Οι χειμερινές αποδράσεις είναι ευκαιρία για μερικές από τις πιο όμορφες και ζεστές οικογενειακές στιγμές, όμως επειδή τα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα μπορούν να γίνουν έντονα και απρόβλεπτα είναι καλό να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας και το αυτοκίνητο για κάθε ενδεχόμενο.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω και μερικά “tips” για την οδήγηση στην βροχή και το χιόνι, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για όσα μπορούν να συμβούν.

Οι συνθήκες οδήγησης τον χειμώνα είναι επιβαρυμένες καθώς οδηγούμε με χαμηλό φωτισμό και ορατότητα ενώ και η πρόσφυση του δρόμου είναι χαμηλή. Παράλληλα οι πιθανότητες για να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο είτε από βλάβη είτε εξαιτίας των συνθηκών είναι αυξημένες.

Kανείς δεν έχει συμβόλαιο με τον Θεό για αιώνια ασφάλεια και όσα γράφω δεν είναι «για εάν θα συμβούν», αλλά «για όταν συμβούν»!

Προετοιμασία οδηγού:

 • Ξεκινήστε το ταξίδι σας ξεκούραστοι. Τον χειμώνα ένα ταξίδι απαιτεί περισσότερη προσοχή και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζετε.
 • Μην τρώτε βαριά πριν οδηγήσετε και μην πίνετε αλκοόλ-έλεος δηλαδή!
 • Μην καπνίζετε. Τον χειμώνα τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά και ο καπνός γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικός για τους επιβάτες (που συνήθως είναι τα ίδια σας τα παιδιά ).
 • Ντυθείτε σωστα! Εσείς και οι επιβάτες να έχετε μαζί σας-και πρόχειρα- ζεστά ρούχα, αλλά να μην ντύνεστε σαν τον Α. Βασίλη όταν οδηγείτε γιατί τα πολλά ρούχα μειώνουν την δυνατότητα αντίδρασης και μετά από λίγο δημιουργούν δυσφορία.
 • Φορτίστε τα κινητά σας και ενημερώστε τους οικείους σας για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Έχετε πρόχειρα νερό ή καφέ αν προτιμάτε, αλλά μην το παρακάνετε γιατί θα χρειαστεί να κάνετε συχνές στάσεις.
 • Δείτε την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσετε.
 • Βάλτε μέσα στο αυτοκίνητο σας ένα κουτί με τρόφιμα (ξηρούς καρπούς, σοκολάτες κτλ), ιμάντες,γάντια και φυσικά τις αλυσίδες σας.

Προετοιμασία αυτοκινήτου:

 1. Ελέγξτε τους καθαριστήρες και γεμίστε το παγουράκι πλύσης του παρμπρίζ με ειδικό υγρό. Οδηγώντας σε παγωμένο περιβάλλον, εάν επιχειρήσετε να καθαρίσετε το παρμπρίζ με κοινό νερό, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα παγώσει αμέσως και δεν θα έχετε καθόλου ορατότητα.
 2. Ελέγξτε τα ελαστικά σας σε ότι αφορά την πίεση και την κατάσταση τους. Ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή.
 3. Αν κατοικείτε -ή κινείστε συχνά-σε περιοχές που χιονίζει συχνά-ή που ο χειμώνας είναι βαρύς-προμηθευτείτε χειμερινά λάστιχα . Η οδήγηση με αυτά στον πάγο είναι πραγματικά μια (ευχάριστη) εμπειρία.
 4. Ελέγξτε όλα τα φώτα και το σύστημα αερισμού.
 5. Ελέγξτε τα λάδια και τα υγρά ψύξης.
 6. Γεμίστε πλήρως το δοχείο καυσίμων. Δεν γνωρίζετε πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο αυτοκίνητο σε περίπτωση ακινητοποίησης.
 7. Καθαρίστε όλα τα παράθυρα στο εσωτερικό τους πολύ καλά και το παρμπρίζ με οινόπνευμα.
 8. Ελέγξτε ότι έχετε μαζί σας , αλυσίδες, τρίγωνο και φακό.
 9. Κάντε πρόβα για την τοποθέτηση των αλυσίδων και ελέγξτε την κατάσταση τους στην άνεση του σπιτιού σας. Η χιονοθύελλα δεν βοηθά στην εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης…

Οδήγηση στην Βροχή

 1. Μειώστε την ταχύτητα σας.
 2. Φροντίστε να είναι όλα τα παράθυρα καθαρά με την χρήση φρέσκου αέρα στην θέση defog . Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση του αέρα και μην σκουπίζετε τα παράθυρα με πανιά. Αν τα παράθυρα θαμπώσουν πολύ χρησιμοποιείστε το air-condition για άμεσα αποτελέσματα.
 3. Αν πέσετε σε βαθιά λακκούβα με υψηλή ταχύτητα και νοιώσετε ότι το αυτοκίνητο δεν «πατά στον δρόμο»(aqua planning), μην πατήσετε φρένο, αλλά διατηρείστε σταθερό το γκάζι.
 4. Ανάψτε τα φώτα και τα φωτά ομίχλης εμπρός και πίσω στην ομίχλη- και στον αυτοκινητόδρομο όταν τα νερά από τα προπορευόμενα δημιουργούν σπρέι. Μην ξεχάσετε να σβήσετε το πίσω φως ομίχλης όταν δεν χρειάζεται γιατί είναι πολύ-μα πολύ- ενοχλητικό για όσους ακολούθουν.
 5. Μεγαλώστε την απόσταση ασφάλειας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
 6. Μην οδηγείτε μέσα σε λακκούβες καθώς δεν ξέρετε τι βρίσκεται κάτω από το νερό.
 7. Στον αυτοκινητόδρομο προτιμήστε την μεσαία λωρίδα, καθώς στις ακριανές συσσωρεύονται συνήθως νερά.
 8. Μην χρησιμοποιείτε το Cruise Control-εκτός αν αυτό διαθέτει σύστημα ελέγχου της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, οπότε μπορέιτε να το χρησιμοποιήστε σαν βοήθημα στην προσεκτική οδήγηση που θα κάνετε.

Οδήγηση στο χιόνι

 1. Αν μπορείτε να αποφείγετε την μετακίνηση, μείνετε σπίτι και πιείτε ζεστή σοκολάτα!
 2. Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις της τροχαίας.
 3. Βάλτε αμέσως αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς. Να είστε προνοητικοί και μην περιμένετε να τις βάλετε όταν κολλήσετε.
 4. Τα SUV με τετρακίνηση (και ειδικά εκείνα με τα πολύ φαρδιά λάστιχα) γλιστρούν επίσης στις παγωμένες κατηφόρες. Αν βρεθείτε σε τέτοιες συνθήκες βάλτε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχόυς για να έχετε τιμόνι και φρένα-και αν έχετε την επιλογή επιλέξτε το πρόγραμμα που κλειδώνει την τετρακίνηση στο 50/50. Δεν είναι ντροπή…
 5. Μειώστε την ταχύτητα και αυξήστε την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο 4-5 φορές περισσότερο από ότι στο στεγνό.
 6. Οδηγείτε στρωτά, χωρις απότομα φρεναρίσματα και “τιμονιές¨.
 7. Δοκιμάστε τα φρένα και το τιμόνι σας για να βρείτε τα όρια της πρόσφυσης του αυτοκινήτου σας.
 8. Αν βρείτε ένα εμπόδιο που μπορείτε να αποφύγετε μην σταματήσετε.
 9. Μην σπινάρετε τους τροχούς στην ανηφόρα και -αν δεν είναι ανάγκη- μην σταματάτε στην ανηφόρα.
 10. Αποφύγετε τα παγωμένα και σκιερά κομμάτια- ψάξτε για φρέσκο χιόνι.
 11. Αν χάσετε τον έλεγχο γυρίστε τους τροχούς προς την κατεύθυνση που κινείται το αυτοκίνητο και εσείς κοιτάτε, ή αν θέλετε προς τα εκεί που βρίσκονται οι πίσω τροχοί -είναι αυτό που λέμε “ανάποδο τιμόνι”.
 12. Αν το χάσετε εντελώς προσπαθήστε να εντοπίσετε και να κατευθυνθείτε προς ένα καθαρό κομμάτι του δρόμου, μια λακκούβα με νερό, ή προς ένα σημείο με φρέσκο χιόνι. Το ΑBS και το ESP θα κάνουν τα υπόλοιπα.
 13. Αν χάσετε τον έλεγχο και κατευθύνεστε  επιταχυνόμενα προς γκρεμό (Θεός φυλάξει) ή ποτάμι- αντί να φύγετε από κάτω, ψάξτε να βρείτε ένα δέντρο, μια μπαριέρα, ή ένα στύλο της ΔΕΗ για να σας σταματήσει. Είναι καλύτερα να τρακάρετε από το βιώσετε την ελεύθερη πτώση…
 14. Αν κολλήσετε και θέλετε να ξεκολλήσετε πριν ξεκονήσετε βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί κοιτούν ευθεία.
 15. Αν βρείτε ένα άδειο χιονισμένο παρκινγκ ή αλάνα προσπαθήστε να προπονηθείτε για το πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο σας όταν γλιστρά. “Practice makes perfect”! Είναι απαραίτητο –και διασκεδαστικό!

Αν ακινητοποιηθείτε:

 1. Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ειδοποιείστε άμεσα την τροχαία και τους οικείους αν έχετε σήμα στο κινητό.
 2. Μην μπλοκάρετε την ΛΕΑ. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι άλλοι, σκεφτείτε ότι μπορεί χρειαστείτε εσείς βοήθεια..
 3. Ντυθείτε ζεστά και αφήστε τα φώτα ανοικτά και τον κινητήρα σε λειτουργία. Ο αερισμός του αυτοκινήτου να γίνεται από το περιβάλλον και όχι από την ανακύκλωση.
 4. Βεβαιωθείτε ότι η εξάτμιση είναι ελεύθερη και δεν είναι θαμμένη στην λάσπη και τα χιόνια.
 5. Αν δεν έχετε καύσιμα σβήστε το κινητήρα και τα φώτα πορείας αφήνοντας  ανοιχτό το φώς στις εσωτερικές πλαφονιέρες. Έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος, φαίνονται από μακριά και σας φτιάχνουν την διάθεση.
 6. Μην εξαντληθείτε από την προσπάθεια να σπρώξετε ή να ξεκολλήσετε το αυτοκίνητο σας. Περιμένετε για βοήθεια.
 7. Μην περπατάτε στον δρόμο καθώς λόγω χαμηλής ορατότητας και ολισθηρότητας μπορεί να σας χτυπήσει άλλο αυτοκίνητο.
 8. Εάν βρεθείτε ακινητοποιημένοι στην ερημία και έχετε σήμα στο κινητό μπορείτε μέσω του Google Mapς να στείλτε το στίγμα σας . Μάθετε ακριβώς πως γίνεται αυτό πριν σας χρειαστεί να το κάνετε στην ανάγκη.
 9. Μην χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο για να παρκαρετε το αυτοκίνητο. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να παγώσει και ίσως να μην μπορείτε να ξεκινήσετε.

Τι να ΜΗΝ κάνετε στα χίονια:

Καλές διαδρομές και σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ismini Fabiatou.

Previous articleΗ SKODA OCTAVIA υποψήφια για το πανευρωπαϊκό βραβείο “Car of the Year”
Next articleΗ Kia αλλάζει… (Video)
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story