Saturday, July 2, 2022
HomeΑγωνεςΣτάινερ: "Ο Ντομενικάλι μας ενέπνευσε για το business model της HAAS"

Στάινερ: “Ο Ντομενικάλι μας ενέπνευσε για το business model της HAAS”

Ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος F1 της HAAS, Γκούντερ Στάινερ αποκάλυψε ότι η αρχική ιδέα για το πώς να κάνει το πρώτο επιχειρηματικό μοντέλο της ομάδας στο μαγικό κόσμο της F1 έγινε από τον τρέχοντα CEO του αθλήματος, Στέφανο Ντομενικάλι.

Την προηγούμενη 15ετία πολλές νέες ομάδες έκαναν την εμφάνιση τους στην F1, αλλά η HAAS απέδειξε ότι έχει πλάνο, μπορεί να είναι ανταγωνιστική και έχει μέλλον στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Στάινερ δήλωσε ότι: “Η ιδέα (για την HAAS) ήρθε με ένα περίεργο τρόπο. Εκείνη την περίοδο, η F1 είχε χάσει κατασκευαστές όπως οι BMW, Toyota και Honda και μια από τις ομάδες που ήθελαν να βρεθούν ήταν η USF1, η οποία βρισκόταν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το σπίτι μου. Συστήθηκα στο αφεντικό, Κεν Άντερσον, γιατί χρειαζόταν την εταιρία μου να κάνει κάποια δουλειά για αυτόν. Ο Μπέρνι Έκλεστον επικοινωνούσε συχνά μαζί μου, ρωτώντας τι συνέβαινε γιατί το όλο πράγμα δεν ήταν ξεκάθαρο. Τότε, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Τσαντ Χάρλει, τον κύριο επενδυτή, που με ρώτησε τι πρέπει να κάνει για μπει στην F1, καθώς ήξερα όλο αυτό τον κόσμο. Θεώρησα ότι η μόνη λύση ήταν να αγοράσει τα αυτοκίνητα που η Dallara κατασκεύαζε για την Campos, αλλά σαφώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μπει κάποιος στο πρωτάθλημα της F1. Μετά από μερικές μέρες μου είπε να έρθω σε επαφή με τον κ. Dallara για να συζητήσω το θέμα.

Καθώς ο Στάινερ είχε πολλές επιλογές σχετικά με την USF1 συνάντησε τον τότε επικεφαλή της Φερράρι και νυν Διευθύνον Σύμβουλο της F1, Στέφανο Ντομενικάλι για να του πει τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση. Ο Στάινερ ανέφερε ότι: “Ένα απόγευμα είχα ελεύθερο χρόνο, οπότε πήγα να δω τον Στέφανο Ντομενικάλι, να τον ρωτήσω πώς ήταν το περιβάλλον στην F1 εκείνα τα χρόνια και να κατανοήσω περισσότερα πράγματα για αυτό. Ο Στέφανο με συμβούλευσε να μην προχωρήσω με τον Χάρλει επειδή κατάλαβε ότι δεν ήταν project με σταθερές βάσεις. Αλλά η ιδέα του να κάνω ομάδα για την F1 ήταν ήδη στο μυαλό μου, οπότε την σκεφτόμουν αρκετά για λίγο καιρό”. 

Ο επικεφαλής της HAAS υπογράμμισε ότι: “Εκείνους του μήνες υπήρχε μια συζήτηση για την δημιουργία μιας ομάδα F1 σαν αγοραστής κινητήρων, οπότε αφού επικοινώνησα με τον Ντομενικάλι λόγω του project και για να έχουμε το αυτοκίνητο, μου απάντησε: “Βρες κάποιον που θα ενδιαφερθεί σοβαρά με τους αγώνες και μετά θα δούμε”. Οπότε, ξεκίνησα να επικοινωνώ με τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μέχρι που βρήκα κάποιον που ήξερα τον Gene Haas, ο οποίος ασχολούνταν τότε στους αγώνες με τα αυτοκίνητα NASCAR. Συναντηθήκαμε και ξεκινήσαμε να μιλάμε, αρχικά πιο γενικά και μετά πιο αναλυτικά. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν ένα χρόνο και ο Gene πείστηκε να συμμετάσχει, οπότε μου ζήτησε να του βρω μια άδεια. Είναι πάντα δύσκολο στην αρχή, αλλά όταν βρίσκεις κάποιον να χρηματοδοτήσει τον προγραμματισμό σου, τότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι δουλειά για να το πετύχεις, να το κάνεις καλά και να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις που έχεις”.

Η HAAS πάντα είχε ισχυρούς δεσμούς με την Φερράρι στην F1 και φέτος η συνεργασία τους ενισχύεται ακόμη περισσότερο λόγω του κέντρου που έχει η Αμερικανική ομάδα στο Μαρανέλλο. 

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty