Κατά την διάρκεια της δοκιμής του Mitsubishi Outlander PHEV χρειάστηκε να περάσω να παραλάβω τα παιδιά από το σχολειο στα Σπάτα και ο δείκτης της αυτονομίας έδειχνε μόλις 25 χλμ, που όπως καταλαβαίνετε δεν επαρκούσαν για να επιστρέψω στον Διόνυσο…
Θα μπορούσα φυσικά να αφήσω τον βενζινοκινητήρα να με γυρίσει σπίτι, όμως κάθε φορά που δοκιμάζω ένα αυτοκίνητο προσπαθώ να μπαίνω στο πετσί του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και έτσι άρχισα να ψάχνω για φορτιστή…
Στην θέα ενός φορτιστή έξω από ένα κτήριο ηλεκτρολογικού υλικού, ο Σκρούτζ Μακ Ντάκ ξύπνησε μέσα μου και σκέφτηκα να κάνω ότι χρειάζεται για να φορτίσω τσάμπα το αυτοκίνητο μου.
Αποδείχτηκε ότι με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός των άλλων κάνεις και γνωριμίες!
Στα σαράντα λεπτά που χρειάστηκε να φορτίσω δωρεάν το αυτοκίνητο μου γεννήθηκαν πολλές απορίες που οι άνθρωποι της “Μουρατίδης ΑΒΕΤΕ» ήταν πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν.
1. Ποιο είναι το κόστος φόρτισης του αυτοκινήτου μου στον σταθμό σας?
Το κόστος φόρτισης δεν έχει σχέση με το σταθμό αλλά με την ενέργεια που θα λάβει το αυτοκίνητο. Όλα τα αυτοκίνητα δίνουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας σε kWh. Πάλι όμως, δεν σημαίνει ότι θα φορτίζουν από το 0-100 κάθε φορά. Από τα στοιχεία μας μέχρι τώρα, μια μέση φόρτιση υπολογίστε τα περίπου στα 25-35kWh.
2. Ποιο είναι περίπου το κόστος ανά κιλοβατώρα που θα πληρώνω για να κινώ το αυτοκίνητο?
Αυτό εξαρτάται από την τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίστε ένα κόστος περίπου στα 0,15 €/kWh. Το επόμενο διάστημα θα βγούνε από τις εταιρείες ενέργειας συγκεκριμένα προγράμματα για την φόρτιση των αυτοκινήτων.
3. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να φορτίσω το αυτοκίνητο μου?
Για το κάθε ηλεκτρικό όχημα ο εσωτερικός φορτιστής (on-board charger) προσδιορίζει την μέγιστη ταχύτητα φόρτισης που υποστηρίζεται.
Θέλει μια προσοχή όμως γιατί η φόρτιση δεν είναι γραμμική και όση ώρα κάνει να πάει στο 80%, άλλη τόση θα κάνει από το 80 στο 100%.
4. Είναι όλοι οι αντάπτορες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ίδιοι? Υπάρχουν κάποια στάνταρ, ή πρέπει να έχω πάντα μαζί μου το καλώδιο φόρτισης?
Το ευρωπαϊκό στάνταρ είναι το Type 2 και όλοι οι συμμορφώσεις στην Ευρώπη πρέπει να έχουν πρίζα Type 2. Ορισμένα οχήματα όμως έχουν υποδοχή Type 1, για αυτό ο χρήστης πρέπει να έχει καλώδιο Type 1-> Type 2.
Γενικά οι κατασκευαστές δίνουν μόνο το καλώδιο έκτακτης ανάγκης (σούκο σε Type 2 ή 1), οπότε ο οδηγός πρέπει να έχει ένα Type 2 σε Type 2 για να φορτίζει οπουδήποτε (ή Type 1-> Type 2 όπως είπαμε, αν έχει πχ van της Nissan).
5. Τι σας έκανε να τοποθετήσετε σταθμό φόρτισης στην επιχείρηση σας?
Η τάση της πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια είναι αυξητική και φαίνεται να καλύπτει άλλες παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Από την άλλη οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην μαζική παραγωγή.
Δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε από αυτή την προώθηση των σταθμών φόρτισης μιας και αρκετοί από τους εξειδικευμένους πελάτες μας διαθέτουν ηλεκτρικά οχήματα και πολλοί θέλουν να πληροφορηθούν γύρω από αυτήν την τεχνολογία.
Η εταιρεία μας πιστεύει ότι είμαστε στην δεκαετία της ¨εξηλεκτροποίησης¨ των αυτοκινήτων. Το μεγάλο πρόβλημα- και για αυτό δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα ηλεκτρικά, είναι η αποθήκευση ενέργειας. Η πραγματική αυτονομία που παρέχουν μέχρι στιγμής είναι της τάξης των 200-250 χιλιομέτρων. Εμείς πιστεύουμε πως σύντομα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της αυτονομίας και βέβαια το νομοθετικό για την εγκατάσταση δημόσιων σταθμών φόρτισης.
Η εταιρεία μας προχώρησε σε μια νέα συνεργασία με τον ηγέτη της κατηγορίας ENGIE HELLAS Α.Ε. στον τομέα των φορτιστών αυτοκινήτων. Με πλήρη σειρά φορτιστών αυτοκινήτων και φορτηγών από 3,7KW έως 50KW και αξεσουάρ. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την νέα πρόκληση.
6. Ποια είναι με δυο λόγια τα μετρά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνησης και πως αυτά επηρεάζουν την εταιρεία σας.
Αν και ο νόμος δεν έχει ακόμα ψηφιστεί η κυβέρνησης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση όπου είναι 15% επιδότηση για αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, στο 25% επιδότηση για τα ταξί, όπως και κίνητρα και για απόκτηση ηλεκτροκίνητων δίκυκλων και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν «καθαρά» οχήματα.
7. Πόσοι σταθμοί φόρτισης υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και ποιος είναι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια?
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι υπάρχουν συνολικά. Οι δημόσιοι δεν ξεπερνούν τους 50-100 πάντως. Υπάρχει θέληση για 10.000 σημεία, αλλά όχι τόσο άμεσα.
8. Αυτή την στιγμή το ενδιαφέρον προέρχεται από οικιακούς ή από εταιρικούς χρήστες?
Υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις κατηγορίες χρήσης. Οι οικιακοί χρήστες αυτοί κυρίως που διαθέτουν γκαράζ. Οι εταιρικοί χρήστες έχουν περισσότερες πωλήσεις και αναμένεται να αυξηθούν, λόγω των κινήτρων.
9. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σταθμών φόρτισης και ποιον τύπο πρέπει να επιλέξω?
Αυτόν που ταιριάζει με το όχημα και την επάρκεια ισχύος. Επίσης, κατά κανόνα εξαρτάται από το τι θέλουμε να κάνουμε, πχ εμπορική διαχείριση ή απλή χρήση.
10. Ποιο είναι το κόστος ενός σταθμού πλήρως εγκατεστημένου στο γκαράζ ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης και ενός σταθμού σε βενζινάδικο?
Το κόστος διαφέρει. Εξαρτάται με το είδος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και την υπάρχουσα εγκατάσταση. Το κόστος μόνο της αγοράς ενός οικιακού φορτιστή 3,7KW με μια πρίζα 16Α ξεκινά από 850€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%).
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης μπήκα μέσα στο Outlander έχοντας μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά φορτίσει το 81% των μπαταριών μου και έχοντας αλλάξει με κάποιον τρόπο την ματιά με την οποία έβλεπα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Βλέπετε αν έχεις ένα τέτοιο σταθμό φόρτισης στο σπίτι η ηλεκτροκίνηση γίνεται πιο προσιτή-πιο εύκολη.
Έχοντας φορτίσει το αυτοκίνητο μου δωρεάν ο Σκρούτζ μέσα μου χάρηκε πολύ-και αφού καθυστέρησα όλο το προσωπικό με τις ερωτήσεις μου, σκέφτηκα ότι σαν μικρό ευχαριστώ για όσα μοιράστηκαν μαζί μου να σας δώσω τα στοιχεία επικοινωνίας και να μιλήσετε μαζί τους αν έχετε κάποιες απορίες:
A.ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΒΕΤΕ, 16o χιλ. Λεωφ. Σπάτων, ΤΚ 15351, ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο: 210 6030548-9 Κινητό: 6942 – 096979
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου