Sunday, November 28, 2021
HomeΚλασσικο ΑυτοκινητοΙστορίαVolkswagen Beetle / Κατσαριδάκι αγάπη μου

Volkswagen Beetle / Κατσαριδάκι αγάπη μου

Λίγο πριν την επικείμενη συντέλεια του πλανήτη από τον COVID19 κι όσο τα γυμναστήρια ήταν ακόμα ανοιχτά, η coach μου Ευτυχία είδε τα πρώτα δειλά βήματα μου στα κείμενα του Autoholix και μου ζήτησε να γράψω για το αγαπημένο της αυτοκίνητο.

Τον 90χρονο θρυλικό Σκαραβαίο. Προτού περάσουμε στις πιο συλλεκτικές, σπάνιες και περίεργες εκδόσεις του, και για τους φίλους των αριθμών ας δούμε μερικά νούμερα και στατιστικά.

vw TYP12 vΗ ΙΔΕΑ : η ιδέα λέγεται ότι  ξεκίνησε το 1931 από τον Φέρντιναντ Πόρσε, αλλά από ότι αποδείχθηκε στα επόμενα χρόνια η ιδέα δεν ήταν… απολύτως δική του! Το πρωτότυπο ονομάστηκε TYP12 και χρηματοδοτήθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ ως προσπάθεια δημιουργίας ενός λαοφιλούς προσιτού μοντέλου σε όλο τον κόσμο με την ονομασία VOLKSWAGEN.

Engineer Ferdinand PorscheΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Η παραγωγή ξεκίνησε το 1938 ωστόσο σύντομα διακόπηκε με το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όπου το ίδιο εργοστάσιο τροποποίησε το σχέδιο για να βγάζει στρατιωτικά οχήματα. Η παραγωγή συνεχίστηκε μετά το 1945 έως και το 2003 (!) στο Μεξικό όπου ο ορίτζιναλ αγαπητός μας σκαραβαίος παρέμεινε στην παραγωγή με το αρχικό του σχέδιο.

Στην Ευρώπη το τελευταίο μοντέλο βγήκε από το γερμανικό εργοστάσιο το 1978.  Η συνολική παραγωγή σε όλες τις χώρες άγγιξε τα 21.529.464 οχήματα.

vw_beetle_prototypeΜέχρι και 1 έτος πριν τη λήξη της παραγωγής του, το Σκαθάρι έφερε και τον τίτλο του αυτοκινήτου με τα περισσότερα αντίτυπα υπό το ίδιο όνομα.

Τελικώς, το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε στις 25 Ιουνίου 2002, από το Volkswagen Golf, όταν από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου βγήκε το Golf με αύξοντα αριθμό 21.517.415! Συνολικά παρήχθη σε 20 χώρες, αριθμός – ρεκόρ, και μάλιστα κατασκευάστηκε σε όλες τις ηπείρους.

Volkswagen Beetle 1938 engineΙΣΧΥΣ : Το αρχικό μοντέλο του 1938 έφερε κινητήρα 995 cm³ και ισχύος 25 hp. Το 1945, απέκτησε κινητήρα 1.131 cm³ και ισχύος 30 hp. Το 1954, αυξήθηκε στα 1.192 cm³ και η ισχύς στους 36 και αργότερα το 1960 έλαβε μια αύξηση της ισχύος στους 40 hp.

Το 1965, για την σεζόν του 1966, προστέθηκε ως προαιρετική επιλογή και ένας κινητήρας 1.285 cm³ με ισχύ 50 hp. Το 1966, για την σεζόν του 1967, προστέθηκε και μια ακόμα ισχυρότερη προαιρετική επιλογή, ένας κινητήρας 1.493 cm³ με ισχύ 53 hp στις 4.200 rpm.

Ο κινητήρας αυτός καθιερώθηκε τότε ως στάνταρ για τα μοντέλα εξαγωγής στις ΗΠΑ. Το 1970, τα μοντέλα εξαγωγής στη Βόρεια Αμερική έλαβαν μια αύξηση του κυβισμού του κινητήρα, από τα 1.493 cm³ στα 1.584 cm³ και η ισχύς έφτασε τους 57 hp.

Την σεζόν του 1971, σε όλα τα Σκαθάρια, ο προαιρετικός κινητήρας των 1.5 λίτρων αντικαταστάθηκε από έναν κινητήρα 1.6 λίτρων, ισχύος 60 hp.

