Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑγωνεςΤζώρτζης Μαρκογιάννης - 1ος αγώνας F4 (16/5) Circuit Paul Ricard

Τζώρτζης Μαρκογιάννης – 1ος αγώνας F4 (16/5) Circuit Paul Ricard

Ο νεαρός Τζώρτζης Μαρκογιάννης που θα οδηγήσει για τη CRAM Motorsport στο φετινό θεσμό του Ιταλικού F4 Championship Powered by Abarth, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της σαιζόν μιλά για τον κινητήρα T-Jet του «Σκορπιού» που εφοδιάζει το μονοθέσιο του.

Ο 16χρονος Τζώρτζης Μαρκογιάννης ξεκινά μαζί με άλλους 37 οδηγούς από όλο τον πλανήτη, το πρωτάθλημα της Ιταλικής F4 αυτό το Σαββατοκύριακο (16/5) στην πίστα του Πωλ Ρικάρντ.

Πρόκειται για το πιο απαιτητικό πρωτάθλημα F4 στην Ευρώπη, για μια κατηγορία από την οποία γεννιούνται θρύλοι! Το φετινό πρόγραμμα έχει συνολικά επτά αγώνες, οι υπόλοιποι έξι είναι: Μισάνο (6/6), Βαλλελούνγκα (27/6), Ίμολα (25/7), Σπήλμπεργκ (12/9), Μουτζέλο (10/10), Μόντσα (31/10).

Τζώρτζης ΜαρκογιάννηςΟ νεαρός οδηγός αγωνίζεται με τα χρώματα της CRAM Motorsport και το μονοθέσιο του, όπως και όλων των υπολοίπων του θεσμού χρησιμοποιεί τον κινητήρα T-Jet της Abarth. Πρόκειται για το ίδιο κινητήριο σύνολο που εφοδιάζει –σε διάφορα επίπεδα απόδοσης από 145 έως και 180 ίππους- και τα μοντέλα παραγωγής της Abarth.

Ο Έλληνας αθλητής αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον κινητήρα που χρησιμοποιεί και θα τον συνοδεύσει στη φετινή προσπάθεια του, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο νεαρός οδηγός: «Ο κινητήρας της Abarth εδράζεται στο πίσω μέρος του μονοθεσίου. Δένει πάνω στο σασί και πίσω του στηρίζεται το κιβώτιο, ενώ πάνω του εδράζεται η ανάρτηση. Είναι 1400 κυβικά εκατοστά, turbo και αποδίδει 160PS, δέκα λιγότερα απ’ ότι στο Abarth 124 Spider. 

Το κιβώτιο έχει 6 ταχύτητες, οι οποίες αλλάζουν απευθείας χωρίς συμπλέκτη, με την βοήθεια των paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Τα γρανάζια είναι τα ίδια σε όλες τις πίστες. Η ροπή του κινητήρα είναι 250Nm, ενώ το όριο περιστροφής είναι στις 6200σ.α.λ.

Η ωφέλιμη περιοχή όπου ο κινητήρας προσφέρει τη μέγιστη απόδοση είναι από τις 2500 έως τις 6000 σ.α.λ. Σε κάθε γύρο στο Πωλ Ρικάρντ κάνω 33 αλλαγές ταχυτήτων για να κρατήσω τον κινητήρα στο ιδανικό εύρος λειτουργίας του».

O ταλαντούχος οδηγός μοιράστηκε εμπειρίες και εντυπώσεις από το τεστ στο Le Castellet, καθώς και τις προσδοκίες του για την πρεμιέρα:

Πως πήγε το διήμερο δοκιμών;
Ήταν ένα πάρα πολύ εποικοδομητικό διήμερο, μάθαμε πολλά και σαν ομάδα και εγώ σαν οδηγός. Πήγαμε καλά και στην προσομοίωση αγώνα και στην προσομοίωση απόλυτου χρόνου με φρέσκα ελαστικά. Θέσαμε μια καλή βάση για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Έχουμε συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για τον αγώνα.

Τι σε δυσκολεύει περισσότερο στο Paul Ricard;
Είναι αρκετά δύσκολο το τελευταίο κομμάτι της πίστας, έχει πολλές παρατεταμένες στροφές και χωρίς σημαντική αεροδυναμική απόδοση δεν είναι εύκολο να βρεις μια σωστή γραμμή χωρίς να χάσεις πολύ ταχύτητα. Πέρα τούτου, είναι πολύ δύσκολο να βρεις σημεία αναφοράς σ’ αυτή την πίστα. Είναι ομοιόμορφη πίστα, σε αρκετές στροφές δεν βλέπεις την έξοδο ακόμη κι αν βρίσκεσαι στο μέσο της στροφής, οπότε είναι δύσκολο να βρεις τα ακριβή σημεία αναφοράς.

Μετά το τεστ επέστρεψες στην Ελλάδα γιατί άνοιξαν τα σχολεία και ταξίδεψες εκ νέου για τη Γαλλία. Είναι εύκολο να τα συνδυάσεις αυτά;
Η πλειονότητα των οδηγών δεν πηγαίνει καθόλου σχολείο, ή πηγαίνει ελάχιστες ημέρες ώστε να υπάρχει ένα μίνιμουμ παρουσιών. Είναι δύσκολο, αλλά με αρκετή οργάνωση γίνεται. Όσο βρίσκομαι στο εξωτερικό και τρέχω είμαι πλήρως συγκεντρωμένος σ’ αυτό, όταν είμαι στην Αθήνα έχω δυο δουλειές και με τα μαθήματα και με τον προσομοιωτή και να γυμνάζομαι. Θεωρώ πως με μια καλή οργάνωση του ωραρίου είναι εφικτό.

Είσαι έτοιμος για την πρεμιέρα, έχεις άγχος;
Το άγχος αυξήθηκε με την πρόβλεψη του καιρού ότι θα βρέχει καταρρακτωδώς και τις τέσσερις μέρες του αγώνα. Μένει να δούμε αν αυτή θα επαληθευτεί. Είναι μια αρκετά επικίνδυνη πίστα με βρεγμένο οδόστρωμα. Το μονοθέσιο δεν έχει κράτημα για να μας βοηθήσει σε τέτοιες συνθήκες βροχής. Όμως σε σχέση με τους άλλους οδηγούς έχω πλεονέκτημα στη βροχή, ανυπομονώ να ξεκινήσει η σεζόν.

Νιώθεις άνετα μέσα στο μονοθέσιο; Έχεις βρει το σετάρισμα που σε ικανοποιεί;
Δουλέψαμε πάρα πολύ με την ομάδα αυτές τις δυο μέρες για να βρούμε ένα σωστό σετάρισμα. Μας βοήθησε πάρα πολύ ότι σήμερα ήταν βρεγμένο το οδόστρωμα οπότε κάναμε δοκιμές στη βροχή. Κατάφερα να κάνω δεύτερο χρόνο, ήταν μια πολύ ικανοποιητική επίδοση, αλλά και στο στεγνό έχουμε καταφέρει να βρούμε μια καλή ισορροπία στο μονοθέσιο και στο φρενάρισμα.

Μίλησέ μας λίγο για τις απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος την Κυριακή στο Paul Ricard…
Το Paul Ricard είναι πολύ πιο απαιτητική πίστα από το Red Bull Ring για παράδειγμα που είναι πιο μικρό σε μήκος και πιο απλό. Οι παρατεταμένες καμπές επιβαρύνουν πιο πολύ τον αυχένα με το κράνος αλλά και το υπόλοιπο σώμα με τις πλευρικές δυνάμεις που δέχεται. Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο στον αγώνα να μη σπαταλά ενέργεια ο οδηγός, ώστε να έχει μια σταθερή επίδοση από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο.

Το πρόγραμμα του Paul Ricard έχει ως εξής:

Παρασκευή 14/5, 10.57 ώρα Ελλάδας, Ελεύθερες Δοκιμές 1
Παρασκευή 14/5, 15.08 ώρα Ελλάδας, Ελεύθερες Δοκιμές 2
Σάββατο 15/5, 10.00 ώρα Ελλάδας, Κατατακτήριες δοκιμές
Σάββατο 15/5, 15.00 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 1
Κυριακή 16/5, 11.50 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 2
Κυριακή 16/5, 17.10 ώρα Ελλάδας, Αγώνας 3

Οι αγώνες θα μεταδοθούν LIVE από τις επίσημες σελίδες της Ιταλικής Formula 4 σε YouTube και Facebook.

Πηγή: ΔΤ Τ.Μαρκογιάννη και Abarth

Please follow and like us:
RELATED ARTICLES
0
    0
    Το Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειο