Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝεαΝέα Mercedes EQA - Παρουσίαση - Νέα

Νέα Mercedes EQA – Παρουσίαση – Νέα

Η EQA είναι το νέο βασικό μοντέλο για την είσοδο στον εξολοκλήρου ηλεκτρικό κόσμο της Mercedes-EQ. Η δυναμική σχεδίαση SUV του αμαξώματός της υποδεικνύει την οδηγική απόλαυση που προσφέρει.

EQA mercedes 03

Με εξαιρετική σχέση μεταξύ απόδοσης, κόστους και χρόνου διάθεσης στην αγορά, η EQA είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μέλος της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz.

Προσφέρει τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά της GLA, με την οποία έχει πολύ στενή συγγένεια, και τα συνδυάζει με έναν αποδοτικό ηλεκτρικό κινητήρα.

Αποδοτική οδηγική απόλαυση:

Η EQA θα κυκλοφορήσει πρώτα ως EQA 250 (ηλεκτρική κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 15,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 g/km) με 140 kW και αυτονομία κατά NEDC 486 χιλιομέτρων.

EQA mercedes 05

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις που θα ικανοποιούν ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών. Θα περιλαμβάνουν αφενός μια σειρά ακόμη πιο σπορ, τετρακίνητων μοντέλων με πρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS) και ισχύ 200 kW και άνω.

Η Mercedes-EQ θεωρεί ότι το κλειδί για μεγαλύτερη αυτονομία δεν είναι οι διαρκώς μεγαλύτερες μπαταρίες, αλλά στη συστηματική βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εξαρτημάτων του οχήματος.

Αυτόματη προνοητική οδήγηση:

Η πλοήγηση με Ηλεκτρική Νοημοσύνη υπολογίζει τη διαδρομή που οδηγεί γρηγορότερα στον προορισμό, λαμβάνοντας υπόψη τους χρόνους φόρτισης και, συνεπώς, ανακουφίζει τον οδηγό από το άγχος προγραμματισμού της διαδρομής.

EQA mercedes 0121

Με βάση συνεχείς προσομοιώσεις αυτονομίας, το σύστημα προβλέπει πιθανές αναγκαίες στάσεις για φόρτιση καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τοπογραφία διαδρομής και καιρικές συνθήκες.

Επίσης, έχει τη δυνατότητα να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην κατάσταση της κυκλοφορίας ή το προσωπικό στυλ οδήγησης.

Εύκολη φόρτιση και τρόποι πληρωμής:

Με το Mercedes me Charge, οι πελάτες έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες.

EQA mercedes 012

Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ακόμη και στο εξωτερικό. Με μία εγγραφή, μπορούν να επωφελούνται από μία απλή διαδικασία χρέωσης.

Πράσινη φόρτιση:

Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους πελάτες να φορτίζουν τα οχήματά τους σε περισσότερους από 175.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Mercedes-Benz εξασφαλίζει τη μετέπειτα αντιστάθμιση με πράσινη ενέργεια.

Μεγαλύτερη αυτονομία με μικρότερο συντελεστή οπισθέλκουσας:

Η χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση σημαίνει υψηλή αποδοτικότητα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η EQA είναι το πρώτο μοντέλο της Mercedes-EQ, η αεροδυναμική του οποίου εξελίχθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

EQA mercedes 08

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα κατέδειξαν μία τιμή Cd 0,28, επιβεβαιώνοντας έτσι την υψηλή ποιότητα των ψηφιακών προσομοιώσεων. Η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,47 m2.

Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή και πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Υπερσύγχρονο σύστημα θερμικής διαχείρισης (thermal management system)με αντλία θερμότητας στο βασικό εξοπλισμό:

Η αποδοτικότητα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και κατά τον σχεδιασμό της θερμικής αρχιτεκτονικής. Χάρη στην αντλία θερμότητας του βασικού εξοπλισμού, η αποβαλλόμενη θερμότητα από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αξιοποιείται για τη θέρμανση της καμπίνας επιβατών.

EQA mercedes 011

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση μπαταρίας από το σύστημα θέρμανσης, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του συστήματος προκλιματισμού στο εσωτερικό της EQA πριν την έναρξη μιας διαδρομής.

Η λειτουργία ελέγχεται κατευθείαν από το σύστημα infotainment MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App.

Συστηματική μείωση των θορύβων και εκτενής μόνωση:

Καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες ώστε το αυτοκίνητο να προσφέρει το υψηλό επίπεδο άνεσης που χαρακτηρίζει τη μάρκα με χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών, όπως η συστηματική απομόνωση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης από το πλαίσιο και το αμάξωμα. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκαν επίσης πολυάριθμα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης αερομεταφερόμενων θορύβων.

Ευφυή συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη από τον οδηγό:

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Σε κρίσιμες περιστάσεις, σκοπός της ενεργής υποβοήθησης πέδησης είναι να προλαμβάνει την πρόσκρουση μέσω αυτόνομης επιβράδυνσης ή να μετριάζει τη σοβαρότητά της.

EQA mercedes 04

Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο.

Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

Το σύστημα υποβοήθησης ECO συντελεί στην εξαιρετικά ήρεμη οδήγηση με τη βοήθεια του DISTRONIC.

Σχεδιασμός ασφάλειας της Mercedes-EQ και πλήθος δοκιμών πρόσκρουσης:

Βασισμένο στη στιβαρή δομή της GLA, το αμάξωμα της EQA προσαρμόστηκε για να αντεπεξέρχεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αντιμετωπίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

EQA mercedes 06

Η μπαταρία εδράζεται σε ένα ειδικά ανεπτυγμένο φορέα πλαισίου κατασκευασμένο από διελασμένα στοιχεία με την κατεργασία τεχνικής μορφοποίησης μετάλλου, το οποίο αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας που επιτελούσαν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδαπέδιο πλαίσιο, το οποίο εξυπηρετεί δομικούς σκοπούς.

Το προστατευτικό μπαταρίας στην περιοχή μπροστά από αυτή, μπορεί να προστατεύει τη μονάδα συσσώρευσης ενέργειας από την εισχώρηση ξένων σωμάτων και, κατά συνέπεια, να αποτρέπει παρεπόμενες ζημιές.

Φυσικά, η EQA υποβλήθηκε και σε εκτενές και απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης. Επιπλέον, ισχύουν αυστηρές προδιαγραφές για την μπαταρία και όλα τα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα.

Γνήσια Mercedes και στην προστασία επιβατών:

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού, αερόσακος γονάτων για τον οδηγό και αερόσακοι παραθύρων. Οι αερόσακοι παραθύρων καλύπτουν την πρώτη και τη δεύτερη σειρά καθισμάτων.

EQA mercedes 0124

Οι αερόσακοι θώρακα-λεκάνης μπροστά περιλαμβάνονται επίσης στο βασικό εξοπλισμό, και διατίθεται προαιρετικά για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων. Σε συνδυασμό με το σύστημα PRE-SAFE® (προαιρετικός εξοπλισμός), τα μπροστινά καθίσματα εξοπλίζονται με ηλεκτρικούς, επαναφερόμενους εντατήρες ζωνών ασφαλείας.

Η «ηλεκτρική» αισθητική της σχεδίασης σηματοδοτεί τη σύγχρονη πολυτέλεια:

EQA mercedes 01

Η EQA διαθέτει τη χαρακτηριστική σχεδίαση μπροστινού τμήματος Mercedes-EQ: επένδυση μπροστινής μάσκας «black panel» με κεντρικά τοποθετημένο το αστέρι.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδίασης των εξολοκλήρου ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-EQ είναι η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω: μία οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED, διασφαλίζοντας μία άκρως χαρακτηριστική εμφάνιση μέρα και νύχτα.

EQA mercedes 09

Η κατεργασία του εσωτερικού των προβολέων είναι κορυφαίας ποιότητας και ακρίβειας με προσοχή στην λεπτομέρεια. Εξίσου χαρακτηριστικές της Mercedes-EQ είναι και οι γαλάζιες λωρίδες στους προβολείς.

Τα πίσω φώτα LED ενσωματώνονται άρτια με τη στενή φωτεινή λωρίδα LED, προσδίνοντας στο αυτοκίνητο μία ιδιαίτερη εμφάνιση και στο πίσω μέρος.  

Εσωτερικός διάκοσμος με κρυφό φωτισμό και λεπτομέρειες σε χρώμα rosé gold:

EQA mercedes 07

Στο εσωτερικό της EQA υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά που εντείνουν τον ηλεκτρικό της χαρακτήρα. Ανάλογα με τη γραμμή εξοπλισμού, περιλαμβάνουν τον διάκοσμο με κρυφό φωτισμό, που παρουσιάζει για πρώτη φορά η Mercedes-Benz.

Άλλα αποκλειστικά στοιχεία είναι οι διακοσμητικές λεπτομέρειες σε χρώμα rosé gold στα στόμια αεραγωγών, στα καθίσματα και στο κλειδί οχήματος. Το ειδικό μοντέλο Edition 1 διαθέτει επίσης διάτρητες δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα της Mercedes-EQ.

EQA mercedes 02

Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες ηλεκτρικού οχήματος, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε rosé gold και blue χρώμα.

Το πλακίδιο Mercedes-EQ στην οθόνη μέσων μπορεί να χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των μενού που αφορούν τις επιλογές φόρτισης, την ηλεκτρική κατανάλωση και τη ροή ενέργειας.


  EQA 250
Διάταξη συστήματος μετάδοσης κίνησης Μπροστά
Ηλεκτροκινητήρας, μπροστινός άξονας                                   ΜοντέλοΑσύγχρονος κινητήρας
Ονομαστική ισχύςkW140
Ονομαστική ροπήNm375
Επιτάχυνση 0-100 km/hs8,9
Τελική ταχύτηταkm/h160
Χωρητικότητα μπαταρίας, ωφέλιμη (NEDC)kWh66,5
Μικτή κατανάλωση καυσίμου (NEDC)kWh/100 km15,7
Αυτονομία κατά NEDC4χλμ.486
Χρόνος φόρτισης σε wallbox ή δημόσιο σταθμό φόρτισης (φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα)ώρες5:45
Χρόνος φόρτισης σε σταθμό ταχείας φόρτισης (DC)λεπτά30

Πηγή: Mercedes

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο