G, Skyactiv-D και Skyactiv-X, διατίθενται με επιλογή κίνησης στους εμπρός ή και στους τέσσερεις τροχούς, και με τα κιβώτια ταχυτήτων : χειροκίνητο Skyactiv-MT ή αυτόματο Skyactiv-Drive με 6 σχέσεις.

Mazda CX-30
Κινητήρας Skyactiv-G Skyactiv-D Skyactiv-X
Κιβώτιο 6MT / 6AT 6MT / 6AT 6MT / 6AT
Κίνηση FWD / AWD FWD / AWD FWD / AWD
Mazda M Hybrid Στάνταρ Στάνταρ
i-Stop Στάνταρ Στάνταρ Στάνταρ
Απενεργοποίηση κυλίνδρων Στάνταρ
Προδιαγραφές εκπομπών Euro 6d Euro 6d-TEMP Euro 6d

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ DIESEL Skyactiv-D 1.8

Ο καθαρός κινητήρας diesel που κινεί το Mazda CX-30 προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις κατανάλωσης όντας εξαιρετικά φιλικός με το περιβάλλον, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και εκπληκτικές επιδόσεις.

Ο κινητήρας αυτός αποδίδει 116ίππους στις 4.000σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 270Nm στις 1.600-2.600σ.α.λ. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 6.6-5.1 λι/100χλμ. (WLTP) με εκπομπές  CO2 173-135 γρ/χλμ. (WLTP).

Ο diesel κινητήρας Skyactiv-D 1.8 διαθέτει υπερ-υψηλής απόκρισης πιεζοηλεκτρικά μπέκ ψεκασμού πολλαπλών οπών που εξασφαλίζουν ταχεία καύση πολλαπλών σταδίων.

Ο συνδυασμός οικονομίας, ηρεμίας και καθαρότερων καυσαερίων που προκύπτει, προσφέρει ομαλή απόδοση και κορυφαίες τιμές κατανάλωσης σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Η ταχεία multistage καύση πραγματοποιεί πολλαπλές εγχύσεις καυσίμου υψηλής πίεσης σε γρήγορη διαδοχή, ενώ το έμβολο βρίσκεται στο άνω νεκρό σημείο ή κοντά στο άνω νεκρό σημείο ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής καύση σε συντομότερό χρόνο.

Το γνωστό ‘χτύπημα’ (knock noise) του κινητήρα μειώνεται με τον ακριβή έλεγχο της ποσότητας καυσίμου σε κάθε ψεκασμό με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι ταχείες μεταβολές στον ρυθμό απελευθέρωσης θερμότητας κατά την αρχική καύση.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ Skyactiv-G 2.0

Ο σύγχρονος κινητήρας βενζίνης Skyactiv-G 2.0 που κινεί το Mazda CX-30 αποδίδει ισχύ 122ίππων στις 6.000σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 213Nm στις 4.000σ.α.λ.. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 7.3-6.2 λ/100χλμ. (WLTP) και  εκπομπές CO2 165-141 γρ/χλμ. (WLTP)[5].

Διαθέτει βελτιστοποιημένη εισαγωγή και σχήμα εμβόλων, χωριστό ψεκασμό καυσίμου, βαλβίδα ελέγχου ψυκτικού υγρού και απενεργοποίηση κυλίνδρου, για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου δυναμικής απόδοσης, οικονομίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Ο 2λιτρος Skyactiv-G 2.0 υιοθετεί επίσης το έξυπνο σύστημα Mazda M Hybrid της εταιρείας, που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και περισσότερη οδηγική απόλαυση.

Το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων, απενεργοποιεί δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του κινητήρα σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, όπως όταν ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα. Η απενεργοποίηση των δύο εξωτερικών κυλίνδρων αυξάνει το φορτίο στους άλλους δύο, προκαλώντας τους έτσι να λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο όγκος του αέρα εισαγωγής, ο χρόνος ψεκασμού και ο χρονισμός της ανάφλεξης ελέγχονται με ακρίβεια ώστε να επιτρέπουν στον κινητήρα να περνάει ομαλά από τη λειτουργία δύο κυλίνδρων σε τέσσερεις μειώνοντας την κατανάλωση όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Skyactiv-X

Τα πλεονεκτήματα ενός κινητήρα βενζίνης με ανάφλεξη στις υψηλές στροφές και καθαρότερες εκπομπές καυσαερίων – συνδυάστηκαν με τα οφέλη ενός κινητήρα ντίζελ αυτανάφλεξης με συμπίεση – πολύ άμεση  απόκριση και οικονομία καυσίμου – για την παραγωγή ενός κινητήρα σε ένα crossover που προσφέρει τα καλύτερα και των δύο τεχνολογιών.

Τεχνολογία ελεγχόμενης αυτανάφλεξης με συμπίεση του μείγματος και μπουζί (Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI)

  • Ο νέος κινητήρας 2 λίτρων Skyactiv-X της Mazda είναι πρώτος βενζινοκινητήρας παραγωγής στον κόσμο που ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός diesel με ανάφλεξη μέσω συμπίεσης
  • Το κλειδί για τη λειτουργία του είναι η χρήση ενός εξαιρετικά φτωχού, αλλά αποτελεσματικού σε κατανάλωση και εκπομπές, μείγματος αέρα – καυσίμου: 2-3 φορές πιο φτωχό από ό,τι στους σημερινούς συμβατικούς βενζινοκινητήρες. Αυτό το μείγμα περιέχει τόσο λίγο καύσιμο ώστε ένας κανονικός κινητήρας με μπουζί δεν μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.
  • Για να μειώσει την κατανάλωση, η Mazda χρησιμοποιεί ήδη εξαιρετικά υψηλή σχέση συμπίεσης στους σημερινούς βενζινοκινητήρες Skyactiv. Αυτό οδήγησε στην ιδέα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η σχέση συμπίεσης και η ανάφλεξη να γίνει απλά με τη συμπίεση, όπως συμβαίνει στις σύγχρονους κινητήρες diesel.
  • Η ιδέα αυτή δοκιμάστηκε προηγουμένως από διάφορους κατασκευαστές με σύστημα ελεγχόμενης αυτανάφλεξης (Homogeneous Charge Compression Ignition – HCCI) χωρίς μπουζί, αλλά κανένας δεν κατάφερε να διευρύνει την περιοχή της αυτανάφλεξης με συμπίεση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.
  • Η μοναδική λύση της Mazda για αυτή την πρόκληση είναι η τεχνολογία Spark Controlled Ignition Compression (SPCCI), η οποία επιτρέπει στον κινητήρα να αλλάζει ιδανικά μεταξύ της συμβατικής καύσης και της αυτανάφλεξης με συμπίεση χρησιμοποιώντας ένα σπινθήρα για να ενεργοποιήσει και τους δύο τύπους καύσης με διαφορετικό τρόπο.
  • Έτσι δουλεύει. Σε λειτουργία SPCCI, μια διαδικασία ξεχωριστών ψεκασμών δημιουργεί ξεχωριστές ζώνες μείγματος καυσίμου-αέρα μέσα στο θάλαμο καύσης.
  • Αρχικά, ένα πολύ φτωχό μείγμα καυσίμου-αέρα εισέρχεται στο θάλαμο καύσης στη φάση εισαγωγής, στη συνέχεια ένα στρώμα ατμοποιημένου καυσίμου ψεκάζεται ακριβώς γύρω από το μπουζί στη φάση της συμπίεσης.
  • Λόγω της πολύ μεγάλης σχέσης συμπίεσης 16,3: 1 της τεχνολογίας του βενζινοκινητήρα Skyactiv, ο πρώτος ψεκασμός καυσίμου γίνεται ούτως ή άλλως λίγο πριν την ανάφλεξη. Για να αναφλεγεί το μείγμα την κατάλληλη στιγμή, η μικρή έγχυση καυσίμου/αέρα απευθείας γύρω από το μπουζί δημιουργεί ένα πλουσιότερο μίγμα. Όταν το μπουζί παράγει το σπινθήρα, αναφλέγεται η τοπική ζώνη καυσίμου και αέρα. Αυτό αυξάνει την πίεση και τη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης μέχρι το σημείο όπου ο κύριος όγκος του φτωχού μείγματος καίγεται γρήγορα.
  • Βελτιώνοντας την κατανάλωση, το SPCCI λειτουργεί σε όλες σχεδόν τις φάσεις λειτουργίας του κινητήρα, εκτός από τις κρύες εκκινήσεις, τις αρχικές φάσεις προθέρμανσης και το πολύ υψηλό φορτίο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κινητήρας περνάει ομαλά σε κανονική λειτουργία, αναφλέγοντας ένα συμβατικό ‘στοιχειομετρικό’ μείγμα καυσίμου-αέρα με σχέση συμπίεσης 14,7: 1
  • Επειδή το SPCCI είναι πολύ πιο σταθερό από το HCCI, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συχνότερα σε μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας του κινητήρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί για μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο.
  • Σαν αποτέλεσμα, η ροπή να είναι κατά 5% υψηλότερη από αυτή του Skyactiv-G και η περιοχή οικονομίας να διευρύνεται θεαματικά σε σχέση με εκείνη του συγκεκριμένου κινητήρα.
  • Συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα τόσο των βενζινοκινητήρων όσο και των πετρελαιοκινητήρων, το σύστημα SPCCI προσφέρει απίστευτη ισχύ, επιτάχυνση και σεβασμό στο περιβάλλον, κάνοντας το σύστημα Skyactiv-X μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους προτιμούν βενζινοκινητήρες, με τα πλεονεκτήματα του diesel.

Στο Μazda CX-30  ο βενζινοκινητήρας Skyactiv-X 2.0 διατίθεται με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων Skyactiv-MT ή με αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων Skyactiv-Drive, και μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα κίνησης στους εμπρός ή και στους 4 τροχούς. Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Mazda M Hybrid, ο κινητήρας αποδίδει 180hp στις 6.000σ.α.α.λ. και μέγιστη ροπή 224Nm στις 3.000σ.α.λ. Επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 5,9-7.0 λ/100χλμ. (WLTP) και εκπομπές  CO2 133-160 γρ/χλμ (WLTP).

ΣΥΣΤΗΜΑ Mazda M Hybrid

Οι βενζινοκινητήρες του Mazda CX-30 διαθέτουν στο στάνταρ εξοπλισμό τους, το έξυπνο σύστημα Mazda M Hybrid. Συμπαγές και αποτελεσματικό, το ήπιο υβριδικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια εκκίνησης με ιμάντα (ISG) και μπαταρία ιόντων λιθίου 24V. Το σύστημα συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου με την ανακύκλωση της ενέργειας που ανακτάται κατά την επιβράδυνση και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ISG, που λειτουργεί ως ηλεκτροκινητήρας,  υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το ISG μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει στη μπαταρία ιόντων λιθίου. Το σύστημα στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα μετατροπέα συνεχούς ρεύματος (DC-DC) που μετατρέπει την τάση στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να τροφοδοτήσει τα διάφορα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Η υιοθέτηση του συστήματος ISG με ιμάντα προσφέρει επίσης μια πιο χαλαρή αίσθηση οδήγησης, επιτρέποντας στο σύστημα να λειτουργεί υποβοηθητικά στον κινητήρα, βοηθώντας την ταχύτατη και αθόρυβη επανεκκίνηση του κινητήρα μετά το σβήσιμο σε κάθε στάση. Η μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετείται μεταξύ των τροχών, χωρίς να ‘κλέβει’ από τον εσωτερικό χώρου του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας και στη βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους αλλά και στην ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος.

ΣΥΣΤΗΜΑ 4ΚΙΝΗΣΗΣ i-Activ AWD

Το εξελιγμένο σύστημα i-Activ AWD της Mazda διαθέτει λειτουργία ανίχνευσης «κατακόρυφου φορτίου τροχών» και συνεργάζεται αρμονικά με το GVC για τον έλεγχο της κατανομής ροπής μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, ενισχύοντας την πρόσφυση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κίνησης. Μειώνει επίσης σημαντικά τις μηχανικές απώλειες και συμβάλλει στη βελτίωση της κατανάλωσης.

Το πίσω διαφορικό εμφανίζει περιορισμένες μηχανικές απώλειες υιοθετώντας ρουλεμάν με λιπαντικό χαμηλού ιξώδους, μαζί με μία διάταξη που αποθηκεύει λάδι στο πάνω μέρος του, και παρέχει μόνο την απαραίτητη ποσότητα όπου και όταν χρειάζεται. Ενεργώντας συνδυαστικά, οι μηχανισμοί αυτοί αυξάνουν την ακρίβεια της μονάδας ελέγχου AWD μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές μηχανικές απώλειες.

Στην αρχή μιας στροφής, το σύστημα AWD θα διατηρήσει την υπάρχουσα κατανομή ροπής εμπρός/πίσω για να δώσει προτεραιότητα στην καλύτερη απόκριση του τιμονιού μέσω της μονάδας GVC του ελέγχου της ροπής του κινητήρα. Μετά την αρχική κίνηση, το σύστημα AWD αυξάνει σταδιακά το ποσοστό της ροπής που στέλνεται στους πίσω τροχούς ώστε να επιτύχει ουδέτερη συμπεριφορά και πιο σταθερή κίνηση του αυτοκινήτου.

ΣΥΣΤΗΜΑ G-Vectoring Control Plus (GVC Plus)

Σύστημα που τοποθετείται στις εκδόσεις του Mazda CX-30 με μπροστινή κίνηση, το GVC Plus ενσωματώνει τεχνολογία που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα και το κράτημα χρησιμοποιώντας και τα φρένα και επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο και σταθερότητα του αυτοκινήτου στην πορεία του, σε σύγκριση με το απλό GVC που επεμβαίνει μόνο στον κινητήρα.

Καθώς ο οδηγός βρίσκεται σε φάση εξόδου από μία στροφή φέρνοντας το τιμόνι στην ευθεία, το GVC Plus φρενάρει ελαφρά τους εξωτερικούς τροχούς, παρέχοντας μια στιγμιαία ισορροπία που βοηθά στην επαναφορά του αυτοκινήτου στην ευθεία.

Το σύστημα ελέγχει τις μεταβολές στην πορεία, τις αποκλίσεις στον οριζόντιο και κάθετο άξονα  ακόμη και τις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε απότομες στροφές, βελτιώνοντας την ικανότητα του αυτοκινήτου να αντιδρά με ακρίβεια στις ξαφνικές αλλαγές πορείας, με αποτέλεσμα να μπορεί να βγαίνει με ασφάλεια στην έξοδο της κάθε στροφής.

Active Safety: i-Activsense

Η πλατφόρμα i-Activsense της Mazda ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας και βοηθά τον οδηγό στην αντίληψη και αποφυγή των πιθανών κινδύνων.

Μεταξύ άλλων, το Mazda CX-30 είναι εξοπλισμένο με τρία νέα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας: το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού, το σύστημα προειδοποίησης διασταυρούμενου από εμπρός αυτοκινήτου (Front Cross Traffic Alert – FCTA) και το σύστημα υποστήριξης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και πυκνή κυκλοφορία (Cruising & Traffic Support – CTS).

Mazda CX-30
Πρόληψη ατυχήματος και περιορισμός ζημιών
Υποστήριξη φρεναρίσματος (Smart Brake Support – SBS) Στάνταρ
Υποστήριξη φρεναρίσματος [Οπίσθια] (SBS-R) Προαιρετικά
Υποστήριξη φρεναρίσματος [Πίσω διασταυρούμενη κυκλοφορία] (SBS-RC) Προαιρετικά
Υποβοήθηση με προειδοποίηση ενδεχόμενων κινδύνων
Προσαρμοζόμενοι προβολείς  LED (Adaptive Led Headlights – ALH) Προαιρετικά
Έλεγχος μεγάλης σκάλας φώτων (High Beam Control – HBC) Στάνταρ
Απεικόνιση περιβάλλοντος 360° Προαιρετικά
Προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας εμπρός Front Cross Traffic Alert  -FCTA) Προαιρετικά
Έλεγχος τυφλών γωνιών (Blind Spot Monitoring – BSM) Στάνταρ
Προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας πίσω (Rear Cross Traffic Alert – RCTA) Στάνταρ
Προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning System – LDWS) Στάνταρ
Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας στη λωρίδα (Lane-keep Assist System (LAS) Στάνταρ
Υποστήριξη οδηγού
Αναγνώριση πινακίδων οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition system – TSR) Στάνταρ
Έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA) Στάνταρ
Προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού (Driver Attention Alert – DAA) Στάνταρ
Παρακολούθηση επαγρύπνησης του οδηγού (Driver Monitoring Προαιρετικά
Mazda Radar Cruise Control (MRCC) Στάνταρ
Υποβοήθηση κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (

Cruising & Traffic Support (CTS)

Προαιρετικά

Παρακολούθηση οδηγού (Driver Monitoring)

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη κάμερα και μια υπέρυθρη λυχνία LED που παρακολουθούν την κατάσταση του οδηγού κατά την οδήγηση. Συγκεκριμένα, παρακολουθεί πόσο ανοιχτά είναι τα μάτια του οδηγού σε οποιαδήποτε στιγμή, τις φορές που τα ανοιγοκλείνει, καθώς και τη γωνία του στόματος και του κεφαλιού για να αναγνωρίσει τα σημάδια υπνηλίας ή κούρασης. Επίσης, παρακολουθεί το οπτικό πεδίο των ματιών του οδηγού και αναγνωρίζει τα σημάδια απόσπασης της προσοχής του.

Μόλις το σύστημα αντιληφθεί ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη εκπέμπει έναν προειδοποιητικό ήχο ενημερώνοντας τον οδηγό.

Η κάμερα υπερύθρων και το υπέρυθρο LED βρίσκονται στο κέντρο του πίνακα οργάνων, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση της κατάστασης του οδηγού μέρα και νύχτα, χωρίς να εμποδίζεται το οπτικό πεδίο προς αυτά από τις κινήσεις των χεριών του οδηγού πάνω στο τιμόνι. Το σύστημα είναι μελετημένο ώστε να εκπέμπει τον προειδοποιητικό ήχο μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη χωρίς να ενοχλεί κατά τη διάρκεια της νορμάλ οδήγησης.

Προειδοποίηση εμπρός διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Front Cross Traffic Alert – FCTA)

Όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από μία θέση παρκινγκ, το σύστημα FCTA αναγνωρίζει αν υπάρχουν άλλα οχήματα που πλησιάζουν από τυφλά σημεία από μπροστά δεξιά ή αριστερά του και ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία τους. Χρησιμοποιεί ένα ραντάρ τοποθετημένο στην εμπρός πλευρά το οποίο παρακολουθεί την κίνηση στην περιοχή διαγώνια αριστερά και δεξιά μπροστά από το αυτοκίνητο, όπου ο οδηγός δεν μπορεί εύκολα να έχει οπτική επαφή. Αυτό βοηθά στην πρόληψη μιας συνηθισμένης αιτίας ατυχημάτων, όπως όταν το αυτοκίνητο φτάνει μια διασταύρωση «Τ» με χαμηλή ορατότητα.

Υποστήριξη κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (Cruising and Traffic Support – CTS)

Το σύστημα υποβοήθησης κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (Cruising and Traffic Support – CTS) βοηθά στην αποφυγή των συμπτωμάτων κόπωσης του οδηγού. Αναλαμβάνει το χειρισμό του γκαζιού, των φρένων, και επεμβαίνει στο χειρισμό του τιμονιού όταν το αυτοκίνητο κινείται σε δρόμο όπου υπάρχει μποτιλιάρισμα. Με την ενεργοποίησή του, το CTS ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου φροντίζοντας να διατηρείται μία απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Αναλαμβάνει επίσης και την κίνηση του τιμονιού ώστε να κάνει ευκολότερη τη διατήρηση της σωστής θέσης του αυτοκινήτου μέσα στα όρια της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας όταν εκείνο στρίβει. Τα οφέλη του CTS είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και βοηθούν στην υποστήριξη μιας ασφαλέστερης, πιο χαλαρής και πιο άνετης οδηγικής εμπειρίας, επιτρέποντας στον οδηγό να πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές ρυθμίσεις κατά την οδήγηση σε συνθήκες έντονου κυκλοφοριακού φόρτου. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 0-60χλμ/ώ για μοντέλα που είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο και μεταξύ 30-60χλμ/ώ για μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αμάξωμα ελαφρύ με υψηλό βαθμό στρεπτικής ακαμψίας

Το Mazda CX-30 διαθέτει ελαφρύ αμάξωμα με εξαιρετικό βαθμό στρεπτικής ακαμψίας λόγω της χρήσης σε ποσοστό περίπου 30% χάλυβα υπερ-υπερ-υψηλής αντοχής 980 MPa ή ανώτερο, που περιλαμβάνει και τη στρατηγική εφαρμογή της χρήσης χάλυβα 1,310 MPa. Αυτό συνδυάζεται με τις νέες δοκούς μεγαλύτερης διατομής, τις νέες μεσαίες κολώνες (Β-pillars), οι οποίες είναι ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές, και τα πίσω πλευρικά τμήματα που παραμορφώνονται προοδευτικά (σαν ακορντεόν), με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ισχυρό αμάξωμα που μπορεί να αντέξει τη δύναμη μίας σύγκρουσης με δομή που απορροφά αποτελεσματικά την ενέργεια.

Πηγή: Mazda

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο