Η πρώτη εντύπωση που μου άφησε το Citroen C5 1,8 125PS MY 08 όταν το πρωτοείδα είναι ότι… πρόκειται για κάποιο Audi Α4! Αυτό δείχνει τον προσανατολισμό των σχεδιαστών της Citroen οι οποίοι εκείνη την εποχή αποφάσισαν την κατά μέτωπο επίθεση στους γερμανούς γείτονες με τα δικά τους όπλα.
Η κατηγορία των πολυτελών μεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων ανέκαθεν αποτελούσε ένα άτυπο ολιγοπώλιο των γερμανών κατασκευαστών. Η Citroen με το Citroen C5 1,8 125PS MY 08 φιλοδοξούσε να βάλει ένα τέλος γεφυρώνοντας την πολυτέλεια με τις προσιτές τιμές.
Φτάνει όμως αυτό για να χτυπήσεις την γερμανική κυριαρχία?
Η σημασία αυτού του μοντέλου για την Citroen επέβαλε ένα πιο συμβατικό Design, αφού το αυτοκίνητο δεν απευθύνονταν πια στους φανατικούς οπαδούς της Citroen, οι οποίοι θα αγόραζαν οτιδήποτε έχει υδροπνευματική ανάρτηση και με αυτό το μοντέλο προσπάθησε να προσελκύσει ακόμα και εκείνους που θα αγόραζαν και μια 3αρα.
Εμφάνιση
Το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο όπως και αν κοιτάξεις του Citroen C5 1,8 125PS MY 08. Αν και θυμίζει κάτι από τον γερμανικό ανταγωνισμό, η παράδοση της Citroen βρίσκεται εδώ με το χαμηλό καπό να τονίζει την μάσκα με τον «λοχία» στο κέντρο της και να δείχνει περήφανα την γαλλική προέλευση του αυτοκινήτου.
Τα μεγάλα σε μέγεθος φωτιστικά σώματα εκτός από όμορφα προσφέρουν και πολύ καλό φωτισμό-καθώς τα διαθέτουν ένα σύστημα που φωτίζει το εσωτερικό της στροφής με την ενεργοποίηση ενός επιπλέον προβολέα.
Το πίσω μέρος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό και παρόλο που θυμίζει έντονα Audi αρκεί μια μάτια στο κυρτό πίσω τζάμι για να διακρίνει κανείς την συγγένεια με τον αγαπημένο «βάτραχο».
Το μικρό ύψος των πλευρικών παραθύρων και το αεροδυναμικό προφίλ που το διατρέχει ένα νεύρο σε όλο του το μήκος σχηματίζει ξεκάθαρα ένα αμάξωμα τριών όγκων με σπορτίφ χαρακτήρα.
Ο σπορ χαρακτήρας τονίζεται από το μακρύ καπό του χώρου του κινητήρα που δίνει την αίσθηση ότι η καμπίνα είναι τραβηγμένη προς τα πίσω. Οι αλουμινένιες ζάντες φοράνε κατά την γνώμη τα υπερβολικά φαρδιά ελαστικά (225/55/17) τα οποία προσδίδουν σίγουρα σε εμφάνιση και κράτημα, αλλά παίζουν αρνητικό ρόλο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και την οικονομία του αυτοκινήτου γενικότερα.
Εσωτερικό
Η μεγάλη πόρτα άνοιξε αποκαλύπτοντας ένα ποιοτικό εσωτερικό που πείθει για την ποιότητα του από την πρώτη ματιά. Οι βαριές πόρτες -που έχουν και μια πολύ πρακτική πλαφονιέρα στο κάτω μέρος τους- κλείνουν με έναν βαρύ γερμανικό γδούπο, ενώ η ποιότητα βρίσκεται παντού, από τα μαλακά πλαστικά του ταμπλό μέχρι την βαθειά χορταστική επένδυση στις πόρτες, τις μοκέτες και τα πλαϊνά.
Η αίσθηση φιλοξενίας που εκπέμπει το εσωτερικό τονίζεται ακόμη περισσότερο από τον πρακτικό δερμάτινο «τεμπέλη» μεταξύ των δύο εμπρός καθισμάτων ενώ ο χώρος για τους πίσω επιβάτες κρίνεται απλά ικανοποιητικός.
Το πρόβλημα εκεί δεν δημιουργείται από τον χώρο που διατίθεται για τα γόνατα (που είναι υπεραρκετός), όσο από το γεγονός ότι η χαμηλή οροφή υποχρεώνει τα κεφάλια των πίσω επιβατών να ακουμπούν μονίμως στον ουρανό ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα ψηλοί.
Ο χώρος αποσκευών με 440 λίτρα χωρητικότητα μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος της κατηγορίας, αλλά είναι τετραγωνισμένος και απόλυτα πρακτικός.
Για να κατευνάσει τους πίσω επιβάτες η Citroen προσφέρει τις πίσω πόρτες που ανοίγουν διάπλατα- στις 90 μοίρες- και διευκολύνουν την πρόσβαση, την ώρα που ο οδηγός νοιώθει σαν γερμανός με την εικόνα που αντικρίζει στο ταμπλό.
Ο πίνακας οργάνων είναι ένα ποίημα καθώς τα τρία μεγάλα στρογγυλά όργανα με τους δείκτες να εμφανίζονται από την περιφέρεια τους σε συνδυασμό με τις μεγάλες οθόνες στο κέντρο τους θυμίζουν έντονα την τελευταία γενιά της DS.
Το βράδυ φωτίζονται με έναν υπέροχο πορτοκαλί φωτισμό που κάνει αντίθεση με τις μπλε ενδείξεις τους- και οι οθόνες που περιέχουν, παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός με απόλυτη ευκρίνεια.
Ένα εντυπωσιακό ταχύμετρο με την υπεραισιόδοξη ένδειξη των 250 χιλιόμετρων- είναι τοποθετημένο στο κέντρο – και είναι μεγαλύτερο από τα αλλά δυο όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν και μας πληροφορούν για τις στροφές του κίνητρα, την στάθμη των καύσιμων και τις θερμοκρασίες του νερού και του λαδιού.
Το κεντρικό μέρος του ταμπλό στολίζεται από ένα φύλο carbon το οποίο διατρέχει το ταμπλό από την μια άκρη στην άλλη, ενώ μια ακόμη οθόνη βρίσκεται τοποθετημένη πάνω από την κεντρική κονσόλα παρέχοντας πληροφορίες για το ηχοσύτημα και την εξωτερική θερμοκρασία.
Τα καθίσματα είναι ποιοτικά και έχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη, ενώ ο οδηγός βρίσκει εύκολα την σωστή θέση για να οδηγήσει καθώς το κάθισμα και το τιμόνι είναι «πολυρυθμιζόμενα», όμως η ορατότατα προς τα πίσω είναι προβληματική, ενώ το ίδιο θα μπορούσα να πω για την ορατότητα προς τα εμπρός επειδή είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί το μακρύ ρύγχος του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος και των ελιγμών.
Αν το Citroen C5 1,8 125PS MY 08 δεν είχε τιμόνι θα είχε ένα από τα πιο όμορφά και εργονομικά εσωτερικά, όμως έχει… που να μην είχε!
Από πού να ξεκινήσω τώρα.. Πώς να καταπιείς το περίεργο τιμόνι με το κέντρο που δεν περιστρέφεται και που είναι κυριολεκτικά πηγμένο στα κουμπιά και στα λαμπάκια?
Τα χέρια μου μπλέχτηκαν τόσες πολλές φορές επάνω στην κολώνα του τιμονιού που κουράστηκα να καταριέμαι αυτόν που σκέφτηκε να κάνει τα απλά πράγματα… πολύπλοκα! Κάποιος αναγνώστης μου έγραψε ότι το τιμόνι-πατέντα -επιτρέπει στον αερόσακο να βρίσκεται πάντα στην σωστή θέση σε περίπτωση ατυχήματος, κάτι που ομολογουμένως δεν το είχα σκεφτεί, όμως με αυτό το τιμόνι οι πιθανότητες να εμπλακεί κανείς σε ατύχημα κατή την γνώμη μου αυξάνονται.
Πάντα πίστευα ότι η παθητική ασφάλεια δεν θα έπρεπε να λειτούργει σε βάρος της ενεργητικής…
Ευτυχώς τα χειριστήρια του διζωνικού κλιματισμού και του ηχοσυστήματος βρίσκονται και στην κεντρική κονσόλα στην κλασική διάταξη που την συναντάμε στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της PSA.
Κινητήρας
Το Citroen C5 1,8 125PS MY 08 που οδήγησα είχε τον 16βάλβιδο κινητήρα βενζίνης 1.8lit, 127 ίππων. Ένας αξιόλογος και αξιόπιστος κινητήρας που κάνει ότι μπορεί για να κινήσει το συνολικού βάρους 1.500 κιλών αμάξωμα αλλά στο τέλος… πνίγεται.
Το κιβώτιο ταχυτήτων πέντε σχέσεων που ακολουθεί δεν βοηθά ούτε αυτό, καθώς θα μπορούσε να έχει ακόμα πιο κοντές σχέσεις και καλύτερη αίσθηση στο κούμπωμα τους.
Η χαριστική βολή στις επιδόσεις έρχεται από τα φαρδιά ελαστικά που παράγουν μεγάλη αντίσταση στην κύλιση του αυτοκινήτου που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των επιδόσεων και της οικονομίας.
To C5 1,8 δυσκολεύεται να επιταχύνει κάνοντας τα 11 δλτ που δίνει η Citroen σαν επίδοση επιτάχυνσης να μοιάζουν με ανέκδοτο, ενώ ταυτόχρονα ο κινητήρας στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί κάνει θόρυβο και καταναλώνει τουλάχιστον 9,5 λίτρα/100 χλμ.
Ο 1,6Τ της PSA με τους 150 ίππους θα έκανε το αυτοκίνητο να στέκεται πολύ καλύτερα στο ύψος του, αλλά δεν τοποθετήθηκε πότε στο Citroen C5 1,8 125PS MY 08.
Ανάρτηση
Στον τομέα των αναρτήσεων παρόλο που η έκδοση που είχα στην διάθεση μου δεν είχε υδροπνευματική ανάρτηση αλλά την συμβατική, οι επιλογές στην σχεδίαση της εντυπωσιάζουν. Προερχόμενη από την C6 αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός και από πολλαπλούς συνδέσμους πίσω κερδίζοντας τις εντυπώσεις από άποψη προδιαγραφών.
Στην πράξη όμως γίνεται φανερό ότι η συγκεκριμένη διάταξη χρειάζεται το προηγμένο υδροπνευματικό σύστημα για να αποδώσει καθώς η ρύθμιση των αμορτισέρ δεν ελέγχει με απόλυτο τρόπο τις κινήσεις της.
Τα αμορτισέρ στην προσπάθεια τον μηχανικών να προσφέρουν άνεση στους επιβάτες, έχουν μαλακά ελατήρια και μέτρια απόσβεση επαναφοράς με αποτέλεσμα η ανάρτηση να τερματίζει σχετικά εύκολα στις ανωμαλίες και να επιτρέπει κλίσεις και ευπάθεια στις στροφές όταν ξεπεραστούν τα κόσμια όρια.
Από την άλλη πλευρά εάν κινείστε ένα κλικ πιο αργά θα διαπιστώσετε ότι το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά άνετο και ειδικά στην πόλη θα σας ανταμείψει με ικανοποιητική ποιότητα κύλισης. Εάν αναζητάτε την τελειότητα σε αυτόν τον τομέα τότε θα πρέπει μάλλον να αγοράσετε κάποια έκδοση με την καλή ανάρτηση, η οποία εκτός από άνετη φαντάζομαι ότι θα είναι και απολαυστική στην γρήγορη οδήγηση.
Στον Δρόμο
Στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο είναι σταθερό χωρίς να επηρεάζεται από τους πλευρικούς ανέμους, ενώ εάν δεν ζορίζετε τον κινητήρα είναι και αρκετά ήσυχο σε ότι αφορά την κύλιση του.
Στους στενούς ορεινούς δρόμους το Citroen C5 1,8 125PS MY 08 δεν προδιαθέτει τον οδηγό να κινηθεί γρήγορά, όμως είναι ασφαλές σε όλες τις περιπτώσεις ενώ τα φρένα του εντυπωσιάζουν με την απόδοση και την διάρκεια τους.
Το αυτοκίνητο κινείται σε γοργούς ρυθμούς καλύπτοντας εύκολα τις αποστάσεις . Κλείνοντας το ESP και εάν ζητήσετε κάτι παραπάνω από τον κινητήρα, οι μπροστινοί τροχοί χάνουν εύκολα την πρόσφυση τους και δημιουργούν μια υποστροφική συμπεριφορά που όμως ελέγχεται αμέσως εάν αφήσετε το γκάζι.
Είναι περίεργο το φαινόμενο…γιατί εάν μπείτε με πολύ φόρα στην στροφή χωρίς να ζορίζετε την κατάσταση με το γκάζι, το C5 θα σας εντυπωσιάσει με τα αποθέματα πλευρικής πρόσφυσης που διαθέτει και με το γεγονός ότι το πίσω μέρος αρνείται να πεισματικά να υπερστρέψει ότι και να του κάνετε.
Κάνοντας μερικές εκκινήσεις διαπίστωσα την ευκολία με την οποία οι κινητήριοι τροχοί έχαναν την πρόσφυση τους ανησυχώντας το ESP όταν ήταν ανοικτό, ή το τιμόνι όταν ήταν κλειστό.
Γγήκα να δω τις πιέσεις στα ελαστικά και διαπίστωσα ότι ήταν περίπου σλικ, οπότε κάπου εκέι σταμάτησε και η αναζήτηση της οδικής συμπεριφοράς αυτής της C5!
Συμπέρασμα
Η Citroen παρουσίασε το C5 έχοντας στο μυαλό της τους μεγαλύτερους κινητήρες και την υδροπνευματική ανάρτηση. Το ίδιο και εγώ!
Με αυτόν τον κινητήρα και αυτή την ανάρτηση το γαλλικό αυτοκίνητο αδικείται παράφορά και συγνώμη που θα το πω …γίνεται και πολύ βαρετό.
Ωστόσο κοιτώντας τις αγγελίες θα βρείτε αρκετές επιλογές μεταχειρισμένων Citroen C5 1,8 125PS MY 08 με περίπου 150,000 χλμ και €5-6,000 που σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και το σωστό μοντέλο με την υδροπνευματική ανάρτηση και τον δίλιτρο κινητήρα..
Με τον μικρό κινητήρα και την συμβατική ανάρτηση, προσωπικά δεν έβλεπα την ώρα για να μην την οδηγήσω… Είναι ένα αυτοκίνητο που προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να το έχω σαν μεταχειρισμένο και ας υπάρχει η φήμη ότι αυτός ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των Γάλλων ήταν αλεξίσφαιρος.
Αν θέλετε να αποκτήσει η ζωή σας νόημα ψάξτε την δίλιτρη με την υδροπνευματική αναρτησηε.
Δεν με ευχαρίστησε
- Η κακή ορατότητα και οι χώροι για τους πίσω επιβάτες
- Οι επιδόσεις και το αντιεργονομικό σύστημα με το σταθερό κέντρο στο τιμόνι.
Θα θυμάμαι
- Το άψογο Design(μέσα και έξω) και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής.
- Τον χαρακτήρα, την άνεση και την χαμηλή τιμή σε σχέση ,με τα όσα προσφέρει .
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου ΥΓ.
Οι φωτογραφίες που έβγαλα χάθηκαν, οπότε οι φωτογραφίες του άρθρου δεν είναι δικές μου.