Tuesday, August 9, 2022
HomeΔιαφοραΤα αυτοκίνητα παραγωγής της Renault εμπνέονται από τα αγωνιστικά της

Τα αυτοκίνητα παραγωγής της Renault εμπνέονται από τα αγωνιστικά της

Οι αγώνες αυτοκινήτων και η εμπλοκή της Renault στη Formula 1 είναι και ο πυρήνας της εξέλιξης των υβριδικών κινητήρων E-TECH. Οι δεσμοί μεταξύ των αγωνιστικών κινητήρων και εκείνων των αυτοκινήτων παραγωγής εστιάζουν σε δύο βασικούς άξονες: τη διαχείριση και ανάκτηση ενεργείας και την υιοθέτηση ενός multi-mode κιβωτίου ταχυτήτων, για πρώτη φορά σε μοντέλο μαζικής παραγωγής.

Bέλτιστη εκμετάλλευση της ενεργείας μέσω της κοινής χρήσης της γνώσης

Από το 2013, η Renault F1 Team και η Renault Engineering μοιράζονταν την τεχνογνωσία τους στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας. Με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία τους για την έλευση των υβριδικών κινητήρων στη Formula 1, οι μηχανολόγοι με εξειδίκευση στους υβριδικούς κινητήρες – επικεφαλείς σήμερα του τμήματος των μοντέλων Renault E-TECH – εργάστηκαν πάνω στην εξέλιξη ενός υβριδικού κινητήρα Formula 1 στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος της Renault στο Viry-Châtillon. Εκεί, τελειοποίησαν τη στρατηγική διαχείρισης ενεργείας που χρησιμοποιείται σήμερα στα υβριδικά μοντέλα της Renault.

Χάρη σε αυτή την ανταλλαγή γνώσεων, οι κινητήρες της γκάμας E-TECH συνδυάζουν την οδηγική απόλαυση με την υψηλή απόδοση, τόσο αναφορικά με την ταχύτητα ανάκτησης, όσο και με την άριστη εκμετάλλευση της ενέργειας.

Είτε πρόκειται για κινητήρα της Formula 1, είτε για κινητήρα παραγωγής, και οι δύο επιτυγχάνουν τη βέλτιστη θερμοδυναμική απόδοση σε αντίστοιχο αριθμό στροφών (δηλαδή θερμική απόδοση σε σχέση με την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κανόνες της ενεργειακής διαχείρισης έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να χρησιμοποιούν ιδανικά την ενέργεια ώστε να φορτίσουν την μπαταρία, ενώ σε οποιαδήποτε στιγμή η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει εκείνη που απαιτείται από τον κινητήρα.

Όπως και στην F1, η κινητική ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, μετατρέπεται σε ηλεκτρική που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Στα συμβατικά οχήματα, ειδικά σε κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα διαχείρισης της ενεργείας ξεκινά να φορτίζει τη μπαταρία, αναγκάζοντας τον κινητήρα να λειτουργήσει στον ιδανικό αριθμό στροφών.

Η ανεκμετάλλευτη ενέργεια, χρησιμοποιείται είτε υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσεως, όταν ο οδηγός πατάει δυνατά το γκάζι, ή για να εξασφαλιστεί η αμιγώς ηλεκτροκίνηση, όταν το αυτοκίνητο κινείται σε αστικό περιβάλλον.

Στα μοντέλα παραγωγής με κινητήρα E-TECH Plug-in, το πρόγραμμα SPORT (που μπορεί να επιλεγεί μέσω του multi-SENSE), επιτυγχάνει την πλήρη εκμετάλλευση όλης της ισχύος του κινητήρα εσωτερικής καύσεως και ταυτόχρονα των ηλεκτροκινητήρων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση, αλλά και τη μέγιστη επιτάχυνση.

Στα δυνατά πατήματα του γκαζιού, οι δύο ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν συνδυαστικά και παρέχουν επιπλέον ισχύ στο θερμικό κινητήρα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προέρχεται κατευθείαν από τη Formula 1, όπου ο πιλότος μπορεί να επιλέξει μία ειδική ρύθμιση του κινητήρα ώστε να έχει στη διάθεσή του τη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ του, ειδικά στη φάση των κατατακτήριων δοκιμών.

Kορυφαία απόκριση χάρη στο πρωτοποριακό κιβώτιο ταχυτήτων

Η αρχιτεκτονική του συστήματος κίνησης Renault E-TECH βασίζεται στις ίδιες θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας με τα μονοθέσια της Renault F1: ένας κινητήρας εσωτερικής καύσεως που συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες και μία κεντρική μπαταρία. Η συγκεκριμένη διάταξη πλαισιώνεται από ένα κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, με ίσια γρανάζια (multimode dog gearbox).

Το, χωρίς συμπλέκτη, κιβώτιο, δίνει τη δυνατότητα για 100% ηλεκτροκίνητη εκκίνηση, μειώνοντας δραστικά τα κενά ισχύος μεταξύ των αλλαγών κατά την επιτάχυνση, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τη άνεση και την αμεσότητας στην επιτάχυνση κατά την οδήγηση. Στην F1, οι ομαλές αλλαγές των ταχυτήτων σημαίνουν λιγότερα ‘κομπιάσματα’ και λιγότερη απώλεια πρόσφυσης και άρα καλύτερο χρόνο στο γύρο πίστας.

Πηγή: Renault

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty