Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΑπόψειςΜύηση στην Ιαπωνική τελετή τσαγιού από την Nissan...και οι συνειρμοί ποτάμι!

Μύηση στην Ιαπωνική τελετή τσαγιού από την Nissan…και οι συνειρμοί ποτάμι!

Στα πλαίσια της Ιαπωνικής εβδομάδας στην Αθήνα, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε μας προσκάλεσε σε μια συγκλονιστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ζήσαμε την Ιαπωνική Ιεροτελεστία του Τσαγιού και ένα μέρος από θεατρικά δρώμενα και μουσικές παραστάσεις στις όποιες συμμετείχαν  άνω από 700 Ιάπωνες καλλιτέχνες.

Tradition That Inspires Innovation

Αρχικά στην εκδήλωση είχα την τιμή να με καλωσορίσει ο ίδιος ο κ. Θεοχαράκης μαζί την ομάδα του οι οποίοι μου επέτρεψαν να με συνοδέψει στην εκδήλωση η κόρη μου η Λυδία-κάτι που με γέμισε χαρά καθώς εκείνη λατρεύει να γνωρίζει πολιτισμούς και παραδόσεις.

Πόσω μάλλον όταν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυθεντικό τρόπο με την πιο «αυστηρή» και πειθαρχημένη κουλτούρα της μπλε σφαίρας που μας φιλοξενεί.

Η εμπειρία ήταν καθηλωτική και- παρότι στην αρχή είχα τον νου μου στο να μην παραφερθεί η κόρη μου και προσβάλλει τους οικοδεσπότες μας (…κλασσική Ελληνίδα μάνα!), γρήγορα όσα συνέβαιναν στην αίθουσα μας συνεπήραν και βιώσαμε με όλες μας τις αισθήσεις την Ιαπωνική Φιλοξενία.

Η θεμελιώδης φιλοσοφία της ιεροτελεστίας του Τσαγιού εξελίχτηκε από τον Βουδισμό Ζen και μέσα από μία αυστηρή πνευματική πειθαρχία και  περισυλλογή οι συμμετέχοντες οδηγούνται  σε πνευματική ενόραση.

Δεν είχαμε ούτε την πνευματική δυνατότητα, ούτε την ηρεμία για να αντιδράσουμε σε αυτή την εμπειρία που ήταν απρόσμενη, όμως προσωπικά έμαθα μέσα από την αφήγηση (που μεταφράζονταν στα ελληνικά και κατέγραφα στο κινητό μου 😉 ) ότι οι αρχές του αρχές της ιεροτελεστίας βασίζονται σε τέσσερεις έννοιες : wa, kei, sei και jaku.

Wa (Αρμονία)

Σε μια συγκέντρωση τσαγιού, η αρμονία παίζει μεταξύ του οικοδεσπότη και του φιλοξενούμενου, της διαθέσεως και της εποχής, του προσφερόμενου φαγητού και των χρησιμοποιούμενων σκευών. Αυτή η αρμονία με την φύση ήρεμα οδηγεί κάποιον «σε μια κατανόηση του εφήμερου χαρακτήρα όλων των πραγμάτων και στο αμετάβλητο της αλλαγής».

Kei (σεβασμός)

Η φιλοξενία του οικοδεσπότη, το αμοιβαίο ενδιαφέρον των προσκεκλημένων για τους ίδιους και τον οικοδεσπότη και η προσεκτική μεταχείριση των σκευών αποδεικνύουν αυτόν τον σεβασμό.

Ο σεβασμός απορρέει φυσικά από ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης. Ο σεβασμός επεκτείνεται όχι μόνο σε άλλους ανθρώπους μεταξύ των οποίων υφίσταται αλληλεπίδραση αλλά επίσης στην καθημερινή ζωή, ακόμα και σε άψυχα αντικείμενα, όπως σε σκεύη προιόντα της ανθρώπινης προσπάθειας η οτιδήποτε υπάρχει. Η εθιμοτυπία που ακολουθείται στο δωμάτιο του Τσαγιού βοηθάει ένα μαθητή του Τσαγιού να μάθει να εφαρμόζει την αρχή του Κei.

Sei (καθαρότητα)

Οι προσκεκλημένοι πριν να εισέλθουν στο δωμάτιο του τσαγιού, περνούν κατά μήκος του μονοπατιού του κήπου και πλένουν τα χέρια τους και ξεπλένουν τα στόματα τους σε μια χαμηλή πέτρινη λεκάνη, δια του τρόπου αυτού εξαγνίζοντας τους εαυτούς τους από «την σκόνη » του καθημερινού κόσμου έξω από το δωμάτιο του τσαγιού. Το Sei επίσης προϋποθέτει απλούστευση , δηλαδή, την διαγραφή των αχρήστων στοιχείων από την σκέψη.

Όταν ο οικοδεσπότης καθαρίζει τα σκεύη του τσαγιού, αυτός η αυτή συγχρόνως εξαγνίζει την καρδιά και το πνεύμα με την συνολική συγκέντρωση σε αυτό το έργο..

Jaku (ηρεμία)

Η ηρεμία είναι μακριά από μια ονειρική ψυχολογική κατάσταση, αλλά είναι η δύναμη της εσωτερικής υπάρξεως κάποιου που ζει την τελετή  και «είναι κύριος της καρδιάς του χωρίς να τον υποτάσσει η καρδιά».

Η γεύση

Η γεύση έρχεται στο τέλος της τελετής και- επειδή δεν μπόρεσα να μπω στα αλήθεια στην «στιγμή» καθώς η ευρωπαϊκή κουλτούρα της αμφισβήτησης  δεν με άφησε να ελευθερωθώ- οι γεύσεις μου φάνηκαν ξένες  προς αυτό που εγώ περίμενα να γευτώ όταν πίνω τσάι.

Η κόρη μου είπε ότι το τσάι μύριζε θάλασσα και πως αν έκλεινε τα μάτια της μπορούσε να δει απόκρημνα βράχια στον Ωκεανό και ανθρώπους να μαζεύουν τα φύλλα του τσαγιού που έπινε.

Δυστυχώς το μυαλό των «μεγάλων» έχει τόσα φρένα που δεν μπόρεσα να δω τα βράχια, αλλά ούτε και να αποδεχτώ αυτή την διαφορετική γεύση. Με αυτή την έννοια, ήταν μεγάλη τύχη ότι μοιράστηκα την στιγμή με την αγνή και δεκτική σκέψη της κόρης μου.

Ο Συνειρμός

Οι συνειρμοί ποτάμι – και εάν δεν έχεις διαβάσει με προσοχή-όπως εγώ- τον τίτλο της εκδήλωσης : “Nissan, Tradition That Inspires Innovation Tha Excites”, νοιώθεις ότι πρώτη σκέφτηκες πως βίωσες μια παράδοση που εμπνέει τους μηχανικούς της Nissan να καινοτομούν και να ενθουσιάζουν τους πελάτες τους.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα της Nissan πατάνε με σεβασμό στις έννοιες wa, kei, sei και jaku, αλλά ενσωματώνουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες κερδίζοντας την καρδία των πελατών του χωρίς όμως να την υποτάσσουν!

Δείτε σε ένα GT-R την έννοια της Ιαπωνικής Αρμονίας με τις σχεδιαστικές αναφορές στην ιστορία και το σεβασμό στην παράδοση της εταιρείας.

Αν προετοιμαστείτε πριν το Οδηγήστε θα νοιώσετε την καθαρότητα που απαιτεί η υπέρβαση του φόβου που προκαλεί το θηρίο ωστόσο διαρκώς νοιώθετε ότι φιλοξενήστε μέσα σε ένα τεχνολογικό θαύμα που κάνει ακριβώς τα αναμενόμενα, και έτσι μέσα από την γνώση βιώνετε την ηρεμία (με την έννοια της σιγουριάς).

Προσωπικά δεν έχω οδηγήσει ποτέ μου GT-R, όμως μετά την αποψινή εμπειρία μοιάζει όλα όσα έχω ακούσει από εκείνους που το έχουν οδηγήσει να μπαίνουν σε μια σειρά…

Μια σειρά που σε μικρότερο βαθμό βέβαια αποκωδικοποιεί όλα τα Nissan!

Ευχαριστώ την Nic. J. Theocarakis S.A για το νοερό-μα υπέροχο ταξίδι στην Ιαπωνία!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,

Ισμήνη Φαμπιάτου

Please follow and like us:
Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο