Με την σχεδιαστική έκφραση “Kodo – Soul of Motion” ο επικεφαλής σχεδιαστής Ikuo Maeda καθόρισε μία νέα και πιο τολμηρή πορεία στο σχεδιασμό της Mazda.

Παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια στην Διεθνή Έκθεση του LA το πρωτότυπο Shinari, και από εκείνη τη μέρα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό και την εξέλιξη του design της Mazda.

Από την πρώτη του παρουσίαση πριν δέκα χρόνια, το Μazda Kodo RX-Vision ήταν ο πυρήνας του σχεδιασμού των δύο εντυπωσιακών πρωτότυπων RX-Vision και Vision Coupe που εξελίχθηκαν σε ένα μυστικό περιβαλον στο εργοστάσιο εξέλιξης κινητήρων στο Tokyo .

Ωστόσο τα μοντέλα προπαραγωγής που παρουσιαστηκαν πριν λιγες ημέρες στο Τόκυο αποτέλεσαν τους προάγγελους της νέας θεώρησης της κομψότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αισθητική του μινιμαλισμού μέσω της υιοθέτησης του αναβαθμισμένου Kodo Design.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό τους απαλείφοντας τις εξωτερικές ακμές, δημιουργείται ένας κενός χώρος στα πλευρικά πάνελ του αμαξώματος, που λειτουργεί ως άδειος και διαρκώς μεταβαλλόμενος καμβάς που ευνοεί παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς – μια «less is more» αισθητική που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιαπωνική κληρονομιά της Mazda.

Μια κληρονομία όμως που δεν περιορίστηκε στην εμφάνιση καθώς η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονίας ήρθε από τον νέο κινητήρα SKYACTIV-ROTARY που έρχεται να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε για το μέλλον της αυτοκίνησης

Τρίχρονοι Κινητήρες SKYACTIV-ROTARY !

Εκείνο που σίγουρα θα κάνει τις καρδίες όλων των Autoholix να χτυπύσουν πιο δυνατά είναι η απόφαση της Mazda να απομακρυνθεί από την τάση της εποχής που θέλει τα αυτοκίνητα να κινούνται με ηλεκτρισμό παρουσιάζοντας στο κοινό την νέα τεχνολογία SKYACTIV-ROTARY, όπου όπως με τους κινητηρες SKYACTIV-D -που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των κινητηρων βενζίνης με εκείνα των κινητήρων βενζίνης, η Mazda καταφέρνει να παντρέψει τους εμβολοφόρους με τους περιστροφικούς κινητήρες σε ένα παναλαφρο και αποδοτικό σύνολο.

Καθώς λοιπόν μέσα στην επόμενη πενταετία όλοι περιμένουμε την επικράτηση των ηλεκτροκινητήρων στην αυτοκίνηση, η Mazda παρουσίασε μια καινοτόμο ιδέα που ουσιαστικά κάνει τον περιστροφικό κινητηρα απολύτως αξιόπιστο και οικονομικό.

Μάλιστα η τεχνολογία SKYACTIV-ROTARY επιτρέπει σε έναν κινητήρα να κάψει όλα τα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και μάλιστα-σύμφωνα με τον αρχιμηχανικό Joogamo Tailektrikashu-είναι 50% ελαφρύτερος και πάνω από 40% οικονομικότερος από τον αντίστοιχης απόδοσης εμβολοφόρο.

Η  Mazda μετά από 13 χρόνια κρυφής έρευνας και εξέλιξης πάνω στην  ιδέα του Dr. Nikolay Shkolnik -που ανακάλυψε τον κινητήρα ΗΕHC(High Efficiency Hybrid Cycle), παρουσίασε  ένα καινοτόμο κινητήρα που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα ενός κινητήρα Wankel με εκείνα ενός εμβολοφόρου σε ένα μοναδικό υβριδικό σύστημα εσωτερικής καυσης με τρεις κύκλους.

Η όλη ιδέα μοιάζει πολύ με εκείνη του κίνητρα Wankel μόνο που ο τριγωνικός ρότορας περιέχει έναν επιπλέον θάλαμο συμπίεσης και καύσης μέσα στον ρότορα που κινείται μέσα σε έναν μεγαλύτερο  κυκλικό θάλαμο καύσης κατασκευασμένο από κεραμικά υλικά.

Η Mazda κατασκεύασε έναν κινήτηρα με 4 θαλάμους που ζυγίζει μόλις 95 κιλά και λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται λιπαντικό αποδίδοντας με την βοήθεια τριών υπερσυμπιεστών 795 ίππους στις 10,000 σαλ.

Φυσικά, επειδή έχει λιγότερα κινούμενα μέρη παρουσιάζει μηδενικούς κραδασμούς ενώ είναι και εξαιρετικά αξιόπιστος.

Το τετραθέσιο Kodo RX-Vision είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αλουμίνιο και ζυγίζει μόλις 1,380 κιλά επιτυγχάνοντας-με το 8αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη- επιτάχυνση στα 0-100 σε 2,6 δευτερόλεπτα και τελική που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 300 χιλιόμετρα/ω!

Σε ότι αφορά την οικονομία εάν το αυτοκίνητο κινείται με σταθερη ταχύτητα 120 χλμ/ω σύμφωνα με την Mazda χρειάζονται μόλις 3,2 λίτρα βενζίνης/100 χλμ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανακοίνωση από την Madza για την τιμή του Kodo RX-Vision που χάρη στον απλό και φτηνό στην κατασκευή κινητηρα δεν αναμένεται να ξεπερνά τα €75.000.

Υπομονή λοιπόν!

.

Πηγή: Mazda