Το Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι η δεύτερη έκδοση του B-SUV της Renault που χάρη στις λύσεις που προσέφερε και την επιθετική τιμολογιακή πολίτικη των Γάλλων από την ημέρα που παρουσιάστηκε το 2013 έγινε το bestseller της κατηγορίας B-SUV με περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε 90 χώρες.
Το Captur ήρθε την στιγμή που έπρεπε και έχοντας μοιραστεί το κόστος εξέλιξης με το πρωτεξάδελφο Nissan Juke κατάφερε να κυριαρχήσει στην πιο δημοφιλή και ανερχόμενη κατηγορίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη που ακόμη και σήμερα κυριαρχεί κατέχοντας το 38 % των πωλήσεων.
Με διαστάσεις 4.23μ Χ 1.8μ Χ 1.58μ το Renault Captur 1.5 Blue dCi έχει έναν έντονο από όλους τους υπόλοιπου κατασκευαστές τοποθετείται απέναντι τόσο στον «εσωτερικό» ανταγωνισμό του Nissan Juke, όσο και στον εξωτερικό των πολύ καλών VW T_Cross, Skoda Kamiq, Seat Arona, Opel Crossland X, Citroen C3 Aircross, , Kia Stonic, Peugeot 2008 , Hyundai Kona και φυσικά το άρτι αφιχθέν Ford Puma.
Ένας ανταγωνισμός δύσκολος, έντονος και πολύ ικανός που καλύπτει όλες τις ανάγκες σε χώρους, στυλ και οδηγικές ανησυχίες….
Έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον που η Renault έχει αποφασίσει να συμμετάσχει δυνατά, το νέο Renault Captur 1.5 Blue dCi βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα CMF-B που θα βρούμε και στο νέα Clio και Nissan Juke και που διαθέτει χώρο για τις μπαταρίες στο πίσω μέρος του πατώματος.
Σε σχέση με το προηγούμενο Captur, το νέο μοντέλο είναι 11 cm πιο μακρύ φτάνοντας τα 4,23 m, ενώ το μεταξόνιο των 2,64 m είναι σχεδόν 3,5 εκ. μεγαλύτερο εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους χώρους στο εσωτερικό. Παράλληλα για να εξασφαλίσει και μια πιο «άγρια» SUV εμφάνιση νέο Captur έγινε 1,9 εκ. πιο φαρδύ, 1 εκ. πιο ψηλό, ενώ και απόσταση από το έδαφος αυξήθηκε οριακά φτάνοντας τώρα τα 17,5 εκ.
Σε ότι αφορά λοιπόν τις διαστάσεις οι Γάλλοι τοποθετήθηκαν έξυπνα στα επάνω όρια της κατηγορίας χωρίς να ξεφύγουν στο βάρος που παραμένει στα 1350 κιλά. Όμως είναι αυτά αρκετά για να ανταγωνιστεί το Captur τους «καλούς», τον «όμορφο» και τον «γρήγορο»?
Εμφάνιση
Η μοντέρνα γραμμή του προηγούμενου μοντέλου διατηρείται σχεδόν απαράλλακτή και το μόνο που μπορείς να διακρίνεις με μια πρώτη ματιά είναι το ότι οι προφυλακτήρες είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου, τα νεύρα στις πόρτες και το καπό είναι πιο έντονα και τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω έχουν γίνει μεγαλύτερα και πιο μοντέρνα.
Η μάσκα με τον ευμεγέθη ρόμβο στο κέντρο της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα του αυτοκινήτου. Παράλληλα τα λίγο πιο φουσκωτά φτερά και τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα κρύβουν σε μεγάλο βαθμό την πρώτου βαθμού συγγένεια με το Nissan Juke .
Τα LED φώτα ημέρας στο νέο Captur είναι ξεχωριστά από τα κυρίως φωτιστικά, έχουν σχήμα μπούμερανγκ και «εισβάλλουν» μέσα στον προφυλακτήρα όπως ο Ερτσογλάν στα νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (… ένας μπαγλαμάς που θα ήταν γραφικός αν δεν ήταν επικίνδυνος ) δίνοντας επιπλέον πόντους εντυπωσιασμού – ειδικά το βράδυ.
Κατά τα αλλά οι καθαριστήρες κρύβονται μέσα στο καπό όπως και στο παλιό, ενώ οι αεραγωγοί στις κάτω ακμές του προφυλακτήρα κάνουν το Γαλλικό SUV να αφήνει υποσχέσεις για αγριάδες!
Το αμάξωμα στέκεται ψηλά πάνω στις πανέμορφές αλουμινένιες ζάντες 17” (215/60R17) που προσδίδουν πόντους στην εμφάνιση, αλλά αφήνουν εκτεθειμένα στο μάτι τα ταμπούρα στου πίσω τροχούς ενοχλώντας όσου ενοχλούνται.
Σε ότι αφορά το προφίλ, ο σχεδιασμός της “αιωρούμενης” οροφής (floating roof) που επιτυγχάνεται με την χρήση των έντονων νίκελ διακοσμητικών που «ανεβαίνουν» στην πίσω κολώνα, δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα εικόνα που συμπληρώνεται από τις ανάγλυφες πίσω πόρτες που συνεχίζουν μέχρι και τα πίσω φτερά.
Η πίσω όψη είναι ταυτόχρονα κλασικά Renault και πολύ ενδιαφέρουσα! θυμίζει έντονα ένα υπερυψωμένο Renault Megane με τα πίσω LED φωτιστικά να αναπαράγουν το μοτίβο των μπροστινών… και να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της πίσω πόρτας. Άτιμη επικαιρότητα-αξέχαστο 2020!
Αυτό για εμένα ήταν το πιο όμορφο σημείο του νέου Captur και κάνει τις διαφορές με το παλιό μοντέλο να δείχνουν σημαντικές ακόμη και στο μάτι!
Εσωτερικό
Η είσοδος Renault Captur 1.5 Blue dCi γίνεται με την χρήση μιας κάρτας που εξασφαλίζει το «Keyless Entry». Το πολύ έξυπνο σύστημα αναγνωρίζει ότι η κάρτα/ τηλεχειριστήριο είναι κοντά στην πόρτα και επιτρέπει στον οδηγό να ανοίξει και να κλειδώσει το αυτοκίνητο από ένα μικρό κουμπάκι πάνω στο πόμολο του οδηγού.
Αρκεί να έχεις την κάρτα στην τσέπη σου ή στην τσάντα σου και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ανοίγεις την πόρτα μπαίνεις μέσα και εκκινείς τον κινητήρα από το πλήκτρο στο ταμπλό. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το τι γίνεται εάν ξεχαστείτε και κολυμπήσετε για παράδειγμα με την κάρτα.
Το εσωτερικό Renault Captur 1.5 Blue dCi κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από το την εικόνα που αντικρίζει κάνεις στον ανταγωνισμό-ειδικά από την Γερμανία.
Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, καθώς τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι πιο σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας. Αυτή όμως είναι μια πρακτική που συνηθίζεται πια από τους περισσότερους κατασκευαστές.
Το ταμπλό έχει μια κεντρική οθόνη TFT η οποία είναι εξαιρετικά ευδιάκριτη και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός κατά την οδήγηση. Η γενικότερη εικόνα του πίνακα οργάνων που συμπληρώνεται με δύο όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης- που δείχνουν την στάθμη του καυσίμου και την θερμοκρασία του κινητήρα.
Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.
Από έναν διακόπτη στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού. Σύμφωνα με την Renault η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%, κάτι που προσωπικά μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό υπάρχει μία μεγάλη κάθετη οθόνη αφής 9.3’’ (Tesla Like) η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγηση, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές USB και τηλέφωνα.
Οι νέες δυνατότητες του συστήματος του Multimedia Center της Renault περιλαμβάνουν:
- Apple CarPlay και Android Auto που συμπεριλαμβάνονται ως στάνταρ.
- Αναζήτηση με μία γραμμή: μια λειτουργικότητα στο σύστημα πλοήγησης που απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης θέσης
- Εξατομίκευση: οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συντομεύσεις για τις συνήθεις λειτουργίες
- Λειτουργία Find My Car
- Premium Traffic από την TomTom που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί το google maps που βρίσκεται πλέον διαθέσιμο σε όλα τα κινητά.
Διαφορά συστήματα διατήρησης της πορείας μέσα στην λωρίδα και της απόστασης από το μπροστινό όχημα διατίθενται σαν στάνταρ εξοπλισμός όμως θα σας πρότεινα αν μπορείτε να τα αποφύγετε γιατί και η λειτουργία τους είναι επιεικώς μέτρια-και κυρίως επειδή η ένταση της ηχητικής προειδοποίησης είναι εξαιρετικά δυνατή και τρομακτική.
Ενδεικτικά το πρώτο πράγμα που έκανα μπαίνοντας στο αυτοκίνητο ήταν να απενεργοποιώ αυτά τα συστήματα.
Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται ευτυχώς από τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω υπάρχει μια ανάγλυφη κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα, κάποιες έξυπνες θήκες αποθήκευσης- και φυσικά τα USB ports.
Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και έχει σωστό μέγεθος και λαβή όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Χώροι/Άνεση
Τα καθίσματα τοποθετούν τον οδηγό σε μια όρθια και ψηλή θέση που του επιτρέπει να έχει καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση της πόλης.
Η ψηλή τοποθέτηση των καθισμάτων ευτυχώς δεν έχει επηρεάσει τον χώρο για τα κεφάλια των επιβατών ενώ είναι εντυπωσιακά άνετα και δεν με κούρασαν καθόλου στην μέση μου, παρότι που δεν μου παρείχαν την πλευρική στήριξη που θα ήθελα εγώ λόγω του Small/Slim μεγέθους μου.
Η μόνη περίεργη έλλειψη στην άνεση των μπροστινών επιβατών η αδικαιολόγητη έλλειψη χειρολαβής για τον συνοδηγό που όταν το αυτοκίνητο κινείται σε στροφές ψάχνει εναγωνίως να κρατηθεί από κάπου-τσακίζοντας τελικά τα νεύρα του οδηγού!
Η ορατότητα προς τα εμπρός είναι καλή μπροστά χάρη στις λεπτές μπροστινές κολώνες, αλλά προς τα πίσω είναι προβληματική καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.
Η χαμηλή γραμμή της οροφής του Renault Captur 1.5 Blue dCi, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά μοιραία διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!
Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως εάν πίσω καθίσουν ψηλοί επιβάτες με ύψος πάνω από 1,80 θα έχουν πρόβλημα με το κεφάλι τους που θα ακουμπά στην οροφή στις πίσω κολώνες αναγκάζοντας τους να γέρνουν το κεφάλι προς το εσωτερικό.
Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι το μικρότερο σε διαστάσεις Clio δεν έχει το ίδιο πρόβλημα με τα κεφάλια των επιβατών…
Ωστόσο, χάρη στο αυξημένο ύψος της καμπίνας οι επιβάτες εκτός από την πιο άνετη είσοδο, απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση των χώρων σε σχέση με το Clio, ειδικά για τα πόδια και στις δύο σειρές καθισμάτων.
Το Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι προικισμένο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, θέσεις για μικροαντικείμενα και φυσικά τα απαραίτητα πλέον USB Ports. Αυτό που βρίσκω όμως εντυπωσιακό είναι το συρόμενο ντουλάπι του συνοδηγού που έχει χωρητικότητα 27 λίτρων!
Αυτό που ξεχωρίζει στο Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι το συρόμενο σε μήκος 16 εκατοστών(!) πίσω κάθισμα, που σε συνδυασμό με το επίπεδο δάπεδο φιλοξενεί άνετα τα πόδια 3 ενήλικων ατόμων όταν το πίσω κάθισμα είναι τραβηγμένο τέρμα πίσω (εις βάρος βέβαια του χώρου αποσκευών.
Ο χώρος αποσκευών ανάλογα με την θέση του πίσω καθίσματος κυμαίνεται από 406 ως 520 λίτρα τοποθετώντας το Captur στην κορυφή σε ότι αφορά τον χώρο αποσκευών.
Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι το ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα και το ότι ο χώρος αποσκευών δεν είναι επίπεδος όταν πέσει το πίσω κάθισμα διαμορφώνοντας όμως ένα χώρο φόρτωσης 1275 λίτρων .
Κινητήρας
Το Renault Captur 1.5 Blue dCi εξοπλίζεται με γνωστό-κορυφαίο για εμένα- τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1461 κ.εκ. που έχει εξελιχτεί από κοινού με την Mercedes και την Nissan, και διαθέτει ένα υπερσυμπιεστή μεταβλητού στομίου και άμεσο ψεκασμό common rail τέταρτης γενιάς με πίεση ψεκασμού έως τα 2.000 bar, αποδίδοντας 116 ίππους και 260 Nm ροπής.
Για την μείωση του ενοχλητικού κροταλίσματος του πετρελαιοκινητήρα το καπάκι περιέχει ενσωματωμένη μια ηχομόνωση πολυουρεθάνης, ενώ όπως θα δούμε πιο κάτω ο κινητήρας αυτός διακρίνεται για την πολιτισμένη και οικονομική του λειτουργία.
Στην πράξη το εύρος λειτουργίας του απλώνεται από τις 1.500 μέχρι τις 4.000 σαλ καθώς μετά τις 4.000 σαλ και μέχρι τις 4,500 σαλ δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα περά από πολύ- και ενοχλητική- φασαρία.
Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που βοηθούν το Renault Captur 1.5 Blue dCi να κινείται με ησυχία και οικονομία- όμως ο επιλογέας μοιάζει να έχει μεγάλες διαδρομές που δεν ταιριάζουν με την αίσθηση που δημιουργεί ο μαλακός και ακριβής συμπλέκτης.
Επιδόσεις οικονομία
Ο κινητήρας μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται «λίγος» για τα 1,350κιλά του Γαλλικού SUV, ωστόσο επειδή οι μηχανικοί της Renault δεν είναι τίποτε παιδάκια… οι τρεις πρώτες σχέσεις του είναι πολύ κοντές και έτσι με την βοήθεια της ροπής των 260 Νm το αυτοκίνητο πετιέται μπροστά με δύναμη φτάνοντας τα πρώτα 100 χλμ/ω σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα(9,5 στοιχειά κατασκευαστή).
Σε ότι αφορά την τελική ταχύτητα μου είπαν- οι ειδικοί και οι τολμηροί-ότι θα δείτε σχετικά εύκολα τα 180 χλμ/ω στο ψηφιακό ταχύμετρο, ενώ με αρκετή υπομονή μπορεί να δείτε και το πολυπόθητο νούμερο των 200 χλμ/ω. στο κοντέρ.
Εκεί όμως που το Renault Captur 1.5 Blue dCi με κατέπληξε είναι στο θέμα της οικονομίας οπού το μόνο όχημα που συγκρίνεται μαζί της μέσα στην πόλη είναι το γνωστό μας …παπί!
Αν επιλέξετε το πρόγραμμα Eco θα κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη καταναλώνοντας εύκολα από 4,8 μέχρι 5,5 λίτρα πετρελαίου, ενώ μπορείτε να ταξιδεύετε με 140 χλμ/ω καταναλώνοντας σχεδόν 5 λίτρα/100 χλμ.
Η Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι ίσως το πιο οικονομικό SUV από όσα έχω δοκιμάσει– και αυτό δείχνει στην πράξη και με τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία της εταιρείας στην κατασκευή και ρύθμιση της λειτουργίας των κινητήρων της.
Ανάρτηση
Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με σφικτό τρόπο και όπως είναι αναμενόμενο από τα σύγχρονα Renault ισορροπεί περίφημα μεταξύ άνεσης και έλεγχου του αμαξώματος.
Μου φάνηκε αρκετά πιο σκληρή σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ η γρήγορη απόσβεση επαναφοράς και τα σκληρά ελατήρια στον πίσω άξονα μπορεί να συμβάλουν στον αποτελεσματικό έλεγχο του αυτοκινήτου όταν είναι φορτωμένο, όμως επιτρέπουν κάποιες μετατοπίσεις στον πίσω άξονα όταν το αυτοκίνητο περνά από οδοστρώματα με εγκάρσιες ανωμαλίες και διαφορετική ποιότητα οδοστρώματος στις δυο πλευρές του δρόμου…
Τιμόνι/Φρένα
Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Renault Captur 1.5 Blue dCi χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη και παρότι έχει μάλλον υπερβολική υποβοήθηση παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια και αίσθηση.
Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω- που αποτελούν μια ακατανόητη επιλογή για το 2020 και για ένα αυτοκίνητο που σίγουρα θα κινηθεί φορτωμένο με τα βάρη μιας οικογένειας.
Στην πράξη δύσκολα θα ενοχληθεί κάποιος από αυτή την επιλογή, όμως όπως θα δούμε αν αποφασίσετε να κινηθείτε γρήγορα τα ταμπουρά θα ζεσταθούν και θα επιβαρύνουν τα μπροστινά δισκόφρενα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις αναρωτιέμαι πόσο ακριβότερα θα ήταν δυο δισκοφρενάκια-και αν οι περισσότεροι από εμας θα τα αντάλλασαν τα καλυτέρα με μια μικρότερη εσωτερική οθόνη πολυμέσων για το ίδιο κόστος
Μάλλον όχι, έτσι?
Στην πόλη
Οι σχετικά μικρές διαστάσεις του Renault Captur 1.5 Blue dCi θα κάνουν το παρκάρισμα και τους ελιγμούς στα στενά παιχνιδάκι, ενώ η θέση οδήγησης που τοποθετεί τον οδηγό ψηλά βοηθά στο να βλέπει μακριά μέσα στην κίνηση.
Αν θα ήθελα να γκρινιάξω λίγο-που πάντα θέλω- θα ήθελα το τιμόνι να κόβει περισσότερο έτσι ώστε να επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κάνει αναστροφές μέσα στην πόλη και αν παρκάρει ακόμη πιο εύκολα.
Η ψηλή θέση οδήγησης τύπου SUV τοποθετεί τον οδηγό περήφανα πάνω από την «πλέμπα» με τα «κουρσάκια» χαρίζοντας απλόχερα το συναίσθημα της υπεροχής έναντι των πληβείων-και στα αλήθεια- πολύ καλή ορατότητα μέσα στην κίνηση.
Και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες… Φυσικά η κακή ορατότητα προς τα πίσω και τα πλάγια θέλει λίγο προσοχή όταν αλλάζουμε λωρίδες και όταν παρκάρουμε.
Η ανάρτηση είναι κάπως σφικτή από ότι μας έχουν συνηθίσει τα SUV τον τελευταίο καιρό και η αλήθεια είναι ότι στα παγκοσμίου φήμης «λακκουβοδρόμια Διονύσου» ο πίσω άξονα παρουσιάζει κάποιες ελαφριές μετατοπίσεις που γίνονται αισθητές στο πολύ πληροφοριακό τιμόνι..
Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι έχει γίνει και καλή δουλειά στην ηχομόνωση και ότι δεν ακούγεται ο θόρυβος από την κύλιση των χαμηλοπρόφιλων ελαστικών και από τον χώρο του κινητήρα.
Η κατανάλωση δεν ξεπερνά πουθενά τα 6 λίτρα/100 χλμ δείχνοντας την δυναμική των diesel-και ειδικά της Renault- σε αυτόν τον τομέα, ενώ για όσους διασκεδάζουν με τα ρεκόρ στην οικονομική οδήγηση δεν είναι πολύ δύσκολο να πέσετε και κάτω από τα 5 λίτρα/ 100 χλμ.
Στον αυτοκινητόδρομο
Με ταχύτητα περίπου 140km/h το Renault Captur 1.5 Blue dCi έκανε ένα άνετο ταξίδι, ανεπηρέαστο από τους πλευρικούς ανέμους και από θόρυβο-και το μόνο που θα ενοχλήσει είναι ο αεροδυναμικούς θορύβους που ξεκινούν μετά τα 150 χλμ. από τις μπροστινές κολώνες και τους μεγάλους καθρέπτες.
Το τιμόνι θα ήθελα να είναι λίγο πιο σφικτό για να βρίσκεται σε αρμονία με τις αναρτήσεις που ελέγχουν σωστά το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει στον αυτοκινητόδρομο την ώρα που το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.
Στον αυτοκινητόδρομο οι αναπηδήσεις από την πίσω ανάρτηση εξαφανίζονται ενώ χάρη στον αεροδυναμικό του σχεδιασμό και την άριστη ηχομόνωση το Renault Captur 1.5 Blue dCi ταξιδεύει με εντυπωσιακή άνεση.
Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 5,2 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν θελήσετε να ταξιδέψετε με 140-150 καλό είναι να υπολογίζετε περίπου 5,6 λίτρα ανά 100χλμ.
Στις στροφές
Στο επαρχιακό δίκτυο το Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι ουδέτερο και η ρύθμιση στην ανάρτηση φροντίζει έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Το σχετικά σφικτό σετάρισμα της ανάρτησης και το θετικό τιμόνι κάνουν την οδήγηση με γραμμές απολαυστική και κυρίως αποτελεσματική.
Τα περιθώρια πλευρικής πρόσφυσης, τα φρένα, το τιμόνι, η αίσθηση, και η δύναμη είναι όλα εκεί και αν δεν σας πειράζουν οι αναμενόμενες για τον τύπο του αυτοκινήτου κλίσεις στις στροφές θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορείτε να διασκεδάσετε οδηγώντας το B-SUV της Renault .
Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολά ακόμα και σε γυαλιστερές φουρκέτες. Το πίσω μέρος αρνείται πεισματικά να βγει από την τροχιά του
Δεν μου άρεσε που τα ηλεκτρονικά δεν απενεργοποιούνται εντελώς, αλλά και πάλι επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να γλιστρήσει για λίγο με τα τέσσερα για να τοποθετηθεί στην στροφή όταν θελήσετε να πάτε λίγο πιο γοργά.
Ο κινητήρας έχει πολύ ροπή και έτσι αν το παρακάνετε σε φουρκέτες με κακή πρόσφυση θα δείτε παρεμβατικά ηλεκτρονικά να εργάζονται συχνά, προλαμβάνοντας την υποστροφή..
Όταν ο ρυθμός ανέβει αντιλαμβάνεστε το Renault Captur 1.5 Blue dCi έχει την τάση να ανοίγει την τροχιά του πίσω μέρους όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι μέσα στην στροφή, ενώ ταυτόχρονα ο κινητήρα έχει οριακά την δύναμη που χρειάζεται για να τραβήξει το B-SUV προς τα εκεί που κοιτούν οι ρόδες.
Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο εντυπωσιακό και διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό, δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καθώς πρώτον τα φρένα θα κουραστούν γρήγορα αν αρχίσεις να τα εμπλέκεις με σοβαρό τρόπο στην οδήγηση και δεύτερον το ESP θα σας συγκρατήσει εντός των λογικών ορίων.
Τα φρένα πάντως είναι αρχικά δυνατά και με καλή αίσθηση, όμως αν ζοριστούν θα ζεσταθούν σχετικά γρήγορα κάτι που γίνει αισθητό κυρίως από την μύτη και όχι από το πόδι.
Ωστόσο όταν συμβεί αυτό το οριακό φρενάρισμα πριν από μια στροφή επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά του μπροστινούς τροχούς με αποτέλεσμα η ουδέτερη και παιχνιδιάρικη οδική συμπεριφορά να αποκτά υποστροφικά χαρακτηριστικά και τα ηλεκτρονικά να επαναφέρουν με επεμβατικό τρόπο την ισορροπία.
Ναι, πολύ λίγοι θα φέρουν το αυτοκίνητο σε αυτή την κατάστασή, όμως με τα σύγχρονα SUV να έχουν εκτοπίσει τα hatchbacks σε όλες τις κατηγορίες, ενας αυξανόμενος αριθμός οδηγών κάποια στιγμή θα αναζητήσουν και λίγη χαρά στην οδήγηση…
Δισκόφρενα πίσω!
Στο Χώμα
Το αυξημένο ύψος στα 17,5 εκατοστά από το έδαφος είναι υπεραρκετό για light εξορμήσεις, όμως οι σκληρές αντιστρεπτικές μάλλον θα κουράσουν τους επιβάτες καθώς έχουν κάπως άγαρμπες αντιδράσεις στους χωματόδρομους.
Τo Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι ουσιαστικά ένα Β-SUV όπου η τετρακίνηση δεν υπάρχει ούτε σαν επιλογή και έτσι θα έπρεπε να λέγεται απλά «Crossover» καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει περισσότερο στην πρακτικότητα και στις καθημερινές αστικές διαδρομές του σύγχρονου οδηγού-παρά στην περιπέτεια.
Ο οδηγός θα χρειαστεί να μειώσει την ταχύτητα του στις εκτός δρόμου εξορμήσεις και να συντονιστεί με τις δυνατότητες του αυτοκινήτου που οδηγά-χωρίς να ξεχνά μάλιστα ότι ο μπροστινός πρόβολος έχει αρκετά μεγάλη προβολή και έτσι χρειάζεται επιπλέον προσοχή στην διάβαση εμποδίων.
Όπως είναι αναμενόμενο τα ασφάλτινα φαρδιά ελαστικά βέβαια θα χάσουν εύκολα την πρόσφυση τους στους λασπωμένους χωματόδρομους δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το Renault Captur 1.5 Blue dCi είναι ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές σας αστικές μετακινήσεις…
Συντονιστείτε!
Συμπέρασμα
Οδήγησα το Renault Captur 1.5 Blue dCi αμέσως μετά το Peugeot 2008 και το σίγουρο είναι ότι δεν τόλμησα να συγκρίνω σε καμιά περίπτωση την εμφάνιση των δύο αυτοκίνητων-δεν υπάρχει σύγκριση!
Ωστόσο το Renault Captur 1.5 Blue dCi έχει ένα συμβατικό και άκρως εργονομικό εσωτερικό με ποιοτικότατα πλαστικά και αρκετά μεγαλύτερους χώρους από τον όμορφο συμπατριώτη του!
Σε ότι αφορά την οδική συμπεριφορά δεν μπορεί να πλησιάσει την χαρά στην οδήγηση που προσφέρει το Ford Puma- που είναι ο «γρήγορος» της παρέας –όμως σε καμία περίπτωση δεν θα το πει κάποιος χαλαρό και ενδοτικό όπως ένα Hyundai Kona.
Θα σταθεί στον δρόμο κοντά στο αδέλφι του- τοNissan Juke και θα ξεπεράσει το καλό Τ- Cross που προσφέρει ελαφρά καλύτερους χώρους και οικονομία, αλλά «υποφέρει» από τα μετριότατης ποιότητα πλαστικά του εσωτερικού.
Αν εξαιρέσει κανείς ένα κάποιο B-SUV που θα δούμε την επόμενη εβδομάδα- και που περιέργως του επετράπη να ξεπεράσει το αγαπημένο παιδί του ομίλου που το κατασκευάζει σε όλα τα πεδία- τότε το Renault Captur 1.5 Blue dCi έχει όλο το πακέτο που χρειάζεται για να πει κανείς ότι είναι ίσως η καλύτερη επιλογή της κατηγορίας-ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής με τον υπερπλήρη εξοπλισμό δεν ξεπερνά τα €24,000(Βασική έκδοση €20,850).
Δεν είναι το πιο όμορφό-και πώς να είναι όταν υπάρχει το 2008- όμως έχει ίσως τον καλύτερο πετρελαιοκινητήρα της αγοράς, έχει μεγάλους χώρους που χάρη στο πίσω συρόμενο κάθισμα συνδυάζονται με χαρακτηριστικά πολυμορφικού, κορυφαία ποιότητα πλαστικών και ευχάριστη οδική συμπεριφορά.
Λαμβάνοντας υπόψη μας και τις τελευταίες εξελίξεις που απέδειξαν εμπράκτως το ποιοι στάθηκαν δίπλα μας στα δύσκολα, το Renault Captur 1.5 Blue dCi αποτελεί σήμερα μια απολύτως λογική επιλογή για το επόμενο Β-SUV σας.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου
Δεν με ευχαρίστησε
- Το χαμηλό ύψος για τους πίσω επιβάτες και η ορατότητα προς τα πίσω περιορίζεται από την φαρδιά πίσω κολώνα.
- Στον πίσω άξονα βρήκα ταμπούρα και κάποιες αναπηδήσεις στις λακκούβες
Θα θυμάμαι
- Το κορυφαίο μικρό πετρελαιοκινητήρα της αγορά και την διασκεδαστική συμπεριφορά στις στροφές.
- Τους μεγάλους χώρους, την ποιότητα των υλικών και την σωστή εργονομία.
*Εάν αυτό το άρθρο σας άρεσε σας παρακαλώ κοινοποιήστε το στον σύνδεσμο του Facebook.———————–>>>
Φωτογραφίες