CABRIO : Το πανέμορφο ξεσκέπαστο σκαθάρι ξεκίνησε το 1949 όντας πολύ πιο ακριβό από το απλό σκαθάρι όταν ο Βίλχελμ Κάρμαν, ιδιοκτήτης της εταιρείας μετατροπών Karmann, αγόρασε έναν απλό σκαραβαίο και τον μετέτρεψε σε κάμπριο.

VW-Beetle-CabrioletΑργότερα τον παρουσίασε στην εταιρεία και αφού έπεσαν οι υπογραφές , ο κάμπριο σκαραβαίος κατασκευαζόταν από τον οίκο KARMANN. Οι αρχικές προδιαγραφές των μοντέλων του ’50 προέβλεπαν κινητήρα με κυβισμό: 1.113 cm³ και Ισχύ: 25 PS.

Η παραγωγή έληξε το 1980 με τα τελευταία μοντέλα να εφοδιάζονται με έναν επίπεδο 4-κύλινδρος αερόψυκτος κινητήρα με κυβισμό: 1.584 cm³ και ισχύ: 50 PS. Τα συνολικά αντίτυπα ανήλθαν σε 331.000 οχήματα στα 30 χρόνια ζωής του οχήματος.

Το πώς ένα όχημα με 22 εκατομμύρια αντίτυπα κατάφερε να γίνει συλλεκτικό και να έχει ακριβές εκδόσεις είναι απορίας άξιο. Ωστόσο ας δούμε ορισμένες περίεργες, σπάνιες ή ακριβές εκτελέσεις της αγαπημένης συνταγής του αγαπημένου σκαθαριού.

  1. Ο Herbie

volkswagen beetle 0Πρέπει να πω κάτι περισσότερο? Μολονότι αναλύσαμε εκτενώς την κλασική εκτέλεση του σκαραβαίου, αν πρέπει να αναφερθούμε σε αυτοκίνητα και ταινίες ο κόσμος αφηνίασε με την συμμέτοχη του σκαραβαίου σε όλες τις ταινίες και σικουελ του Walt Disney και δικαίως. Ο ορίτζιναλ πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2015 περίπου 110.000 δολάρια.

  1. Volkswagen SUPER Beetle

Volkswagen SUPER BeetleΚαι όχι δεν πρόκειται για κάποια γρήγορη έκδοση. Μολονότι η οπτική διαφορά περιορίζεται σε μόλις 2 ίντσες παραπάνω μήκος αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ενώ τα απλά Beetles έχουν αντιστρεπτικές δοκούς στην μπροστινή ανάρτηση, τα Super Beetles έχουν γόνατα McPherson με τα οφέλη να είναι σημαντικά στη σταθερότητα και την άνεση του οχήματος. Ακόμα η ρεζέρβα έχει φύγει από το χώρο αποσκευών (μπροστά ) ελευθερώνοντας ακόμη περισσότερο χώρο.

  1. BAJA Beetle

BAJA BeetleΚάποιος θεώρησε πως είναι καλή ιδέα να συνδυάσεις έναν σκαραβαίο και ένα όχημα εκτός δρόμου.

Το αποτέλεσμα δεν ξέρω αν είναι όμορφο. Σίγουρα είναι ξεχωριστό και χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς αγώνες εκτός δρόμου. Πρακτικά δεν μιλάμε για ένα σκαραβαίο αφού όλα τα εσώψυχα του αυτοκινήτου είναι αλλαγμένα και το εξωτερικό μέρος είναι Fiber Glass καπάκι. Μολονότι το BAJA Beetle δείχνει φωνακλάδικο είναι μπροστοκινητο.

  1. 1944 Volkswagen Schwimmwagen

1944 Volkswagen SchwimmwagenΚατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το αρχικό μοντέλο σκαραβαίου είχε σταματήσει δίνοντας το σχέδιο, το πάτωμα και τα μηχανικά μέρη του σε στρατιωτικά μοντέλα. Ένα από αυτά ήταν και το αμφίβιο SCHWIMMWAGEN του ’44 που πουλήθηκε για 140,000 δολάρια σε δημοπρασία.

Μολονότι δεν είναι καθαρόαιμος σκαραβαίος, έχει αρκετές επιρροές από τα μηχανικά και το πάτωμα του οπότε δικαιωματικά μπαίνει στη λίστα μας.

  1. Volkswagen Beetle RSi

Volkswagen Beetle RSiΣτην αναβίωση του Beetle, η VW το 1997 παρουσίασε το νέο σκαραβαίο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό και στην προσπάθεια να σώσει το καράβι, η VW σε πανικό δημιουργούσε ειδικές εκδόσεις.

Μια από αυτές ήταν η γρήγορη RSi χωρίς ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης με 3.2 λίτρων V6 κινητήρα και 221 άλογα και 4κινηση! Παρήχθη σε μόλις 250 κομμάτια οπότε μη σας εκπλήξει αν το βρείτε στο mobile.de σε υψηλές τιμές.

Η δεύτερη γενιά ήταν και ο προπομπός έναρξης εξέλιξης ρετρό μοντέλων (βλ. Mini cooper, 500 κλπ) από άλλες εταιρείες. Τερματίστηκε το 2010 με όχι πολύ καλές πωλήσεις. Μέτρια ποιότητα, πολύ υψηλές τιμές και ασθενικοί κινητήρες έβαλαν την ταφόπλακα σε μια καλή ιδέα.

  1. Zwitter Beetle

Zwitter BeetleZwitter σημαίνει hybrid και όχι δεν βάλθηκαν να μας τρελάνουν 60 χρόνια πριν εξηλεκτριζοντας τη γκάμα τους. Τα μοντέλα παραγωγής από τον Οκτώβρη του 1952 έως το Μάρτιο του 1953 εξοπλίζονταν με πίσω τμηματικό φινιστρίνι γι’αυτό και η ονομασία. Τα ελάχιστα μοντέλα που σώζονται με αυτό το φινιστρίνι είναι σήμερα τα πλέον ακριβά μοντέλα.

  1. Electric Beetle Convertible

Electric Beetle ConvertibleΑν και μονό κάποιος βέβηλος θα χάλαγε τον υπέροχο ξεχωριστό ήχο του κινητήρα ενός Beetle, η εταιρεία eClassics σε συνεργασία με τη VW Group Components παρουσίασαν έναν πλήρως ηλεκτρικό κλασσικό κάμπριο Σκαραβαίο.

Κρατώντας το εξωτερικό σχέδιο απείραχτο ( ευτυχώς ) άλλαξαν όλα τα ενδότερα του αυτοκινήτου με τα δοκιμασμένα ηλεκτρικά μέρη του VW e-UP ήτοι: ηλεκτρικό μοτέρ που αποδίδει 82 ίππους, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου και φέρει χωρητικότητα 36.8 kW.

To ηλεκτρικό Beetle ζυγίζει 1.280 kg, αλλά μπορεί να επιταχύνει στα 50 km/h σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα, ενώ το 0-100 km/h διαρκεί περίπου 8 δευτερόλεπτα. Όσον αφορά την τελική, αυτή ανέρχεται σε 150 km/h. Επιπροσθέτως, η αυτονομία αγγίζει τα 200 km.

  1. VW Beetle Dunes

VW Beetle DunesΣτην τρίτη και τελευταία γενιά του, επίσης αδικημένη, το VW Beetle βρήκε ανανεωμένη εμφάνιση, δυνατότερους κινητήρες καλύτερους χώρους, αναβαθμισμένη ποιότητα, λογικότερος τιμάς και μαζί επιρροή από τις τάσεις της εποχής για crossover look σε συνδυασμό με κάμπριο παρουσιαστικό.

Μολονότι δεν αποτελεί σπανία έκδοση, όντας η τελευταία έκδοση αποτελεί την αποχαιρετιστήρια παράγραφο του κειμένου μας σε ένα από τα πιο ξεχωριστά μοντέλα στο χώρο της αυτοκίνησης.

Η έκδοση DUNES έφερε αυξημένη απόσταση από το έδαφος και ξεχωριστής σχεδίασης ζάντες και προφυλακτήρες ενώ προαιρετικά ήταν διαθέσιμη και σε κάμπριο έκδοση με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι πανέμορφο.

Ο επίλογος δε μπορεί να είναι οριστικός σε ένα μοντέλο με τέτοια ιστορική αξια. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο η VW παραμέλησε τόσο ένα από τα πολυτιμότερα παιδιά της στις δυο επόμενες γενιές του, αυτοκτονώντας το, ωστόσο κρίνοντας από άλλες επιτυχημένες συνταγές ανταγωνιστών( 500αρακι, Mini cooper κλπ) η VW μάλλον πρέπει να αλλάξει ομάδα σχεδιαστών και μάρκετινγκ και να δώσει μια σωστή ευκαιρία στο αυτοκίνητο της γνωρίζοντας του το κοινό που του αξίζει και του αναλογεί στο χώρο των ρετρό αυτοκίνητων.

Ευχαριστούμε Herbie θα τα ξαναπούμε J

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά