Saturday, August 13, 2022
HomeΝεαΑγοραΤο έξυπνο μπουφάν Κατευθύνει και προστατεύει τους Αναβάτες

Το έξυπνο μπουφάν Κατευθύνει και προστατεύει τους Αναβάτες

Η κυκλοφορία σε δύο τροχούς σε πολυσύχναστους δρόμους έχει ήδη ένα ρίσκο, ενώ όταν οι ποδηλάτες παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο για να δουν τη διαδρομή στο χάρτη, ο κίνδυνος αυξάνεται – τόσο για τους ίδιους όσο και τους άλλους χρήστες των δρόμων και βεβαίως τους πεζούς.

Έτσι, μια ομάδα φανατικών ποδηλατιστών στην Ford δημιούργησε ένα μοναδικό ρούχο που επιτρέπει στους αναβάτες να κινηθούν ευκολότερα, επισημαίνοντας στους άλλους την παρουσία και τις προθέσεις τους μέσω της σχετικής εφαρμογής στο κινητό.

Το έξυπνο μπουφάν διαθέτει μανίκια που ανάβουν, υποδεικνύοντας πότε ο αναβάτης σκοπεύει να κατευθυνθεί δεξιά ή αριστερά. Ακόμα, όταν αυτό είναι συνδεδεμένο σε smartphone, η εφαρμογή δημιουργεί μικρο-δονήσεις στο αντίστοιχο μανίκι, ώστε ο αναβάτης να γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί και σε ποιες διαδρομές να κινηθεί αποφεύγοντας πολυσύχναστους δρόμους και διασταυρώσεις.

Smart-Suit_Screen Shot 2018-06-12 at 18.29.34 (1)Ασφαλώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουν τα μάτια τους τον δρόμο ή τα χέρια τους από το τιμόνι για να κοιτάξουν την οθόνη του smartphone. Ακουστικές και απτικές αλληλεπιδράσεις επιτρέπουν στους αναβάτες να απαντήσουν κλήσεις, να διαβάσουν μηνύματα και να επαναλάβουν οδηγίες πλοήγησης. Επίσης, το μπουφάν διαθέτει ενσωματωμένο φως που αναβοσβήνει κατά το φρενάρισμα.

Η ομάδα που δημιούργησε το μπουφάν και το δοκίμαζε στις καθημερινές της μετακινήσεις προς τα γραφεία της Ford Smart Mobility Innovation του Λονδίνου είναι πλέον επιφορτισμένη με την διερεύνηση του ‘τελευταίου μιλίου’. Αυτό είναι το τελευταίο σκέλος μιας διαδρομής που εκτός από τον ίδιο τον αναβάτη συμπεριλαμβάνει και τη διανομή αγαθών και υπηρεσιών στο πυκνοδομημένο και κορεσμένο κυκλοφοριακά αστικό περιβάλλον. Γενικότερα, το συγκεκριμένο σκέλος συνδέεται με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Smart-Suit_Screen Shot 2018-06-12 at 18.36.54 (1)Η φιλοσοφία του έξυπνου μπουφάν εντάσσεται στην καμπάνια της Ford Share The Road”, η οποία στοχεύει στην καλλιέργεια αρμονίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ οδηγών και ποδηλατών.

Το ποδήλατο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για μετακίνηση, αναψυχή αλλά και διανομή αγαθών και υπηρεσιών εντός του αστικού περιβάλλοντος. Στις πρωινές ώρες αιχμής, το ποδήλατο είναι πράγματι το δημοφιλέστερο μέσο μετακίνησης στο City του Λονδίνου, ένα από τα προάστια του Ευρύτερου Λονδίνου, όπου οι ποδηλάτες έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με το 1999.

Το έξυπνο μπουφάν υπογραμμίζει την συλλογική προσέγγιση της Ford στην καινοτομία αφού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Lumo, εξειδικευμένη σε ποδηλατικά ρούχα, και την Tome, εξειδικευμένη σε λογισμικό πλοήγησης.

Διαθέτοντας ακόμα πιο προωθημένα χαρακτηριστικά, θα επιτρέψει στους επαγγελματίες ποδηλάτες να απαντούν σε κλήσεις και μηνύματα χρησιμοποιώντας χειρονομίες και φωνητικές εντολές.

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα ακουστικά, η χρήση οστο-μεταδοτικών ακουστικών αποτρέπει το φιλτράρισμα εξωτερικών ήχων από πεζούς και λοιπούς χρήστες των δρόμων  -ο τελευταίος τύπος ακουστικών μεταδίδει τους ήχους στο εσωτερικό αυτί διαμέσου δονήσεων στην κάτω γνάθο.

Προς το παρόν το έξυπνο μπουφάν παραμένει σε στάδιο πρωτοτύπου. Ωστόσο, η Ford έχει ήδη καταθέσει την ευρεσιτεχνία, ώστε μελλοντικά είτε να εξελιχθεί περαιτέρω είτε να παραχωρηθεί σε άλλους μαζί με την συνοδευτική εφαρμογή και την τεχνογνωσία.

Πηγή: Ford

RELATED ARTICLES
EnglishΕλληνικά
0
    0
    Your Cart
    Your cart is empty