Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑγωνεςΗ KAMAZ-master κυριάρχησε στο Rally Dakar 2020 με ελαστικά Goodyear

Η KAMAZ-master κυριάρχησε στο Rally Dakar 2020 με ελαστικά Goodyear

Η KAMAZ-master την προηγούμενη Παρασκευή, κατέκτησε την 1η και 2η θέση μετά από δώδεκα απαιτητικές πίστες και κέρδισε για 17η φορά το διάσημο DAKAR 2020. Μια ακόμα φανταστική νίκη προστέθηκε στην πλούσια ιστορία της ομάδας αλλά και στη Goodyear ως τον επίσημο συνεργάτης της ελαστικών.

KAMAZ-master GoodyearΓια πολλά χρόνια, το Dakar φημίζεται ως ο πιο σκληρός αγώνας rally στο κόσμο. Φέτος ο αγώνας φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία. Σε μια διαδρομή 7.500 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 5.000 χιλιόμετρα με σημεία ειδικών συνθηκών υψηλών ταχυτήτων και στενών ορίων, οι οδηγοί δεν ήξεραν τι να περιμένουν από αυτή τη νέα ήπειρο.

Από την αρχή του αγώνα στη Τζέντα στις 5 Γενάρη, η φετινή διοργάνωση ήταν πολύ απαιτητική με τις ομάδες. Σε κάθε στάδιο του αγώνα, τα φορτηγά αντιμετώπιζαν μια μεγάλη ποικιλία προκλήσεων από πολύπλοκες ερημικές πίστες με  πέτρες σε βραχώδη φαράγγια και κοίτες ποταμών  με αιχμηρά αντικείμενα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η επίβλεψη της θερμοκρασίας του ελαστικού είναι ζωτικής σημασίας. Τα πληρώματα των ομάδων κάνουν έξυπνες επιλογές για να διατηρήσουν την ταχύτητα και να κρατήσουν ενιαίο το ελαστικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί πρέπει να τελειοποιήσουν τις ικανότητες οδήγησης τους και να διαχειριστούν προσεχτικά την πίεση του ελαστικού για να έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ πρόσφυσης, ταχύτητας και διάρκειας. Αποδείχθηκε πως αυτός ο αγώνας ήταν ακόμα πιο σκληρός από τα προηγούμενα χρόνια στην Λατινική Αμερική.

«Το τοπίο έξω από το παράθυρο ήταν υπέροχο, Παρόλαυτά έπρεπε να μείνουμε συγκεντρωμένοι όλη την διάρκεια της διαδρομής και να δουλεύουμε σκληρά», εξηγεί ο Andrey Karnigov, οδηγός του πληρώματος 511 της ομάδας KAMAZ-master που νίκησε.

«Ο φετινός αγώνας περιλάμβανε επικίνδυνους αμμόλοφους και παραπλανητικά σημεία που καλύπτονταν με αιχμηρούς βράχους. Αντιμετωπίσαμε πολλές ριψοκίνδυνες καταστάσεις, αλλά τα ελαστικά Goodyear συνέχισαν να προσφέρουν εξαιρετική πρόσφυση όσο ανεβαίναμε τους αμμόλοφους και ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά.» συμπλήρωσε.

Αήττητη Απόδοση

Με 17 νίκες, η ομάδα KAMAZ-master κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό νικών στο Dakar. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα έχει αποκτήσει πάρα πολύ τεχνογνωσία. Παρόλο που το περιβάλλον ήταν εντελώς νέο για εκείνους, τα πληρώματα τελειοποίησαν την απόδοση των φορτηγών της KAMAZ σε καθεμία από τις πίστες.

Με ταχύτητα πάνω από 140χμ/ώρα σε ευθεία διαδρομή, συμπεριλαμβανόμενων μερικών θεαματικών αλμάτων στην έρημο και αυξημένη ταχύτητα σε επικίνδυνες διαδρομές, δεν απέτυχαν ποτέ και η νικητήρια ομάδα ολοκλήρωσε τον αγώνα των 7.500χλμ, μόλις σε 46ώρες 33 λεπτά και 36δευτερόλεπτα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτης διαδρομής διάρκειας 12 ημερών, τα ελαστικά προσέφεραν στην ομάδα ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Για να βρεθείς στο βάθρο, το βέλτιστο set up του φορτηγού είναι καθοριστικό. Για το λόγο αυτό, το φορτηγό και τα ελαστικά πρέπει να λειτουργούν άψογα μαζί. Τα τελευταία χρόνια, το Dakar έχει «σημαδευτεί» από ομάδες που ολοκληρώνουν τον αγώνα με διαφορά λιγότερο της μίας ώρας μεταξύ τους έπειτα από 12 ολόκληρες μέρες αγώνων. Κάθε λεπτό του αγώνα προσμετράτε και μπορεί να καθορίσει αν η ομάδα θα βρεθεί στο βάθρο ή όχι.

Ανώτερη επίπεδο δοκιμής και ανάπτυξης του προϊόντος

Ο διοργανωτής ASO του Rally Dakar υποχρεώνει τις ομάδες των φορτηγών να ανταγωνίζονται σε στάνταρ ελαστικά. Τα ελαστικά θα πρέπει να κατασκευάζονται για καθημερινές φυσιολογικές λειτουργίες και να μπορούν να αγοραστούν από οποιονδήποτε υπεύθυνο στόλου στην αγορά.

Οδηγώντας σε ακραίες συνθήκες, οι αγώνες όπως το Dakar είναι η τελευταία δοκιμή για το ελαστικό OFFROAD ORD της Goodyear.

Τα ελαστικά που επιλέχθηκαν από την νικήτρια ομάδα, την KAMAZ-master, χρησιμοποιούνται συνήθως για να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο λειτουργίας των οχημάτων σε δύσκολες off-road δραστηριότητες όπως η οδήγηση σε λατομεία και ορυχεία. Το σχέδιο πέλματος με μεγάλα τακούνια μαζί με τη βελτιστοποιημένη σύνθεση παρέχει υψηλή αντοχή στο σκίσιμο και την κοπή.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αγώνων για τα Φορτηγά της FIA, επιτρέπει στην εταιρεία να οδηγήσει την αναπτυξιακή της διαδικασία στο επόμενο επίπεδο. Το ελαστικό δοκιμάζεται σε ακραίες συνθήκες για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία και παραμόρφωση που μπορεί να προκληθεί σε αυτό από τα άλματα στο Dakar καθώς και τις στροφές με ταχύτητα από τα αγωνιστικά φορτηγά.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η προηγμένη τεχνολογία σκελετού της Goodyear που προσφέρει αυξημένη ανθεκτικότητα και σθεναρότητα, έχοντας τελικά θετική επίδοση στην απόδοση καυσίμων σε ολόκληρο το portfolio των ελαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών on-road- haul και regional-haul, πολλαπλών υπηρεσιών, των off-road καθώς επίσης και των ελαστικών για λεωφορεία και των πούλμαν.

Η Goodyear έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και είναι πολύ περήφανη που επιλέχθηκε από τις κορυφαίες ομάδες ως ο επίσημος προμηθευτής ελαστικών.

Αυτές οι ομάδες συμμετέχουν στους πιο απαιτητικούς αγώνες rally σε όλο το κόσμο και βασίζονται στην απόλυτη απόδοση των προϊόντων τους. Τα ελαστικά χρειάζονται να είναι συνεχώς έτοιμα για το αναπάντεχο, είτε πρόκειται για ένα υψηλό άλμα με μεγάλη ταχύτητα σε έναν αγώνα ή σε μία ολισθηρή λασπώδη κλίση στις καθημερινές λειτουργίες.

Η επόμενη πρόκληση έρχεται με την ομάδα KAMAZ-master που θα βρίσκεται στο Silkway Rally στη Κίνα από τις 3 έως τις 16 Ioυλίου.

Πηγή: Goodyear 

Please follow and like us:
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο