Τα πρωτότυπα οχήματα στα Σαλόνια Αυτοκινήτου αποτελούν τον προάγγελο των αυτοκινήτων, που θα οδηγήσετε προσεχώς

nissan IMk_05

Μερικές φορές, η ουσία ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου συνοψίζεται στην εξερεύνηση μια ιδέας. Μπορεί να αντικατοπτρίζει τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για έναν μελλοντικό κόσμο, με τεχνολογία που προσιδιάζει περισσότερο στην επιστημονική φαντασία από την πραγματικότητα.

2011_nissan_electric_sports_concept_car_3-wide

Τα πρωτότυπα οχήματα,  μπορούν επίσης να μας δώσουν μια εικόνα από σχεδιαστικές μελέτες, απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της πραγματικότητας, προκαλώντας μια αίσθηση θαυμασμού.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η Nissan έχει αναπτύξει μια σειρά από πρωτοποριακά πρωτότυπα  αυτοκίνητα που τελικά έκαναν την υπέρβαση και βρέθηκαν ανάμεσά μας, στους δρόμους. 

nissan-idx-and-idx-nismo-concepts

Από τα δημοφιλή crossovers έως την πρόσφατη τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων, παραθέτουμε μερικά από τα πρωτότυπα Nissan της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και μια ματιά στο επόμενο EV crossover, που είναι στον ορίζοντα.

Nissan Xmotion Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Β. Αμερικής 2018

Παραγωγή Nissan Rogue (τρίτης γενιάς): 15 Ιουνίου 2020

Το πρόσφατο concept που έγινε πραγματικότητα είναι το “σκληρό αλλά εξελιγμένο” Nissan Xmotion, που πήρε σάρκα και οστά στην παραγωγή, ως το ολοκαίνουργιο τρίτης γενιάς Nissan Rogue. Το concept εμπνεύστηκε από την ιαπωνική κουλτούρα και την παραδοσιακή χειροτεχνία, σε συνδυασμό με το δυτικό στιλ.

nissan Xmotion_Rogue

Στην παραγωγή, το ολοκαίνουργιο Rogue υιοθετεί αυτά τα στοιχεία με ένα σχεδιασμό, έτοιμο για περιπέτεια για όλη την οικογένεια. Ίσως ο πιο ενδιαφέρων μετασχηματισμός ήταν η εξέλιξη των μοναδικών προβολέων του concept, σε δύο ξεχωριστά φωτιστικά σώματα.

Και ενώ οι πίσω πόρτες του concept με το ανάποδο άνοιγμα δεν τα κατάφεραν να μπουν στην παραγωγή, οι νέες πίσω πόρτες του Rogue ανοίγουν σχεδόν κατά 90 μοίρες, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση,  για τους επιβάτες όλων των ηλικιών.

Nissan Resonance Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Β. Αμερικής 2013 (Detroit)

Παραγωγή Nissan Murano (τρίτης γενιάς):  Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Νέας Υόρκης 2014

Ως concept, το Nissan Resonance μας αποκάλυψε έντονα στιλιστικά χαρακτηριστικά που θα γίνουν ορόσημο στο σχεδιασμό της  Nissan, τα επόμενα χρόνια. Η μάσκα V-Motion ξεχώρισε σημαντικά στο πρωτότυπο, όπως και η αισθητική  της «αιωρούμενης οροφής» που πλέον έχει περάσει όχι μόνο στα crossovers, αλλά και στα πιο πρόσφατα sedans της Nissan, το Versa και το Sentra.

nissan Resonance _Murano

To τρίτης γενιάς Nissan Murano υιοθέτησε τα ουσιαστικά σημεία του concept, μαζί με τους προβολείς μπούμερανγκ και την αιωρούμενη οροφή. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγή του Murano ήταν το εσωτερικό του, το οποίο αναμφισβήτητα ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το concept.

Nissan Kicks Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σάο Πάολο 2014

Παραγωγή Nissan Kicks (πρώτη γενιά): Ρίο ντε Τζανέιρο, Μάιος 2016

Αν και χρειάστηκαν δύο χρόνια για το μοντέλο παραγωγής του Nissan Kicks,  αφότου αποκαλύφθηκε το concept στο Σάο Πάολο, το επίπεδο του σχεδιασμού και της λεπτομέρειας που διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, άξιζαν την αναμονή.

Τόσο το concept όσο και το μοντέλο παραγωγής μοιράστηκαν ακόμη και παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από τη Βραζιλία.

nissa Kicks Concept_Production

Αν και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική, το Nissan Kicks έχει γίνει ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο,  με παρουσία σε πολλές άλλες αγορές, βρίσκοντας απήχηση σε αγοραστές αυτοκινήτων που λατρεύουν το μέγεθος, την αξία, τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τη μεγάλη χρηστικότητα, αλλά  και τη δυνατότητα να το εξατομικεύσουν, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Nissan Gripz Concept: Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2015

Παραγωγή Nissan JUKE (δεύτερη γενιά): Έξι ευρωπαϊκές πόλεις στις 9 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν το πρώτης γενιάς  Nissan JUKE κυκλοφόρησε το 2009, μετέτρεψε τον ρηξικέλευθο αυτοκινητικό σχεδιασμό σε πραγματικότητα. Για να αντιληφθούμε τι μας επεφύλασσε η δεύτερα γενιά του μοντέλου, αρκεί να βλέπαμε το Nissan Gripz Concept.

nissan Gripz_Juke

Το εξωτερικό του πρωτότυπου crossover σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, ενώ το εσωτερικό, εμπνευσμένο από μοτοσικλέτα, αναπτύχθηκε από σχεδιαστές στην Ιαπωνία. Η παγκόσμια προσπάθεια ομογενοποιήθηκε  άψογα το φθινόπωρο του 2019, όταν το ολοκαίνουργιο Nissan JUKE έκανε το ντεμπούτο του ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Ειδικός Τύπος και οι αγοραστές επικρότησαν το ενισχυμένο στιλ του JUKE, το πολυτελές εσωτερικό και τις προηγμένες τεχνολογίες, από το ProPILOT και το NissanConnect έως το ηχοσύστημα Bose Personal Plus, με τα ενσωματωμένα ηχεία στο προσκέφαλο των μπροστινών καθισμάτων.

Nissan IDS Concept: Σαλόνι Αυτοκίνητου του Τόκιο 2015

Παραγωγή Nissan LEAF (δεύτερη γενιά): Τόκιο, Ιαπωνία, Σεπτέμβριος 2017

Ορισμένα πρωτότυπα αυτοκίνητα μπορούν να μας πουν κάτι  περισσότερο από αυτό που δείχνουν. Το Nissan IDS Concept μας έδειξε ένα διαφορετικό όραμα για το αύριο, όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκτός από κορυφαίες επιδόσεις μπορεί επίσης να χειριστεί πολλές λειτουργίες, μιμούμενο το στιλ οδήγησης και τις προτιμήσεις του οδηγού.

nissan IDS_LEAF

Όταν το νέο Nissan LEAF έκανε το ντεμπούτο του δύο χρόνια αργότερα, εισήγαγε μια νέα οδηγική εμπειρία με τις τεχνολογίες ProPILOT και e-Pedal, ένα εντελώς νέο στιλ μέσα και έξω, περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης, προσαρμοσμένες στην εμπειρία χρήσης ενός EV, καθώς και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Το βραβευμένο σύστημα ProPILOT βοηθά τους οδηγούς να ελέγχουν την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα,  να διατηρούν το αυτοκίνητο στο κέντρο της  λωρίδας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στο φρενάρισμα, όταν είναι απαραίτητο.

Το e-Pedal επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει την επιτάχυνση και την επιβράδυνση μόνο με το πεντάλ γκαζιού, καθιστώντας την οδήγηση λιγότερο αγχωτική.

Nissan Ariya Concept:  Σαλόνι Αυτοκίνητου Τόκιο 2019

Παραγωγή Nissan Ariya: Ιούλιος 2020

Η Nissan υπήρξε πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής,  ξεκινώντας με το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο LEAF, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το ηλεκτρικό φορτηγό e-NV200 και αργότερα τα μοντέλα e-POWER Note και Serena, με κορυφαίες πωλήσεις. Τώρα, ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα άλμα προς τα εμπρός.

Nissan ARIYA Concept_16

Το Ariya Concept ανταποκρίνεται στην νέα εποχή, θεμελιώνοντας εκ νέου την κατηγορία των crossovers, με εντυπωσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, κορυφαίες εσωτερικές ανέσεις και μεγάλους χώρους, σε συνδυασμό με επιδόσεις σπορ αυτοκινήτου.

Ακόμη και ένα συμβατικό στοιχείο όπως η παραδοσιακή μπροστινή μάσκα έχει εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή «ασπίδα» για την προστασία σημαντικής τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται από το τελευταίας γενιάς σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT.

Πηγή: Nissan