Αυτοκίνητα σαν το Renault CLIO 1.5 Blue dCi απολαμβάνουν το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών και κατ’ επέκταση και των αυτοκινητοβιομηχανιών και μοιάζει να αντιστέκονται με αξιώσεις απέναντι στην μόδα των B-SUV που έχουν κατακλίσει τους δρόμους της Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εδώ στο Autoholix αυτοκίνητα όπως τα VW Polo, Hyundai i20, Nissan Micra, Seat Ibiza, Kia Rio, Suzuki Swift, Audi Α1 και φυσικά το Peugeot 208 που ειλικρινά μας έκαναν όλους να αναρωτιόμαστε για το εάν υπάρχει λόγος κάποιος να αγοράσει κάποιο μοντέλο της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας.
Είναι μια κατηγορία αυτοκινήτων όπου ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος, έντονος και πολύ ικανός καθώς η αλήθεια είναι ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες σε χώρους, στυλ και οδηγικές ανησυχίες του συγχρόνου οδηγού.
Αποτελείται από αυτοκίνητα που έχουν πλέον τις ιδανικές διαστάσεις για την συμβίωση μας στις σύγχρονες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα οι κινητήρες, το πλαίσιο και οι τεχνολογίες τους τα κάνουν εξίσου ικανά με τα μοντέλα των μεγαλύτερων κατηγοριών όταν βρεθούν στον αυτοκινητόδρομο.
Για την Renault, το Clio ήταν από το 2013 το μοντέλο που έχει πετύχει παγκοσμίως τις υψηλότερες πωλήσεις στην γκάμα της έχοντας πουλήσει 15 εκ. μονάδες, οπότε το ρητό που λέει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», βρίσκει άριστη εφαρμογή εδώ και έτσι το νέο Renault Clio μοιάζει τόσο πολύ εμφανισιακά με το προηγούμενο που η πρώτη μάτια το κάνει να δείχνει σαν μια ελαφρά ανανεωμένη έκδοση του προηγούμενου.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική-καθώς έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον που η Renault έχει αποφασίσει να συμμετάσχει δυνατά, το νέο Renault Cliο βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα CMF-B που έχει χώρο για τις μπαταρίες και το μήκος του να είναι 12 mm μικρότερο (4,05 m), ενώ το μεταξόνιο παραμένει το ίδιο (2,58 m) εξασφαλίζοντας τους ικανοποιητικούς χώρους στο πίσω κάθισμα.
Με όπλα του την ώριμη σχεδίαση αμαξώματος, την ποιότητα κατασκευής, τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης και τη σφραγίδα του Best in Class μοντέλου στην κατηγορία του στις δοκιμές ασφαλείας του Euro NCAP, όπου έχει αποσπάσει την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων, το Renault CLIO 1.5 Blue dCi είμαι αν μη τι άλλο μια από τις πιο ισχυρές παρουσίες στην κατηγορία.
Εμφάνιση
Η ενδιαφέρουσα εμφάνιση του προηγούμενου μοντέλου διατηρείται σχεδόν απαράλλακτή και το μόνο που μπορείς να διακρίνεις με μια πρώτη ματιά είναι το ότι οι προφυλακτήρες είναι ολοκληρωτικά βαμμένοι στο χρώμα του αυτοκινήτου, τα νεύρα στις πόρτες και το καπό είναι πιο έντονα και τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω έχουν γίνει μεγαλύτερα και πιο μοντέρνα.
Σχεδιασμένο με βάση την αρχή της «Εξέλιξης και Επανάστασης», το νέο Renault CLIO 1.5 Blue dCi έχει λίγο πιο σμιλευμένες γραμμές και πιο αποφασιστικό εμπρός μέρος, κάτι που το κάνει να κερδίζει σε ζωντάνια και μοντέρνο χαρακτήρα, ενώ παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμο σαν Renault Clio.
Η μάσκα με τον ευμεγέθη ρόμβο στο κέντρο της δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την ταυτότητα του αυτοκινήτου, ενώ μια έντονη σχεδιαστικά λεπτομέρεια αποτελούν τα LED φώτα ημέρας που είναι ξεχωριστά από τα κυρίως φωτιστικά σώματα, έχουν σχήμα μπούμερανγκ και «εισβάλλουν» μέσα στον προφυλακτήρα δίνοντας επιπλέον πόντους εντυπωσιασμού – ειδικά το βράδυ.
Τα πόμολα στις πίσω πόρτες παραμένουν ψηλά στις πίσω κολώνες και οι καθαριστήρες κρύβονται μέσα στο καπό όπως και στο παλιό- δυσκολεύοντας το μάτι να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ του νέου και του παλιού μοντέλου.
Οι πανέμορφές αλουμινένιες ζάντες 16” (195/55R16) της πλούσιας έκδοσης της δοκιμής είναι ευπρόσδεκτες γεμίζοντας πειστικά τους θόλους του αυτοκινήτου, ωστόσο αφήνουν εκτεθειμένα στο μάτι τα ταμπούρα στου πίσω τροχούς ενοχλώντας όσους ενοχλούνται από αυτές τις «λεπτομέρειες».
Οι υπόλοιποι θα συμφωνήσουν ότι τα νίκελ στις πόρτες και τα παράθυρα δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας στο προφίλ του Clio, ενώ και τα πίσω φωτιστικά σώματα κάνουν ότι μπορούν για να διαφοροποιηθούν από το προηγούμενο μοντέλο.
Μοιάζει να είναι κάτι σαν άγραφος κανόνας στη κατηγορία ότι οι κατασκευαστές διατηρούν σχεδόν απαράλλακτη την εμφάνιση των μοντέλων τους στις νέες γενιές.
Φυσικά η εμφάνιση επιβάλλεται από την προσπάθεια συμβιβασμού των χώρων, της αεροδυναμικής και της ταυτότητας του μοντέλου και του κατασκευαστή, όμως μοιάζει να μην υπάρχουν πια φρέσκες ιδέες και «σχεδιαστική αγάπη» σε αυτή την κατηγορία.
Το ότι το Clio IV μοιάζει τόσο πολύ με την προηγούμενη γενιά του- που θέλει εξειδικευμένο μάτι για να δει τις διαφορές ίσως να μην ενοχλεί, όμως σίγουρα δεν ενθουσιάζει.
Εσωτερικό
Αντίθετα η είσοδος στο εσωτερικό του Renault CLIO 1.5 Blue dCi αναπτερώνει το ηθικό καθώς σχεδιαστικά έχουν εγκαταλειφτεί οι καμπύλες γραμμές στους αεραγωγούς και το ταμπλό –που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη έκδοση και τώρα υπάρχουν πιο συμβατικοί και πιο πολυτελείς στην όψη παραλληλόγραμμοι αεραγωγοί και εντελώς διαφορετική σε σχεδίαση κεντρική κονσόλα.
Η είσοδος γίνεται με την χρήση μιας κάρτας που εξασφαλίζει το «Keyless Entry» που επιτρέπει στον οδηγό να μπει στο αυτοκίνητο μόλις πλησιάσει το αυτοκίνητο χωρίς να χρειαστεί να ξεκλειδώσει – φέρνοντας τον οδηγό αντιμέτωπο με μια ευχάριστη έκπληξη καθώς η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από το την εικόνα που αντικρίζει κάνεις στον ανταγωνισμό.
Η ποιότητα των υλικών-τουλάχιστον στην πλούσια έκδοση της δοκιμής, είναι πολύ καλή τόσο στο ταμπλό όσο και στα καθίσματα, καθώς τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος του ταμπλό είναι αφρώδη και μαλακά στην αφή, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα και στα κάτω τμήματα στις πόρτες τα πλαστικά είναι πιο σκληρά και χαμηλότερης ποιότητας.
Το ταμπλό έχει μια κεντρική οθόνη TFT η οποία είναι εξαιρετικά ευδιάκριτη και έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός κατά την οδήγηση. Η γενικότερη εικόνα του πίνακα οργάνων που συμπληρώνεται με δύο όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης- που δείχνουν την στάθμη του καυσίμου και την θερμοκρασία του κινητήρα.
Οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων είναι ξεκάθαρες και τα χειριστήρια είναι εύκολα στην λειτουργία τους, ενώ η εργονομία είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν το οδηγήσετε.
Από έναν διακόπτη στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα ECO, που επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα με μια πιο ήπια λειτουργία του ηλεκτρονικού γκαζιού και με πιο οικονομική εμπλοκή του κλιματισμού. Σύμφωνα με την Renault η επιλογή της ECO χαρτογράφησης μπορεί να επιφέρει οικονομία μέχρι και 10%.
Στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον πλούσιο εξοπλισμό υπάρχει μία μεγάλη κάθετη οθόνη αφής 9.3’’ η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγηση, το ηχοσύστημα και ένα καλό επίπεδο συνδεσιμότητας για ψηφιακές συσκευές USB και τηλέφωνα. Οι νέες δυνατότητες του συστήματος του Multimedia Center της Renault περιλαμβάνουν:
- Apple CarPlay και Android Auto που συμπεριλαμβάνονται ως στάνταρ.
- Αναζήτηση με μία γραμμή: μια λειτουργικότητα στο σύστημα πλοήγησης που απλοποιεί τη διαδικασία εύρεσης θέσης
- Εξατομίκευση: οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν συντομεύσεις για τις συνήθεις λειτουργίες
- Λειτουργία Find My Car
- Premium Traffic από την TomTom που όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συναγωνιστεί το google maps που βρίσκεται πλέον διαθέσιμο σε όλα τα κινητά.
Μια σειρά από συστήματα διατήρησης της πορείας μέσα στην λωρίδα και της απόστασης από το μπροστινό όχημα διατίθενται σαν στάνταρ εξοπλισμός στο Clio, ωστόσο ο τρόπος λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά παρεμβατικός επεμβαίνοντας διαρκώς και έντονα στο τιμόνι καθώς μάταια προσπαθούν να βρουν λογική στην διαγράμμιση των ελληνικών δρόμων.
Αντίστοιχα και το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης είναι πολύ «touchy» και συνοδεύεται από ένα πολύ δυνατό ήχο προειδοποίησης που απλά ενοχλεί.
Σε αυτόν τον τομέα η σύγκριση με τον γερμανικό ανταγωνισμό προβληματίζει και καθώς τα συστήματα αυτά είναι στάνταρ και μη ρυθμιζόμενα ως προς την ένταση της παρέμβασης κάποιοι οδηγοί –μεταξύ των οποίων και η υπογράφουσα-επιλέγουν να τα απενεργοποιούν.
Φυσικά οι μαχητές του Facebook θα με κατηγορήσουν πάλι ότι δεν είναι «καθώς πρέπει» να παραδέχομαι ότι απενεργοποιώ τα «συστήματα προστασίας», αλλά όσο αυτά περιγράφονται μεσα σε εισαγωγικά θα επιλέγω πάντα την κρίση μου στην οδήγηση.
Άλλωστε για τελειώνουμε… δεν είμαι «καθώς πρέπει» για αυτό και πολλοί επιλέγουν την ενημέρωση τους από ειδικούς.
Το σύστημα κλιματισμού ελέγχεται ευτυχώς από τρεις κυκλικούς διακοπές- πρακτικούς και όμορφους στη λειτουργία τους, ενώ πιο κάτω υπάρχει μια ανάγλυφη κονσόλα που φιλοξενεί τον επιλογέα, κάποιες έξυπνες θήκες αποθήκευσης- και φυσικά τα USB ports.
Το τιμόνι είναι φυσικά δερμάτινο και έχει σωστό μέγεθος και λαβή όμως έχει πάνω του παραπάνω από πολλά κουμπάκια που με μπερδεύουν! Θα προτιμούσα κάτι πιο απλό και λειτουργικό, αλλά από ότι φαίνεται οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Χώροι/Άνεση
Σε ότι αφορά του επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων οι χώροι για μικροπράγματα είναι πολλοί και εξαιρετικά πρακτικοί, ενώ τα μπροστινά καθίσματα παρέχουν πολύ καλή πλευρική στήριξη και είναι απολαυστικά σε δρόμους με στροφές, όμως-όπως και τα πίσω καθίσματα-είναι αρκετά σκληρά και θα κουράσουν την μέση σε μεγαλύτερες διαδρομές.
Η εργονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, η θέση οδήγησης είναι άριστη, αλλά η ορατότητα προς τα πίσω είναι προβληματική, καθώς ο οδηγός έχει πάντα μια αίσθηση «σκοτεινιάς» όταν κοιτά προς τα πίσω.
Η ορατότητα προς τα εμπρός παραμένει καλή μπροστά χάρη στα μπροστινά φινιστρίνια στις κολώνες.
Οι πίσω επιβάτες έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα τους, όμως δύσκολα μπορεί να σταθεί δίπλα στην άνεση και την εκμετάλλευση χώρων που παρέχει το VW Polo στους επιβάτες.
Η χαμηλή γραμμή της οροφής, τα μικρά σπορ παράθυρα στις πίσω πόρτες και οι φαρδιές πίσω κολώνες είναι όμορφα όταν τα βλέπεις από έξω, αλλά τελικά διαμορφώνουν ένα εσωτερικό που στο πίσω μέρος είναι σκοτεινό… και χαμηλοτάβανο!
Ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 380 λίτρων όμως βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας, είναι απόλυτα κανονικός και θα χωρέσει ότι χρειάζεται μια οικογένεια το Σαββατοκύριακο. Το μόνο μειονέκτημα στον χώρο των αποσκευών είναι το ψηλό κατώφλι φόρτωσης καθώς η πίσω πόρτα δεν κατεβαίνει χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα.
Κινητήρας
Το Renault CLIO 1.5 Blue dCi εξοπλίζεται με τον γνωστό-κορυφαίο για εμένα- τετρακύλινδρο οκταβάλβιδο πετρελαιοκινητήρα 1461 κ.εκ. που έχει εξελιχτεί από κοινού με την Mercedes και την Nissan, και διαθέτει ένα υπερσυμπιεστή μεταβλητού στομίου και άμεσο ψεκασμό common rail τέταρτης γενιάς με πίεση ψεκασμού έως τα 2.000 bar, αποδίδοντας 115 ίππους στις 3,750 σαλ και 260 Nm ροπής στις 2,000 σαλ.
Ο κινητήρας αυτός διακρίνεται για την πολιτισμένη και οικονομική του λειτουργία ενώ χρησιμοποιεί σύστημα SCR για τον περιορισμό των οξειδίων του αζώτου και σύστημα προσθήκης ουρίας (με δεξαμενή χωρητικότητας 12 λίτρων).
Ο κινητήρας τραβάει δυνατά από χαμηλά(1,300σ.α.λ) και με έναν απόλυτα γραμμικό τρόπο και φτάνει δυνατά μέχρι τις 4,250 σ.α.λ όπου αρχίζει να νοιώθει δυσάρεστα όπως συμβαίνει άλλωστε με του περισσότερους πετρελαιοκινητήρες.
Θα ανεβάσει στροφές μέχρι τις 4,800 σ.α.λ, αλλά αυτό είναι εντελώς άσκοπο και ανώφελο σε ότι αφορά τις επιδόσεις και κυρίως τον δυσάρεστο θόρυβο που παράγεται στις ψηλές στροφές.
Είναι ένας κινητήρας που παρά την έλλειψη τετραβάλβιδης κεφαλής και την ύπαρξη μονού εκκεντροφόρου επικεφαλής είναι τόσο σωστά ρυθμισμένος που τόσο στην απόδοση όσο και κυρίως στην οικονομία ντροπιάζει πολλούς από τους πιο σύγχρονους ανταγωνιστές του, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά αξιόπιστος..
Η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων που το βοηθούν να κινείται με ησυχία και οικονομία- όμως ο επιλογέας μοιάζει να έχει μεγάλες διαδρομές και σκαλώνει στα γρήγορα κατεβάσματα.
Για περισσότερη οικονομία, από ένα πλήκτρο στο ταμπλό ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την λειτουργία Eco η οποία επεμβαίνει στην χαρτογράφηση του κινητήρα, την απόκριση του πεντάλ του γκαζιού και το κλιματισμό.
Αν επιλέξετε το πρόγραμμα Eco θα κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη καταναλώνοντας εύκολα από 4,5 μέχρι 5,2 λίτρα πετρελαίου, ενώ μπορείτε να ταξιδεύετε με 140 χλμ/ω καταναλώνοντας σχεδόν 4,7λίτρα/100 χλμ.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις θα έλεγα ότι η φημολογούμενη τελική των 204 χλμ/ω στο κοντέρ και η επιτάχυνση των 10 δευτερολέπτων στην διαδικασία του 0-100 χλμ/ω δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο- ειδικά εάν αναλογιστεί ταυτόχρονα την οικονομία που επιτυγχάνεται.
Ανάρτηση /Φρένα
Η ανάρτηση με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, είναι ρυθμισμένη με γνώμονα την άνεση και ταιριάζει γάντι στα χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου.
Το αυτοκίνητο παρά τα χαμηλού προφίλ λάστιχα επιβιώνει στους «βομβαρδισμένους» αθηναϊκούς δρόμους και φροντίζει για την άνεση των επιβατών.
Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του Renault CLIO 1.5 Blue dCi χρειάζεται λιγότερες από 3 στροφές από άκρη σε άκρη και παρέχει ικανοποιητικότατη ακρίβεια και αίσθηση, ενώ κόβει και πολύ βελτιώνοντας την ευελιξία μέσα στην πόλη.
Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω- που αποτελούν μια ακατανόητη επιλογή για το 2020 και για ένα αυτοκίνητο που στέκεται τόσο αξιόλογα στον δρόμο.
Στην Πόλη
Η οδήγηση του Renault CLIO 1.5 Blue dCi μέσα στην πόλη είναι ευχάριστη και άνετη και το αυτοκίνητο καταφέρνει να «σφηνώνει» στα κενά της κίνησης, και όλα θα ήταν τέλεια αν η ορατότητα προς τα πίσω δεν εμποδιζόταν από τις φαρδιές πίσω κολώνες.
Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι βοηθά στο παρκάρισμα και μαζί με την κάμερα οπισθοπορείας κάνει την ζωή του οδηγού εύκολη σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποστάσεων.
Σε ότι αφορά την κατανάλωση, αν προσέξετε λίγο θα δείτε περίπου 5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα που καλύπτετε στην πόλη-τιμή που είναι απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι στους πιο σύγχρονους σχεδιαστικά κινητήρες του ανταγωνισμού, καθιστώντας τον πετρελαιοκινητήρα των 115 ίππων την καλύτερη επιλογή για το Clio.
Στον Αυτοκινητόδρομο
Στον αυτοκινητόδρομο το Renault CLIO 1.5 Blue dCi ταξιδεύει σαν ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, παραμένοντας στην πορεία του και αδιαφορώντας για τους πλάγιους ανέμους και για τις διαμήκεις ανωμαλίες- παρά τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα που χάρη στην σωστή του στήριξη καταφέρνει να μην έχει αναπηδήσεις και να μην μεταφέρει στο εσωτερικό το θόρυβο κύλισης των ελαστικών.
Η σωστά ρυθμισμένη ανάρτηση που ισορροπεί με γαλλικό τρόπο μεταξύ έλεγχου του αμαξώματος και άνεσης των επιβατών, στις μεγάλες ταχύτητες βοηθά την ποιότητα κύλισης του αυτοκινήτου να σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα, εξαλείφοντας τις κλίσεις του αμαξώματος στις παρατεταμένες στροφές με μεγάλες ταχύτητες.
Οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ελάχιστοι και ο κινητήρας δεν κάνει ποτέ αισθητή την παρουσία του ταξιδεύοντας με άνεση και οικονομία με 140 και περίπου 2.500 σ.α.λ, καταναλώνοντας μόνο 4,8 λίτρα/ 100 χλμ..
Στις στροφές
Το τιμόνι του Renault CLIO 1.5 Blue dCi μεταφέρει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς ενώ το πίσω μέρος μένει καρφωμένο μέσα στην στροφή χαρίζοντας κάποια ηρεμία στον καθημερινό οδηγό χωρίς να παρουσιάζει αναπηδήσεις στις εγκάρσιες ανωμαλίες-παρά τον ημιάκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος.
Το τιμόνι δεν παρουσιάζει κανένα κλότσημα κατά την επιτάχυνση ενώ οι τροχοί βρίσκουν εύκολα πρόσφυση και σπινάρουν δύσκολά ακόμα και σε φουρκέτες.
Ο κινητήρας έχει πολύ ροπή και έτσι αν το παρακάνετε σε φουρκέτες με κακή πρόσφυση θα δείτε παρεμβατικά ηλεκτρονικά να εργάζονται συχνά, προλαμβάνοντας την υποστροφή.
Σε ανηφορικά κομμάτια ο πετρελαιοκινητήρας χάρη στο πυκνό κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται γοργά με καθαρές γραμμές, χωρίς να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί καθώς η δύναμη δεν επαρκεί για να σπάσουν την πρόσφυση των ελαστικών.
Η γραμμική και χωρίς ξεσπάσματα λειτουργία του κινητήρα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο δεν είναι γρήγορο και όμως όταν αρχίζετε να στρίβετε μια ματιά στο κοντέρ θα σας επαναφέρει στην τάξη!
Οι άνετες αντιστρεπτικές επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παίρνει κάποιες κλίσεις στην στροφή διατηρώντας όμως πεισματικά την τροχιά που επιλέγει ο οδηγός με το πληροφοριακό τιμόνι..
Όταν ανεβάσετε τους ρυθμούς- έχοντας πάντα σαν σύμμαχό το καλό τιμόνι -θα φτάσετε σε ένα σημείο που θα νοιώσετε το τιμόνι να ελαφρώνει και το μπροστινό μέρος να αρχίζει να γίνεται ελαφρά υποστροφικό πριν αρχίσει το αυτοκίνητο να γλιστρά με τα τέσσερα.
Είναι ακριβώς το σημείο που θα ξεκινούσε η διασκέδαση στην οδήγηση αν τα ηλεκτρονικά δεν έκοβαν το γλίστρημα των τεσσάρων τροχών στην προσπάθεια τους να καταλάβουν ποιος παρανοϊκός οδηγά και τι ακριβώς θέλει να πετύχει με αυτό το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο πόλης!
Μπορείς αν θέλεις φτάνοντας στην είσοδο της στροφής να αποσταθεροποιήσεις το πίσω μέρος πατώντας φρένο και κάνοντας την ουρά να γυρίσει ελαφρά με την μεταφορά βάρους – ωστόσο όσο διασκεδαστικό και εάν είναι αυτό τα ηλεκτρονικά δεν θα σε αφήσουν να συνεχίσεις αυτό που ξεκίνησες διατηρώντας το Renault CLIO 1.5 Blue dCi μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας.
Αν τα ηλεκτρονικά του Renault CLIO 1.5 Blue dCi δεν ήταν τόσο παρεμβατικά καταπιέζοντας το παιγνιδιάρικο στήσιμο του αυτοκινήτου που διαφαίνεται από το πολύ καλό τιμόνι, νομίζω αυτό το μικρό γαλλικό hatchback θα μπορούσε να ήταν στην «όπως πρέπει» παρέα του Fiesta-και όχι στην «καθωσπρέπει» συντροφιά του Polo!
Επιλογές γονέων γονέων παιδεύουσι τέκνα!
Είναι σαν να θες να γίνεις ζωγράφος και τελικά οι γονείς σου με πολλά φροντιστήρια να σε βάζουν στην ιατρική! Γιατρός θα γίνεις, όμως μέσα σου θα υπάρχει πάντα η φωτιά του καλλιτέχνη και -παρότι μετά από χρόνια θα ευγνωμονείς τους γονείς σους για τις επιλογές τους-πάντα θα αναρωτιέσαι τι θα γινόταν εάν….
Συμπέρασμα
Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις και έτσι ενώ το νέο Clio πατάει σε ένα ολοκαίνουριο πάτωμα που έχει χώρο για τις μπαταριές των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων, η εμφάνιση και η φιλοσοφία του αυτοκινήτου παραμένει ίδια κάτι που μπορεί να αρέσει σε όσους σκέφτονται να αλλάξουν το παλιό τους Clio με το νέο μοντέλο, αλλά σίγουρα θα προβληματίσει όσους ψάχνουν για το νέο τους αυτοκίνητο.
Για να μην παρεξηγηθώ το σχέδιο του Renault CLIO 1.5 Blue dCi ήταν και παραμένει πρωτοποριακό και σύγχρονο, ωστόσο μας έχουν μάθει οι εταιρείες τα νέα μοντέλα να είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα .
Τα ίδια ισχύουν και για το εσωτερικό που μοιάζει σχεδιαστικά άτολμο απέναντι στον ανταγωνισμό και παρότι χρησιμοποιεί βελτιωμένα πλαστικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και πάλι προβληματίζει όταν το βάζεις δίπλα στον ανταγωνισμό.
Οι ανέσεις και οι χώροι στα πίσω καθίσματα δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες προτάσεις στην κατηγορία όμως ο χώρος των αποσκευών με έναν μαγικό τρόπο ξαφνικά έγινε τεράστιος τοποθετώντας το Renault CLIO 1.5 Blue dCi κοντά στην κορυφή της κατηγορίας.
Η οδική συμπεριφορά είναι ασφαλέστατη όμως για να διασκεδάσει κάποιος χρειάζεται περισσότερη ελευθερία από τα παρεμβατικά ηλεκτρονικά
Το Renault CLIO 1.5 Blue dCi στην πλούσια έκδοση της δοκιμής κοστίζει €19,790 και με αυτό το κόστος πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί απέναντι στα πιο άνετα και στα αρκετά πιο φτηνά αυτοκίνητα του ανταγωνισμού…
Εκείνο που ίσως θα με έκανε να το προτιμήσω είναι ο χαρακτήρας του πετρελαιοκινητήρα το-υ που παρά τα χρόνια που κουβαλάει, παραμένει στην πράξη ικανότατος και πολύ αξιόπιστος.
Δεν με ευχαρίστησε
- Θα ήθελα να έχει διαφορετική εμφάνιση που να το διαχωρίζει από το προηγούμενο μοντέλο
- Τα ταμπούρα στους πίσω τροχούς και τα πολύ παρεμβατικά ηλεκτρονικά
Θα θυμάμαι
- Το κορυφαίο μικρό πετρελαιοκινητήρα της αγοράς σε ότι αφορά την οικονομία και την αξιοπιστία.
- Την ποιότητα των υλικών στο εσωτερικό, την σωστή εργονομία και την ασφαλέστατη συμπεριφορά στις στροφές.