Tuesday, August 9, 2022
HomeΚλασσικο ΑυτοκινητοΙστορίαRenault 4 "Quatrelle" - Ιστορία

Renault 4 “Quatrelle” – Ιστορία

Renault_4_1968_pic04 Στην ιστορία της Renault βρίσκουμε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες με μικρά και οικονομικά μοντέλα, όπως το γνωστό Renault Juvaquatre, το 4 Cv και τοR5, κανένα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια μονάδες όπως συνέβη με το Renault 4 “Quatrelle.

Το Renault 4 γνωστό και ως 4L “Quatrelle” ήταν ένα οικονομικό hatchback της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault που βρισκοταν σε παραγωγή μεταξύ του 1961 και του 1994.

Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ήταν ένα πρωτοποριακό αυτοκίνητο για την Renault – λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα εμπρός, της κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και της ανεξάρτητης ανάρτησης με διαμήκεις ράβδους στρέψης -παρόμοια με εκείνη του Citroen 2 CV.

Κυριώς όμως ήταν ο λειτουργικός σχεδιασμός του 4 ο οποίος ήταν πολύ διαφορετικός από τον σχεδιασμό των προκατόχων του Renault 4 Cv και Renault Dauphine.

Η ιδέα γεννήθηκε το 1956, όταν η διοίκηση της Renault άρχισε να σκέφτεται ένα μοντέλο χαμηλού κόστους και με μεγαλή χωρητικότητα φορτίου.

Η αλήθεια είναι ότι η Renault αναζητούσε έναν αντίπαλο για το πολύ επιτυχημένο τότε αυτοκίνητο της Citroën το γνωστό μας 2 Cv.

 

Αυτός ήταν ο λόγος που προκάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας του Billlancourt και ειδικά του τότε προέδρου Pierre Dreyfuss, να επιταχύνει την δημιουργία του R4. Για την ανάπτυξη του αυτοκινήτου ο Dreyfuss επέβαλε στους σχεδιαστές τις εξής απαιτήσεις:

 • να είναι οικονομικό,
 • να έχει μπροστινή κίνηση,
 • να έχει απλή συντήρηση,
 • να έχει  άνετο εσωτερικό
 • και φυσικά  να έχει μεγάλη πίσω πόρτα για φόρτωση.Renault_4_pic0881

Το αυτοκίνητο, το οποίο στην πειραματική του φάση που είχε διάρκεια πέντε ετών ονομάστηκε “Νο. 305” και η Renault το παρουσίασε επίσημα στις 3 Αυγούστου του 1961 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού με το όνομα “R4”.

Εκεί μέσα από μία ειδική οθόνη επίδειξης που ενσωμάτωνε έναν ακανόνιστο δρόμο, οι επισκέπτες μπορούσαν να κάθονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο ώστε να νιώσουν πως η ανάρτηση συμπεριφερόταν σε όλες τις κακοτεχνίες του δρόμου που συνατούσε στην εικονική του διαδρομή το Renault 4 “Quatrelle.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας εξομοιωτης χρησιμοποιήθηκε από το ευρύ κοινό-έστω και για διαφημιστικούς λόγους (δείτε Video).

 

Το 1962 η Renault χρησιμοποίησετο ίδιο σύστημα με μεγάλη επιτυχία και στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο.

Η στιλιστική του προσέγγιση του Renault 4 “Quatrelle” ήταν ευχάριστη και φιλική, με μια πίσω πόρτα μελετημένη με τέτοιο τρόπο που διευκόλυνε την φόρτωση ογκωδώνβ αντικειμένων.

Ο μηχανικός σχεδιασμός του Renault 4 “Quatrelle” ήταν ένα είδος καινοτομίας για την πισωκίνητη μέχρι τότε Renault.

Το αμάξωμα ήταν αυτοφερόμενο και μελετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε τα κύρια εξαρτήματα να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν εντελώς χωρίς δυσκολία, καθιστώντας τις επισκευές απλές και οικονομικές χωρις να χρειάζεται το αυτοκίνητο να επισκευτέι συνεργείο.

Πως είναι τα σημερινά αυτοκίνητα?? ε, καμία σχέση!

 

Ο μοχλός του κιβωτίου ταχυτήτων τριών σχέσεων και όπισθεν (που αργότερα έχινε 4+1) ήταν τοποθετημένος στο κέντρο του ταμπλό- και ήταν παρόμοιος με το 2CV και το οι φίλοι του Renault 4 “Quatrelle” τον ονόμασαν “λαβή ομπρέλα”.

Renault_4_pic08Το νέο μοντέλο παρουσιάστηκε σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις:

 • Την R3 που ήταν η βασική έκδοση του μοντέλου με λίγα φινιρίσματα και εξοπλισμένη με κινητήρα 603 κυβικών εκατοστών των 22,5 ίπππων, η οποία όμως  λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος έμεινε στην αγορά μόνο ένα χρόνο.
 •  το R4 που ήταν σχεδόν όμοιο με την R3, αλλά με μια πιο ισχυρό κινητηρα 747 cc με 26,5 ίππους ή 32ίπππους.
 •  η R4 L, που ηταν  ήταν η πιο πολυτελής έκδοση του μοντέλου με καλύτερα φινιρίσματα, μια γρίλια, και χρωμιωμένα πλευρικά παράθυρα.

Τελικά η αγορά επέλεξε ως πιο δημοφιλη έκδοση το R4 L Super που εισήγαγε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις, όπως ο κινητήρας 845 κυβικών εκατοστών με 34 ίππους, η πτυσσόμενη πίσω πόρτα και οι νέοι προφυλακτήρες.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Renault 4 “Quatrelle”, η Renault έκανε συνεχείς αλλαγές στα μηχανικά μέρη καθώς και στην εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Η Renault, ωστόσο, δεν ήταν ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα και αποφάσισε να δημιουργήσει διαφορετικές εκδόσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.

renault-4l-parisienne_1963_01Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκαν μοντέλα όπως το γνωστό Renault R4 Fourgonnette, ένα επιτυχημένο φορτηγό (πρακτικό και οικονομικό), το άγνωστο R4 Sinpar με τετρακίνηση, το R4L Expor με δύο ξεχωριστά εμπρός καθίσματα και το πτυσσόμενο πίσω κάθισμα, το R4L Super Export με ένα κινητήρα 845 cc.

Δεν έλλειψε και μια έκδοση ειδίκα για γυναίκες το γνωστό ως Parisienne- που δημιουργήθηκε  σε συνεργασία με το γυναικείο περιοδικό “Elle”και που είχε αντίστοιχα διακόσμιτικά αυτοκόλλητα στα πλάγια.

Το 1992, τριάντα χρόνια μετά τη γέννησή του, η επιτυχία του Renault 4 “Quatrelle” γιορτάστηκε με την κυκλοφορία της τελευταίας σειράς, που βαφτίστηκε Bye Bye.

Η αισθητική ήταν ήδη ξεπερασμένη,αλλά ο πιο δυνατός κινητήρας επέτρεπε στο R4 να φτάνει την τελική των 140 χλμ/ω. Το μοντέλο αυτό πέτυχε μια σημαντική εμπορική επιτυχία και ταυτόχρονα αποτέλεσε σύμβολο ελευθερίας για όλους τους νέους μιας εποχής και ακόμη και αντικείμενο λατρείας για τους εναλλακτικούς και διανοούμενους.

Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας του μοντέλου ήταν η συνεχής ανανέωση χωρίς την τροποποίηση της δομής βάσης του αυτοκινήτου. Στα τριάντα χρόνια παραγωγής του R4 πουλήθηκαν πάνω από οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Ismini Fabiatou

Φωτογραφίες

 

Ismini Fabiatouhttps://autoholix.com/ismini-fabiatou-my-racing-cv/
2006 5ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις 28η γενικής και 8η στην κατηγορία Η από 198 συμμετοχές.Mercedes SLC 450. Χορηγός: Aventurine SA 2005 – Rover MG Cup, 12αγώνες : 2 δεύτερες θέσεις, 1 τρίτη και 3η στο πρωτάθλημα από 19 συμμετοχές. Χορηγός : Aventurine SA 2001 – Yaris Cup, 6αγώνες : 1η στις γυναίκες 2000 – Yaris Cup, 6αγώνες: 2 pole-position / 4η στους νέους, 1η στις γυναίκες & 5η στο πρωτάθλημα από 25 συμμετοχές. 1999 - Formula 3, 4αγώνες: 4η στο πρωτάθλημα class B1998 – Peugeot Cup, 2αγώνες : Επίσημη οδηγός της Lion Hellas.1997 - Formula 3, 7αγώνες : 2η θέση, 1pole-position, 4η στο πρωτάθλημα. 1996 - Formula 3, 7αγώνες: 4η θέση από 14 συμμετοχές. 1995 - Formula 3, 4αγώνες: 5η θέση από 14 συμμετοχές. 1994 - Καρτ 100cc Super, ένας αγώνας : Τρίτη θέση. 1993 - Καρτ 100cc National : 1πρώτη θέση, 7η στο πρωτάθλημα από 28συμμετοχές. 1992 - Αθηναϊκό έπαθλο Καρτ : 1η Πολυνίκης σε National & Super από 28συμμετοχές.1992 - Καρτ 100cc National Ismini Fabiatou: Α Racing Story
RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
  0
  Your Cart
  Your cart is empty