Saturday, January 28, 2023
HomeΔιαφοραHyundai: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών με σημείο εκκίνησης την Ιθάκη

Hyundai: Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών με σημείο εκκίνησης την Ιθάκη

Η Hyundai Motor Europe γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών υποστηρίζοντας δύο δραστηριότητες με σκοπό την βιωσιμότητα των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

Πρωτίστως υποστηρίζοντας τις ενέργειες καθαρισμού της περιβαλλοντικής οργάνωσης Healthy Seas στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Ιθάκης και παράλληλα παρέχοντας στους δύτες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Divers Alert Network (DAN) ένα όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων, το ΚΟΝΑ Electirc, για την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Περιοδείας Αειφορίας που διοργανώνουν, η Hyundai εκπληρώνει τη δέσμευσή της στο όραμά της για την πρόοδο της ανθρωπότητας (Progress for Humanity).

Στο Βαθύ της Ιθάκης πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου σχετική εκδήλωση για την έναρξη της ενέργειας με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και πολλών κατοίκων του νησιού.

Θαλάσσια ρύπανση γύρω από την Ιθάκη

Ένα εγκαταλελειμμένο από το 2012 ιχθυοτροφείο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή γύρω από το νησί της Ιθάκης. Τα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας, τα δίχτυα και άλλος εξοπλισμός έχουν εγκαταλειφθεί, μολύνοντας το φυσικό περιβάλλον.

hyundai-world-oceans-day-2021-04Το Σεπτέμβριο του 2020, μια μεγάλη καταιγίδα με το όνομα ΙΑΝΟΣ μετέφερε στο σημείο τόνους βιομηχανικών υλικών – από πλαστικούς σωλήνες, τσιμεντόλιθους και σκουριασμένα κομμάτια μετάλλου έως δίχτυα ψαρέματος, νάιλον σχοινιά και πλαστικές σημαδούρες.

Τα διάφορα είδη απορριμμάτων βρέθηκαν αργότερα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας ενώ άλλα βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας ή είναι διάσπαρτα στις παραλίες.

Η ρύπανση από την καταιγίδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την τοπική κοινότητα. Μόλις πληροφορήθηκε για την καταστροφή η οργάνωση Healthy Seas μαζί με άλλους συνεργάτες της, κινητοποιήθηκε άμεσα και περιβαλλοντολόγοι, τοπικές αρχές καθώς και χορηγοί συγκεντρώθηκαν στην Ιθάκη για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής.

Η μεγαλύτερη ενέργεια καθαρισμού της Healthy Seas

hyundai-world-oceans-day-2021-04Με σκοπό την αποκατάσταση της ομορφιάς της Ιθάκης και την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, η Hyundai στηρίζει την Healthy Seas στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία καθαρισμού που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα. Η συνεργασία με την Hyundai επέτρεψε στην Healthy Seas να οργανώσει αυτόν τον ιδιαιτέρως φιλόδοξο καθαρισμό.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης, η χειρωνακτική εργασία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Γερανοί και διάφορα άλλα βαριά μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού όγκου ρύπανσης σε συνεργασία με πολλούς δύτες και σκάφη.

Η Hyundai Ελλάς στηρίζει την ενέργεια παρέχοντας οχήματα Kona 48V Hybrid και Tucson 48V Hybrid για τις μετακινήσεις των στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί της Ιθάκης.

Την προσπάθεια παράλληλα στηρίζουν Έλληνες δύτες καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις Odyssey Outdoor Activities και Aquatic Dive Center. Η συνεργασία ενισχύεται επίσης από το Ολλανδικό Ίδρυμα Ghost Diving με ομάδα εθελοντών δυτών από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Αυστρία και την Κροατία που έφθασαν στην Ιθάκη για να πραγματοποιήσουν τις υποβρύχιες προσπάθειες καθαρισμού.

Παράλληλα, η οργάνωση Healthy Seas σε συνεργασία με την start-up εταιρία Enaleia οργανώνουν καθαρισμούς ακτών και αλιείς από το γειτονικό νησί της Κεφαλονιάς υποστηρίζουν ολόκληρη την επιχείρηση με όλα τα απαραίτητα εφοδιαστικά μέσα.

Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας με βιώσιμο τρόπο και με ιδιαίτερη χαρά ενώθηκαν οι δυνάμεις των οργανώσεων με τον Δήμο Ιθάκης, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Ναυτιλίας καθώς και τα τοπικά σχολεία σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Η εταιρία Aquafil θα συλλέξει τους τόνους εγκαταλελειμμένων διχτυών αλιείας που θα συλλεχθούν από την προσπάθεια καθαρισμού. Τα λεγόμενα “δίχτυα φάντασμα” και άλλα απόβλητα νάιλον θα αναγεννηθούν σε νήματα ECONYL®, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων. Στο πλαίσιο του Μεσογειακού προγράμματος καθαρισμού της εταιρίας Enaleia, τα υπόλοιπα θαλάσσια πλαστικά που θα συλλεχθούν θα ενσωματωθούν επίσης στην κυκλική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας της DAN Europe

Η DAN Europe διοργανώνει Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας για την προώθηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και εταιρικής ευθύνης για την προστασία των ωκεανών και των πλωτών οδών σε όλη την Ευρώπη.

Οι δραστηριότητές τους υποστηρίζουν καθαρούς και υγιείς ωκεανούς και θάλασσες που εξαρτώνται από αυτές τις παγκόσμιες οικονομίες, την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία και τη ζωή στη γη. Η Hyundai υποστηρίζει την DAN Europe στο οδικό τους ταξίδι στην Ευρώπη παρέχοντας KONA Electric μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 64 kWh διαθέτοντας αυτονομία 484 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το WLTP. Δύο πρέσβεις της DAN Europe, η Alana Alvarez και ο Manuel Bustelo, θα διανύσουν με το ηλεκτρικό SUV 11.500 χιλιόμετρα.

Η Ευρωπαϊκή Περιοδεία Αειφορίας ξεκινά την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών από την ιταλική πόλη Roseto degli Abruzzi. Στις 23 Ιουνίου, το ζευγάρι της DAN Europe θα συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Hyundai κ. Bertrand Piccard στην Ελβετία στο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό Ίδρυμα Solar Impulse.

Αργότερα τον Ιούλιο, θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις της Healthy Seas στο Άμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες καθαρισμού που υποστηρίζονται από την Hyundai Motor Europe. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το ταξίδι τους στην ιστοσελίδα της Sustainable Tour και στα social media καθώς και στον λογαριασμό Instagram της Hyundai Europe.

Πηγή: Hyundai

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty