Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝεαΝέα C-Class Sedan και στέισον βάγκον (Εstate)

Νέα C-Class Sedan και στέισον βάγκον (Εstate)

Η νέα C-Class σας καλωσορίζει σε έναν νέο, πιο ψηφιακό, πιο αποδοτικό κόσμο και συγχρόνως στο χώρο σας, αφού προσφέρει μία ιδιαίτερα αναβαθμισμένη ζώνη άνεσης!

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Σε μία εποχή που ο ολόκληρος ο κόσμος μετασχηματίζεται, η νέα C-Class είναι η πρώτη κλασική σειρά μοντέλων της Mercedes-Benz που εξηλεκτρίζεται πλήρως.

Από την κυκλοφορία της τρέχουσας γενιάς, το 2014, έχουν πωληθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια οχήματα Sedan και Estate. Συνολικά, από το 1982, έχουν παραδοθεί σε πελάτες πάνω από 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα Mercedes-Benz αυτής της κατηγορίας.

Τα μοντέλα Sedan και Estate θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα, θα υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας από τις 30 Μαρτίου και θα εμφανιστούν στις εκθέσεις των Εξουσιοδοτημένων Διανομέων το καλοκαίρι του 2021.

Εξωτερική σχεδίαση

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Από το πλάι, οι περίτεχνα σμιλευμένες επιφάνειες δημιουργούν μοναδικά εφέ φωτός. Οι σχεδιαστές μείωσαν τις γραμμές στο ελάχιστο, τονίζοντας τη λεγόμενη γραμμή catwalk ή γραμμή των ώμων.

Στο μοντέλο Estate, η ανοδική γραμμή της οροφής σε συνδυασμό με το κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ προσθέτουν μια σπορ πινελιά χωρίς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά στη χρηστικότητα. Άλλα χαρακτηριστικά που συνεισφέρουν στη σπορ, επιβλητική εμφάνιση είναι το φαρδύ μετατρόχιο και οι νέου σχεδιασμού ζάντες 17 έως 19 ιντσών.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Στο μπροστινό τμήμα, δεσπόζει η χαρακτηριστική επένδυση του ψυγείου της μάρκας, με το αστέρι στο κέντρο του.

Υπάρχουν μικρές μόνο διαφορές στη σχεδίαση και τον χαρακτήρα της μάσκας στην κάθε γραμμή εξοπλισμού: Στο βασικό μοντέλο έχουν τοποθετηθεί γρίλιες, στη γραμμή AVANTGARDE υπάρχουν πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία σ’ αυτές και πλαίσια χρωμίου, ενώ το στοιχείο που χαρακτηρίζει την AMG Line στο εμπρός μέρος είναι η μάσκα ψυγείου τύπου diamond.

Η σχεδίαση του πίσω τμήματος είναι χαρακτηριστική ενός sedan της Mercedes-Benz, με τα πίσω φώτα να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Στη Sedan έκδοση, τα φωτιστικά σώματα απέκτησαν σχεδίαση δύο τμημάτων για πρώτη φορά στη C-Class, με τις λειτουργίες φωτισμού να μοιράζονται μεταξύ των φώτων στο πλευρικό τοίχωμα και των φώτων στο καπό του πορτ-μπαγκάζ.

Η εμφάνιση του πίσω τμήματος ολοκληρώνεται όμορφα με διακοσμητικά στοιχεία στον πίσω προφυλακτήρα που διατίθενται προαιρετικά ή σε συνδυασμό με την εκάστοτε γραμμή εξοπλισμού. Η χρωματική παλέτα έχει εμπλουτιστεί με τρία νέα χρώματα – spectral blue, high-tech silver και opalite white.

Εσωτερική σχεδίαση

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Η ποιότητα στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου αποτυπώνεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το ταμπλό οργάνων είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα: το επάνω τμήμα μοιάζει με φτερό και διαθέτει νέους, επίπεδους στρογγυλούς αεραγωγούς που θυμίζουν τα αεροδυναμικά καλύμματα των κινητήρων αεροσκαφών, ενώ το κάτω τμήμα συνίσταται σε μια ενιαία επιφάνεια με πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία, η οποία εκτείνεται ομοιόμορφα από την κεντρική κονσόλα μέχρι το ταμπλό οργάνων χωρίς καμία παρεμβολή.

Η έμφαση στον οδηγό αναδεικνύει τη σπορ σχεδίαση: το ταμπλό οργάνων και η κεντρική οθόνη έχουν μία ελαφριά κλίση έξι μοιρών προς τον οδηγό.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Η θέση του οδηγού είναι εξοπλισμένη με υψηλής ανάλυσης οθόνη LCD. Είναι ανεξάρτητη και μοιάζει να αιωρείται μπροστά από το επάνω τμήμα του ταμπλό. Έτσι, η οθόνη του οδηγού διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τα παραδοσιακά κόκπιτ με τα κλασικά, στρογγυλά όργανα. Οι πελάτες ανά τον κόσμο μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια έκδοση 10,25 ιντσών (26,0 cm) ή 12,3 ιντσών (31,2 cm).

Η μετάβαση προς την ψηφιοποίηση αντανακλάται και στην κεντρική οθόνη αφής, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου και μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη διακοσμητική επιφάνεια της κονσόλας.  Όπως το ταμπλό οργάνων, έτσι και η οθόνη έχει ελαφριά κλίση προς τον οδηγό.

Έχει διαγώνιο 9,5 ιντσών (24,1 cm) στον βασικό εξοπλισμό, ενώ προαιρετικά διατίθεται μια μεγαλύτερη έκδοση 11,9 ιντσών ή 30,2 cm. Ένα υψηλής ποιότητας ένθετο χρωμίου χωρίζει την κεντρική κονσόλα στο σημείο που συναντάται με το υποβραχιόνιο δημιουργώντας μία τρισδιάστατη αίσθηση.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Τα δύο άκρα του ταμπλό οργάνων πλαισιώνονται από τη σύγχρονη, εξαιρετικά λιτή σχεδίαση των επενδύσεων των θυρών. Η κεντρική επένδυση πόρτας με ενσωματωμένο υποβραχιόνιο μετατρέπεται από κάθετη σε οριζόντια επιφάνεια. Αντανακλώντας τη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, το μπροστινό τμήμα αποκτά τη μορφή ενός high-tech μεταλλικού στοιχείου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρολαβή και περικλείει τα χειριστήρια των ηλεκτρικών παραθύρων. Ένα άλλο αισθητικά πρωτοποριακό χαρακτηριστικό είναι η μονάδα χειρισμού με τα ενσωματωμένα χειριστήρια ρύθμισης για τα καθίσματα και τη λαβή ανοίγματος της πόρτας.

«Hey Mercedes» της 2ης γενιάς του MBUX;

Η λειτουργία Smart Home επιτρέπει τη δικτύωση με το όχημα και τον εξ αποστάσεως έλεγχο συσκευών από το αυτοκίνητο.

… τόσο οι μπροστινοί όσο και οι πίσω επιβάτες επωφελούνται από τις ελαφρώς μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις της νέας γενιάς μοντέλων;

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, το πλάτος στο ύψος των αγκώνων έχει αυξηθεί κατά 22 mm μπροστά και κατά 15 mm πίσω. Το εσωτερικό ύψος στον χώρο πίσω επιβατών έχει αυξηθεί κατά 13 mm (στην Estate: 11 mm). Χάρη στον έως και 35 mm μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα στον πίσω χώρο, οι διαδρομές για τους πίσω επιβάτες είναι πλέον ακόμη άνετες κι ευχάριστες.

Ο συντελεστής αεροδυναμικής των προηγούμενων μοντέλων (Sedan: Cd 0,24, Estate: Cd 0,27) έχει διατηρηθεί παρά τις μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Χάρη στον συστηματικό εξηλεκτρισμό και το έξυπνο downsizing των κινητήρων, η νέα C-Class θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της αποδοτικότητας. Η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει αποκλειστικά τετρακύλινδρους κινητήρες από την τρέχουσα οικογένεια αρθρωτών κινητήρων Mercedes-Benz FAME (Family of Modular Engines).

Αντίστοιχα, με τον εξηλεκτρισμό, η γκάμα κινητήρων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευελιξία του διεθνούς δικτύου παραγωγής.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Εκτός από τον στροβιλοσυμπιεστή (turbo-charger), τόσο οι πετρελαιοκινητήρες όσο και οι βενζινοκινητήρες διαθέτουν ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG) για έξυπνη υποβοήθηση στις χαμηλές στροφές κινητήρα, ως ήπιο υβριδικό σύστημα δεύτερης γενιάς. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η εξαιρετική απόδοση ισχύος.

Το ISG χρησιμοποιεί ένα on-board ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt που προσφέρει λειτουργίες όπως ελεύθερη κύλιση, ενίσχυση ή ανάκτηση ενέργειας και εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου.

Με το σύστημα αυτό η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται πολύ γρήγορα και άνετα, με αποτέλεσμα η λειτουργία Start/Stop να μην γίνεται σχεδόν καθόλου αντιληπτή από τον οδηγό, όπως και η μετάβαση από την κύλιση με τον κινητήρα απενεργοποιημένο έως την έντονη επιτάχυνση με τον κινητήρα σε λειτουργία.

Στο ρελαντί, η έξυπνη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ISG και τον κινητήρα εσωτερικής καύσης διασφαλίζει μία εξαιρετικά ομαλή λειτουργία.

 

Ο πρώτος πετρελαιοκινητήρας με ενσωματωμένη μίζα-δυναμό

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Στην αιχμή των μέτρων βελτίωσης της αποδοτικότητας βρίσκεται ο νέος πετρελαιοκινητήρας OM 654 M με ενσωματωμένη μίζα-δυναμό δεύτερης γενιάς (ISG). Διαθέτει μερικό on-board ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt. Η αποδοτικότητα του κινητήρα αυξάνεται με τη λειτουργία ανάκτησης ενέργειας και τη δυνατότητα «κύλισης» με απενεργοποιημένο κινητήρα.

Σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρήση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή ψυκτικού υγρού για το σύστημα κλιματισμού, οι σημαντικότερες αλλαγές που εξασφαλίζουν ισχύ έως 195 kW, συν επιπλέον 15 kW από το σύστημα EQ Boost, είναι οι εξής:

  • Ένας νέος στροφαλοφόρος άξονας αυξάνει τη διαδρομή του εμβόλου στα 94,3 mm και τον κυβισμό στα 1992 cc (προηγουμένως: 92,3 και 1950).
  • Η πίεση ψεκασμού έχει αυξηθεί στα 2700 bar (προηγουμένως 2500)
  • Ιδιαίτερα γρήγοροι χρόνοι απόκρισης και ομοιόμορφη απόδοση ισχύος, χάρη σε δύο υδρόψυκτους στροβιλοσυμπιεστές, οι οποίοι διαθέτουν μεταβλητή γεωμετρία στροβίλου.
  • Αγωγός ψύξης με πλήρωση νατρίου σε κάθε χαλύβδινο έμβολο. Έτσι, διευκολύνεται η εκτόνωση μέγιστων θερμοκρασιών στην εσοχή καύσης των εμβόλων.

Όσον αφορά στη μετεπεξεργασία των καυσαερίων, αυτός ο τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας που έχει την υψηλότερη απόδοση πηγαίνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Στα εξαρτήματα περιλαμβάνονται

  • καταλύτης κατακράτησης NOx κοντά στον κινητήρα για τη μείωση των οξειδίων αζώτου
  • DPF (φίλτρο σωματιδίων Diesel με ειδική επίστρωση, επίσης για τη μείωση της ποσότητας οξειδίων αζώτου)
  • καταλύτης SCR (επιλεκτική καταλυτική αναγωγή με δοσομέτρηση ποσότητας ψεκασμού AdBlue®) και
  • πρόσθετος καταλύτης SCR στο υποδάπεδο του αυτοκινήτου, με ξεχωριστή δοσομέτρηση ποσότητας ψεκασμού AdBlue®

Τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας επίσης με ενσωματωμένη μίζα-δυναμό δεύτερης γενιάς

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Πρεμιέρα στη C-Class κάνει κι ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας M 254 με μίζα-δυναμό δεύτερης γενιάς,  πρόσθετη ισχύ έως και 15 kW και αυξημένη ροπή στρέψης έως 200 Nm. Η ανάκτηση ενέργειας και η δυνατότητα «κύλισης» με απενεργοποιημένο κινητήρα καθιστούν τον βενζινοκινητήρα εξαιρετικά αποδοτικό.

Στον M 254, η Mercedes-Benz συνδυάζει για πρώτη φορά σε έναν κινητήρα όλες τις καινοτομίες της οικογένειας αρθρωτών κινητήρων που απαρτίζεται από τετρακύλινδρους, καθώς και εξακύλινδρους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες.

Μεταξύ αυτών, η επίστρωση κυλίνδρων NANOSLIDE®, η διαμόρφωση κυλίνδρων CONICSHAPE® (διαμόρφωση τρομπέτας) και η τοποθέτηση του συστήματος εκ των υστέρων επεξεργασίας καυσαερίων ακριβώς δίπλα στον κινητήρα.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Ένα εντελώς νέο στοιχείο είναι ο στροβιλοσυμπιεστής τμημάτων με σύνδεση ροής, μια εξέλιξη της τεχνολογίας twin scroll για ακόμη πιο άμεση απόκριση του συστήματος εξαναγκασμένης επαγωγής.

Ο εντελώς νέος στροβιλοσυμπιεστής τμημάτων προέκυψε από τη συνεργασία των υπευθύνων ανάπτυξης στροβιλοσυμπιεστών της Mercedes-Benz και της ομάδας Mercedes-AMG Petronas Formula 1.

Η μεταφορά της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή θέτει νέα πρότυπα όσον αφορά στον συνδυασμό ισχύος και μέγιστης αποδοτικότητας. Η ισχύς της C 300 (κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο: 7.0-6.6 l/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 159-150 g/km)2 μπορεί να αυξηθεί προσωρινά έως και κατά 20 kW.

 

Κιβώτιο ταχυτήτων: αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων στον βασικό εξοπλισμό

Το κιβώτιο ταχυτήτων 9G-TRONIC εξελίχθηκε για την προσαρμογή της ενσωματωμένης μίζας-δυναμό και τοποθετείται σε όλα τα μοντέλα C-Class. Ο ηλεκτροκινητήρας, το ηλεκτρονικό σύστημα ισχύος και το ψυγείο κιβωτίου ταχυτήτων έχουν πλέον μετακινηθεί μέσα ή προς το κιβώτιο ταχυτήτων.

Επιπλέον, έχει αυξηθεί η αποδοτικότητα του κιβωτίου ταχυτήτων, μεταξύ άλλων, χάρη στη βελτιστοποιημένη συνεργασία με την ηλεκτρική πρόσθετη αντλία λαδιού, η οποία μειώνει την ισχύ τροφοδοσίας της μηχανικής αντλίας κατά 30 τοις εκατό.

Το σύστημα κίνησης 4MATIC των τετρακίνητων μοντέλων έχει εξελιχθεί. Το νέο σύστημα κίνησης στους μπροστινούς τροχούς επιτρέπει τη μετάδοση υψηλότερης ροπής με ιδανική κατανομή των φορτίων αξόνων, για δυναμική οδήγηση. Συν τοις άλλοις, παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα βάρους συγκριτικά με την προηγούμενη σειρά, συμβάλλοντας στη μείωση του CO2.

Οι τεχνικοί μπόρεσαν να μειώσουν και τις απώλειες τριβής στο νέο κιβώτιο διανομής, το οποίο επιπρόσθετα διαθέτει κλειστό κύκλωμα λαδιού και δεν απαιτεί πρόσθετα μέτρα ψύξης.

 

Τεχνικά στοιχεία μοντέλων Sedan και Estate (βενζινοκινητήρες):

    C 180 C 200 C 200 4MATIC C 300 C 300 4MATIC
Κυβισμός cc 1496 1496 1496 1999 1999
Ισχύς kW/hp 125/170 150/204 150/204 190/258 190/258
σε σ.α.λ. 5500-6100 5800-6100 5800-6100 5800 5800
Πρόσθ. ισχύς (boost) kW/hp 15/20 15/20 15/20 15/20 15/20
Μέγ. ροπή στρέψης Nm 250 300 300 400 400
σε rpm 1800-4000 1800-4000 1800-4000 2000-3200 2000-3200
Πρόσθ. ροπή στρέψης (boost) Nm 200 200 200 200 200
Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο l/100 km 6.5-6.2 6.6-6.2

(6.7-6.3)

6.9-6.5 7.0-6.6 7.3-7.0
Εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο2 g/km 149-141 150-141

(153-143)

157-149 159-150 168/161
Επιτάχυνση 0-100 km/h s 8.6 7.3 (7.5) 7.1 6.0 6,0
Τελική ταχύτητα km/h 231 246 (240) 241 250 250

 

Ακολουθούν τα στοιχεία κατανάλωσης κατά WLTP

C 180 C 200 C 200 4MATIC C 300 C 300 4MATIC
Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο[5] WLTP l/100 km 7.2-6.2 7.2-6.3 (7.4-6.5) 7.6-6.6 7.4-6.6 7.9-7.0
Εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 4 WLTP g/km 163-141 163-143 (168-149) 172-151 169-150 180-160

Τεχνικά στοιχεία μοντέλων Sedan και Estate (πετρελαιοκινητήρες):

    C 220 d C 300 d
Κυβισμός cc 1992 1992
Ισχύς kW/hp 147/200 195/265
σε σ.α.λ. 4200 4200
Πρόσθ. ισχύς (boost) kW/hp 15/20 15/20
Μέγ. ροπή στρέψης Nm 440 550
σε σ.α.λ. 1800-2800 1800-2200
Πρόσθ. ροπή στρέψης (boost) Nm 200 200
Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο l/100 km 5.2-5.0

(5.3-5.0)

5.3-5.0

(5.3-5.1)

Εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο 1 g/km 138-131

(140-133)

139-132

(141-134)

Επιτάχυνση 0-100 km/h s 7.3 (7.4) 5.7 (5.8)
Τελική ταχύτητα km/h 245 (242) 250 (250)

Ακολουθούν τα στοιχεία κατανάλωσης κατά WLTP

C 220 d C 300 d
Κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο WLTP l/100 km 5.6-4.9 (5.8-5.1) 5.6-5.0 (5.8-5.1)
Εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο4 WLTP g/km 148-130 (152-134) 148-131 (152-135)

 

Plugin υβριδικά αυτοκίνητα με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων (WLTP)

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Με ηλεκτρική ισχύ 95kW/(129 hp) και αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία περίπου 100 χιλιομέτρων (WLTP), η plug-in έκδοση της C-Class λειτουργεί πλήρως ηλεκτρικά σε πολλές περιπτώσεις και για πολλές ημέρες χωρίς καθόλου χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης: πρόκειται για την υπερσύγχρονη, δίλιτρη έκδοση του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα M 254 με ισχύ 150 kW, ο οποίος δεν είναι μόνο πολύ αποδοτικός, αλλά και εξαιρετικά σπορ. Οι εκδόσεις με υβριδικό σύστημα σε συνδυασμό με πετρελαιοκινητήρα θα ακολουθήσουν αργότερα.

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα του υβριδικού συστήματος κίνησης επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα μόνιμης διέγερσης με εσωτερικό ρότορα. Η μέγιστη ροπή στρέψης 440 Nm του ηλεκτροκινητήρα διατίθεται από την πρώτη στιγμή, εξασφαλίζοντας πολύ ευέλικτη εκκίνηση και δυναμική οδήγηση. Η πλήρης ηλεκτρική ισχύς είναι διαθέσιμη έως το όριο των 140 km/h.

Με συνολική χωρητικότητα 25,4 kWh, η μπαταρία αυξάνει την ηλεκτρική αυτονομία στα περίπου 100 χιλιόμετρα. Λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, η μπαταρία HV διαθέτει εσωτερικό σύστημα ψύξης. Συνεπώς, το σύστημα διαχείρισης θερμότητας μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία λειτουργίας, ανεξάρτητα από τον κλιματισμό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Έτσι, είναι εφικτή η συνεχής λειτουργία σε περιοχές με υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα. Ο προαιρετικός φορτιστής συνεχούς ρεύματος 55 kW επιτρέπει την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε περίπου 30 λεπτά, ακόμη και σε περίπτωση αποφόρτισης.

Για τη φόρτιση με τριφασικό ρεύμα σε wallbox συνδεδεμένο με το οικιακό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος είναι διαθέσιμος ένας φορτιστής 11 kW (ανάλογα με την αγορά).

Η τοποθέτηση της μπαταρίας μέσα στο αυτοκίνητο προσφέρει πλεονεκτήματα κατά την καθημερινή χρήση συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο: πλέον, δεν υπάρχει σκαλοπάτι στο πορτ-μπαγκάζ και είναι εφικτή η απρόσκοπτη φόρτωση.

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών έχει αυξηθεί κατά 45 λίτρα στα 360 λίτρα και με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, το μοντέλο Estate μπορεί να χωρέσει ακόμη και 1375 λίτρα (40 λίτρα περισσότερο). Η αερανάρτηση και το σύστημα ρύθμισης ύψους ανάρτησης στο πίσω μέρος περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό τόσο της έκδοσης Sedan όσο και της έκδοσης Estate.

 

Οδηγική εμπειρία: αισθητά πιο ηλεκτρική

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Συνολικά, η οδηγική εμπειρία είναι αισθητά πιο «ηλεκτρική». Δεδομένης της αύξησης της ηλεκτρικής αυτονομίας σε περίπου 100 χιλιόμετρα, οι οδηγοί θα μπορούν να καλύπτουν τις περισσότερες καθημερινές διαδρομές μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας επιτρέπει την ανάκτηση της κινητικής ενέργειας στη διάρκεια της επιβράδυνσης ή της οδήγησης σε κατηφόρα, μια διαδικασία που πλέον έχει βελτιωθεί και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με το υδραυλικό φρένο. Πλέον, η απόδοση της ανάκτησης ενέργειας ξεπερνά τα 100 kW.

Εάν ο οδηγός θέλει να επηρεάσει τον ρυθμό ανάκτησης ενέργειας, μπορεί να το κάνει απευθείας σε τρεις βαθμίδες τις οποίες ελέγχει μέσω διακοπτών πίσω από το τιμόνι. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται σε όλα τα προγράμματα οδήγησης, εκτός από το SPORT.

Για παράδειγμα, σε μεγάλες αποστάσεις, σε αστικές περιοχές, το αυτοκίνητο δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρική οδήγηση. Δύο επιπλέον προγράμματα οδήγησης επιτρέπουν στον οδηγό να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του plug-in συστήματος μετάδοσης κίνησης:

  • BATTERY HOLD: Η διατήρηση της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης έχει προτεραιότητα, π.χ. για τη μετέπειτα οδήγηση στο κέντρο της πόλης ή σε πράσινη ζώνη. Το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης επιλέγει την καταλληλότερη διαμόρφωση του συστήματος κίνησης, ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης και τη διαδρομή.
  • ELECTRIC: Ηλεκτρική οδήγηση έως τα 140 km/h, ρυθμιζόμενη ανάκτηση ενέργειας κατά το ρολάρισμα, προσαρμογή του ενεργού συστήματος υποβοήθησης απόστασης DISTRONIC για ηλεκτρική οδήγηση, ενεργοποίηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μέσω σημείου πίεσης στο πεντάλ γκαζιού (kickdown)

 

Σύστημα ανάρτησης

Mercedes-Benz C-Klasse, 2021Mercedes-Benz C-Class, 2021Τα βασικά εξαρτήματα της νέας, δυναμικά σχεδιασμένης ανάρτησης είναι ένας νέος άξονας τεσσάρων συνδέσμων μπροστά και ένας άξονας πολλαπλών συνδέσμων, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ένα βοηθητικό πλαίσιο, πίσω. Η νέα ανάρτηση αποτελεί τη βάση για κορυφαία άνεση ανάρτησης, οδήγησης και θορύβου, ευέλικτη οδική συμπεριφορά και οδηγική απόλαυση.

Επιπλέον, η νέα C-Class διατίθεται προαιρετικά με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση και σπορ ανάρτηση. Η πίσω αερανάρτηση περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό των plug-in υβριδικών μοντέλων Sedan και Estate.

Συστήματα υποβοήθησης οδήγησης

Συγκριτικά με την προηγούμενη σειρά C-Class, η τελευταία γενιά του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης διαθέτει πρόσθετες και προηγμένες λειτουργίες, οι οποίες ξεκουράζουν τον οδηγό σε καθημερινές καταστάσεις, φροντίζοντας για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση. Όταν προκύπτει κίνδυνος, τα συστήματα υποβοήθησης μπορούν να αντιδρούν σε επικείμενες συγκρούσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Εξέλιξη των συστημάτων υποβοήθησης: τρία παραδείγματα

  • Σε αυτοκινητόδρομους, επαρχιακούς δρόμους ή στην πόλη, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης απόστασης (Active Distance Assist DISTRONIC) μπορεί να διατηρεί αυτόματα μια προκαθορισμένη απόσταση από τα μπροστινά οχήματα. Μια νέα λειτουργία είναι η αντίδραση του συστήματος σε οχήματα που είναι σταματημένα πάνω στον δρόμο σε ταχύτητες έως 100 km/h (προηγουμένως: 60 km/h).
  • Το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης (Active Steering Assist) βοηθάει τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα σε ταχύτητες έως 210 km/h. Στις νέες λειτουργίες περιλαμβάνεται η πρόσθετη αναγνώριση λωρίδας με την κάμερα 360°, η δημιουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες, η αισθητά βελτιωμένη διαθεσιμότητα και απόδοση σε στροφές επαρχιακών δρόμων και το βελτιωμένο κεντράρισμα στη λωρίδα κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους.
  • Εκτός από πινακίδες ορίων ταχύτητας, το σύστημα υποβοήθησης σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Assist) αναγνωρίζει σήματα σε γερανογέφυρες και οδικά έργα. Μέσω της αξιολόγησης όλων των αισθητήρων του οχήματος, αναγνωρίζονται ακόμη και οδηγίες για συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. «σε βρεγμένο οδόστρωμα»). Νέες είναι οι λειτουργίες προειδοποίησης πινακίδας στοπ και κόκκινου φωτεινού σηματοδότη (περιλαμβάνονται στο πακέτο υποβοήθησης οδήγησης).

Έξυπνα συστήματα στάθμευσης υποστηρίζουν τον οδηγό κατά τους ελιγμούς

Το προαιρετικό σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα είναι ενσωματωμένο στα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης και ο υπολογισμός των τροχιών έχει προσαρμοστεί αντίστοιχα. Επιπλέον, διατίθενται λειτουργίες πέδησης έκτακτης ανάγκης για την προστασία των άλλων χρηστών του δρόμου.

Εκτός από τη σταθεροποίηση του συνδυασμού οχήματος και ρυμουλκούμενου κατά την οπισθοπορεία, το προαιρετικό σύστημα υποστήριξης ελιγμών ρυμουλκούμενου για το μοντέλο Estate μπορεί πλέον, για πρώτη φορά, να διαχειρίζεται ελιγμούς έως 90°.

Ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης: πληροί τις απαιτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Για τη συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, διατίθενται στοιχεία προαιρετικού εξοπλισμού – για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα που προορίζονται για την Ευρώπη εξοπλίζονται με κεντρικό αερόσακο.

Αυτός παρεμβάλλεται ανάμεσα στα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού στη διάρκεια μιας σφοδρής πλευρικής σύγκρουσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή τα κεφάλια τους. Ο κεντρικός αερόσακος είναι ενσωματωμένος στην πλάτη του καθίσματος οδηγού, στο κέντρο του αυτοκινήτου.

Σε συνδυασμό με τα γνωστά συστήματα προστασίας PRE-SAFE® για μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις, το σύστημα PRE-SAFE® Impulse Side (διατίθεται σε συνδυασμό με το πακέτο υποβοήθησης οδήγησης Plus) δημιουργεί μια εικονική ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης που εκτείνεται γύρω από το όχημα.

Συνολικά, η φιλοσοφία ασφάλειας της C-Class βασίζεται σε ένα έξυπνα σχεδιασμένο αμάξωμα με ιδιαίτερα άκαμπτο κλωβό επιβατών και στοιχεία απόσβεσης σύγκρουσης που παραμορφώνονται με συγκεκριμένο τρόπο, λειτουργώντας σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας και τα συστήματα αερόσακων.

Για την προστασία των επιβατών όπως προστάζουν οι συνθήκες σε περίπτωση ατυχήματος, μπορούν να ενεργοποιηθούν συστήματα όπως οι εντατήρες ζωνών ασφαλείας και οι αερόσακοι.

Με τη βοήθεια πολλών ψηφιακών προσομοιώσεων, η δομή του οχήματος διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να διασφαλίζει ιδιαίτερα αποτελεσματική προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Σε όλες τις πτυχές της διαμόρφωσης του οχήματος που παίζουν ρόλο σε περίπτωση ατυχήματος, πραγματοποιήθηκαν εντατικές εσωτερικές δοκιμές, ενώ τα κριτήρια των δοκιμών αυτών βασίστηκαν στα ευρήματα από ρεαλιστικά σενάρια ατυχήματος.

DIGITAL LIGHT: εξαιρετική απόδοση με προαιρετική λειτουργία προβολής

Η νέα C-Class διαθέτει προβολείς LED High Performance στον βασικό της εξοπλισμό. Προαιρετικά στους στάνταρ προβολείς  LED High Performance, διατίθεται το σύστημα DIGITAL LIGHT, το οποίο είναι γνωστό από τη νέα S-Class. Το σύστημα κάνει ασφαλέστερη την οδήγηση, προβάλλοντας βοηθητικές γραμμές, σύμβολα και κινούμενες εικόνες πάνω στο οδόστρωμα, μπροστά από το αυτοκίνητο.

Οι καινοτόμες λειτουργίες για την υποστήριξη του οδηγού και την επικοινωνία με άλλους χρήστες του δρόμου βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

Εξοπλισμός ανέσεων: βελτιώσεις και πολλές λεπτομέρειες

Η προαιρετική λειτουργία μασάζ των μπροστινών καθισμάτων έχει επεκταθεί, προκειμένου να καλύπτει όλη την περιοχή της πλάτης: οκτώ θάλαμοι στην πλάτη του καθίσματος προσφέρουν ενισχυμένη, μυοχαλαρωτική δράση. Το κάθισμα του οδηγού διαθέτει επίσης λειτουργία μασάζ δόνησης, χάρη στην τοποθέτηση τεσσάρων μοτέρ στην έδρα του καθίσματος. Η θέρμανση καθίσματος στον χώρο πίσω επιβατών διατίθεται για πρώτη φορά στα μοντέλα Sedan και Estate.

DIGITAL LIGHT

…η ανάλυση υπερβαίνει τα 2,6 εκατομμύρια pixel ανά όχημα. Το DIGITAL LIGHT διατίθεται προαιρετικά με «λειτουργία προβολής». Το σύστημα κάνει ασφαλέστερη την οδήγηση, προβάλλοντας βοηθητικές γραμμές, σύμβολα και κινούμενες εικόνες πάνω στο οδόστρωμα.

Πηγή: Mercedes-Benz

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο