Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραΑνακύκλωση αλουμινίου «κλειστού βρόχου» σε εργοστάσια της Audi

Ανακύκλωση αλουμινίου «κλειστού βρόχου» σε εργοστάσια της Audi

Η Audi έχει μακρά παράδοση στη χρήση αλουμινίου. Το πρώτο Audi A8 με το Audi Space Frame, μία καινοτόμα υλοποίηση βασισμένη στο αλουμίνιο, έκανε το ντεμπούτο του το 1994.

Η Audi συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ελαφρύ μέταλλο σε διάφορα εξαρτήματα του πολυτελούς sedan και στην τέταρτη γενιά του. Ωστόσο, η παραγωγή αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Aluminum Closed Loop in the press shop

Για το λόγο αυτό, η Audi έχει υιοθετήσει την ανακύκλωση «κλειστού βρόχου», που σημαίνει μία διαρκή προμήθεια, χρήση και ανακύκλωση του υλικού  μέσα στη διαδικασία κατασκευής ενός αυτοκινήτου. Αυτό εξοικονομεί πολύτιμες πρώτες ύλες και βελτιώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του μοντέλου, πριν εισέλθει στη φάση χρήσης.

Η συγκεκριμένη μορφή ανακύκλωσης χρησιμοποιείται σήμερα στο Neckarsulm και το Ingolstadt, στην κατασκευή των A3, A4, A5, A6, A7 και A8, καθώς και για παραγωγή ανταλλακτικών των Audi e-tron και e-tron Sportback.

Η Audi παρουσίασε την ανακύκλωση αλουμινίου κλειστού βρόχου στο Neckarsulm το 2017. Η φύρα αλουμινίου που δημιουργείται τόσο στις πρέσες όσο και στα υπόλοιπα τμήματα της γραμμής παραγωγής, αποστέλλεται απευθείας στον προμηθευτή. Εκεί γίνεται ανακύκλωση σε φύλλα αλουμινίου των οποίων η ποιότητα είναι πανομοιότυπη με αυτήν των αρχικών.

Aluminum Closed Loop i21

Το αλουμίνιο αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια κανονικά από την Audi στην παραγωγή. Μόνο στο Neckarsulm, την περασμένη χρονιά, η ανακύκλωση αλουμινίου κλειστού βρόχου απέτρεψε την έκλυση περισσότερων από 150.000 τόνων ρύπων CO2 στο περιβάλλον ενώ η συνολική ποσότητα από το 2017 υπολογίζεται στους 350.000 τόνους.

Η ανακύκλωση αλουμινίου κλειστού βρόχου υλοποιήθηκε από την αρχή της χρονιάς και στο Ingolstadt ενώ στο Győr θα παρουσιαστεί το 2021, με κατασκευή επιπλέον εργοστασίου.

Η μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα αλλάζει την ισορροπία ρύπων, αυξάνοντας το ποσοστό εκπομπών CO₂ για το οποίο ευθύνεται η εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπολογίζεται ότι σε αυτή και στη διαδικασία παραγωγής, έως το 2025 η Audi θα παράγει προοπτικά σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών CO₂, με βάση τον προβλεπόμενο μέσο όρο του στόλου.

Η Audi συνεργάζεται έγκαιρα με τους προμηθευτές της για να υιοθετήσει μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο σε αυτήν την πρώιμη φάση της ζωής ενός μοντέλου και τη σημαντική μείωση ρύπων CO2.

Οι ευκαιρίες βρίσκονται κυρίως σε ανακύκλωση κλειστού βρόχου διάφορων υλικών, τη διαδοχική αύξηση στη χρήση υλικών σε δευτερογενές επίπεδο, τη χρήση πολυμερών υλικών και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

Αυτά τα μέτρα αναμένεται να είναι πλήρως αποτελεσματικά έως το 2025 και θα κάνουν πιθανή την εξοικονόμηση κατά μέσο όρο περίπου 1,2 τόνων ρύπων CO2 ανά όχημα.

Πηγή: Audi

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο