Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασσικο ΑυτοκινητοΆνθρωποιΕννέα Γυναίκες που Καθόρισαν την Αυτοκίνηση

Εννέα Γυναίκες που Καθόρισαν την Αυτοκίνηση

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ , ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ.

Ο χώρος της αυτοκίνησης, λανθασμένα, έχει συνδεθεί μονό με το ανδρικό φύλο.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γυναίκας , ας αποτίσουμε το φόρο τιμής που αναλογεί στο γυναίκειο φύλο που χάρη σε αυτές σήμερα η αυτοκίνηση έχει προχωρήσει αρκετά βήματα παρακάτω.

 

1.Bertha Benz

Αν κάτι σου λέει το όνομα είναι επειδή η Μπέρτα ήταν η γυναίκα του Καρλ Benz . Και επειδή πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα, ο Καρλ κατασκεύασε το 1885 το πρώτο τρίτροχο αυτοκίνητο του και το ονόμασε  Benz Patent Motorwagen.

Στις 29 Ιανουαρίου 1886 κατοχύρωσε και την πατέντα. Ωστόσο και επειδή χωρίς σοβαρή ομάδα marketing κάνεις δεν πήγε πουθενά, η γυναίκα του πανέξυπνη ούσα έκανε το πρώτο μακρινό ταξίδι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μαζί με τα δύο τους παιδιά. Ήθελε να επισκεφτεί τη μητέρα της και διένυσε απόσταση 106 χιλιομέτρων σε εφτά ώρες.

Η συμβολή της και το μυαλό της δε σταμάτησαν εκεί αφού εφηυρε και κατασκεύασε τα σημερινά τακάκια που βοηθούσαν το όχημα να σταματήσει πολύ καλυτέρα και τα φρένα να λειτουργούν πολύ πιο ομαλά.  Πέρασαν δύο χρόνια έως ότου το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά. Κόστιζε 1.000 δολάρια και ο πρώτος αγοραστής ο Εμίλ Ρότζερ.

  1. Margaret Wilcox

Την επόμενη φορά που θα μπεις χειμώνα στο αυτοκίνητο και θα κρυώνεις θυμήσου να ευχαριστήσεις την Margaret Wilcox για το καλοριφέρ. Η εφεύρεση της χρονολογείται πίσω στο μακρινό 1893. Το σχέδιο της πατέντας της χρησιμοποιούσε ένα καπάκι που άνοιγε και επέτρεπε ροη ζεστού αέρα από τον χώρο του κινητήρα στην καμπίνα. Η εφαρμογή δεν ήταν τελεία και σίγουρα δεν είναι η ίδια με τη σημερινή. Ωστόσο τα σημερινά συστήματα θέρμανσης πάτησαν πάνω σε αυτή τη μέθοδο και εξελιχτήκαν

  1. Mary Anderson

Στη Mary σίγουρα δεν άρεσε η βροχή και το χιόνι και ήθελε να οδηγεί με ασφάλεια τόσο για εκείνη όσο και για τους γύρω της.

Μετά από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη , παρατήρησε οδηγούς τρόλεϊ και λεωφορείων να καθαρίζουν τα τζαμιά τους από τη βροχή ΕΞΩ από τα οχήματα τους .

Έκατσε λοιπόν και σκέφτηκε και σχεδίασε ένα μοχλό που χειροκίνητα θα καθάριζε τα τζαμιά από το εσωτερικό με ασφάλεια και άνεση , συνδυάζοντας βέβαια την απρόσκοπτη κίνηση του οχήματος.

  1. Florence Lawrence

Αν κάπου πάει το μυαλό σου δεν είναι επειδή η Florence ήταν η πρωτη γυναίκα σταρ του σινεμά. Είναι επειδή ήταν η πρώτη που σχεδίασε αυτό που δε χρησιμοποιεί κάνεις σήμερα ενώ θα έπρεπε .

Τα φλας.

Μάλιστα η αρχική του σχεδίαση δεν διαφέρει από τη σημερινή αφού με ένα κουμπί άναβε και τότε ένα αναβοσβήνων φως που έδειχνε την κατεύθυνση που θέλει ο οδηγός να πάει.

Σχεδίασε και εφηύρε ακόμα μια πατέντα όπου όταν ο οδηγός πατούσε φρένο μια πινακίδα STOP στο πίσω μέρος πεταγόταν για προειδοποίηση. Ακόμα σχεδίασε και εφηύρε τους πρώτους ηλεκτρικούς υαλοκαθαριστήρες.

Δεν πατενταρισε τίποτα ωστόσο και οι καινοτομίες της αντιγράφθηκαν από αυτοκινητοβιομηχανίες. Το 1917 η μητέρα της , επίσης εφευρέτης και σχεδιάστρια προσπάθησε να πατεντάρει τα παραπάνω αλλά ήταν ήδη αργά .

5.Hedy Lamarr

Ακόμα μια τεράστια ηθοποιός με δικό της αστέρι στη λεωφόρο των αστέρων του Χόλυγουντ , που λίγοι γνωρίζουν ωστόσο ότι υπήρξε επιστήμονας στις τηλεπικοινωνίες και μάλιστα τις χρησιμοποίησε εναντία στις ναζιστικές δυνάμεις του Β’Παγκοσμιου πολεμου . Η Χέντι Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν στις 11 Αυγούστου του 1942 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συσκευή που εφηύραν αποκαλούμενη Secret Communication System.

Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.

Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων των GPS, Bluetooth, και WiFi) Η Χέντι θέλησε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών για να λάβει αρνητικη απαντηση.

  1. Katharine Blodgett

Αν οι σημερινές διαφανείς επιφάνειες στο αμάξι δε σας τυφλώνουν τη νύχτα , τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στην Katharine Blodgett . Αφού πήρε το διδακτορικό της έγινε η πρώτη γυναίκα του ομίλου της General Electric και σχεδίασε και εφηύρε την πατέντα αυτή.

Άλλες ευρέως διαδεδομένες χρήσεις της βρίσκουν εφαρμογή σε κάμερες, προτζεκτορες, οθόνες , τηλεοράσεις ,γυαλιά  κλπ .

 

  1. Michelle Christensen

Ως τώρα νομίζαμε ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τα κομφόρ και τα καλούδια σε ένα αυτοκίνητο που κάνουν τη ζωή ευκολότερη .

Δεν είναι έτσι αφού και καθώς οι καιροί αλλάζουν, τους δίνονται ευκαιρίες για ακόμη πιο ενεργό συμμέτοχη στην εξέλιξη .

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα από τα αγαπημένα supercars όλων θα ήταν δια χειρός της Michelle Christensen Το Acura NSX νομίζω είναι ευσεβής πόθος όλων μας. Αν κάποιον πρέπει να ευχαριστήσεις είναι την Michelle  .

 

8.Amy Rimmer

Μολονότι η αυτόνομη οδήγηση βρήκε ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή στην TESLA , η Amy εργάστηκε στην αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης τα τελευταία 3 χρόνια .

Eχοντας στην φαρέτρα της τεράστια εμπειρία οδήγησε την Jaguar Land Rover στην αυτόνομη οδήγηση κάνοντας εκτενείς δοκιμές στις βάσεις της τελευταίας.

Έχοντας σπάνιες μαθηματικές ικανότητες, μυαλό και επίμονη , ο επόμενος στόχος της Amy , κατά την ίδια , είναι η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 στο group Jaguar Land Rover. Κατέχει ήδη το βραβείο ‘Great British Women in the Car Industry – Rising Stars Award’

9.Mary Barra

Κι αν όλες οι παραπάνω αξιοσέβαστες κυριες κατείχαν θέσεις μέσα στα εργοστάσια , η σκληρή δουλειά και το μυαλό ξυράφι της Mary Barra το 2014 την έκανε την πρώτη CEO αυτοκινητοβιομηχανίας .

Και όχι μιας απλής μικρής αυτοκινητοβιομηχανίας . Ενός κολοσσού που ακούει στο όνομα GM και μέχρι το 2014 μαστιζόταν από σκάνδαλα και τεράστια οικονομικά προβλήματα. ενώ μάλιστα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής με εταιρείες του ομίλου να κλείνουν.

Για τον εξηλεκτρισμό και την εξυγίανση του ομίλου εκτοτε πρέπει να ευχαριστήσεις τη Marry καθώς βλέποντας το μέλλον με τη διορατικότητα που εμείς δεν έχουμε, ακλούθησε τις τάσεις και πήρε αποφάσεις που ώθησαν σε αύξηση πωλήσεων ολοκλήρου του ομίλου με ανταγωνιστικά ηλεκτρικά και αυτόνομα μοντέλα.

Χρόνια πολλά γυναίκες και σας ευχαριστούμε όλες σας και όσες δεν χώρεσαν για όσα μας χαρίσατε.

Φίλλιπος Μαλακατές

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο