Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαφοραMercedes-Benz Trucks: Now & Next

Mercedes-Benz Trucks: Now & Next

Με επαναστατικές καινοτομίες, η νέα γενιά Actros από τη Mercedes-Benz Trucks αναβαθμίζει τα πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσφέροντας αυξημένη οικονομία για τις επιχειρήσεις μεταφορών, περισσότερη άνεση για τους οδηγούς φορτηγών και υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Το νέο Actros Edition 2

Arocs 4146 KArocs 4146 KΚαινοτομίες, όπως το Multimedia Cockpit, το MirrorCam, τα υπερσύγχρονά συστήματα ασφάλειας και οι εξελιγμένες λειτουργίες οδήγησης φροντίζουν, ώστε το Actros να ικανοποιεί απόλυτα τις ολοένα και υψηλότερες απαιτήσεις στους κλάδους μεταφορών μεγάλων αποστάσεων και βαρέων διανομέων και, παράλληλα, να υποστηρίζει την εργασία του οδηγού με βιώσιμο τρόπο.

Άλλωστε, το γεγονός ότι η νέα ναυαρχίδα της Mercedes-Benz Trucks ανεβάζει τον πήχη από πολλές απόψεις, έχει επικυρωθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το βραβείο «International Truck of the Year 2020».

Arocs 4146 KArocs 4146 KΤο νέο Actros Edition 2, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο του 2021, απευθύνεται σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία πελατών: σε επαγγελματίες οδηγούς που είναι οπαδοί της καινοτομίας, και σε ελεύθερους επαγγελματίες από τον κλάδο των μεταφορών, για τους οποίους το φορτηγό είναι το σπίτι τους και το εξατομικευμένο στυλ και τα υψηλά επίπεδα άνεσης, έχουν μεγάλη σημασία.

Το Actros Edition 2 θα είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό επαγγελματικό εργαλείο ή μεταφορικό μέσο. Θα κυκλοφορήσουν μόλις 400 οχήματα και θα διατίθεται με έως και 40 επιλογές πρόσθετου εξοπλισμού για το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και με τα σχεδιαστικά στοιχεία από το Edition 1.

Mercedes-Benz Actros Edition 2Mercedes-Benz Actros Edition 2Το αποτέλεσμα είναι μια premium έκδοση Actros με εντυπωσιακή εμφάνιση και χαρακτηριστικά, που τη διαφοροποιούν ξεκάθαρα από τα βασικά μοντέλα της διεθνώς επιτυχημένης σειράς.

Η αίσθηση πολυτέλειας του Edition 2 υπογραμμίζεται από διάφορα χαρακτηριστικά εξοπλισμού. Για παράδειγμα, το κομψό εσωτερικό διαθέτει ταμπλό οργάνων και λαβές θυρών με επένδυση από δέρμα νάπα, πολλά στοιχεία σε εμφάνιση ανθρακονημάτων, καθώς και φινιστρίνι οροφής με ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Άλλες εντυπωσιακές λεπτομέρειες είναι η νέα αρχική οθόνη στην κύρια οθόνη του Multimedia Cockpit, καθώς και το λογότυπο Edition από στιλβωμένο, βουρτσισμένο αλουμίνιο στην πλευρά του συνοδηγού.

Mercedes-Benz Actros Edition 2Mercedes-Benz Actros Edition 2Το επάνω κρεβάτι παραδίδεται με κλινοσκεπάσματα και έχει πλάτος 900 χιλιοστών. Μια περιμετρική κουρτίνα – με εσωτερική πλευρά σε μπεζ και εξωτερική πλευρά σε μαύρο – προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα, προσθέτοντας συγχρόνως μια πινελιά κομψότητας. Το ίδιο ισχύει και για την κουρτίνα με το αστέρι της Mercedes-Benz μπροστά από το κρεβάτι.

Στο εξωτερικό εντυπωσιάζουν, μεταξύ άλλων, τα αυτοκόλλητα πλευρικού τοιχώματος με σχέδιο αστέρια, η επιγραφή «Edition 2» στο βαμμένο αλεξήλιο, το έμβλημα Actros στο μπροστινό τμήμα, η επιγραφή Actros στην επάνω πλευρά του πίσω τοιχώματος καμπίνας, οι τέσσερις πρόσθετοι προβολείς LED στο αλεξήλιο, καθώς και οι τρεις προβολείς εργασίας LED πίσω από την καμπίνα.

Στο προφίλ, εξέχουσες λεπτομέρειες είναι τα σκαλοπάτια επιβίβασης από ανοξείδωτο χάλυβα. Από ανοξείδωτο χάλυβα είναι επίσης τα καπάκια του πίσω άξονα, με προστατευτικά καπάκια παξιμαδιών τροχών.

Mercedes-Benz Actros Edition 2Mercedes-Benz Actros Edition 2Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται επιπλέον ένα φωτιζόμενοαστέρι Mercedes-Benz με μαύρο άνοιγμα και διάφορες διακοσμητικές γρίλιες σε σκούρο χρώμιο, ενώ σκούρο είναι και το πλαίσιο των προβολέων.

Η έκδοση Edition 2 διατίθεται σε όλα τα διαξονικά και τριαξονικά, μοντέλα της τωρινής γενιάς του Actros με καμπίνες GigaSpace και BigSpace. Το χρώμα της καμπίνας μπορεί να επιλεγεί ελεύθερα και να προσαρμοστεί στα χρώματα της εταιρείας του πελάτη, ενώ το μπροστινό τμήμα του οχήματος βάφεται πάντα σε γκρι μεταλλικό της φεγγαρόπετρας, για υψηλή αναγνωρισιμότητα.

Ο βασικός εξοπλισμός του Edition 2 περιλαμβάνει τα εξής έξι πακέτα:

  • Safety Package με διάφορα ενεργά συστήματα υποβοήθησης οδηγού
  • Comfort Package με ατμοσφαιρικό φωτισμό LED, καθρέφτη ξυρίσματος, ψυγείο και πολλά άλλα χαρακτηριστικά για άνετη διαμονή
  • Driving Package με δερμάτινο τιμόνι, ηλεκτρικό αλεξήλιο και άλλα
  • Sight Package μεταξύ άλλων με προβολείς bi-xenon, αισθητήρα βροχής και πίσω φώτα LED
  • Media Package με ηχοσύστημα, βάση για notebook, πρόσθετη πρίζα 12/15 V
  • Extra Line με φώτα θέσης LED στο MirrorCam, φλας LED και Welcome Light

Το νέο Mercedes-Benz Arocs

Ο κλάδος των κατασκευών χρειάζεται πρακτικές λύσεις. Είναι ένα σκληρό επάγγελμα που απαιτεί σκληρή δουλειά. Το νέο Mercedes-Benz Arocs διαθέτει όλα όσα χρειάζονται οι μεταφορές στον κατασκευαστικό κλάδο: κινητήρες υψηλών επιδόσεων, πολλαπλές διαμορφώσεις συστημάτων μετάδοσης κίνησης και ένα στιβαρό πλαίσιο για την αποτελεσματική προσαρμογή υπερκατασκευών κατάλληλων για τον κλάδο.

Το Arocs προσφέρει μια πλούσια γκάμα επιλογών, επιτρέποντας στους πελάτες να σχεδιάζουν τις δικές τους μεταφορικές λύσεις που ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.

Arocs 4151 AKArocs 4151 AKΕξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το Predictive Powertrain Control (PPC), το Sideguard Assist, το Active Brake Assist, και «πρωτιές» για την αγορά, όπως το MirrorCam, το Multimedia Cockpit και, ασφαλώς, την πλατφόρμα συνδεσιμότητας Truck Data Center (TDC), το Arocs θέτει νέα πρότυπα στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιοποίησης, της ασφάλειας και της συνδεσιμότητας.

Predictive Powertrain Control

Το νέο Mercedes-Benz Arocs επωφελείται επίσης από το προηγμένο σύστημα ελέγχου Tempomat και από το ενσωματωμένο στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Predictive Powertrain Control. Το PPC, το οποίο πλέον λειτουργεί και στην υπεραστική κυκλοφορία, πρόκειται να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου του Arocs, που κάνει συχνά δρομολόγια σε επαρχιακούς δρόμους.

Εκτός από το σύστημα εντοπισμού με GPS, η νέα γενιά PPC χρησιμοποιεί ψηφιακούς οδικούς χάρτες με δεδομένα για την τοπογραφία, τις στροφές, τη γεωμετρία διασταυρώσεων και κυκλικών κόμβων, καθώς και τα σήματα κυκλοφορίας.

Το Arocs μπορεί πάντα να επιλέγει τη σωστή σχέση κιβωτίου και την κατάλληλη ταχύτητα για την κατανάλωση σε ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά και στις πολλές στροφές του επαρχιακού οδικού δικτύου. Έτσι, προσφέρει εξαιρετικά οικονομική κατανάλωση καυσίμου και όσο το δυνατό μεγαλύτερη άνεση στο δρόμο.

MirrorCam και τα πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης

Η βελτιωμένη αεροδυναμική είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα του MirrorCam. Η τεχνολογία καμερών προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα που αφορούν στο χειρισμό και, κυρίως, στην ασφάλεια του φορτηγού. Διευκολύνει την εργασία εντός και εκτός δρόμου για τους οδηγούς που κάνουν δρομολόγια μεταφοράς οικοδομικών υλικών, με πολλά σημεία εκφόρτωσης.

Αφενός, η απουσία των καθρεφτών βελτιώνει αισθητά την περιμετρική ορατότητα. Ο οδηγός έχει άριστη ορατότητα ακόμη και διαγώνια μπροστά από το φορτηγό, σε μια γωνία την οποία θα έκρυβε διαφορετικά το περίβλημα του καθρέφτη. Αφετέρου, αποκλείεται το ενδεχόμενο εσφαλμένης ρύθμισης του καθρέφτη από τον οδηγό, καθώς η κάμερα προβάλλει την πλήρη εικόνα από κάθε οπτική γωνία.

Επιπλέον, το MirrorCam παρέχει διάφορες βοηθητικές λειτουργίες στον οδηγό. Για παράδειγμα, η οθόνη για το εσωτερικό της στροφής περιστρέφεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο οδηγός να έχει πάντα βέλτιστη ορατότητα στο ημιρυμουλκούμενο. Στη διάρκεια ελιγμών ή κατά την αλλαγή λωρίδας, οι γραμμές απόστασης που απεικονίζονται στην οθόνη βοηθούν τον οδηγό να εκτιμήσει καλύτερα την απόσταση από τα πίσω οχήματα.

Το MirrorCam συνεργάζεται επίσης με το Mercedes-Benz Sideguard Assist. Το σύστημα υποβοήθησης μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή ατυχημάτων από την πλευρά του συνοδηγού κατά τη δεξιά στροφή του οχήματος, προειδοποιώντας οπτικά και ακουστικά τον οδηγό για το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Το Sideguard Assist του νέου Mercedes-Benz Arocs αναγνωρίζει και προειδοποιεί για εμπόδια στη δεξιά πλευρά του οχήματος, σε όλο το μήκος του, υπολογίζοντας την αεροδυναμική καμπύλη του ρυμουλκούμενου. Εάν είναι εγκατεστημένο το MirrorCam, οι προειδοποιήσεις του Sideguard Assist προβάλλονται στη δεξιά οθόνη, με αποτέλεσμα όλες οι σημαντικές πληροφορίες να είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο.

Η Daimler Trucks είναι προς το παρόν ο μόνος κατασκευαστής που προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο είναι πλήρως ενσωματωμένο στην αρχιτεκτονική του οχήματος. Από τον Ιούνιο του 2021, θα διατίθεται για τις πολυάριθμες εκδόσεις μοντέλων του Arocs και το νέο σύστημα υποβοήθησης ασφάλειας: το Active Sideguard Assist.

Η πέμπτη πλέον γενιά του Active Brake Assist (ABA) προβλέπεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ασφάλειας. Χάρη στο συνδυασμό ραντάρ και καμερών, το σύστημα μπορεί τώρα να αντιδρά καλύτερα σε πεζούς με ταχύτητα έως 50 km/h. Συνεπώς, μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα από άποψη ασφάλειας, ειδικά κατά την οδήγηση σε κατοικημένες περιοχές.

Είτε πρόκειται για ένα ακινητοποιημένο ή προπορευόμενο όχημα είτε για έναν εκτεθειμένο χρήστη του οδικού δικτύου, όπως ένας ποδηλάτης ή πεζός, το ABA 5 μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή συγκρούσεων. Εάν χρειαστεί, το σύστημα ασφαλείας ξεκινά αυτόματη πλήρη πέδηση, εντός των ορίων του συστήματος, μέχρι να ακινητοποιηθεί το όχημα. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ABA 5 είναι απλώς ένα σύστημα υποβοήθησης.

Ο οδηγός εξακολουθεί να φέρει την πλήρη ευθύνη για την ασφαλή οδήγηση του φορτηγού, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να ελέγξει πλήρως το φορτηγό κάθε στιγμή και να παρατηρεί προσεκτικά την κυκλοφορία.

Active Sideguard Assist & Active Drive Assist 2

Η Mercedes-Benz Trucks ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος του κλάδου σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των οχημάτων.

Κάθε χρόνο, η εταιρεία επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου τα συστήματα υποβοήθησης να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εργασία των οδηγών και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το νέο Active Sideguard Assist με αυτοματοποιημένη λειτουργία πέδησης και το νέο Active Drive Assist 2 με αυτόματη λειτουργία ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης – και τα δύο θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο του 2021.

Καθώς στόχος είναι να αποτραπεί πλήρως κάθε ατύχημα ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειές του για όλους τους εμπλεκόμενους, ο ρόλος των συστημάτων υποβοήθησης που μπορούν να υποστηρίζουν ενεργά τον οδηγό σε επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς όμως να τον απαλλάσσουν από την ευθύνη του, είναι καθοριστικής σημασίας για ασφαλέστερη κυκλοφορία.

Η Mercedes-Benz έχει αυξήσει αισθητά τα επίπεδα ασφάλειας των φορτηγών της με συστήματα, όπως η υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης πέμπτης γενιάς Active Brake Assist (ABA 5), το Sideguard Assist με αναγνώριση πεζών και ποδηλατών, το Active Drive Assist για ημι-αυτοματοποιημένη οδήγηση (SAE επιπέδου 2), καθώς και το MirrorCam, που αντικαθιστά τους εσωτερικούς και ευρυγώνιους καθρέφτες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η τωρινή γενιά του Actros, καθώς και πολλά από τα μοντέλα Arocs που έχουν εξοπλιστεί σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές της Mercedes-Benz για την αρχιτεκτονική ασφάλειας και τα συστήματα υποβοήθησης.

Νέο Active Sideguard Assist

Η κυκλοφορία ενός βαρέος φορτηγού μέσα στην πόλη, όπου ενίοτε οι δρόμοι είναι στενοί και οι διασταυρώσεις περίπλοκες, αποτελεί πρόκληση για πολλούς επαγγελματίες οδηγούς.

MercedesDer neue Mercedes-Benz Active Drive Assist 2The new -Benz Active Drive Assist 2Ειδικά κατά τους ελιγμούς σε στροφές, ο οδηγός πρέπει να προσέχει τους φωτεινούς σηματοδότες, τις πινακίδες, τη διερχόμενη και διασταυρούμενη κυκλοφορία μπροστά από το όχημα, καθώς και πεζούς και ποδηλάτες που κινούνται στο πλάι.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτεθειμένοι χρήστες του οδικού δικτύου συνήθως δε γνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο οδηγός του φορτηγού δεν μπορεί καν να τους δει.

Επιπλέον, τα βαριά φορτηγά, με μεγάλα μεταξόνια ή ρυμουλκούμενα, στρίβουν συνήθως με έναν τρόπο που δε γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου: πριν στρίψουν, τα φορτηγά κινούνται ευθεία, βγαίνοντας στη μέση της διασταύρωσης, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρο για το ημιρυμουλκούμενο ή το ρυμουλκούμενο.

Επομένως, ένας ποδηλάτης ή ένας πεζός που διασχίζει το δρόμο από την πλευρά του συνοδηγού δεν μπορεί να φανταστεί ότι το φορτηγό θα στρίψει, αλλά υποθέτει ότι θα συνεχίσει ευθεία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Sideguard Assist, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Mercedes-Benz Trucks και διατίθεται για πολλές εκδόσεις Actros, Arocs και Econic από το 2016, μπορεί να επεμβαίνει, βοηθώντας την κατάσταση. Το Sideguard Assist μπορεί να προειδοποιεί τον οδηγό με μια διαδικασία πολλών σταδίων κατά τη δεξιά στροφή, εάν αναγνωρίσει, για παράδειγμα, κάποιον πεζό ή ποδηλάτη στην περιοχή που επιτηρεί.

Από τον Ιούνιο του 2021 η Mercedes-Benz θα προσφέρει, εκτός από το Sideguard Assist, και το Active Sideguard Assist (ASGA), με μια πρόσθετη λειτουργία που μπορεί να σώσει ζωές: το νέο σύστημα δε θα προειδοποιεί μόνο τον οδηγό για πεζούς ή ποδηλάτες που κινούνται στην πλευρά του συνοδηγού, αλλά επιπλέον θα πραγματοποιεί αυτόματη πέδηση κατά τη στροφή με ταχύτητα έως 20 km/h και τελικά θα ακινητοποιεί το όχημα, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.

Το ASGA μπορεί να αναγνωρίζει την ανάγκη πέδησης βάσει της γωνίας διεύθυνσης και, ιδανικά, να αποτρέπει μια πιθανή σύγκρουση.

Η Mercedes-Benz Trucks, θέλοντας να συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση των ατυχημάτων που σημειώνονται κατά τη δεξιά στροφή των φορτηγών, με σοβαρούς ή ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς, είναι ο πρώτος παγκοσμίως κατασκευαστής φορτηγών που προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα με αυτόματη λειτουργία πέδησης.

Νέο: Active Drive Assist 2 με λειτουργία ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ασφάλειας είναι το Active Drive Assist (ADA), το οποίο καθιστά το νέο Actros το πρώτο φορτηγό μαζικής παραγωγής παγκοσμίως με δυνατότητες ημι-αυτοματοποιημένης οδήγησης (SAE επιπέδου 2).

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το σύστημα υποστηρίζει ενεργά τον οδηγό στη διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση του φορτηγού και μπορεί να διατηρεί αυτόματα την απόσταση από το μπροστινό όχημα, καθώς και να επιταχύνει και να διευθύνει το όχημα, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του συστήματος, π.χ. εάν η ακτίνα στροφής είναι επαρκής ή υπάρχουν σαφώς ορατές οδικές σημάνσεις.

Εάν ο οδηγός πλησιάσει πολύ το μπροστινό όχημα, το ADA μπορεί να φρενάρει αυτόματα το φορτηγό, μέχρι να επιτευχθεί ξανά η προκαθορισμένη ελάχιστη απόσταση. Αφού συμβεί αυτό, το σύστημα μπορεί να επιταχύνει ξανά το φορτηγό μέχρι την προκαθορισμένη ταχύτητα.

Το ADA 2 νέας γενιάς, που θα διατίθεται από τον Ιούνιο του 2021, έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες: το σύστημα μπορεί να ακινητοποιεί το όχημα σε έκτακτη ανάγκη, εάν αναγνωρίσει ότι ο οδηγός δεν συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία οδήγησης για μεγάλο διάστημα, π.χ. λόγω κάποιου προβλήματος υγείας.

Αρχικά, το σύστημα ζητά από τον οδηγό να τοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι με οπτικά και ακουστικά σήματα. Εάν, ακόμη και μετά από πολλές προειδοποιήσεις, ο οδηγός δεν αντιδράσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, π.χ. με πέδηση, διεύθυνση, επιτάχυνση ή χειρισμό των συστημάτων του οχήματος από τα πλήκτρα του τιμονιού, το σύστημα μπορεί, εντός των ορίων του, να φρενάρει με ασφάλεια το φορτηγό μέχρι να ακινητοποιηθεί στη λωρίδα του, προειδοποιώντας συγχρόνως τα πίσω οχήματα με τα αλάρμ.

Ο οδηγός μπορεί να διακόψει τον ελιγμό ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από το σύστημα οποιαδήποτε στιγμή, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία kickdown. Εάν τελικά το φορτηγό ακινητοποιηθεί, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης. Επιπλέον, ξεκλειδώνει τις πόρτες έτσι ώστε οι τραυματιοφορείς και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να μπορούν να φτάσουν αμέσως στον οδηγό σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Active Brake Assist 5

Mercedes-Benz Active Sideguard AssistMercedes-Benz Active Sideguard AssistΗ αυτόματη επέμβαση πέδησης του Active Sideguard Assist και η αυτόματη ακινητοποίηση έκτακτης ανάγκης του Active Drive Assist 2 δεν πρέπει να συγχέονται με τη λειτουργία πέδησης έκτακτης ανάγκης του Active Brake Assist 5.

Το ABA 5 λειτουργεί με ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών. Συγκριτικά με το ABA 4, μπορεί να αντιδρά σε κινούμενους πεζούς με μερική, αλλά και αυτόματη πλήρη πέδηση του οχήματος έως ταχύτητα 50 km/h.

Εάν το ABA 5 αναγνωρίσει κίνδυνο ατυχήματος με προπορευόμενο όχημα, με στάσιμο εμπόδιο ή με πεζό ο οποίος κινείται στο αντίθετο ρεύμα, διασχίζει το δρόμο, περπατά στη δική του λωρίδα ή σταματά αιφνιδίως, προειδοποιεί αρχικά τον οδηγό οπτικά ή ακουστικά.

Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει κατάλληλα, το σύστημα μπορεί, σε δεύτερο στάδιο, να ξεκινήσει μερική πέδηση, μειώνοντας την ταχύτητα έως και κατά 3m/sec2, που αντιστοιχεί περίπου στο 50 τοις εκατό της μέγιστης απόδοσης πέδησης.

Εάν παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος σύγκρουσης συνεχίσει να υφίσταται, το ABA 5 μπορεί, εντός των ορίων του συστήματος, να πραγματοποιήσει αυτόματη πλήρη πέδηση έκτακτης ανάγκης και, στη συνέχεια, αφού ακινητοποιηθεί το όχημα, να ενεργοποιήσει το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης.

Για όλα τα συστήματα υποβοήθησης της Mercedes-Benz Trucks ισχύει το εξής: όλα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν όσο το δυνατό περισσότερο τον οδηγό εντός των ορίων τους – ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, ο οδηγός εξακολουθεί να έχει την πλήρη και τελική ευθύνη για το όχημα.

Πηγή: Mercedes-Benz Trucks

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο