Για κάποιο περίεργο λόγο όλοι νομίζουμε ότι το αυτοκίνητο που έκανε γνωστό το πρωτάθλημα τουρισμού την δεκαετία του`80 ήταν η BMW M3 -όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι η M3 δημιουργήθηκε από την BMW επειδή όταν η Mercedes παρουσίασε την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth- για προωθητικούς λόγους, οργάνωσε ένα ενιαίο πρωτάθλημα που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές επειδή σε αυτό συμμετείχαν οι πιλότοι της F1 και πολλοί “μυθικοί” οδηγοί..
Στο τέλος της παρουσίασης θα δείτε ένα βίντεο όπου ο Βασίλης παρουσιάζει το προσωπικό του αυτοκίνητο- και εγώ το οδηγώ για λίγο στην πίστα. ’Όμως σας παρακαλώ διαβάστε πρώτα την ιστορία αυτού του σημαντικού αυτοκινήτου για δύο λόγους: Πρώτον για να εκτιμήσετε πλήρως την αξία του-και δευτερον επειδή και εγώ η «έρμη» έκανα την έρευνα και κουράστικα για να την γράψω!
Η Ιστορία
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Mercedes αγωνιζόταν σε αγώνες ράλι με τα μεγάλα V8 Coupés της σειράς R107(..όπως και εγώ το 2006 συμμετείχα στο ιστορικό Acropolis με ένα SLC 😎 ) και κυρίως με το «ελαφρύ» Mercedes 450 SLC 5.0.
Η Mercedes είχε σχεδιάσει να κατεβάσει την 190E στους αγώνες ράλι-που τότε απολάμβαναν τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες- και έτσι ζήτησε από την British Cosworth να της σχεδιάσει έναν κινητήρα με περίπου 320 ίππους για να ομολογκάρει την 190 και να λάβει μέρος στο rally Championship.
Η εμφάνιση όμως του τετρακίνητου Audi Quattro στους αγώνες ράλι εκείνη την χρονιά, έπιασε τον ανταγωνισμό στον ύπνο και φυσικά δεν άφησε περιθώρια στην Mercedes να συνεχίσει την προσπάθεια να δημιουγήσει ένα Rally Car με βάση την 190 2.3-16v.
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα! Το παράδοξο είναι ότι Mercedes προκειμένου να συμμετάσχει στο DTM παρήγαγε την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του βασικού 190 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 1983- και έτσι όταν άρχισε να αγωνίζεται οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται αμέσως.
Η φήμη της Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth εκτοξεύτηκε όταν τρία σχεδόν νορμαλ αυτοκίνητα συμμετείχαν σε μια δοκιμασία αντοχής 50,000χλμ όπου με μέση ταχύτητα 248 km/h-κατακτησαν ταυτόχρονα 12 ρεκόρ που δεν έχουν σπάσει-ακόμη και σήμερα!
Στις 12/5/1984 σε έναν αγώνα που διοργανώθηκε για το άνοιγμα της νέας πίστας του Nurburgring GP- και που συνέπεσε με το λανσάρισμα της 190Ε, η Mercedes δημιούργησε ένα ενιαίο πρωτάθλημα με είκοσι Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth όπου συμμετείχαν οδηγοί όπως oι: Sterling Moss, Lauda, Prost, James, Hun Brabham, Phil Hill, Denis Hulme, Jacques Laffite, Carlos Reutemann, Keke Rosberg, Jody Scheckter, Manfred Schurti, John Watson- και όπως ήδη ξέρετε αν δεν κρατηθήκατε και είδατε το Video μας-ο Ayrton Senna που εκείνη την εποχή είχε μόλις αρχίσει να συμμετέχει στην F1 προερχόμενος από την στην F3 και την Formula Ford.
Σε μια γραμμή εκκίνησης με τόσα αστέρια, ο Ayrton Senna ήταν με διαφορά ο λιγότερο γνωστός όμως όλα θα άλλαζαν μετά από αυτόν το αγώνα..
O αγώνας διεξήχθει κάτω από καταρρακτώδη βροχή και ο Senna συμμετείχε εκτάκτως ως αντικαταστάτης οδηγός του Emerson Fittipaldi-ο οποίος τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην συμμετέχει.
Ο Βραζιλιάνος οδηγός πήρε την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth και οδηγώντας στην βροχή όπως μόνο αυτός ήξερε-ξεχώρισε από όλους τους άλλους πιλότους τερματίζοντας πρώτος με διαφορα.
«Τώρα ξέρω ότι μπορώ να τους νικήσω» είπε ο Senna μετά τον αγώνα! Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας… Ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών- κατά την γνώμη μου – άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στους αγώνες.
Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth
Ο κινητήρας της Cosworth βασίστηκε στη τετρακύλινδρη μονάδα 2.3, 136 ίππων που έχει ήδη τοποθετηθεί στα αυτοκίνητα της σειράς 190 και E-Class.
Κινητήρας/Μετάδοση
Η Cosworth αφού βελτίωσε την ψύξη και την λίπανση, σχεδίασε και τοποθέτησε μια δεκαεξαβάλβιδη κυλινδροκεφαλή η οποία εξελίχθηκε από τους μηχανικούς της Cosworth εφαρμόζοντας την βαθειά αγωνιστική τους εμπειρία.
Η κεφαλή ήταν κατασκευασμένη από ελαφρύ κράμα αλουμινίου χρησιμοποιώντας τη μοναδική-τότε-διαδικασία χύτευσης της Coscast- και είχε δύο εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο. Οι κεφαλές για τους κινητήρες της Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth κατασκευαζόντουσαν στο χυτήριο της Cosworth στο Worcester και στελνόντουσαν στη Γερμανία για να μονταριστούν εκεί πάνω στον υπόλοιπο κινητήρα.
Μαζί η Cosworth έστελνε και ένα σετ ελαφρομένων πιστονιών με ισχυρότερα ελατήρια προκειμένου να αντέχουν υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής και την μεγαλύτερη συμπίεση. Οι μπιέλες, τα ρουλεμάν και τα εδράνα του βασικού κινητήρα ήταν αρκετά ισχυρά και παρέμειναν αμετάβλητα.
Με αυτόν τον τρόπο και με την βοήθεια ενός συστήματος ψεκασμού K-jetronic της Bosch- που εξασφάλιζε ομαλή και φιλική λειτουργία στις πολιτικές εκδόσεις-ο βασικός οκταβάλβιδος 2,3 κινητήρας της Mercedes άλλαξε χαρακτήρα και κέρδισε επιπλέον 49 ίππους και 55 Nm ροπής στρέψης.
Ο νέος κινητήρας των Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth με την βοήθεια των 16 βαλβίδων απέδιδε πλέον 185 ίππους στις 6.200 σ.α.λ. και 235 Nm ροπής στις 4.500 σ.α.λ.-ενώ οι διαστάσεις/διαδρομές 95.50 x 80.25 mm εξασφάλιζαν ότι ο κινητήρας θα μπορούσε να γυρνά με άνεση στις 7.000 σαλ.
Το κιβώτιο ταχυτήτων της Getrag ήταν το μοναδικό 5-τάχυτο της σειράς 190-και είχε την ιδιαιτερότητα ότι είχε διάταξη “dog-leg”, δηλαδή η πρώτη ήταν αριστερά και κάτω, έτσι ώστε στην θεωρία η αλλαγή 2αρας σε 3η και 4ης σε 5η να γίνονται σε ευθεία γραμμή-και συνεπώς πιο γρήγορα.
Η ποιότητα των αλλαγών, ωστόσο, ήταν προβληματική και η Getrag δέχτηκε πολλές επικρίσεις που επισημάνθηκαν και στο E30 BMW M3 που μοιράστηκε το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων.
Εντάξει… εννοείται ότι η κίνηση μεταδιδόταν στους πίσω τροχούς με ένα ελεγχόμενης ολίσθησης διαφορικό (LSD).
Αργότερα στην 190E 2.5 16 Cosworth, η Mercedes παρουσίασε το σύστημα ASD- που στην ουσία ήταν ένα ηλεκτρο-υδραυλικά ελεγχόμενο διαφορικό που επέτρεπε το “κλείδωμα” του διαφορικού από 15% έως και 100%.
Η ενεργοποίηση του συστήματος γινόταν από ένα πλήκτρο στην κονσόλα- και είχε σαν ένδειξη ένα πορτοκαλί τρίγωνο στο ταχύμετρο. Το ACD δεν ήταν σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, αλλά σύστημα μεγιστοποίησης της πρόσφυσης-και έτσι δεν απέτρεπε κανέναν άσχετο που δεν σεβόταν την δύναμή της από το να “σβούριξει”!
Ανάρτηση-τιμόνι
Η ανάρτηση των Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth και 190E 2.5 16 Cosworth ήταν πολύ διαφορετική από τα κλασσικά 190 Ε(w201).
Εκτός από το ότι είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πιο σφικτά ελατήρια, υπήρχαν πιο γρήγορης απόσβεσης αμορτισέρ, ισχυρότεροι αντιστρεπτικοί δοκοί , σκληρότεροι ελαστικοί συνδέσμοι-και Self-Leveling Suspension (SLS) στο πίσω μέρος.
Σε ότι αφορά το τιμόνι, η κρεμαγιέρα κόντυνε- και όπως είδα όταν την οδήγησα έγινε πολύ βαριά, ενώ η χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμων αυξήθηκε από τα 55 στα 70 λίτρα για να ικανοποιεί την δίψα του κινητήρα.. που δεν είχε την φήμη της χαμηλής κατανάλωσης!
Τέλος τα φρένα της Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth διέθεταν σύστημα ABS σαν στάνταρ, ενώ και οι τέσσερις δίσκοι ήταν αεριζόμενοι για καλύτερη απόδοση.
Αμάξωμα
Σε σχέση με τα απλά 190Ε, τα Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth και 190E 2.5 16 Cosworth είχαν ένα πακέτο “δραματικών” αεροδυναμικών βοηθημάτων που μείωναν το συντελεστή οπισθέλκουσας σε 0,32 (μία από τις χαμηλότερες τιμές σε ένα σαλουν τεσσάρων θυρών της εποχής) και φρόντιζαν έτσι ώστε το αυτοκίνητο να πατά καλύτερα στον δρόμο(Ground Effect) όταν κινείται με υψηλές ταχύτητες..
Το Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth ήταν διαθέσιμο μόνο σε δύο χρώματα, το μπλε-μαύρο μεταλλικό και το Smoke Silver (το οποίο μοιάζει με χρυσό).
Η παρουσίαση του 2.5-16 έφερε μαζί δύο επιπλέον χρώματα, το Almandine Red και το Astral Silver.
Εσωτερικό
Το αυστηρά τετραθέσιο εσωτερικό του Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth είχε καθίσματα Recaro με καλή για την εποχή πλευρική στήριξη ενώ στο κέντρο της κεντρικής κονσόλας διέθετε ένα μετρητή θερμοκρασίας λαδιού, χρονόμετρο και ένα βολτόμετρο.
Διαφορετικό είναι το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι που αντικαθιστούσε το παραδοσιακό τύπου «ταξί» τιμόνι που χρησιμοποιούσε η Mercedes στα αυτοκίνητα της εκείνη την εποχή.
Επιδόσεις
Η επιτάχυνση της 190 Ε 2,3 16 Cosworth από 0-100 km / h ήταν 8,0 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα της άγγιζε τα ήταν 230 km / h -τιμές που για την εποχή την τοποθετούσαν στην κορυφή των αυτοκινήτων τουρισμού.
190E 2.5 16 Cosworth
Η ιστορία είναι γνωστή… H BMW προκειμένου να συμμετάσχει κaι εκείνη στο δημοφιλέστατο πρωτάθλημα του DTM ακλούθησε τον δρόμο της Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth και δημιούργησε την M3 με έναν επίσης δεκαεξαβάλβιδο κίνητρα 2,3 λίτρων που όμως απέδιδε 200 ίππους- και που ο στρόφαλος του είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να γυρνά απροβλημάτιστα με 10,000 σαλ!
Οι μάχες που ακολούθησαν στο DTM (και στα συγκριτικά των περιοδικών) ήταν επικές και έτσι η Mercedes το 1988 αντέδρασε παρουσιάζοντας μια υπερκυβισμένη έκδοση του κινητήρα της Cosworth στα 2,5 λίτρα με απόδοση 202 ίππων.
Σε ότι αφορά αυτόν τον κινητρα, ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ειδικών και φίλων του μοντέλου το εάν αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Mercedes ή την Cosworth. Ωστόσο μερικά καπάκια από αυτοκίνητα των 2,5 λίτρων είναι σφραγισμένα με το λογότυπο Coscast κάτι που ξεκάθαρα δείχνει ότι έχουν χυτευθεί στο χυτήριο της Cosworth.
Κουβέντα να γίνεται δηλαδή…
Εννοείται ότι και η BMW δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και στην συνέχεια παρουσίασε την M3 EVO II με 230 ίππους από τον κίνητρα των 2,5λίτρων-και η κόντρα συνεχίστηκε-και θα συνεχίζεται Νυν και Αεί!
Οδηγώντας στα Μέγαρα.
Γνώριζα εξαρχής ότι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου 35 ετών μέσα στην πίστα δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση.
Η προσωπική Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth του Βασίλη Ποριτσάνο ήταν ένα καλοδιατηρημένο παράδειγμα του ιστορικού αυτοκινήτου, παρόλα αυτά είχε λάστιχα τύπου All Weather-κάτι που αυτόματα σήμαινε ότι γρήγορα θα ζεσταινόντουσαν και ότι η πρόσφυση θα ήταν μέτρια.
Παρόλα αυτά όταν έχεις την ευκαιρία να οδηγήσεις αυτοκίνητα θρύλους είσαι έτοιμη να συμβιβαστείς με τις ιδιαιτερότητες και να προσαρμοστείς απόλυτα σε αυτές.
Η εμφάνιση της Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί υπερβολική- ακόμη και σήμερα-καθώς η πίσω αεροτομή και τα σπόιλερ θυμίζουν σε πολλά το Civic Type R που είχαμε οδηγήσει στα Μέγαρα πριν ένα μήνα.
Το έχω ξαναπεί-και δεν κουράζομαι να το λέω: όταν η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου γίνεται δραματική για λειτουργικούς λόγους και συνδυάζεται με συναρπαστικά οδηγικά χαρακτηριστικά, εμένα όχι μόνο μου αρέσει, αλλά μου εμπνέει και σεβασμό.
Σέβομαι και θαυμάζω λοιπόν το πώς δείχνει η Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth.
Το εσωτερικό ωστόσο δείχνει την ηλικία του αυτοκίνητο σχεδιαστικά, όμως τα ποιοτικά δέρματα και τα άψογα πλαστικά μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν σήμερα!
Η θέση οδήγησης είναι περιέργως καλή και προσφέρει ορατότητα που στα σημερινά αυτοκίνητα.. απλά δεν υπάρχει.
Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα για ανδρικό σωματότυπο και σίγουρα θα προσφέρουν καλή πλευρική στήριξη σε κάποιον που έχει διπλάσια περιφέρεια και πλάτες από εμένα.
Εγώ απλά έπλεα μέσα στο κάθισμα και στηριζόμουν μέσα στις στροφές από το φανταστικό σε εμφάνιση, διάμετρο και αφή δερμάτινο τιμόνι.
Όταν ξεκίνησα να οδηγώ το πρώτο πράγμα που με ξένισε ήταν το κιβώτιο ταχυτήτων τύπου “dog-leg”, με την πρώτη αριστερά και κάτω. Δεν ήταν μόνο η διαφορετική διάταξη του (που την είχα βιώσει πριν από πολλά χρόνια στo πρωτάθλημα F3) αλλά περισσότερο με προβλημάτισαν οι τεράστιες διαδρομές και η ασάφεια του επιλογέα.
Το τιμόνι επίσης μου φάνηκε σκληρό και με κάτω του μετρίου πληροφόρηση, ενώ τα φρένα ήταν κάπως σπογγώδη και δεν μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη.
Και όμως την εποχή που μάθαινα ποδήλατο, αυτό ήταν ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα στον κόσμο. Η Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth σε κάνει να συνειδητοποιήσεις το πόσο έχουν αλλάξει τα αυτοκίνητα στα χρόνια που μεσολάβησαν..
Ο κινητήρας είναι ζωηρός και ανεβάζει στροφές με ευχαρίστηση-όμως ο ευχάριστος θόρυβος του περνά με ευκολία στο εσωτερικό όταν περιστρέφεται με υψηλούς ρυθμούς-και σίγουρα στα ταξίδια θα κουράζει.
Το κιβώτιο όπως είπα είναι μια περιπέτεια από μόνο του-καθώς στο δεκαπεντάλεπτο που οδήγησα το αυτοκίνητο σπάνια γνώριζα τι ταχύτητα είχα επιλέξει, ενώ και όταν προσπαθούσα να αλλάξω σχέση οι τεράστιες και ασαφείς διαδρομές που ακολουθούσε ο μοχλός των ταχυτήτων με προβλημάτιζε διαρκώς.
Δεν ήταν ότι δεν έμπαιναν οι ταχύτητες (όπως μου συνέβη με την οδήγηση μιας GTV του ’85 όπου για να βάλεις πρώτη έπρεπε πρώτα να βάλεις όπισθεν- για να βάλεις τρίτη έπρεπε να περάσεις από την πέμπτη κτλ) αλλά υπήρχε μια γενική ασάφεια.
Είμαι σίγουρη ότι αν μπορούσα να οδηγήσω μια ολόκληρη μέρα τη γερμανίδα ντίβα, θα το συνήθιζα και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι της προσωπικότητας της.
Ο κινητήρας λοιπόν ανεβάζει στροφές παίζοντας μουσικούς τόνους, οι ταχύτητες τελικά αλλάζουν, και το ταχύμετρο γεμίζει με έναν τρόπο που δεν θα το πέριμενα ποτέ από ένα αυτοκίνητο αυτής της ηλικίας.
Τα φρένα δεν μου ενέπνευσαν πότε εμπιστοσύνη και έτσι απλά απέφευγα να τα χρησιμοποιώ, φρενάροντας πολύ νωρίς και με τον κινητήρα.
Μέσα στην στροφή η Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth γέρνει παραπάνω από όσο φανταζόμουνα στα όνειρα μου και το τιμόνι δεν δίνει την πληροφόρηση που θα ήθελα για να μπορέσω να ανεβάσω ρυθμό.
Παρόλα αυτά η Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth στο σύντομο χρονικό διάστημα που την οδήγησα με διασκέδασε πάρα πολύ! Η γεωμετρία του μπροστινού είναι τέτοια που απλά δεν υπάρχει υποστροφή, ούτε στο φρενάρισμα ούτε και στην επιτάχυνση.
Φρέναρα την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth νωρίς και από εκεί με την δύναμη του κινητήρα ξεκινούσα να στρίβω «με τα τέσσερα» και όταν περνούσα το Apex πατούσα όλο και περισσότερο γκάζι ώστε να προκαλέσω υπερστροφή.
Πολύ μεγάλη ομορφιά…
Χάρη στο διαφορικό LSD αυτό γινόταν με έναν απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο που με έκανε να χαίρομαι δύο φορές περισσότερο από ότι εάν πήγαινα γρήγορα-γιατί τελικά πήγαινα σιγά….
Φυσικά με αυτόν τον τρόπο οδήγησης τα πίσω λάστιχα ψήθηκαν μετά από λίγους γύρους και έτσι όπως θα δείτε στο βίντεο η Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth προσέφερε μεν θέαμα σε όσους κάθονταν μπροστά από τα πιτς-αλλά μου υπενθύμισε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι δικό μου και ότι καλό θα ήταν να ηρεμήσω..
Με πιο «πισταδόρικα» λάστιχα και με αρκετή προπόνηση είμαι σίγουρη ότι η 35χρονη αυτή κυρία μπορεί ακόμη να βάλει τα γυαλιά σε πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα- ωστόσο έχοντας ένα τέτοιο αυτοκίνητο πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι… ακόμη και αν το έχεις αγοράσει, τελίκα δεν είναι πραγματικά δικό σου!
Αντί Συμπεράσματος
Την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth την έχει “δανείσει” η Αυτοκινητιστική Ιστορία στον Βασίλη-και εκείνος οφείλει να τη διατηρήσει τέλεια μέχρι να έρθει η δική του σειρά να την παραδώσει στον επόμενο θεματοφύλακα.
Μιλάμε για το απαύγασμα της Αυτοκινητιστικής Κουλτούρας που όλοι εσείς που διαβάζετε Autoholix είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεστε..
Δείτε το Video ΕΔΩ
Ευχαριστώ τον Βασίλη που μοιράστηκε μαζί μας την Mercedes 190E 2.3 16 Cosworth και τις γνώσεις του. Τέλος, ευχαριστώ και εσάς που είχατε την υπομονή να διαβάσετε αυτή την μακροσκελή παρουσίαση.
Ισμήνη Φαμπιάτου.
Φωτογραφίες