Μέσα στο DNA της BMW 330e (G20) Plug in Hybrid θα βρείτε ταυτόχρονα όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία ενός μοντέλου που από τον Μάιο του 1975 έχει χαρίσει οδηγική ευχαρίστηση σε εκατομμύρια οδηγούς αλλά και ταυτόχρονα, την τεχνολογία που υπογράφει την μετάβαση της εταιρείας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Η φρέσκια εμφάνιση της 3αρας G20 που παρουσιάστηκε πέρυσι κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις από την γερασμένη πια Mercedes C-Class, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ξεπεράσει ένα αυτοκίνητο που παραμένει για εμένα απλά αξεπέραστο.
Με την Alfa Romeo Giulia να της «βγάζει γλώσσα» χρόνια τώρα, η BMW κάθε τόσο να παρουσιάζει αυτοκίνητα σαν το BMW 330e (G20) Plug in Hybrid τα οποία θέτουν νέα όρια τόσο στις επιδόσεις όσο και στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία.
Ωστόσο, παρότι το BMW 330e Plug-in Hybrid λειτουργεί σαν ένα τεχνολογικό λάβαρο, για εμένα το BMW 330e Plug-in Hybrid αποτελεί έναν γρίφο αφού με ένα βάρος που φτάνει σχεδόν τους 1,8 τόνους γεμάτη- μάλλον θα υπάρχουν προβλήματα που θα την κάνουν να μην μπορεί να πλησιάσει την δυναμική συμπεριφορά όχι μόνο της Giulia, αλλά κυρίως και των άλλων βενζινοκίνητων εκδόσεων της 3αρας σαν την 330i, ή μήπως όχι?
Όταν είχα οδηγήσει την BMW 330i G20 εντυπωσιάστηκα από την ανταπόκριση του πλαισίου στο ακριβές τιμόνι και όσο και να μην μου άρεσε πίστεψα πως οι ώρες την ιταλίδας ντίβας σε ότι αφορά την ουσία της οδήγησης ήταν μετρημένες.
Αντίθετα το BMW 330e (G20) Plug in Hybrid το οποίο δέχεται το επιπλέον βάρος των 250 περίπου κιλών- που είναι το βάρος των μπαταριών και των υπόλοιπων συστημάτων της ηλεκτροκίνησης από την πρώτη επαφή που είχαμε μου έδωσε την εντύπωση ενός κατά πολύ βαρύτερου αυτοκινήτου.
Με όλο αυτό το επιπλέον βάρος ένοιωσα από την αρχή ότι οδηγώ μια 5αρα και όχι μια 3αρα-και σε αυτό συνηγόρησε και η απίστευτη ποιότητα κύλισης παρά τις απίστευτα όμορφες 19 ζάντες χαμηλού προφίλ της Μ Sport με τα ελαστικά 255/35 R19!
Στην θεωρία το BMW 330e – λόγω βάρους-δεν μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για να είναι ούτε οικονομική σαν μια 320d, αλλά ούτε και να έχει την άριστη δυναμική συμπεριφορά μιας ελαφρύτερης 330i.
Σε ότι αφορά την οικονομία όταν κινείται με βενζίνη ο κινητήρας έχει να υπερνικήσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών, ενώ όταν κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα ο ηλεκτροκινητήρας επιβαρύνεται με το επιπλέον βάρος του αδρανούς βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, που συνδυαστικά υπερβαίνουν τα 350 κιλά που δεν θα υπήρχαν εάν ήταν αμιγώς ηλεκτρική..
Η BMW 330e έχει εκείνη την αυτοπεποίθηση που προέρχεται από την πραγματικά φρέσκια εμφάνιση και την τεχνολογική της υπεροχή, αλλά ζυγίζοντας την πραγματικότητα καταλαβαίνεις ότι αυτή μάλλον δεν είναι η 3αρα που θα μπορούσε ίσως να υπερνικήσει την ντίβα.
Εμφάνιση
Η BMW 330e (G20) Plug in Hybrid σε αυτό το γκρι μεταλλικό χρώμα έδειχνε πολύ όμορφh στα δικά μου μάτια –και σίγουρα επιτέλους φρέσκια καθώς τα προηγούμενα μοντέλα είχαν αρχίσει να με κουράζουν με την σχεδιαστική τους ατολμία τους.
Εξωτερικά ενώ η BMW 330e Plug-in Hybrid είναι ίδια με όλα τα άλλα G20 τριάρια, οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν το πορτάκι της φόρτισης στο αριστερό εμπρός φτερό.
Η νέα υπερμεγέθης και -για τα δικά μου γούστα- υπερβολικά χρωμιωμένη μάσκα θα μπορούσε να δείχνει λιγότερο προκλητική, όμως τα πανέμορφα φωτιστικά σώματα που φιλοξενούν προβολείς τεχνολογίας BMW Laser με ακτίνα φωτισμού που φτάνει τα 530 μέτρα(!!!) και κυρίως οι πραγματικοί αεραγωγοί για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα του πακέτου Μ Style αποζημιώνουν με το παραπάνω την αισθητική μου.
Το καπό είναι εξαιρετικά χαμηλό και μακρύ, ενώ χάρη στο μικρό πρόβολο μπροστά γίνεται έκδηλη η διαμήκης τοποθέτηση του κινητήρα και η πισωκίνητη αρχιτεκτονική της D20.
Σίγουρα η αισθητική επηρεάζεται από την προσπάθεια της BMW 3 Series για να πετύχει τον κορυφαίο για την κατηγορία αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας Cx 0,23, όμως τελικά αυτή η επίδοση σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με οπτικές υπερβολές…
Ίσως να με ξενίζει το τρίτο πίσω παράθυρο στην κολόνα C που είναι αρκετά μεγάλο και δείχνει παράταιρο, αλλά μάλλον έχει φτιαχτεί με αυτόν τον τρόπο για να επιτρέπει στο μεσαίο πίσω παράθυρο να έχει τετράγωνο σχήμα ώστε να μπορεί να ανοίγει τελείως μέχρι κάτω -και κυρίως για να προσφέρει στον οδηγό καλή ορατότητα προς τα πίσω. Από την άλλη πλευρά τα μαύρα περιγράμματα στα παράθυρα του πακέτου M Style κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν το μεγάλο αυτοκίνητο να δείχνει κάπως μικρότερο.
Πριν λίγα χρόνια ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο θα μπορούσε να ήταν 5αρα… όμως η ανθρώπινη πλεονεξία έχει ξεχειλώσει τα πάντα… Οι γενιές του ιντερνέτ θέλουμε περισσότερα, μεγαλύτερα… και ευκολότερα-τώρα!
Η νέα BMW 3 Series είναι 85 mm μακρύτερη από την προκάτοχό της φτάνοντας τα 4.709 mm, 16 mm φαρδύτερη φτάνοντας τα 1.827 mm και μόλις 1 mm ψηλότερη , δηλαδή 1.442 mm.
Το μακρύτερο κατά 41mm μεταξόνιο (2.851 mm) του αυτοκινήτου και τα αυξημένα μετατρόχια (εμπρός: + 43 mm, πίσω: 21 mm), έχουν άμεση και θετική επίδραση στο στήσιμο και φυσικά στους εσωτερικούς χώρους.
Το πίσω τμήμα του πορτμπαγκάζ φαίνεται να είναι δυσανάλογα κοντό δίνοντας grand coupe αναλογίες σε ένα αυτοκίνητο που κατά τα άλλα είναι υποχρεωμένο να περιορίζεται από την αισθητική της κατηγορίας των sedan, όμως η τρισδιάστατη πίσω όψη της BMW 330e (G20) Plug in Hybrid με τα ανάγλυφα φωτιστικά σώματα LED και οι διπλές εξατμίσεις που είναι εκατέρωθεν τοποθετημένες στα άκρα του προφυλακτήρα σίγουρα την κάνει να δείχνει ότι κινείται ακόμη και όταν είναι σταματημένη!
Το γενικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι τελικά απόλυτα ζυγισμένο και όμορφο, αλλά εκείνο που με εντυπωσιάζει σε αυτό το αμάξωμα είναι ότι παρότι η νέα 3αρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη και 25% πιο άκαμπτη από την προηγούμενη, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα και 60 κιλά ελαφρύτερη!
Εσωτερικό
Παρά τις σπορ αναλογίες της λοιπόν η BMW 330e (G20) Plug in Hybrid είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Ανοίγοντας την πόρτα δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την εικόνα της πολυτέλειας που εκπέμπουν η ποιότητα των υλικών, ο σχεδιασμός και ή άνεση του χώρου που σε περιβάλλει.
Η πόρτα κλείνει με ένα βαρύγδουπο ήχο απομονώνοντας την καμπίνα από τους εξωτερικούς θορύβους, ενώ όραση, αφή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες γεμίζοντας τον εγκέφαλο με ευχάριστα μηνύματα-που μας είναι γνωστά και αλλιώς με την λέξη πολυτέλεια!
Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τις μαύρες ραφές δεν σε αφήνει να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του αφού σου δίνει και την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζεις ταχύτητες χρησιμοποιώντας τους μοχλοδιακόπτες με τις άκρες των δακτύλων σου. Εννοείται ότι διαθέτει πλήκτρα για τον χειρισμό όλων των συστημάτων…
Θα προτιμούσα τα paddles να μην περιστρέφονται μαζί με το τιμόνι και να είναι σταθερά πάνω στην κολώνα όπως συμβαίνει στην Alfa Romeo Giulia.
Το ταμπλό και οι πόρτες είναι ντυμένα με κορυφαίας ποιότητας χορταστικά μαλακά πλαστικά όπου και να κοιτάξεις, ενώ και σε μια άσκηση αντιθέσεων το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από τις μινιμαλιστικές τάσεις της εποχής.
Τάσεις που απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερους διακόπτες και «μπλιμπλίκια», τονίζοντας όμως τον χαρακτηριστικό οδηγοκεντρικό σχεδιασμό του ταμπλό και την κλασική εργονομία που θα περίμενε κανείς από μια BMW.
Οι λεπτομέρειες από πραγματικό φύλλο αλουμινίου και με ένα ποιοτικό κάρμπον κομμάτι που διατρέχει όλο το ταμπλό και να φτάνει μέχρι τις πόρτες, είναι αυτό μέσα στην λογική της αντίθεσης που δημιουργούν τα γνήσια υλικά με τις μεγάλες οθόνες και τις προσφερόμενες τεχνολογίες.
Ο πίνακας οργάνων είναι πλέον ψηφιακός και αποτελείται από μια οθόνη LCD 12,5’’ που αλλάζει την γραφική της απεικόνιση ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργιάς (Sport, Normal, Comfort,) που επιλέγει ο οδηγός.
Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και παρέχει πολλές πληροφορίες με ευανάγνωστο τρόπο, όμως δεν μπορώ να δεχτώ σε μια BMW ένα στροφόμετρο που να «γεμίζει» από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Η λογική πίσω από την επιλογή αυτή είναι φυσικά ότι μείνει όσο το δυνατόν περισσότερος χώρος στο κέντρο της οθόνης για τις ενδείξεις του συστήματος πλοήγησης-ωστόσο σε μια BMW το στροφόμετρο είναι παραδοσιακά στρόγγυλο- και γεμίζει από αριστερά προς τα δεξιά.
Αυτό το νέο φαινόμενο το συναντάμε και σε άλλα μοντέλα της BMW, αλλά για μια εταιρεία που επιμένει στην χαρά της πίσω κίνησης, αυτού του είδους οι καινοτομίες στην βασικότερη ένδειξη του ταμπλό αποτελούν για εμένα μεγάλο φάουλ.
Ίσως πάλι να έχω μεγαλώσει και να έχω αρχίσει να αποκτώ παραξενιές και εμμονές! Aν με διαβάζει κάνεις εκεί στην Γερμανία ( …που σιγά μην με διαβάζει!) σας παρακαλώ- πολύ όμως 😉 , φτιάξτε τα γραφικά του πίνακα οργάνων έτσι ώστε να θυμίζουν BMW..
Please δηλαδής!
Το σύστημα πλοήγησης βρίσκεται “ημι-αιωρούμενο” στην κορυφή της κονσόλας και στην έκδοση M Style συνεργάζεται με μια έγχρωμη οθόνη 10,5 ιντσών που έχει την πιο άμεση απόκριση και την πιο εύκολη χρήση από όλα τα ανάλογα συστήματα που έχω συναντήσει σε αλλά αυτοκίνητα.
Χαμηλότερα υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια ρύθμισης του διζωνικού κλιματισμού και χαμηλότερα θα βρείτε ένα ντουλάπι που περιέχει θήκες για τους καφέδες σας και μια θήκη για την επαγωγική φόρτιση του κινητού σας (… αν έχετε τέτοιο κινητό)!
Σε ότι αφορά όμως τα κινητά που έχουμε εμείς οι φτωχοί… δεν καταλαβαίνω την μανία που έχει πιάσει τους γερμανούw κατασκευαστές και μας έχουν τρελάνει με τα -USB-C.. Δεν ξέρω πόσες φορές έμεινα από ρεύμα στο κινητό μου λόγω της έλλειψης κατάλληλου καλωδίου! Ε_Λ_Ε_Ο_Σ!
Χώροι/Άνεση
Χάρη στις μεγάλες επιφάνειες γυαλιού που χαρίζουν φως και ορατότητα σε όλους τους επιβάτες, αλλά και τις μεγάλες γωνίες που ανοίγουν οι πίσω πόρτες η νέα BMW 3 Series είναι ένα ιδανικό αυτοκίνητο για τους οικογενειάρχες.
Παρά τις σπορ αναλογίες της λοιπόν η BMW 330e (G20) Plug in Hybrid με εντυπωσίασε με την ευρυχωρία στην περιοχή των ώμων και των αγκώνων των εμπρός επιβατών και η αίσθηση χώρου στο πίσω κάθισμα τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι.
Τα θερμαινόμενα σπορ καθίσματα σε στιλ bucket είναι επενδυμένα με δέρμα και σουέτ που δεν γλιστράει -και αγκαλιάζουν τέλεια το σώμα με ένα ηλεκτρικό μηχανισμό που εφαρμόζει το κάθισμα γύρω από την μέση.
Ακόμη και αν οι μπροστινές θέσεις τραβηχτούν όσο πίσω πάνε- σε μια θέση δηλαδή όπου εγώ κυριολεκτικά δεν φτάνω το τιμόνι και τα πετάλια- ο χώρος για τους πίσω επιβάτες παραμένει μεγάλος!
Στο μόνο που υστερεί κάπως είναι στην άνεση του πέμπτου (μεσαίου) επιβάτη, καθώς το τούνελ της μετάδοσης είναι πολύ ογκώδες περιορίζοντας τον χώρο για τα πόδια του, αλλά από την άλλη πλευρά χάρη στο μεγάλο πλάτος του αμαξώματος οι χώροι είναι υπεραρκετοί για τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμα.
Οι μπαταρίες Li-Ion 12 kWh φιλοξενούνται στον χώρο κάτω από το πορτμπαγκάζ με το ντεπόζιτο βενζίνης να έχει μετακομίσει ακόμη πιο πίσω και να έχει μικρύνει κατά 15 λίτρα σε χωρητικότητα (είναι 40 στην 330e μόλις 40 λίτρα), δυσκολεύοντας τα μεγάλα ταξίδια στους αυτοκινητοδρόμους με την περιορισμένη αυτονομία που δεν ξεπερνά τα 420 χλμ.
Ο χώρος αποσκευών βέβαια έχει γίνει αρκετά πιο ρηχός και είναι τώρα 320 αντί 480 λίτρα, αλλά χάρη το κανονικό του σχήμα θα χωρέσει άνετα τα πράγματα μιας πενταμελούς οικογένειας σαν την δική μου. Ευτυχώς δεν επηρεάζεται η λειτουργία ανάκλησης των πίσω καθισμάτων που πέφτουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους επιτρέποντας και την μεταφορά των σκι σας, ή ενός ποδηλάτου 26’ χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε τις ρόδες !
Εξοπλισμός
Ο στάνταρ εξοπλισμός της BMW 330e (G20) Plug in Hybrid περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, με την τελευταία έκδοση να ειδοποιεί τον οδηγό και κατά την ανίχνευση ποδηλάτη.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go function και Driving Assistant με Lane Departure Warning και Lane Change Warning, Rear Collision Prevention και Cross-Traffic Alert. Επίσης προσφέρεται το Driving Assistant Professional, ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της άνεσης και της ασφάλειας. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Driving Assistant Professional είναι το Steering & lane control assistant, που συνεργάζεται με τον οδηγό για παραμονή του οχήματος στην εντοπισμένη λωρίδα μέσα από στενά περάσματα και περιλαμβάνει Lane Keeping Assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση και αποφυγή εμποδίων.
Στάνταρ είναι οι 8 αερόσακοι, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος( PDC), η αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων και καθαριστήρων και η κάμερα οπισθοπορείας με τρισδιάστατη απεικόνιση στην κεντρική οθόνη …και…και…και
Κινητήρας ή μάλλον.. οι κινητήρες
Η BMW 330e (G20) Plug in Hybrid εξοπλίζεται με τον γνωστό 2λιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα που βρίσκουμε στην 320i, που με την βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας αποδίδει 184 ίππους και 300 Nm ροπής στην περιοχή μεταξύ 1.350 και 4.250 σαλ.
Στην συνέχεια ο βενζινοκινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει άλλους 88 KW, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ στα 248 άλογα και 420 Nm ροπής!
Κανονικά αν προστεθούν οι ιπποδυνάμεις η 330e θα έπρεπε έχει 272 ίππους, όμως οι καμπύλες ιπποδύναμης και ροπής του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα δεν συμπίπτουν περιορίζοντας έτσι την συνολική απόδοση στους 248 ίππους.
Όμως αν σας φαίνεται η απόδοση χαμηλή μην στεναχωρείστε, γιατί πλέον στο πρόγραμμα Sport η 330e διαθέτει την λειτουργία XtraBoost που για χρονικά διαστήματα που φτάνουν τα 10″, αυξάνει την δύναμη του ηλεκτροκινητήρα και τη συνολική ισχύς φτάνει τους 292 PS!
Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται μέσα στο «καβούκι» του αυτόματου κιβωτίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του μετατροπέα ροπής. Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί τις σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ιδιαίτερα αργόστροφος (1,750σαλ) και συνεπώς πιο οικονομικός.
Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται περίπλοκα, όμως στην πράξη η χρήση του αυτοκίνητου είναι εξαιρετικά απλή και όλα γίνονται αυτόματα με έναν ανεπαίσθητο τρόπο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε καμία προσπάθεια.
Για να καταλάβετε πόσο μελετημένο είναι το αυτοκίνητο, όταν κινήστε με τον ηλεκτροκινητήρα τα λάδια και τα ψυκτικά υγρά του βενζινοκινητήρα θερμαίνονται και διατηρούνται ζεστά, έτσι ώστε αν ο κινητήρας πάρει μπροστά να είναι πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχει φθορές!
Στην συνέχεια- και ανάλογα με τις περιστάσεις, η δύναμη που παράγεται- είτε από τον κάθε κινητήρα χωριστά, είτε από την συνεργασία των δύο κινητήρων- μεταφέρεται στο καλύτερο αυτόματο κιβώτιο που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.
Μετάδοση
Το Steptronic των 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής το έχουμε γνωρίσει σε πολλά μοντέλα της εταιρείας και διακρίνεται για τις ανεπαίσθητες αλλαγές, την αμεσότητα στην μεταφορά δύναμης και τον απόλυτα σωστό προγραμματισμό των ηλεκτρονικών σε ότι αφορά την επιλογή σχέσεων.
Παρέχει την δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων από δύο λεβιεδάκια πίσω από το τιμόνι, αλλά πραγματικά σπάνια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε καθώς ζώντας με το αυτοκίνητο θα διαπιστώσετε ότι κινείται πάντα με την καλύτερη δυνατή σχέση.
Η χρήση του XtraBoost μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και όταν η μπαταρία έχει φορτιστεί ελάχιστα, ενώ βοηθά και το kickdown και στις θέσεις «M» ή «S» του επιλογέα σχέσεων.
Από εκεί και πέρα… BMW έχουμε- πίσω κίνηση θα έχει –και μάλιστα στην M Style της δοκιμής συνεργάζεται και με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης!!
Επιδόσεις/Οικονομία
Χάρη στην ροπή των 420Νm, και τους 292 ίππους στην θέση Extra boost η BMW 330e (G20) Plug in Hybrid είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο που επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 5.9 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με το εργοστάσιο φτάνει τα 230 km/h.
Προσωπικά δεν τόλμησα να φτάσω αυτή την ταχύτητα, αλλά με διαβεβαίωσαν οι κατάπτυστοι «καμικάζι» και εγώ δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω.
Βρισκόμενη σε συμφωνία με τους ειδικούς του χώρου, το Autoholix σαν Politically Correct μέσο σας αποτρέπει από το να κινείστε με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 130 χλμ/ω και σας υπενθυμίζει- μόνο- όταν κινείστε με αυτή την ταχύτητα με την 330e να μην ανοίξετε τις πόρτες για να κατεβείτε…
Οι εκπομπές CO2 με τις μπαταριές πλήρως φορτισμένες βρίσκεται στα 44 g/km και η κατανάλωση στα μόλις 1,9 lt/100 km-αλλά αυτά όλα είναι θεωρητικά.
Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς εξαρτάται από το πόσο συχνά θα εκμεταλλεύεστε την ηλεκτροκίνηση και από το εάν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες.
Η πραγματική μέση κατανάλωση που πέτυχα ήταν περίπου 8 lt/100km-και αυτό με προσεκτική οδήγηση.
Η αυτονομία του BMW αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου 40-55 χιλιόμετρα με την σωστή οδήγηση. Όταν λέω σωστή οδήγηση εννοώ ότι στις κατηφόρες θα πρέπει να φρενάρετε με την αρχική διαδρομή του φρένου ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες, να μην επιταχύνετε απότομα και να μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό ή θέρμανση τον χειμώνα..
Έτσι αν η δουλειά σας απέχει μέχρι 40-50 χλμ από το σπίτι σας μπορείτε με μια φόρτιση -που υπολόγισα ότι κοστίζει περίπου €1,50 να μετακινήστε μέσα στην πόλη χωρίς να ξοδεύετε χρήματα για καύσιμα. Το κόστος αυτό είναι θεωρητικά χαμηλότερο από το να πηγαίνατε στην δουλειά σας με την αστική συγκοινωνία!
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κινήστε με ταχύτητες κάτω από 140 χλμ/ω και να μην επιταχύνετε κάνοντας Kick-Down γιατί τότε αυτόματα λειτουργεί ο κινητήρας.
Η φόρτιση της μπαταρίας στο 80% απαιτεί περίπου 7 ώρες σε οικιακό ρεύμα, ενώ για την πλήρη φόρτιση απαιτούνται σχεδόν 9 ώρες…
Ανάρτηση /Πλαίσιο
Η νέα BMW 330e έχει χαμηλότερο κέντρο βάρους και κατανομή 50 : 50, ενώ η ακαμψία της δομής του αμαξώματος και των βάσεων της ανάρτησης έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Η ανάρτηση με γόνατα McPherson εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους στο πίσω μέρος είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο για χαμηλότερο μη αναρτώμενο βάρος-και ευθύνεται για τον υψηλό βαθμό αίσθησης ασφάλειας που παρέχει η BMW 3 Series στον οδηγό.
Όμως η διαφοροποίηση με τα προηγούμενα μοντέλα βρίσκεται στην χρήση των αμορτισέρ μεταβλητής σκληρότητας, που δίνουν ένα πρωτόγνωρο για BMW επίπεδο άνεσης.
Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους δίσκους και στους δύο άξονες και η κρεμαγιέρα με την ηλεκτρική υποβοήθηση να προσφέρει ένα κύκλο στόφας ακτίνας 5,8 μέτρων.
Στην Πόλη
Στις χαμηλές ταχύτητες της πόλης το τιμόνι είναι μαλακό, ενώ είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ κόβουν οι τροχοί με μια μικρή κίνηση του τιμονιού χάρη στην μεταβλητής σχέσης κρεμαγιέρα. Χάρη σε αυτό το τιμόνι και το σύστημα έλεγχου του παρκαρίσματος το να σταθμεύσεις την BMW 330e(G20) Plug in Hybrid μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης γίνεται με ευκολία. Έτσι κίνηση μέσα στην πόλη είναι απρόσμενα άνετη σε ότι αφορά τα στενά και την αλλαγή λωρίδων, ενώ και η διαδικασία παρκαρίσματος συνηθίζεται μετά από λίγο.
Οι αναρτήσεις καταπίνουν τις λακκούβες με εντυπωσιακή για BMW άνεση ενώ η ηχομόνωση σε συνδυασμό με την ησυχία του ηλεκτροκινητήρα χαρίζουν μια απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης που διατηρείται ακόμη και όταν μπαίνει σε λειτουργία ο βενζινοκινητήρας καθώς και πάλι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε!
Όμως αυτό που με εντυπωσίασε στην BMW 3 Series ήταν ο τρόπος που η ανάρτηση φιλτράριζε τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών χαμηλού προφίλ που όπως είναι γνωστό κάνουν αρκετά περισσότερη φασαρία από τα συμβατικά. Τόσο ο θόρυβος του κινητήρα, όσο και εκείνοι των ελαστικών και του αέρα μένουν έξω από την καμπίνα της νέας 330e που θυμίζει σε ησυχία –αν δεν την ξεπερνά- εκείνη της σειράς 5!
Η κατανάλωση μέσα στην πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 7,5 λίτρα ανά 100 χλμ, ανάλογα με την απόσταση που θα καλύψετε και την φόρτιση που έχουν οι μπαταρίες σας.
Στον αυτοκινητόδρομο
Το BMW 330e(G20) Plug in Hybrid έχει φτιαχτεί για να καλύπτει τεράστιες αποστάσεις στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους- και έτσι αυτό είναι το περιβάλλον που ταιριάζει στο αμάξωμα του.
Ουσιαστικά σε ταχύτητες ταξιδιού πάνω από τα 140km/h το αυτοκίνητο λειτουργεί με τον βενζινοκινητήρα και ενώ εκεί έχει την δύναμη ενός 320i-on demand σε μια προσπέραση και για 10΄΄μπορεί να γίνει πολύ πιο δυνατό από μια 330!
Όμως συνολικά η 330i, η όποια ενώ έχει τον ίδιο κυβισμό (ουσιαστικά είναι το ίδιο μοτέρ με δύο τούρμπο) είναι και 250 κιλά ελαφρύτερη και έτσι είναι πιο οικονομική στο ταξίδι από την 330e, της οποίας η τεχνολογία μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στο αστικό περιβάλλον.
Το βάρος βέβαια σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου δεν ενοχλεί. Αντίθετα δίνει μια αίσθηση βελτιωμένης ποιότητας κύλισης, ενώ το αυτοκίνητο αδιαφορεί εντελώς για τους πλευρικούς ανέμους.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί ακόμη χαμηλότερα με τις μπαταρίες να βρίσκονται κάτω από το πάτωμα.
Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα σφικτό τιμόνι και νοιώθει τις αναρτήσεις να ελέγχουν με ευκολία το αμάξωμα σε κάθε μορφή στροφής που θα συναντήσει.
Το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σκληρό καταφέρνει να στρίβει με υψηλές ταχύτητες κάνοντας τις παρατεταμένες στροφές να μοιάζουν με ευθείες και τις ανωμαλίες του οδοστρώματος να χάνονται μέσα στα εκπληκτικά αμορτισέρ δυο σταδίων.
Η κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να πέσει ακόμα και στα 8,0 λίτρα εάν αποφασίσετε να κινηθείτε απολύτως νόμιμα, ενώ εάν εξαντλήσετε τις δυνατότητες του μοτέρ θα ξεπεράσει τα 14 λίτρα ανά 100χλμ.
Στρίβοντας
Στην σβέλτη αλλά με γραμμές οδήγηση της BMW 330e(G20) Plug in Hybrid είναι ουδέτερο και καταφέρνει να διατηρεί την πορεία που χαράζει ο οδηγός ακόμη και αν υπάρχουν ανωμαλίες μέσα στην στροφή.
Ταυτόχρονα η ανάρτηση σχεδόν μηδενίζει τις κλίσεις μέσα στην στροφή μεταβαλλόντας αυτόματα και άμεσα την απόσβεση συμπίεσης των εξωτερικών στην στροφή αμορτισέρ, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους επιβάτες ή να σκληραίνει αχρείαστα πολύ η ανάρτηση όταν ισιώνει η πορεία.
Μπορείς να κινείσαι με εντυπωσιακές ταχύτητες αρκεί η οδήγηση να είναι στρωτή και να μην επιζητάς την μεταφορά βάρους για να πλασάρεις το αυτοκίνητο.
Mε το ESP κλειστό η BMW 330e Plug-in Hybrid χάρη στο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης θα επιτρέψει μια αρχοντική υπερστροφή κατά την έξοδο από μια γλιστερή φουρκέτα, όμως αν ακολουθεί μια αλληλουχία στροφών τότε θα αρχίσει να δυσανασχετεί καθώς η πισώβαρη κατανομή βάρους 45/55 κάνει το πίσω μέρος να αργεί να γυρίσει στην θέση του για να στηθεί για την επόμενη στροφή.
Ταυτόχρονα το τιμόνι που έχει γενικά μια πολύ καλή αίσθηση έγκαιρα ενημερώνει τον οδηγό ότι το βάρος στον μπροστινό άξονα δεν έχει την ισομερή κατανομή που έχει μια 330i και δίνει μια εντύπωση ότι ίσως το αυτοκίνητο να υποστρέφει στιγμιαία-όμως αυτό δεν συμβαίνει.
Απλά το απόλυτο τιμόνι και το ζυγισμένο πλαίσιο της 330i που την είχα οδηγήσει για λιγο πέρυσι είχα πιστέψει ότι ίσως να είναι καλύτερο από εκείνο της Giulia, εδώ δεν υπάρχει, οπότε κάθε σύγκριση με την ιταλίδα είναι απλά άτοπη και η γνώμη μου για πιο από τα δύο sedan είναι πιο σωστό μέσα στις στροφές αναβάλλεται για όταν μπορέσω να εξασφαλίσω μια κανονική (..χωρίς μπαταρίες ) G20 3αρα!
Οι νόμοι της φυσικής δεν κοιμούνται και βρίσκονται εκεί για να σε επαναφέρουν σύντομα στην τάξη όταν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς στην BMW 330e(G20) Plug in Hybrid σαν να ήταν κάποιο σπορ αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για ατέλειωτα πλασαρίσματα από την μια στροφή στην άλλη.
Επιπλέον η BMW 330e Plug-in Hybrid θέλει προσοχή αν αποφασίσετε να οδηγήσετε με το πλάι. Η ροπή που φτάνει στους πίσω τροχούς είναι και υπερβολικά πολλή και απότομη- και έτσι σε συνδυασμό με το βάρος από τις μπαταριές που βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου κάνουν την ουρά να αντιδρά πολύ απότομα όταν αρχίσει να φεύγει και να επανέρχεται αργά σε ισορροπία.
Μια καλή και συνετή ιδέα είναι να μην κλείνετε το ESP και να αρκεστείτε στην θέση sport που ενώ επιτρέπει στην ουρά να ανοίξει την τροχιά της μέχρι κάποιο σημείο- της απαγορεύει να σας τρομάξει… Αυτό -πάντως-για BMW, εγώ δεν το έχω ξαναπεί!
Το κιβώτιο ταχυτήτων στην θέση sport δίνει ρεσιτάλ τεχνολογικής υπεροχής, και οι συνδυασμένοι 292 ίπποι με την βοήθεια του απίστευτου κιβωτίου αρκούν για να σε προκαλέσουν να «περάσεις απέναντι»!
Το BMW 330e Plug-in Hybrid δεν είναι «εργαλείο» οδήγησης όπως είναι τα περισσότερα μοντέλα της σειράς 3. Έχοντας οδηγήσει το 330i σας διαβεβαιώνω ότι το αυτοκίνητο με 250 κιλά λιγότερα είναι ένα ποίημα σε ρόδες. Έχει ανάλαφρο στρίψιμο, ακριβές τιμόνι και πανίσχυρα φρένα!
Αν θέλετε να στρίβετε λοιπόν διασκεδαστικά με μια λιμουζίνα- και τα χρήματα σας δεν φτάνουν για μια Μ3- τότε καλύτερο θα ήταν να προτιμήσετε την 330i αφού με χαμηλότερο κόστος κτήσης προσφέρει σαφώς πιο μεγάλες συγκινήσεις στην σπορ οδήγηση από την BMW 330e Plug-in Hybrid.
Συμπέρασμα
Η BMW 330e(G20) Plug in Hybrid δεν είναι ακριβώς η 3αρα που νομίζετε καθώς είναι αισθητά βαρύτερη… Δεν έχει την ομορφιά μιας Giulia, αλλά χωρίς να υπολείπεται πολύ στον εξωτερικό σχεδιασμό την ξεπερνά με άνεση στον εσωτερικό διάκοσμο.
Σε ότι αφορά την BMW 330e τη δοκιμής μας η τιμή των περίπου €60,000(τιμή βασικού μοντέλου €53,500) την κάνουν μάλλον ακριβή για όσα προσφέρει και προσωπικά θα έπαιρνα μια 330i κρατώντας τα 4500€ της διαφοράς για ταξιδάκια!
Τώρα αν σκεφτείτε ότι σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που δίνετε αποτελούν φόρους (ταξινόμησης, ΦΠΑ και ότι άλλο σκεφτόντουσαν όσοι αποδειγμένα δεν σκέφτονται), εύκολα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει η υπόλοιπη Ευρώπη για τα χάλια μας… Ίσως πάλι και να φταίει!
Παρόλα αυτά αρκετοί από τους συμπολίτες μας έχουν ακόμη την δυνατότητα να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο –και μπράβο τους!
Έτσι η BMW 330e Plug-in Hybrid στην Ελλάδα είναι ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εξαιρετικά ευκατάστατους ανθρώπους που έχουν την πολυτέλεια να έχουν οικολογικές ανησυχίες όταν μετακινούνται στην πόλη- χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει η απόλυτη ευχαρίστηση στην οδήγηση όταν βγουν στα στροφιλίκια…
Τα αυστηρότερα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εκπομπές CO2, αλλά και τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που παρέχουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη του 330e.
Αν για παράδειγμα ήσασταν στην Αγγλία και είχατε ένα BMW 330e Plug-in Hybrid θα γλιτώνατε το congestion tax-έναν φόρο σαν διόδια -κόστους περίπου €5,00, που με την ανάγνωση της πινακίδας από κάμερες πληρώνουν κάθε ημέρα τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισέρχονται στο κέντρο του Λονδίνου με την αυτόματη χρέωση της πιστωτικής κάρτας του οδηγού…
Αυτό λοιπόν είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να αγοράσεις μια BMW 330e Plug-in Hybrid-που όμως για εμάς εδώ στο Ελλαδιστάν δεν λέει τίποτε.
Έτσι στην Ελλάδα, ο εσωτερικός ανταγωνισμός στην BMW 330e Plug-in Hybrid από τα επίσης δίλιτρα 320d και 330i είναι απλά αμείλικτος.
Σε επίπεδο βασικών τιμών με μια τιμή περίπου στα €53,500 η BMW 330e(G20) Plug in Hybrid είναι περίπου €4,500 ακριβότερη από την απολαυστική στην οδήγηση 330i και σχεδόν €5,000 από την οικονομικότατη 320d.
Ειδικά εάν με ένα αυτοκίνητο που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει ατέλειωτα χιλιόμετρα σε αυτοκινητοδρόμους, εσείς επιλέγετε να το χρησιμοποιήσετε ακριβώς για ότι έχει σχεδιαστεί να κάνει, τότε το πετρέλαιο είναι η καλύτερη επιλογή!
Αν έπρεπε να διαλέξετε κάποια από τις τρεις δίλιτρες επιλογές της BMW στην Ελλάδα, τότε η επιλογή της BMW 320d μοιάζει με μονόδρομο.
Εκτός… αν είστε λάτρης της τεχνολογίας και θέλετε να διαφέρετε κινούμενοι έστω και για μερικά χιλιόμετρα με ηλεκτρισμό.
Σε ότι με αφορά μην έχοντας εξερευνήσει μια 330i δεν μπορώ να κάνω την σύγκριση της νέας hybrid 3αρας με την ντίβα και εξακολουθώ να δηλώνω …Innamorato!
Δεν με ευχαρίστησε
- Το μεγάλο βάρος που επηρεάζει αρνητικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του φοβερού πλαισίου.
- Η τιμή κτήσης σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και η μικρή αυτονομία στο ταξίδι, λόγω μικρού ρεζερβουάρ.
Θα θυμάμαι
- Την αρμονική και αποδοτική υβριδική τεχνολογία, που λάμπει μέσα στην πόλη.
- Το ήσυχο και πολυτελές εσωτερικό και την ασφαλή συμπεριφορά στον δρόμο.
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση,
Ισμήνη Φαμπιάτου